• 9.373.533 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Alfred L. Werker

Met onder meer: Broderick Crawford, John Derek en Charles Bickford

Plot The Last Posse

"When six guns spoke the law"

Nadat ze zijn bedrogen door de rijke veebaron Sampson Drune, beroven een vader en zijn twee zoons hem en ze slaan vervolgens op de vlucht. Een posse, geleid door Sampson Drune, maakt jacht op de drie rovers. Van de posse maakt ook de geregeld dronken en daardoor onpopulaire sheriff John Frazier deel uit. Vooral Sampson Drune is daar niet blij mee, omdat Frazier namelijk nogal wat invloed heeft op Jeb, zijn geadopteerde zoon. Wanneer de drie rovers gedood zijn, willen enkele deelnemers aan de posse het gestolen geld voor zichzelf houden, maar Frazier verzet zich daar tegen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sheriff John Frazier

Todd Mitchell

Frank White

Judge Parker

trebremmit

Op dvd-r bij Sony te krijgen. Schijnt een bovengemiddelde b-western te zijn, ben benieuwd, iemand deze al gezien?

Mooie still

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

De goede roep die deze western heeft bleek niet overdreven.
Het blijkt inderdaad een dijk van een "B-western" (met A-allures) zoals ik in de "vroege uurtjes" vandaag zelf mocht vaststellen.
Zonder meer een aanrader voor de liefhebbers van het genre.

Broderick Crawford, hoe onwaarschijnlijk ook zo op het eerste zicht; gezien zijn omvang, bleek energieker dan verwacht in de rol van de "alcohol- minnende" sheriff Frazier.
Zowel hij als ook Charles Bickford (de onsympathieke rancher Sampson Drune) acteren dat het een lieve lust is om te zien.
Een botsing (letterlijk) tussen de beide hoofdpersonages, tijdens de achtervolging van de vluchtelingen, is geweldig goed in beeld gebracht.
Ik heb zowaar die scène drie keer achter elkaar bekeken (!) De stunt-doubles van beide acteurs verdienen natuurlijk ook een eervolle vermelding

De rest van de cast is adequaat.
Audie Murphy's ex-echtgenote Wanda Hendrix (Deborah) is te zien in een rol van mindere betekenis.
Amoureuze intermezzo's tussen haar en John Derek (Jeb) blijven gelukkig zeer beperkt.

Een grotere rol spelen de locaties.
De rotspartijen van Lone Pine-Alabama vormden het decor voor talloze westerns, en heb ik altijd fraaier gevonden dan de door John Ford (te) veel gebruikte Death Valley locatie.
Zo schitterend als in "The Last Posse" zijn ze, bij mijn weten, echter nog nooit in beeld gebracht.
Imposant is de juiste benaming.
Hulde ook aan de camera crew.

Regisseur Alfred Werker wist hier een meer dan uitstekende western van te maken.
Dat was deze veteraan ook wel toevertrouwd.
Zou het feit dat hij eind 19e eeuw geboren werd in Deadwood (!) er misschien iets mee te maken kunnen hebben?

trebremmit

Heb jij deze op dvd? Op amazon staat een Duitse dvd, voor weinig geld, maar weet niet of de kwaliteit goed is.

Die dvd-r van Sony is inmiddels veel te duur.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

trebremmit

Ik had een DVD-R van iemand gekregen (geen officiële release) in uitstekende beeldkwaliteit.

Omdat het echt zo'n goede film is heb ik meteen na de film gezien te hebben een officiële Franse release besteld..

Ik verwacht niet dat die nóg beter zal zijn , maar wilde iets "échts" erbij hebben.

De Duitse release ken ik niet.

Mocht die goed van beeldkwaliteit zijn, dan neem ik die er denkelijk ook nog bij.

De DVD van Sony is inderdaad véél te duur. (nog afgezien van verzendkosten en invoerrechten)

Edit:

na goede recensie gelezen te hebben nu ook de Duitse release nog besteld

trebremmit

Gister de Duitse dvd gezien, en die heeft een prima beeldkwaliteit, geen ondertitels, maar het Engels was goed te verstaan.

Verder een verrassend goede western, met een prima Broderick Crawford, goeie acteur is dat, in All the King's Men ook al.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik ben deze western gaan kijken vanwege de regisseur, die er een slag van heeft om B-scripts een A-behandeling te geven, zoals At gunpoint (1955), momenteel op YouTube in een prima transfer te zien, net als The last posse trouwens. Mijn gewaardeerde voorgangers hebben mij al het prairiezand voor de voeten weggemaaid (hier hapert mijn metafoor even), want ook ik vond dit een uitstekende western, waarbij het enige smetje is dat de manier waarop de aap uit de mouw komt (en welke aap dat zal zijn) al zo duidelijk wordt getelegrafeerd, maar misschien maakt dat juist ook benieuwder naar hoe de wrijvingen binnen de posse zich in de flashback zullen gaan ontwikkelen. Met Broderick Crawford weet je het maar nooit, maar hier zet hij toch een zeer sterke hoofdrol neer als alcoholistische sheriff, voor zijn vertolking wellicht puttend uit eigen ervaring. Charles Bickford is zoals gebruikelijk lekker onaangenaam, en John Derek maakt naast deze twee acteerkanonnen een goede indruk, hetgeen duidelijk helpt om de spanning in deze kleine maar intrigerende western te houden. Een aardig (zij het niet héél gecompliceerd) mysterie, fraaie opnames van indrukwekkende landschappen, een paar stevige vechtpartijen en een vrij gruwelijk gefilmd ongeluk vervolledigen het totaalplaatje van een western waarvan we blij mogen zijn dat hij via deze transfer voor de vergetelheid is behoed.