

Jazz on a Summer's Day (1959)
Genre: Documentaire / Muziek
Speelduur: 85 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Aram Avakian en Bert Stern
Met onder meer: Louis Armstrong, Mahalia Jackson en Gerry Mulligan
IMDb beoordeling:
7,9 (1.895)
Gesproken taal: Engels
Releasedatum: 29 juli 2021
On Demand:
Bekijk via Pathé Thuis
Bekijk via Amazon Prime
Bekijk via meJane
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Plot Jazz on a Summer's Day
"...love on a summer's night!"
Registratie van de optredens van enkele van de grootste jazzlegendes tijdens het Newport Jazz Festival dat plaatsvond in juli 1958, tegelijk met de America's Cup Race voor zeilboten. Grootheden als Thelonious Monk, Etta James en en Big Maybelle behoren tot de line-up, evenals de toen net doorgebroken Chuck Berry en de legendarische gospelzangeres Mahalia Jackson.
Externe links
Acteurs en actrices
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Video's en trailers
Reviews & comments

Dk2008
-
- 10117 berichten
- 797 stemmen
Deze film moest ik in het verleden voor iemand opnemen, werd toen uitgezonden op de BBC en toen heb ik hem zelf ook maar bekeken. Maar ik ben zelf niet zo'n jazz-liefhebber alleen van Big Bands, swing, wat dan wel weer een subgenre van jazz is.
Geen vervelende documentaire overigens om te zien. Wat ging het daar weer lekker gemoedelijk aan toe in die tijd. Veel mooie beelden dan ook en de optredens van Anita O'Day, Louis Armstrong, ... zijn ook leuk. 2.0

beavis
-
- 6576 berichten
- 13574 stemmen
inderdaad!
prachtige film, en zeker een van de beste in zijn "genre".

mrklm
-
- 7581 berichten
- 7879 stemmen
Een absolute must voor liefhebbers van Jazz, want enkele van de grootste jazz-artiesten zijn hier te zien op het top van hun kunnen. De meeste aandacht gaat uit naar Louis Armstrong en afsluiter Mahalia Jackson, maar vooral Anita O'Day maakt indruk met een geniale interpretatie van "Sweet Georgia Brown" en het onnavolgbare "Tea For Two" dat ze afsluit met een scat-duet met haar band. Gerry Mulligan (die nog steeds actief is!) blinkt uit met zijn saxsolo en Dinah Washington heeft veel plezier in een xylofoonduel.
Deze concertfilm is duidelijk op zijn best wanneer de camera gericht is op de artiesten, die met evenveel finesse als plezier hun muziek ten gehore brengen. Opvallend is hoe geïntegreerd de jazzscene is: blank en zwart treden als vanzelfsprekend met elkaar op. De beelden van het publiek zijn jammer genoeg slecht gemonteerd, want meestal is duidelijk te zien dat ze niet synchroon lopen met de muziek. Een storend element dat echter niet afdoet aan de muzikale kwaliteit van de vertolkingen.

wendyvortex
-
- 4893 berichten
- 7077 stemmen
Newport Jazz Festival editie 1958. Verslag in iets minder dan anderhalf uur en met de meeste screentijd voor Anita O'Day, Louis Armstrong en afsluitende act Mahalia Jackson.
Thelonious Monk, Sonny Stitt, Big Maybelle, Chico Hamilton, Dinah Washington, Gerry Mulligan, Chuck Berry e.a. komen ook voorbij.
Leuk beelden van al deze artiesten in 1958 en in kleur ook nog! 3 cameramannen, de optredens zijn wat statischer gefilmd dan we tegenwoordig gewend zijn. Voornamelijk close-up van de artiest of solist, maar om het allemaal net wat dynamischer te maken ook beelden van het luisterende en toekijkende publiek. Keurig op stoeltjes toen nog, al wordt er wel degelijk op de plaats geswingd. In de avond zowaar nog wat dansers. Hele vroege festivalregistratie, leuk om eens te zien hoe het er op zo'n festival er aan toeging in 1958. En qua line-up natuurlijk een leuke mengeling van alles wat, inclusief gospel en rock 'n' roll.
Hoogtepunten: Tea for Two door Anita O'Day, Dinah Washington en Louis Armstrong.

