• 9.372.312 stemmen

Alternatieve titel: Rear Guard

Geregisseerd door: David Butler

Met onder meer: Guy Madison, Joan Weldon en James Whitmore

Plot The Command

"A Story Beyond Any Bigness the Screen Has Shown – The First Production from Warner Bros. in CinemaScope"

Kapitein Robert MacClaw is een legerarts. Wanneer een commandant van de de cavalerie wordt vermoord, is MacClaw de hoogste in rang. Van MacClaw wordt verwacht het commando over te nemen, ondanks dat hij weinig gevechtservaring heeft. Nadat hij de twijfels van zijn manschappen heeft overwonnen is hij in staat een aanval van indianen af te slaan en een karavaan met pioniers te redden. Maar met improviseren in andere militaire situaties blijkt MacCraw geen briljante strateeg te zijn.

Capt. Robert MacClaw

buddy463

3* Goed verhaal, redelijke western

avatar van Barfly

Barfly

De eerste western van Madison voor mij is goed bevallen. Het verhaal is aardig, maar zonder verrassingen. Madison is wel een acteur die ik vaker wil tegenkomen. Solide prestatie van hem.

De cavalerie-verhalen vind ik meestal minder, zo ook hier.

De muziek van Tiomkin is bovendien te aanwezig. Hij maakt al vaak bombastische scores, maar deze is wel heel erg.

De avondscènes zijn allemaal studiosets, maar niet storend.

Deze dvd zal ik niet zo snel nog een keer uit de kast halen, maar één keer kijken vond ik geen straf.

avatar van gauke

gauke

Een visueel sterke, maar qua verhaal routinematige western waarin een pokkenepidemie een belangrijke rol speelde en te weinig werd gedaan met morele dillema's. Indianen werden neergezet volgens de geldende clichés van de jaren vijftig.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Dol ben ik niet op "Blauwbloezen"westerns, maar deze viel mij toch erg mee.

Regisseur David Butler maakte er een boeiend schouwspel in Cinemascope van.

De mogelijkheden van dat breedbeeld wist hij goed te benutten, vooral tijdens de gevechtsscènes.

De cast had hij eveneens goed in de hand.

Niet te zien dat hij maar weinig ervaring met westerns had.

De eerste western van Madison, maar niet zijn minste.

De score van Tiomkin mocht wel wat minder pompeus zijn geweest.

Bombastisch noemde Barfly het al eerder, en dat is eigenlijk toepasselijker.

Man, ik vloog af en toe op van mijn zitplaats als er weer zo'n uitbarsting in decibellen losgelaten werd.

The Guns of Navarone kwamen weer in gedachten.

De stem van James Whitmore (Sgt. Elliott)was daaraan aangepast, die brulde nogal wat af.

Wel een prima rol van hem.

Ik genoot van de interactie tussen hem en Madison .

Prachtige actrice die Joan Weldon, helaas met een korte filmcarrière (1953-1958)

Het grootste gedeelte daarvan bestond uit westerns.

Gezien via de Duitse DVD release (2017)