- Home
Geregisseerd door: Tom Hooper
Met onder meer: Michael Sheen, Jim Broadbent en Timothy Spall
Gesproken taal: Engels en Hongaars
Plot The Damned United
"They love me for what I'm not... ...they hate me for what I am."
Voor zijn successen met Nottingham Forest, waarmee hij in 1979 en 1980 de Europacup I won, beleefde Brian Clough (Michael Sheen) een moeilijke periode van 44 dagen bij Leeds United, die hem aanstellen als nieuwe manager. Clough veracht Leeds United, al haar spelers en voormalig clubmanager Don Revie. De club weet bijna geen wedstrijden te winnen en Clough staat op het punt om ontslagen te worden...
Brian Clough
Manny Cossins
Austin Mitchell
Colin Todd
John O'Hare
Geinig filmpje voor tussendoor.
Michael Sheen zet Clough toch af en toe wel ontzettend goed neer. Had ik vooraf niet verwacht.
Maar hij moet wel een beetje op gaan passen met die rollen. Dit is volgens mij al de derde keer op rij dat ik hem een bekend iemand zie imiteren in een film.
Justinw
Goede film
Micheal sheen en vooral Timothy Spall zetten uitstekende rollen neer. Verveeld geen moment en gewoon een sterke drama.
timbo_
Éen van de leukste en beste sportfilms die ik ooit zag. Dat komt natuurlijk vooral door het memorabele waargebeurde levensverhaal van Brian Clough. Deze voetbaltrainer blijkt een Engelse jaren zeventig versie van Louis van Gaal en Mourinho. Bovendien is Martin Sheen fantastisch als deze arrogante, irritante en betweterige trainer die iedereen tegen zich in het harnas jaagt. Kortom topvermaak waar ik maar bijzonder weinig op aan te merken heb. Of het moet het voor mijn gevoel wat overdreven oubollig weergeven van het Engelse voetbal zijn.
4 *
Kiros
Zeer vermakelijke film.
De arrogantie van Clough is in het begin prachtig om te zien, maar zodra de obsessie bizarre vormen aan gaat nemen heb je steeds minder met hem te doen.
De trainingen en wedstrijden zijn door de houterigheid van de acteurs lachwekkend maar nergens stoort het. Mede doordat het simpelweg ondergeschikt is aan het verhaal.
Leuk om aan het einde de echte beelden te zien van Brian Clough. Pas dan zie je hoe goed Michael Sheen hem heeft neergezet.
Grappig om te zien dat de meeste interviews in de film terug te vinden zijn op youtube. Gewoonweg bijna identiek, zoals de confrontatie in de studio met Don Revie
YouTube - Don Revie Meets Clough 1974
4 *
Movsin
Uitstekende film en voor al wie met de voetbalwereld vertrouwd is, een heerlijk verhaal.
De film zit onderhoudend en boeiend in elkaar. Michael Sheen zet een puike prestatie neer en ook die andere Britse klassebak Timothy Spall is op zijn best.
Archiefbeelden passend ingelast en de sfeer van het Engelse voetbal knap weergegeven.
TMP
Een van de, zo niet de beste voetbalfilm die ik tot dusverre heb gezien. Martin Sheen speelt zeer overtuigend als Clough in een boeiende voetbalfilm. Zeker een aanrader voor liefhebbers van Brits voetbal.
Bottleneck
Netjes, heb me erg vermaakt met alle toestanden met voorzitters, directieleden, spelers, fans en assistent-trainer. Geeft een boeiende inkijk in het wereldje en natuurlijk geen betere setting daarvoor dan het mooiste voetballand.
Opvallend nog dat er zoveel mooie plaatjes en uitgekiende camerastandpunten zijn. Fraai in beeld gebracht en het straalt een en al voetbal uit: volksstraten rondom de stadions, eeuwige regen, troosteloze kleedkamers, lelijke voetballers, zompige velden
Geweldige uitspraken ook van Clough en de voorzitter van Derby County, prima voetbalfilm.
PS Grappig dat er in al die tijd geen reet veranderd is, zie de spelersopstand tegen Mario Been (al mag hij dromen van de successen en persoonlijkheid van Clough).
