Genre: Actie / Thriller
Bekijk via HBO Max
Bekijk via Viaplay
Plot Salt
"Who is Salt?"
Evelyn Salt is een CIA-agente, die ervan wordt beschuldigd een Russische spion te zijn die van plan is de president van Rusland te vermoorden. Wanneer ze op de vlucht slaat, komen al haar vaardigheden en haar verleden als geheim-agente goed van pas. Ze moet er echter voor zorgen om haar naam te zuiveren, voordat de machtigste machten ter wereld haar te pakken zullen krijgen en elk spoor van haar bestaan zullen wissen...
Evelyn Salt
Secretary of Defense
Russian President Matveyev
Young Salt
Ceeda7
Standaard actiefilm met toffe scenes. Had wel het gevoel dat het zelfs Arnie of Sly het hoofdpersonage niet zou kunnen overleefd hebben, laat staan zonder breuken te hebben opgelopen. Je het ligt er dik op, maar dat neem je er nu eenmaal bij.
essepluisje
Ik denk dat als Jolie meer het figuur had gehad zoals in bijv. Tombraider dat de kritieken dan anders waren geweest.
Ik bedoel een vrouw kan wel slank en gespierd zijn maar dit is gewoon mager en dat maakt het onrealistisch.
Ze hadden haar voor de rol beter wat aan kunnen laten komen.
sander.h
Anyway, de film.
Een prima actiespektakel met enkele geslaagde scenes. Daar staan ook enkele scenes tegenover die net een beetje over the top zijn (in die liftschacht bijvoorbeeld). Ook de verkleedpartij van Salt als officier ziet er wel heel vreemd (nep) uit.
Jolie is echter lekker op dreef, hetzelfde kan ook worden gezegd van Liev Schreiber.
Als thriller vind ik de film iets minder, de losse delen moord op de Russische president, wraak op Orlov, en de scene in het Witte Huis zijn op zich spannend en actierijk genoeg, het voelt op de een of andere manier niet helemaal als 1 geheel.
Echter door de spectaculaire actie en het goede acteerwerk ontstijgt Salt ruimschoots de middelmaat. 4*
lordhumangus
Standaard actiefilm met een afgelebberde Angelina die iedereen neermaait met bosjes en gedurende de hele film close ups verschijnen van haar opgezwollen lippen.
"The long kiss goodnight" met Geena Davis en Samuel L. Jackson is vele malen leuker.
GGG
Aardig film met mooie plotwendingen. Helaas komt Angelina Jolie wat houterig over met de actiescene's... Dat is wel jammer in vergelijking met Lara Croft! Verder alleraardigst.
madelon28
Er zijn een aantal dingen niet helemaal helder voor mij, door de vele plotwendingen.
Salt is opgeleid als spion en wil Rusland en Amerika tegen elkaar opzetten, door als 'Amerikaanse' de Russische president te vermoorden. Ze is getraind door Orlov en hij heeft haar blijkbaar die opdracht gegeven, maar waarom maakt hij het haar zo moeilijk door op haar 'werk' te vertellen dat ze een spion is?
Vervolgens gaat ze op zoek naar dr man. Oorspronkelijk is ze met hem in contact gekomen omdat het haar werk te goede kwam, maar blijkbaar is ze toch nog om hem gaan geven, als ze iedereen op die boot doodt? Op den duur dringt ze het witte huis binnen, met welk doel? Dan blijkt Winter bij haar te horen, maar toch hebben ze niet dezelfde ideeën, als hij de nucleaire raketten wilt vuren op o.a. Mekka en zij hem tegenhoudt.. Ze wordt opgepakt, maar in de helikopter praat ze die vent die haar overhoort weer om en gaat ze er vandoor. Ze zegt iets van: ik moet ze doden.. Wie bedoelt ze?
Snap ik er nou zo weinig van of is het verhaal gewoon vaag?
Voor de rest heb ik me goed vermaakt in de bioscoop met de actie (al dan niet geloofwaardig) en ik kon de vrouwelijke hoofdrol wel waarderen.
Ceeda7
Het eerste is om de kijker op een verkeerd spoor te zetten, met een dikke plothole als gevolg. Het tweede kan een vervolg betekenen.
witboek
Eindelijk weer eens een goede actiefilm over de KGB die de wereld weer wilt overnemen.
Ceeda7
Ik denk niet dat het de KGB is. Eerder een terroristische beweging in Rusland ontstaan in de Koude oorlog.
fcdenhaag
Aardige film, aardig geacteerd door Jolie. Maar veel te veel plotwendingen. En dan dat open einde ...
Hectometerpaal
Gemiddeld thrillertje.
US contra USSR.... dat slikken we al jaaaaaaren voor zoete koek.
Een succes-thriller uit de US moet nu eenmaal een paar gasten met een raar accent, liefst Slavisch, als bad-guys hebben.
Het gezicht van Jolie kan mij niet meer bekoren. Ze kijkt non-stop op precies dezelfde parfum-reclame manier. Dat begint me een beetje te storen.
DragQueen
Aardige actiethriller, met een dito rol van angelina jolie. het verhaaltje is niet al te ingewikkeld, en de film is vrij vloeiend gemonteerd. hij keek overigens lekker weg, maar het is geen film die lang blijft hangen. 2,5 ster.
joepdoedel
Rammelend script.
Aardige aktie, maar viel mij als geheel tegen.
Het is wat slordig gemaakt..soms erg ongeloofwaardig.
