menu

Le Chat (1971)

mijn stem
3,79 (56)
56 stemmen

Frankrijk / Italië
Drama
86 minuten

geregisseerd door Pierre Granier-Deferre
met Jean Gabin, Simone Signoret en Annie Cordy

Julien (Gabin) en Clémence Bouin (Signoret) zijn echtelieden die niets meer met elkaar te bespreken hebben. De kat, de enige in huis die liefdevolle aandacht krijgt, wordt het middelpunt van hun psychologische strijd.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=IXn90ZcGd3c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
FisherKing
De twee grootheden van de Franse Cinema hier samen in een film.

Met als derde grootheid : Georges Simenon. De schrijver van de roman.
Als je kijkt op de imdb zie je hoe krankzinnig veel (135 ?) boeken van die man zijn verfilmd - Maigret natuurlijk, in allerlei talen (ook in het Japans geloof ik), maar ook heel veel goeie, vrij simpele 'psychologische romans'. Mensen-boeken dus, die zich goed laten adapteren.

FisherKing
Georges Simenon is een verschrikkelijke goede wereld-schrijver. Ik heb bijna zijn gehele werk. Als ik de plaatjes kan vinden komt zijn complete verfilmde werk eraan.
De zogenaamde simpelheid bestaat niet; het werk van jaloerse critici die zijn werk afkraakte.( misschien ook zo jaloers omdat hij zoveel schreef ) Zijn werk zit vol onopvallende diepgang. Zelfs de zogenaamde simpele maigrets blinken uit in een mooie vertelling van het leven. Het seizoen, het dagelijkse leven , het probleem dat mensen hebben, met als achtergrond een misdaad. De TV Serie Met Bruno Cremer is meer dan Perfect.

Verhalen over jaloerse critici geloof ik niet. Wat valt er nou jaloers te zijn op een grote naam als Simenon ? Ik lees zovaak dat critici 'met z'n allen' David Lynch afkraken, of Brian de Palma, of vul maar een naam in. Dan denk ik alleen : IS dat nu zo ? Wie mogen dat wel zijn ? Vaak is het interessantdoenerij om iemand af te schilderen als het slachtoffer 'van de kortzichtige kritiek'. De criticus die zoiets schrijft is dan zélf een Grote Uitzondering, begrijp je ? IJdel gedoe.
Maar dit terzijde.

Natuurlijk bedoel ik 'simpel' in de positieve zin. Het verhaal van twee mensen en een kat is een simpel verhaal - qua middelen. Het vereist natuurlijk een grootmeester om dat interessant en emotioneel en meeslepend te maken.

FisherKing
Waar ik eigenlijk op doelde ( en vergeef me mijn gebrekkige uitdrukkingskracht ) is dat in de "literatuur - wereld " ,Georges Simenon niet een naam heeft van een groot schrijver . (zoals het rijtje Grass- Proust - Joyce ). ( kreeg bv geen Nobelprijs; hoewel dat weinig zegt )

4,5
Juweeltje. Een soort novelle tussen romans. Zeer effectief in beeld gebracht, dit bittere echtpaar in een afbraakbuurt. Zo veel gemoedstoestanden als schaamte, trots, woede, onrust, verbitterdheid, schuld, koppigheid en bezorgdheid komen aan bod en de acties van de hoofdpersonen zijn zo gemeen en grappig. Het wordt sober maar meeslepend verteld in bijna alleen maar beelden, en het voldoet. Ik wil haar en hem toeschreeuwen: 'wees niet zo trots en benader elkaar', maar ik weet ook wel dat ik hun zwakheden deel. Mooie muziek ook van Philippe Sarde.

Sarde, Rensk.

avatar van kos
kos
FisherKing schreef:

Georges Simenon is een verschrikkelijke goede wereld-schrijver. Ik heb bijna zijn gehele werk. Als ik de plaatjes kan vinden komt zijn complete verfilmde werk eraan.
Ik ben benieuwd

FisherKing
En Bedankt.

filmfann
Beter acteren kan gewoon niet.

