Genre: Drama / Sport
Geregisseerd door: Tom Hooper
Met onder meer: Michael Sheen, Jim Broadbent en Timothy Spall
Gesproken taal: Engels en Hongaars
Plot The Damned United
"They love me for what I'm not... ...they hate me for what I am."
Voor zijn successen met Nottingham Forest, waarmee hij in 1979 en 1980 de Europacup I won, beleefde Brian Clough (Michael Sheen) een moeilijke periode van 44 dagen bij Leeds United, die hem aanstellen als nieuwe manager. Clough veracht Leeds United, al haar spelers en voormalig clubmanager Don Revie. De club weet bijna geen wedstrijden te winnen en Clough staat op het punt om ontslagen te worden...
Brian Clough
Austin Mitchell
Colin Todd
John O'Hare
Movsin
Uitstekende film en voor al wie met de voetbalwereld vertrouwd is, een heerlijk verhaal.
De film zit onderhoudend en boeiend in elkaar. Michael Sheen zet een puike prestatie neer en ook die andere Britse klassebak Timothy Spall is op zijn best.
Archiefbeelden passend ingelast en de sfeer van het Engelse voetbal knap weergegeven.
TMP
Een van de, zo niet de beste voetbalfilm die ik tot dusverre heb gezien. Martin Sheen speelt zeer overtuigend als Clough in een boeiende voetbalfilm. Zeker een aanrader voor liefhebbers van Brits voetbal.
Uzza_Sparta
in de jaren 60 was Brian Clough de vervanger van Don Revie als topspits bij Sunderland, dat toen nog de rijkste club in Engeland was, en in deze periode volgde Clough Revie op als manager van landskampioen Leeds United in begin jaren 80.
zeker een van de betere voetbal thema films ooit gemaakt, maar ook een film vol top prestaties.
Uzza_Sparta
.... en in deze periode volgde Clough Revie op als manager van landskampioen Leeds United in begin jaren 80.
...
foutje, had 1974 moeten zijn.
in de jaren 80 was Clough natuurlijk intussen bij Nottingham Forest en had europa cup 2x gewonnen in 79 en 1980
SnakeDoc
Geweldige film met een pracht rol van Michael Sheen. Ontzettend leuk hoe ze de echte beelden hebben gemixt met de gemaakte. Verhaal is vooral erg grappig neer gezet. Had nooit eerder van Brian Clough gehoord, maar dit was me het mannetje wel zeg! Respect ook voor Peter Taylordie het zoveel jaren met de man heeft vol gehouden.
Prima Drama over een mooi stukje voetbal geschiedenis. Aanrader!
Uzza_Sparta
... Respect ook voor Don Revie die het zoveel jaren met de man heeft vol gehouden.....
Een beetje verwarring
Brian Clough (Sunderland spits en dan manager van o.a. Hartlepool, Derby, Forest en Leeds) en Don Revie (Sunderland spits en dan manager o.a. Leeds en Engeland) waren geen vrienden. Ze waren rivalen, Je zou zelfs haat kunnen gebruiken als een gevoel voor afstoting tegen elkaar!
Volgens mij bedoel je dan Peter Taylor en niet Don Revie? Taylor was assistant manager van Clough, en in film gespeeld door Timothy Spall?
Revie was manager van Leeds voor Clough
ILDIB
Leek me geen 97 minuten op de bbc..
Prachtig verhaal natuurlijk, prima acteren en mooie beelden. Je haat m en tegelijk tijd is ie een held.
Cinemaniak
Steengoede film met een verrassend boeiend verhaal. Uiteraard is het alleen maar meegenomen als je ook fan bent van het spelletje, maar de film zal niemand snel teleurstellen. Aanrader!
Bottleneck
Netjes, heb me erg vermaakt met alle toestanden met voorzitters, directieleden, spelers, fans en assistent-trainer. Geeft een boeiende inkijk in het wereldje en natuurlijk geen betere setting daarvoor dan het mooiste voetballand.
Opvallend nog dat er zoveel mooie plaatjes en uitgekiende camerastandpunten zijn. Fraai in beeld gebracht en het straalt een en al voetbal uit: volksstraten rondom de stadions, eeuwige regen, troosteloze kleedkamers, lelijke voetballers, zompige velden
Geweldige uitspraken ook van Clough en de voorzitter van Derby County, prima voetbalfilm.
PS Grappig dat er in al die tijd geen reet veranderd is, zie de spelersopstand tegen Mario Been (al mag hij dromen van de successen en persoonlijkheid van Clough).
