• 9.375.988 stemmen

Geregisseerd door: Jerzy Skolimowski

Met onder meer: Jerzy Skolimowski en Elżbieta Czyżewska

Gesproken taal: Pools

Plot Rysopis

Op 1 september, de dag waarop in Polen het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, is een gewone dag in het leven van Andrzej Leszczyc. Totdat de student wiskunde in de loop van de dag besluit zijn studie op te geven, het uitmaakt met zijn partner en een andere vrouw ontmoet. Toch verlaat hij haar direct weer en besluit om in dienst te gaan bij het leger.

avatar van starbright boy

Deze debuutfilm is alles heel erg new wave. Dit keer Pools. Daarin vaak vindingrijk, soms erg leuk, maar vooral inhoudelijk eigenlijk ook niet meteen zeer opvallend of al te eigen. Vooral weer een film die aantoont in hoeveel landen het in de cinema aan het borrelen was in deze periode. Al lees ik dat Skolimowski beweert de nouvelle vague-films pas een paar jaar later gezien te hebben. Ik twijfel daar een beetje aan. Te meer omdat het personage uit deze film (gespeeld door hemzelf) nog in andere films opduikt. Klinkt toch ook wel een beetje als die andere bekende hoofdpersoon uit de Franse nouvelle vague.

Onderlaagje in de film is een soort van kritiek op Polen. Maar die uit zich in apathie bij de hoofdpersoon. Met name in de scene in het begin waar hij het leger in wil is een hoop subtext te halen. Maar het is voldoende verborgen om niet meteen in de problemen te komen in het Polen van 1964.