The Enemy Below (1957)
Genre: Oorlog
Geregisseerd door: Dick Powell
Met onder meer: Robert Mitchum, Curd Jürgens en Theodore Bikel
IMDb beoordeling: 7,4 (12.489)
- Bekijk via iTunes
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot The Enemy Below
"The most amazing saga in the fighting annals of the US Navy!"
De mannen aan boord van de Amerikaanse torpedojager 'Haynes' vervelen zich en dromen van een beetje actie. Murell, hun kapitein, dragen ze geen warm hart toe. Hij sluit zich een hele dag op in zijn kajuit en lijkt een zwakkeling. Ze weten niet dat Murrell een ervaren en dapper officier is. Tijdens zijn laatste zeeslag raakte hij echter gewond en bij een luchtaanval kwam zijn Engelse bruid om het leven. Sindsdien houdt hij zich op de achtergrond. Hij krijgt de kans zijn capaciteiten te tonen wanneer op het radarscherm een vreemde stip verschijnt.
Capt. Murrell
Quartermaster
German Soldier (onvermeld)
Seaman (onvermeld)
speedy23
Beklijvend verslag van een genadeloos duel, op het scherp van de snee, dat tot het einde toe spannend blijft. Knap script, gebaseerd op de roman The Seas Beneath van D.A. Rayner. De special effects van Walter Rossi werden bekroond met een Oscar. Subliem vertolkt door ondermeer Curd Jürgens als de duikbootkapitein en Robert Mitchum als de jager. Schitterende fotografie...
U-96
Blub, ik heb zojuist de DVD besteld op www.Bol.com
Weet iemand misschien wat voor Special Features erbij zitten?, want op de site staat niet veel.
Agony
- 1985 berichten
had je niet beter deze dubbel DVD op Play.com kunnen bestellen: Sink The Bismarck / Enemy Below (Double Pack). Widescreen 2.35:1 Anamorphic. 11,99 pond (zo'n 17 euro)
incl. NL ondertiteling.
U-96
Bedankt voor de tip Agony, maar ik heb helaas al besteld, en bij bol.com kan ik niet annuleren.
cornelis
bij bol.com kan ik niet annuleren.
Maar vast wel retourneren.
speedy23
Maar vast wel retourneren.
Maar niet vergeten dat de DVD in de originele verpakking moet blijven (er zit normaal altijd een celofaan verpakking rond)...
U-96
Gisteravond heb ik deze film gezien op DVD. Destijds was The enemy Below een indrukwekkende film, maar wat voor mij echt de sfeer een beetje verziekte was de U-Boot; van binnen klopte het totaal niet, en de dieptebomscenes waren vanbinnen gigantisch nep. Alleen de camera een beetje schudden en de akteurs een beetje heen en weer dansen. Maar na mijn gezeik vind ik de scenes vanuit de Amerikaanse destroyer voor zijn tijd heel realistisch.
Wat ik ook wel een goed punt uit de film vond:
Dat de Amerikaanse commandant en de Duitse Kommandant gingen 'samenwerken' om te overleven. Bij de oorlogsfilms van tegenwoordig kan men meestal al weten dat de Amerikanen overleven en de vijanden niet.
Voor de film ***'3.5***' Vooral namens de leeftijd van de film.
U-96
Raar is dat als je om 0.00 opeens zin hebt om een DVD te kijken...
Deze keer vond ik de film veel beter dan de vorige keer (zie vorig bericht van U-96)... De special effects van deze film waren voor zijn tijd echt heel goed, en de film verdient inderdaad de Oscar die hij heeft gekregen...
Wat mij heel erg verbaasde was toch wel het model van de U-boot; de voorkant en de toren (op 1 ding na) zagen er echt op z'n U-boots uit, maar alleen de achterkant van de boot is hetzelfde als die van de Amerikaanse Gato/Balao-klasse uit de Tweede Wereldoorlog... Deze fout is verder niet storend... Wat ik vooral zo goed van deze film vond waren de beelden vanaf de Amerikaanse destroyer (vooral ook als ze dieptebommen gooien)... Verder bevat de film sterke dialogen... Zo zie je maar weer dat leeftijd van films werkelijk geen tintje vermakelijkheid afneemt...
Wat mij wel gigantisch verbaast is deze scene...:
Je ziet op de Destroyer 2 militairen 'boter-kaas-en-eieren' doen, waarbij ze grote vellen nieuw papier gebruiken... Maar waaaarom moeten ze 1 spelletje nou met een afmeting van ruim 40 bij 40 centimeter gebruiken?? Toch wel heel zonde van het papier...
Deze film is geen aanrader voor mensen die niet van Marine oorlogsvoering houden... Ik denk zelfs dat deze mensen de film retesaai zouden vinden...
Deze film staat heel ver boven de film die wel degelijk vergeleken kan worden, U-571...
Verhoogd van 3.5 naar 4 sterren... ****
nirvana
Vind ik op das boot na de beste in zijn genre die ik al gezien heb. Ook het einde is best wel orgineel. Eigenlijk is het niets meer dan een kat en muisspel tss twee onderzeeérs waarvan de kapiteinen eigenlijk hun bevelen met tegenzin uitvoeren. De effecten zijn knap voor in die tijd en de film bleef me boeien tot de aftitteling vercheen.
Nu ben ik op zoek naar Run Deep maar blijkbaar is deze moeilijker te vinden op dvd....? Voor The enemy below geef ik een dikke 4 sterren!
U-96
Vind ik op das boot na de beste in zijn genre die ik al gezien heb.
Vind ik ook. Wel binnen het genre onderzeebootfilms.
Run Silent, Run Deep op Bol.com.
nirvana
Vind ik ook. Wel binnen het genre onderzeebootfilms.