Insignificance
Dartel filmpje over Brian Clough's obsessie en vriendschap met Peter Taylor, uitmondend in 44 beroerde dagen bij Leeds United. Hier en daar niet al te subtiel en uiteraard ook niet allemaal waar, maar wel weer dusdanig lichtvoetig en speels van karakter dat het er grotendeels mee wegkomt. Sheen zit dicht tegen een typetje aan, als ie 't niet is, maar de echte Clough was dan ook wel een aparte snuiter. Het clipje van Muhammad Ali is wat dat betreft erg treffend.
Verder alle perikelen die je mag verwachten in een voetbalsoap met onder meer erg leuke scènes wanneer Uncle Sam, de chairman, voorbij komt. Het sfeertje van toen wordt heel aardig gevangen en het geheel is ook vrij dynamisch door het heen en weer springen in de tijd en de soepele manier waarop archiefbeelden in de film zijn verweven. Het draait allemaal een beetje zoals z'n andere ploegen dat deden. Brian Clough über fucking alles! Understand?
NERD
Prima film waarvan het verhaal veel meer om de arm heeft dan de synopsis hierboven doet vermoeden.
3,5 sterren.
Pitakaas
Na de zoveelste Champions League deceptie waarin we een stelletje miljonairs zien huilen en janken om zodoende de scheidsrechter te imponeren, werd het maar weer eens tijd voor een lekkere voetbalfim. The Damned United vertelt het verhaal over vervlogen tijden waarin de kleedkamers nog geen vloerverwarming hadden, de trainers op een houten bankje zaten in plaats van een veredelde auto stoel en de mannen op het hoogste niveau speelde en de jongetjes moesten toekijken.
Waar anders heen dan naar het Engeland uit de 70s/80s, waar het nog zo'n geweldige sport was met mythische figuren. Brian Clough pakt de Engelse titel met het kleine Derby uit de midlands en zet zich zo op de kaar van voetbalminnend Engeland. Zijn omgang met de pers, zijn manier van spelen en zijn haat richting het grote Leeds maken hem echt een hit bij het volk. Michael Sheen weet zijn stijl en karakter erg goed te pakken en zet een overtuigende Clough neer.
Via een bizarre wending komt Clough zelfs bij Leeds terecht, waar hij de geliefde Don Revie moet opvolgen, die manager van Engeland is. Het is erg leuk om te zien hoe Brian zijn haat opzij moet zetten om zo de Europacup te gaan winnen. Het is nog leuker om te zien dat Brian dat helemaal niet lukt en hoe de Leeds BoD daar op reageert.
Hele toffe voetbalfilm (ik haat die aanduiding eigenlijk) over tijden waar voetbal nog voetbal was en Engels voetbal daar een hele typische rol inspeelde. Ook een film over de beste manager uit Engeland die nooit bondscoach is geweest! Jammer dat zijn periode in Forest niet aan bod komt...
patrick17
Een prima waargebeurde film!
In de loop van de film krijg je steeds meer het gevoel een eigen mening te krijgen.
De arrogante kwal die Brian Clough is kost hem zowat zijn carriere.
Na een een geweldige periode bij Derby, neemt de koop toe om spelers te halen.
Dit kost hem uiteindelijk zijn baan maar bovenal zijn vriendschap met Pete.
Uiteindelijk komt het goed. Al krijg je wel bedenkingen bij zijn rol bij Leeds!
Dat had anders gekunnen
De film geeft mooi weer de relatie tussen Clough en Don Revie. Leuk film in plaats
van een potje voetbal.
Dreiecke
Een Engelse film tussen het Hollywood geweld vind ik zeker leuk voor de afwisseling. De Engelse tongval geeft zo’n film altijd meteen een andere sfeer.
In het begin vond ik de karakters een tikje karikaturaal. Ik moest zelfs aan ‘The League of Gentlemen’ denken, dat gaf een licht komisch tintje aan de film voor mij. Later werd dat minder en verder kwam het hele voetbal gebeuren wel realistisch over.
Alles bij elkaar een leuke film voor voetballiefhebbers (en anderen) en prima geacteerd.
Pitakaas
Moet je eens dat bestaande interview tussen Clough en Revie kijken.
Het is juist zeer goed geacteerd want Clough was gewoon een man met een oog voor drama. Vond het realistisch in beeld gebracht.
mnrk
I wouldn't say I was the best manager in the country. But I'm in the top one.
Een prima film van Tom Hooper over Brian Clough....
De gehele film heeft een geweldige sfeer en dat komt mede door het goede acteerwerk van Michael Sheen en Timothy Spall...
Ook het gebruik van originele beelden uit de jaren 70/80 zorgt ervoor dat de film boeiend blijft om naar te kijken....
Decec
Een redelijk drama/biopic film...
Redelijk verhaal, geen spannend verhaal...
Biopic is mijn genre niet, komedie ook niet...
Een waargebeurd verhaal...
Redelijk mooi HD kwaliteit, soms zit oude opname erbij...