4,0
Niet eenvoudig om een film anderhalf boeiend te houden met dit thema van twee oude mensen waarvan het samenleven extreem pijnlijk is. Toch lukt dit. In de eerste plaats door het effenaf schitterend acteerwerk van Jean Gabin en Simone Signoret, maar ook door de zeer geslaagde sfeerschepping. Knap werk. De afbraak van oude gebouwen als symboliek voor de absolute teloorgang van een huwelijk....

avatar van Askikker
3,0
Ik zag deze film een jaar nadat ik de Duitse uitvoering uit 2006 met Gotz George had gezien.
Meestal vallen remakes me tegen, maar in dit geval was het juist andersom

avatar van Humphrey
4,5
Hoe heerlijk kan een dramatische film zijn als je kan genieten van het acteertalent van een Simone Signoret en een Jean Gabin.
Absolute topklasse ! 4,5*.

avatar van Brix
4,0
Nu op ARD TV te zien

3,0
Gabin is altijd nogal over aanwezig in zijn rollen, maar een gouden greep is natuurlijk een koppel van echtelieden Gabin - Signoret. Ook fijn, omdat het typische Signoret personage hier zo'n zwaar aanwezig contragewicht nodig had.

De onderlinge scènes in het heden en in het minder verre verleden zijn fraai - een zeer geloofwaardig portret van een huwelijk van twee personen die op ekaar uit gekeken zijn. Nergens té grotesk, en zelden vertoond tussen mensen op deze leeftijd denk ik en een enkele keer ontroerend.

De flashbacks verder terug in de tijd zijn daarentegen bijzonder zwak - zowel hoe ze weinig subtiel in het beeld zijn verwerkt, maar ook qua scenario erg onbeholpen ogend. Ik ken Granier-Deferre niet (had er ook nog niet eerder van gehoord), maar als je dit ziet dan kun je je iets voorstellen van weinig subtiel verteller en iemand die ten onder is gegeaan door een grote hoeveelheid meer getalenteerde regisseurs in Frankrijk.

De film opent nogal onbedoeld hilarisch met een The Naked Gun avant-la-lettre. Verder is de locatie van hun woning zo tussen de bouwputten zeer goed benut. Leuk om eens te zien, maar toch geen onmisbare Signoret film wat mij betreft.

avatar van knusse stoel
4,0
Over deze film kunnen we kort zijn, hoe kan iemand zo met een ander onder een dak samenwonen?
Verder een prachtige film om te zien, het van dicht bij meemaken hoe de een het leven van de ander tot een hel probeert te maken of tenminste onleefbaar!

4,0
Geen ondertiteling op het FFO gisteren. Daar had ik over gekeken in de brochure. Maar ondanks er geen ondertiteling was toch een film die perfect te volgen was.

avatar van 93.9
4,5
Pijnlijke en deprimerende film. Zeer goede rollen. Absolute Franse classic.

avatar van Hendrick99
4,0
Een film die boordevol zit met somberheid en nostalgie. De zwaarmoedige sfeer is bijna tastbaar. De Fransen zijn experts in dit genre. Typisch een film die je elk jaar wel weer een keertje wilt zien.

avatar van Fisico
4,5
Fisico (moderator)
Deze film als aanbeveling meegekregen en dit beviel me wel. De begingeneriek geeft al aan dat er een dramatische afloop zit aan te komen, alleen is het nog even afwachten wat er precies is gebeurd. Een film die niet de insteek heeft van de Naked Gun-franchise, waarbij er een soortgelijke begingeneriek is, integendeel, deze film gaf me een gevoel van tristesse en verbittering.

Daar waar ik vooraf de idee had dat de kat de lijm zou kunnen zijn van een uitgeblust koppel om bij elkaar te blijven, kwam ik al snel tot de conclusie dat de kat niet meer was dan een onbedoelde splijtzwam tussen een koppel dat elkaar letterlijk al niet te veel meer te vertellen had. Beeld zonder klank in een bloedeloos en emotieloos huwelijk waarbij koppigheid en argwaan centraal staat. Een plot dat ik nog niet mocht aanschouwen. Het was hels en het hakte wel op me in, me steeds afvragend hoe het toch zo ver is kunnen komen. Dit is helemaal geen Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) waarbij de stiltes niet suggereerden dat er geen liefde was in het gezin.

Het verloop en de aanpak van Pierre Granier-Deferre zit subliem in elkaar. De film begint met het einde waarbij de ijskoude stiltes maximaal werden uitgevoerd. Dit leidde ook tot absurde situaties op straat waarbij elkeen letterlijk zijn eigen weg volgt, maar werd gadegeslagen in de weerspiegeling van het winkelraam. En toch ondanks alles is er toch bij éénieder dat sprankeltje bezorgdheid te bespeuren, vaak natuurlijk wanneer de nood het hoogst is. Zéér sterke film waar ik met veel plezier en ontzag heb naar gekeken. Ook de symboliek van de steeds vooruitschrijdende afbraakwerken die als uienlaagjes afbrokkelden kan men perfect projecteren op hun huwelijk. Klasse! Dit is er eentje voor de top 1000!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:24 uur

geplaatst: vandaag om 11:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.