Insignificance
Dartel filmpje over Brian Clough's obsessie en vriendschap met Peter Taylor, uitmondend in 44 beroerde dagen bij Leeds United. Hier en daar niet al te subtiel en uiteraard ook niet allemaal waar, maar wel weer dusdanig lichtvoetig en speels van karakter dat het er grotendeels mee wegkomt. Sheen zit dicht tegen een typetje aan, als ie 't niet is, maar de echte Clough was dan ook wel een aparte snuiter. Het clipje van Muhammad Ali is wat dat betreft erg treffend.
Verder alle perikelen die je mag verwachten in een voetbalsoap met onder meer erg leuke scènes wanneer Uncle Sam, de chairman, voorbij komt. Het sfeertje van toen wordt heel aardig gevangen en het geheel is ook vrij dynamisch door het heen en weer springen in de tijd en de soepele manier waarop archiefbeelden in de film zijn verweven. Het draait allemaal een beetje zoals z'n andere ploegen dat deden. Brian Clough über fucking alles! Understand?
Pitakaas
Na de zoveelste Champions League deceptie waarin we een stelletje miljonairs zien huilen en janken om zodoende de scheidsrechter te imponeren, werd het maar weer eens tijd voor een lekkere voetbalfim. The Damned United vertelt het verhaal over vervlogen tijden waarin de kleedkamers nog geen vloerverwarming hadden, de trainers op een houten bankje zaten in plaats van een veredelde auto stoel en de mannen op het hoogste niveau speelde en de jongetjes moesten toekijken.
Waar anders heen dan naar het Engeland uit de 70s/80s, waar het nog zo'n geweldige sport was met mythische figuren. Brian Clough pakt de Engelse titel met het kleine Derby uit de midlands en zet zich zo op de kaar van voetbalminnend Engeland. Zijn omgang met de pers, zijn manier van spelen en zijn haat richting het grote Leeds maken hem echt een hit bij het volk. Michael Sheen weet zijn stijl en karakter erg goed te pakken en zet een overtuigende Clough neer.
Via een bizarre wending komt Clough zelfs bij Leeds terecht, waar hij de geliefde Don Revie moet opvolgen, die manager van Engeland is. Het is erg leuk om te zien hoe Brian zijn haat opzij moet zetten om zo de Europacup te gaan winnen. Het is nog leuker om te zien dat Brian dat helemaal niet lukt en hoe de Leeds BoD daar op reageert.
Hele toffe voetbalfilm (ik haat die aanduiding eigenlijk) over tijden waar voetbal nog voetbal was en Engels voetbal daar een hele typische rol inspeelde. Ook een film over de beste manager uit Engeland die nooit bondscoach is geweest! Jammer dat zijn periode in Forest niet aan bod komt...
patrick17
Een prima waargebeurde film!
In de loop van de film krijg je steeds meer het gevoel een eigen mening te krijgen.
De arrogante kwal die Brian Clough is kost hem zowat zijn carriere.
Na een een geweldige periode bij Derby, neemt de koop toe om spelers te halen.
Dit kost hem uiteindelijk zijn baan maar bovenal zijn vriendschap met Pete.
Uiteindelijk komt het goed. Al krijg je wel bedenkingen bij zijn rol bij Leeds!
Dat had anders gekunnen
De film geeft mooi weer de relatie tussen Clough en Don Revie. Leuk film in plaats
van een potje voetbal.
Dreiecke
Een Engelse film tussen het Hollywood geweld vind ik zeker leuk voor de afwisseling. De Engelse tongval geeft zo’n film altijd meteen een andere sfeer.
In het begin vond ik de karakters een tikje karikaturaal. Ik moest zelfs aan ‘The League of Gentlemen’ denken, dat gaf een licht komisch tintje aan de film voor mij. Later werd dat minder en verder kwam het hele voetbal gebeuren wel realistisch over.
Alles bij elkaar een leuke film voor voetballiefhebbers (en anderen) en prima geacteerd.
Decec
Een redelijk drama/biopic film...
Redelijk verhaal, geen spannend verhaal...