Ouderwets opname, ouderwetse auto...
Redelijk acteerwerk...
Bekende acteur Timothy Spall...
Redelijk achtergrond geluid, wel Dolby Digital aanwezig...
Voor mij geen moeite waard...
VeendamManiacs
Op Green Street Hooligans na (al is het een compleet ander genre) veruit de beste voetbalfilm in mijn ogen!
erpunited
Uitstekende film. Goed geacteerd. Goed in kaart gebracht. Als voetballiefhebber van begin tot eind genoten.
DDT
aja in de film vertellen ze dat beiden middenvelders waren !!!
Uitstekende film over de trainer van de Engelse voetbalclub Derby County. Zeker geen standaard sportfilm die zich concentreert op de spelers en wedstrijden. Maar hiervoor in de plaats een boeiend hoofdpersonage die verantwoordelijk is voor zijn eigen ondergang. Technisch gezien wordt het tijdsbeeld overtuigend neergezet. Verder kruipt Michael Sheen voor de zoveelste keer op een sterke wijze in de huid van een bestaand personage.
Gastel
aja in de film vertellen ze dat beiden middenvelders waren !!!
Hij vertelt dat ze beiden centre forwards waren, dat zijn spitsen
aja in de film vertellen ze dat beiden middenvelders waren !!!
zoals Gastel al zei, ze waren beiden centre forwards (of strikers) - dus spitsen.
misschien de volgende keer beter luisteren?
In begin jaren 60 was z'n carriere als speler over bij Sunderland vanwege een ernstige blessure, en hij werd toen hun jeugd coach, en dan de manager van Hartlepool.
Deze film begint in 1967 als hij dan de manager wordt van Derby County....
CLOUGH als spits: For players having scored over 200 league goals in the English leagues, he has the highest goals per game ratio of 0.916
Brian Clough - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Clough verwierf in Nederland bekendheid als de uitvinder van de term Mickey Mouse League, de weinig vleiende bijnaam voor de Nederlandse competitie.
Banjo
- 2035 berichten
Ligt het nu aan mij of hebben meer mensen dit..
Het is net of zit ik hier naar een comedy te kijken waar alles op de hak word genomen door die trainer. Die man is op momenten zo knullig! of hoort dat zo?
is dat de charme ?
Insignificance
Of het zo hoort, mag je zelf bepalen. Volgens mij zitten er archiefbeelden van de echte Brian Clough in de film en anders kan je hier eens kijken om een beeld van de man te krijgen. Linkje was op de vorige pagina al gepost door Kiros.
Banjo
- 2035 berichten
oke leuk om even te zien!
leuk die strijd tussen die coachen
ik mis dat in Nederland eigenlijk..
AlexvanRiel
Heb me erg goed vermaakt met Damned United. Lekker Engels, nog geen WAG's en Lambo's in legerprint. Ook een verstandige keuze om in te zoomen op de persoonlijke vendetta tussen Clough en Revie, zo voorkomt de film het standaard klein beginnen-succes-terugval-grootste succes-stramien. Wel had de film wat mij betreft iets meer mogen inzoomen op de topkwaliteiten van Clough. Nu leek het alsof hij met een enkele aankoop FC Eindhoven naar de Champions League bracht. Ook vond ik het eerst wat jammer dat de rol van Clough vrij veel leek op zijn rollen in Frost/Nixon en The Queen als toonbeeld voor het moderne Engeland tegenover de gevestigde orde. Maar bij de archiefbeelden zag ik pas hoe raak de vertolking is, want de balans tussen kinderachtig en arrogantie is treffend.
De beste voetbalfilm die ik ooit zag, maar laten we eerlijk zijn, zulke spannende cinema wordt er in dat subgenre niet gemaakt. Voetbal is meer geschikt voor docu's, zoals 4 year plan over de opkomst van QPR.
Piratje
Een aardige voetbalbiografie.
Vooral omdat we hier even achter de schermen tussen trainers en besturen terecht komen.
Aanbevolen. Zeker voor voetbalfans.
Ook de casting is prima ingevuld en speelt de rollen voortreffelijk.
Een 3,5*
Koen87
Zeer mooi geschoten beelden met een sterke rol van Sheen. Neemt niet weg dat het verhaal niet ontzettend interessant is.

Het waargebeurde 'The Damned United' houdt je in de voetbalsfeer: 'Een van de leukste en beste sportfilms ooit'

Zendegi va Digar Hich

United
Drama, 2011

The Messenger
Oorlog / Drama, 2009
gebaseerd op boekjaren 70northern englandbiografieleeds united sportyorkshirebrighton, englandvoetbalcupderby countymanagementfootball (soccer) teamleedsinspired by real personsports controversy loose adaptation