Run Silent, Run Deep op Bol.com.
Nomak
Heel goede duikbootfilm. Echt prachtige special effecten als je weet dat hij in 1957 is gemaakt. Topfilm!
Guyke
Goede ouderwetse oorlogsfilm met heroische personages en de goeden die uiteindelijk altijd overwinnen maar zich ook genadig tonen tegenover hun, uiteraard, uitmuntende tegenstander. Cliché? Misschien wel een beetje maar toch blijft dit een zeer onderhoudende film.
Ondanks het feit dat alles zich afspeelt op de beperkte ruimte op een destroyer en in een U-boot toch nergens vervelend. Bij momenten wordt de spanning zelfs zeer goed opgebouwd.
Gemaakt in 1957 en voor die tijd zeer realistisch opgenomen. Heel wat latere oorlogsfilms moeten het afleggen tegen deze prent die toch nog een bepaalde sereniteit weet te bewaren, de personages niet buiten proporties opblaast en met een plot dat goed in mekaar steekt.
lowhusky
Oscar gewonnen voor die effecten - die zijn echt cool. laatste 20 minuten zijn het best. dan is er echt vette actie, 4*
Co Jackso
- 21924 berichten
Een hele behoorlijke actiefilm die helemaal niet gedateerd overkomt. De sterke rol van Robert Mitchum zorgt er onder andere voor dat deze film boven de middelmaat uitsteekt. Voor de liefhebbers van dit genre zeker een aanrader.
Betamax
Prima kat en muis spel op de oceaan.
Uitstekende oorlogsfilm en erg spannend.
Bart Simpson
Ik kom er nu pas achter dat ik niet heb gestemd op deze pracht film, spijtig. Een aanrader is het zeker wel. Jammer is ook deze film niet bekend bij het grote publiek. Ik raad deze film aan, dus heb je nog niet gezien, kopen en kijken. Ik weet zeker dat iedereen deze film fantastisch gaat vinden, eenmaal gekeken. Zo niet, dan heb je gewoon weinig smaak voor goede oorlogsfilms!
masterview
Goeie film, met een einde dat ik toch niet helemaal verwacht had. Ik ben dol op onderzeebootfilms en deze was prima.
Uiteraard is er geen enkele film in dit genre die Das Boot overtreft.
3.5 ster voor deze film uit 1957
gauke
Jammer dat iedereen Engels moest praten en dat de Duitsers dat deden met een bij regelmaat potsierlijk accent met stopwoorden erin als jawohl en Kapitän, want deze, ook visueel sterke, oorlogsfilm op zee, met een kat en muisduel tussen de kapiteins van een Amerikaans oorlogschip en een Duitse onderzeeër, was geraffineerd en spannend en de sfeer op beide schepen werd knap weergegeven. De cast speelde uiterst solide.
blurp194
Onderhoudend.
Het bovenwatergedeelte is wat beter uitgewerkt en interessanter dan het onderzeegebeuren - en dat is in vergelijking met Das Boot ook wat aan de zwakke kant. Daar staat dan wel tegenover dat het spel tussen Robert Mitchum en Curt Jürgens mooi is uitgewerkt. De taal is als je er op let ietwat potsierlijk, maar echt storend wordt het ook weer niet - misschien omdat de Duitsers er vooral als Duitser uitzien, met Jürgens daarbij natuurlijk voorop.
Echt spannend wordt het eigenlijk niet. En ook daarmee eerder onderhoudend en op een paar punten misschien interessant dan een goede film.
Aardige film waarin de kapitein van een Amerikaans schip een Duitse onderzeeër op het spoor komt. Een prima oorlogsfilm die zich geheel op zee afspeelt en er gezien zijn leeftijd (bijna 60 jaar inmiddels) nog goed uitziet. Het kat en muis spelletje wordt wel wat eentonig, maar de lange finale is zeker wel spannend.
Darbie
Een film met zo'n eind verdiend maar één kwalificatie: Goedkope Rommel.
knusse stoel
De film was beter dan ik had verwacht van dit 'oudje' en ook de beelden waren nog prima. Wel mooi om deze acteurs (Robert Robert Mitchum, Curt Jürgens en Theodore Bikel, Curt Jürgens en Theodore Bikel) weer eens aan de slag te zien.
Een onderhoudende film in zijn genre en ook de acteurs waren geheel in hun rol aanwezig. Het enige wat wel eens storend kan werken, hoeft niet, is het feit dat de Duitsers ondanks hun Duitse uiterlijk meestal Engels spraken met nu en dan een Duits woordje ertussen wat ik eigenlijks ook nog hilarisch vind. Wie bedenkt zoiets? Het einde van de film was er eentje van verbroedering, je kunt hieraan wel een beetje merken dat de oorlog nog niet zo lang geleden zich heeft afgespeeld en de kijker(s) niet met haatgevoelens naar "de andere kant" moet blijven kijken.
Vermoed ik.
Een 7+.
clubsport
Mooi kat en muis spel van de 2 kapiteins Mitchum en Jurgens en waar beide kanten van hun strijd mooi gelijkwaardig aandacht krijgen zodat je als kijker bijna van beide kanten meeleeft .
Special effects zijn voor die tijd zeker heel mooi gemaakt .
'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'
Wees er als de kippen bij om 'Chicken Run' nog te zien: 'Een verfrissend leuke animatie film'
Videoland-gebruikers kijken op dit moment het meest naar deze tien series
Oscarwinnende Tweede Wereldoorlog-documentaire 'The Last Days' op Netflix scoort zeer goed
Die Brücke
The Desperate Hours
Film noir / Drama, 1955
The Heiress
Romantiek / Drama, 1949
onderzeeërtweede wereldoorlogamerikaanse marinebattle of the atlantic
Realtimes | Publishing Network
Social media