En ja die lippen...wat zal ik zeggen..laat maar.
b00ts
Zo ongeloofwaardig als het maar zijn kan. Ik heb er geen andere woorden voor. en dan komt er ook nog een deel 2..... zucht......
salimmilas
ik vond het een leuke film...
de achtervolgingen bleven me boeien...
verder valt er niks bijzonders toe te voegen...
al met al 3.5
erpunited
Ik vond het een goede film. lekker wat actie erin. Niet altijd even goed geacteerd. Ik vond het wel lekker dat er wat plotwendingen in zaten. Ik vond het einde een beetje makkelijk. Achteraf vond ik dat een beetje zwakjes maar verder een absolute aanrader
Malfred
Als ik het goed voorheb, staat ze aan de kant van de Russen tot op het moment dat Orlov haar man vermoordt (waarvan ze inderdaad oprecht is gaan houden). Vanaf dat moment stapt ze over naar Amerikaanse zijde (quote Salt: "ze hebben me alles afgenomen"). Om verdere overwinning van de Russische terreurvereniging te vermijden stapt ze mee in de Witte Huis missie, maar dan om ze te saboteren. De leden van de Russische bende die in Amerika undercover gingen wisten het niet van elkaar (bv. Salt en Winter). Ze overtuigt die vent in de helikopter er (nu terecht) van dat ze aan Amerikaanse zijde staat. Die staat haar toe de rest van de Russische bende op te rollen...
Enfin, zo zit het in mijn hoofd op dit moment
mikeforever
soms is over de top gepast , hier vond ik het wat minder...
bijvoorbeeld bij the Matrix verwacht je dit en aangezien ze zich in een cyber wereld bevinden kun je alles bedenken maar dit had toch wat meer gedoseerd moeten worden vooral de scene in die liftschacht en dat ze van de ene vrachtwagen naar de andere over springt te erg gewoon, toch was dit een lekkere wegkijker en was het verhaal goed en onvoorspelbaar ...
hkoster16
een film ala james bond. alles is mogelijk. de tenen krullen.
kinderlijk.
JacoBaco
If James Bond was a woman and Lara Croft was a Man, prepare for Salt! Zo hadden ze de film wat mij betreft ook kunnen noemen.
Het script was eigenlijk bedoelt voor een man en voor de mannelijke hoofdrol werd Tom Cruise Benaderd. Maar Tom kreeg waarschijnlijk een déjà vu-gevoel en liet het afweten. Het script werd herschreven voor een vrouwelijke hoofdrol en Angelina Jolie kreeg de rol. Op zich niet verkeerd, want als iemand bewijst dat ze haar mannetje staat, is zij het wel. Alleen helaas is de uitwerking verre van geslaagd. De film doet leuk zijn best, maar ze overdrijven en daar is deze film niet geschikt voor.
Er zijn een aantal zaken waar ik niet zo goed tegen kan: Als Vassily Orlov beweerd dat Evelyn (Angelina) Salt een Russische Spion is, wil ze vluchten. Ze bevindt zich op dat moment nog in het CIA gebouw en deze wordt meteen hermetisch afgesloten. Maar op de één of andere manier slaagt ze er na 10 minuten rondrennen toch in om een raampje kapot te schieten en naar buiten te vluchten. Éénmaal buiten, krijgt ze meteen de CIA op haar hielen. Nu vraag ik mij af. Worden er in zo'n situatie geen Helikopters ingezet? En dan nu het ergst van allemaal. Ze komt op een gegeven moment een oude bekende tegen genaamd Shnaider. Hij geeft haar opdracht om de President van Amerika te elimineren, maar als ze samen in het Witte Huis zijn en de President komt eraan, besluit hij het lekker zelf te doen. Hij begint als een malle te schieten en ja hoor, hij raakt haast iedereen behalve de President op nog geen 5 meter afstand. Oké, hoe lang heeft hij zich hier op voorbereid? En dan besluit hij om een beetje roekeloos in het wilde weg te gaan schieten? Dat is niet hoe een professionele (Russische) spion te werk gaat lijkt mij.
Goed, zo zijn er nog wel een paar dingetjes die de film flink omlaag halen. Acteren en sommige stunts zijn meer dan goed. Van camerawerk heb ik geen verstand, maar het lijkt allemaal degelijk gemonteerd en gefilmd. Dat soort zaken houden de film staande en verder verwacht ik gewoon wat meer realisme bij een film als dit.
JacoBaco
Haha, wie had je dan liever in deze rol gezien?
Want Jolie was nog het grootste pluspunt van de film.
En ze is overduidelijk geen miscast want ze hadden haar speciaal gekozen.
Ze wilde dus eerst Tom Cruise.
TragieStar.*
Ja weet ik, maar ze gingen uiteindelijk toch voor Jolie omdat ze meer in de film pastte
JacoBaco
Okee, ze wilde inderdaad Jolie, maar ze moesten wel eerst het hele script aanpassen c.q. herschrijven om haar in de film te laten passen.
grandpa
niet echt een film waar je de "specialisten" recensenten op los moet laten. Ik begon blanco met de blik op oneindig en buiten een paar hilarische "dat kan gewoon niet momenten" mij geen minuut verveeld en zelfs klaar wakker gebleven....zal wel een vervolg of 2 bijkomen ben ik bang.
DjFrankie
Goede actie, leuke verhaallijn, en alles ready steady voor een vervolg
hmaeghs
Aardig vermaak, veel actie, zoals dat nog steeds hoort in een Amerikaanse film plus een aantal verrassende wendingen. En met een open einde, vast de opmaak voor Salt 2. Maar heel veel is er niet blijven hangen, daarvoor heeft de film te weinig diepgang.

Actiethriller 'Salt' met Angelina Jolie verdwijnt binnenkort uit het Netflix-aanbod

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008