De filosoof
-
- 1947 berichten
- 1362 stemmen
De film voelt als een jazz-versie van Woodstock en is een fijne registratie – soms van de muzikanten en soms van het publiek of de activiteiten bij het festivalterrein zoals zeilraces en een kermis – van nog fijner muziekspel op het jazzfestval in 1958. De film geeft zo een fraai tijdsbeeld van Amerika waarbij tegelijkertijd aardig wat jazz-grootheden de revue passeren. Waarschijnlijk is de gospelzangeres Mahalia Jackson een favoriet van de organisator en/of regisseur of misschien wel vooral van het gemengde publiek (volgens Malcolm X is Mahalia Jackson "the first Negro that Negroes made famous") want zij sluit af en heeft meerdere nummers in de film (niet onterecht want wat een alles omverblazende stem heeft zij!); een favoriet van mij, Thelonious Monk, kreeg daarentegen maar een kort stukje in de film. Van de minder bekende artiesten vond ik Anita O’Day een leuke verrassing omdat zij de typische jazz-zangeres is zoals je die in rokerige clubs in films ziet. Gerry Mulligan vond ik een frisse wind in het jazz-idioom maar het ligt waarschijnlijk aan mij dat ik deze grootheid nog niet kende.

Vidi well
-
- 466 berichten
- 599 stemmen
Een bijzonder mooi tijdsbeeld met heerlijke muziek.
Naast veel goede optredens van diverse artiesten blikt de camera ook veel rond in het publiek: we zien mensen eten, drinken, praten, lachen, roken, zoenen en dansen. Omdat vrijwel niemand zich bewust lijkt van de camera’s oogt deze film heel spontaan, heel fris. We zien mensen genieten in een zonovergoten park en dat is gewoon heel prettig om naar te kijken. Een beetje zoals je urenlang op een terras kunt zitten en voorbijgangers bekijkt.
De optredens zijn ook goed in beeld gebracht. Persoonlijk hou ik van lange shots, vooral bij muziek scenes, en dat heeft deze film volop. Zo kun je echt meekijken met de muzikanten, en opgaan in de muziek. Prachtige opening heeft de film overigens ook, met allemaal shots van golvend water en spiegelingen erin. Ik zag er een metafoor in voor de dynamiek van jazz.
Klein minpunt vond ik de montage halverwege, waarin we mensen in een huis zien dansen en feesten. Het geeft weliswaar de sfeer goed weer van een plaats die volkomen in het teken staat van jazz voor een weekend, maar sommige shots voelden geacteerd aan (de schuimende bierflesjes) en kwamen daardoor minder authentiek over. Geen idee of dit daadwerkelijk zo is, maar die scene paste minder in de film qua stijl.
Ik ben blij dat ik deze op het witte doek gezien heb (Louis Hartloper - Utrecht).
4*

Gish
-
- 1358 berichten
- 6423 stemmen
Stiekem had ik hier bij willen zijn, maar ik lag nog aan de borst. Had andere zaken aan mijn hoofd.

zoutzak
-
- 902 berichten
- 6015 stemmen
Prachtige blu-ray release!
Het eind van de jaren 50 was toch wel zo'n beetje het toppunt van jazz. Het lijkt een beetje op de concertregistratie van Monterey Pop een decennium later.
Het laatste nieuws

Sterfdag Richard Pryor (2005): Hier zijn tien best beoordeelde films

'Love Story'-acteur Ryan O'Neal overleden, Angus T. Jones uit 'Two and a Half Men' onherkenbaar in nieuwe serie met Charlie Sheen | MovieMeter Recap

Netflix-kijktip: Heftige Spaanse oorlogsfilm 'La Trinchera Infinita'

De tien best beoordeelde films van de jarige John Malkovich (70)
Bekijk ook

Citizen X
Thriller / Mystery, 1995
112 reacties

The Enemy Below
Oorlog, 1957
32 reacties

The Red Badge of Courage
Drama / Oorlog, 1951
6 reacties

North Dallas Forty
Komedie / Sport, 1979
3 reacties

William S. Burroughs: A Man Within
Documentaire / Biografie, 2010
8 reacties

In Harm's Way
Drama / Oorlog, 1965
10 reacties
Gerelateerde tags
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.