Biopic is mijn genre niet, komedie ook niet...
Een waargebeurd verhaal...
Redelijk mooi HD kwaliteit, soms zit oude opname erbij...
Ouderwets opname, ouderwetse auto...
Redelijk acteerwerk...
Bekende acteur Timothy Spall...
Redelijk achtergrond geluid, wel Dolby Digital aanwezig...
Voor mij geen moeite waard...
Uitstekende film over de trainer van de Engelse voetbalclub Derby County. Zeker geen standaard sportfilm die zich concentreert op de spelers en wedstrijden. Maar hiervoor in de plaats een boeiend hoofdpersonage die verantwoordelijk is voor zijn eigen ondergang. Technisch gezien wordt het tijdsbeeld overtuigend neergezet. Verder kruipt Michael Sheen voor de zoveelste keer op een sterke wijze in de huid van een bestaand personage.
Piratje
Een aardige voetbalbiografie.
Vooral omdat we hier even achter de schermen tussen trainers en besturen terecht komen.
Aanbevolen. Zeker voor voetbalfans.
Ook de casting is prima ingevuld en speelt de rollen voortreffelijk.
Een 3,5*
JeroenFR08
Op Green Street Hooligans na (al is het een compleet ander genre) veruit de beste voetbalfilm in mijn ogen!
Zeker
Vind deze film alleen geen komdie snap niet waarom dat hierboven staat. Sheen speelt wel erg goed zeg. De acteur die Revie speelt ook trouwens.
Ben voetbalfan dus vond dit wel een lekkere film en nog eens een stukje voetbalhistory geleerd.
Roger Thornhill
Wat een leuke film, met een geweldige Sheen en ook verder een prima cast. Ook één van de weinige sportfilms (als het dat al is) die niet met een positieve climax (winnen of kampioenschap) eindigen, hoewel je nog wel een goed gevoel kan overhouden aan wat er na de laatste beelden over Cloughs latere (enorme) successen met Nottingham Forest wordt verteld.
BBarbie
Als voetballiefhebber vind ik dit wel aardig, als filmliefhebber een stuk minder. Merkwaardig dat de grootste successen van het duo Clough - Taylor buiten de scope van de film zijn gehouden. De focus is vooral gericht op het eigenzinnige karakter van Brian Clough. Dat levert af en toe aardig drama op, maar niet meer dan dat. Timothy Spall is de absolute ster van deze film, vind ik; niet voor de eerste keer trouwens.
T.O.
Ik begrijp dat de film is gebaseerd op een boek, maar wel apart dat er op het einde nog even tussen neus en lippen door gewag wordt gemaakt van de latere, zeer succesvolle periode met Nottingham Forest. Dan lijkt de rest van het verhaal toch ineens wat arbitrair.
Niettemin een hele effectieve film, met een beperkt budget een markant voetbalverhaal neerzetten. Je vraagt je af waarom de BBC daar niet nog wat vaker in investeert.
Opvallend kleine rol van Stephen Graham als Billy Bremner trouwens, net voor zijn echte doorbraak.
Shadowed
Veilig.
The Damned United is een biografische dramafilm die de riskante, ruigere stukjes uit het leven van Sheen lijkt te vermijden. In werkelijkheid is dit uiteraard niet zo, deze film lijkt best compleet te zijn voor wat het precies vertelt, maar toch voelt het aan alsof regisseur Hooper de echt moeilijkere stukjes vermijdt.
Zo krijgen we een redelijk standaardbeeld van deze periode van Clough. Veel achtergrond komen we niet van hem te weten, enkel hoe hij het deed tijdens het coachen van deze clubs. Veel gecoach zelf krijgen we echter helaas niet te zien, want de sport wordt tevens vermeden. Hier en daar zie je wat scenes met een voetbal, verder kent de film een groot gebrek aan sport.
Hooper gebruikt een redelijk rauwe filter voor zijn film, die op enkele momenten voordelig werkt, op andere momenten juist nadelig. The Damned United mist een echt luchtige push die het als resultaat kijkbaar kan houden. De montage en de editing zijn beiden onder niveau, en kunnen best wel wat meer kracht gebruiken. Gelukkig wist Hooper zich later wel te herpakken in de regiestoel.
Tot dusver lijkt mijn kritiek wat vreemd en kort-door-de-bocht te zijn, samengevat vond ik voornamelijk dat deze film te weinig moeite doet om van Clough een interessant figuur te maken. Het maakte me voor nu nogal weinig uit wat deze man ging uitspoken. Ik vond het een weinig interessant personage die de minuten maar moeizaam vol kreeg.
Verder had ik op wat meer sport gehoopt. Als je van Clough geen interessant personage kan maken, stop dan in ieder geval iets in de film dat wel leuk is om naar te kijken. Zeker tijdens de huidige periode waarin het EK bezig is ontbreekt het de film aan een sportief randje. Dat is jammer, want de visuele opzet was wel aardig en het verhaal zelf had potentie. Slecht is de film niet, goed echter ook niet.
Lovelyboy
The Damned United zag ik een aantal jaren geleden al eens en was goed blijven hangen. Dus echt nadenken hoefde ik ook niet toen ik de film bij de kringloop trof. Een apart verhaal is Brian Clough's huwelijk met Leeds zeker te noemen, verfrissend en anders is uiteraard dat een succesverhaal ditmaal niet aan de basis ligt.
Ieder liefhebber van voetbal, Engels voetbal en of nostalgie is aan het goede adres bij deze film. De authenticiteit straalt af van de oude stadions, het cup voetbal, rivaliteit en de afgebladderde verf in de oude kleedkamers. Sterk is de rol van Sheen als de hondsbrutale Clough die bij tijd en wijlen een onmogelijk mens is. De rivaliteit en hekel aan Don Revie is evenwel begrijpbaar als tastbaar, net als de antipathie op Leeds zelf, zo gaat dat met grote clubs die succes hebben. Lekker zijn de dikke accenten en de wrijvingen met verschillende figuren als de voorzitter van Derby, de spelers van Leeds alswel zijn eigen makker en assistent Peter Taylor.
Minpunten, hoewel niet groot, zijn toch de momenten waar de waarheid iets meer naar het midden ligt. Sheen is heerlijk, toch lijkt de echte Clough iets doordachter en weliswaar eigenwijs maar niet zo brutaal en moeilijk als in de film. Het interview waar beide op tv verschijnen is ook een stuk gematigder en hoewel ze elkaar duidelijk niet mogen wordt het niet zo persoonlijk getrokken als in de film en draait het vooral om managementstijl en het disciplinaire gedeelte van Leeds, want daar heeft Clough inderdaad veel kritiek op.
Maar zoals gezegd zijn dat details in een verders erg vlotte en leuke film over de trainer Brian Clough die later nog grote successen zou vieren met Nottingham Forest. Erg leuk en een prima toevoeging in de collectie.
Heerlijke film over voetbalmanager Brian Clough (Michael Sheen), die na een spectaculaire vroege carrière in 1974 aangesteld wordt bij het succesvolle Leeds United, waar het geluk hem danig in de steek laat. Feitelijk meer een film over de vriendschap tussen Clough en assistent manager Peter Taylor (Timothy Spall) dan over voetbal, maar dat is zeker geen nadeel. Beiden zijn hier voortreffelijk. Een film met een lach en een traan, zoals de engelsen dat zo goed kunnen.
MOVIEMAZZTER
Prima film voor wie wat heeft met Engels voetbal in de jaren 70 / 80.
Film opnieuw bekeken en het blijft een aanrader. Inderdaad ook wat typisch Britse humor in de film, maar daarnaast een uitstekend portret van een man in een belangrijk (maar kort en heel leerzaam) deel van zijn carriere. The rest is history.

Het waargebeurde 'The Damned United' houdt je in de voetbalsfeer: 'Een van de leukste en beste sportfilms ooit'

Zendegi va Digar Hich

United
Drama, 2011

The Messenger
Oorlog / Drama, 2009
gebaseerd op boekjaren 70northern englandbiografieleeds united sportyorkshirebrighton, englandvoetbalcupderby countymanagementfootball (soccer) teamleedsinspired by real personsports controversy loose adaptation