Genre: Horror / Mystery
Australië
Geregisseerd door: Joel Anderson
Met onder meer: Talia Zucker, David Pledger en Rosie Traynor
Plot Lake Mungo
"In 2008, Alice Palmer died… Her nightmare didn't."
De zestienjarige Alice Palmer verdrinkt op een dag tijdens het zwemmen. Haar lichaam wordt gevonden en niet veel later begraven door haar familie. Niet lang na haar begrafenis gebeuren er echter vreemde dingen bij de familie Palmer. Ze besluiten uiteindelijk naar een paranomaal medium te gaan, dat denkt dat Alice' geheime verleden en het mysterieuze Lake Mungo in verband kunnen worden gebracht met deze vreemde gebeurtenissen.
June Palmer
Garret Long
Jason Whittle
Kim Whittle
Sargent Drouin
Effectief, griezelig docudrama, bijzonder vakkundig in elkaar gezet. Hier en daar iets te vergezocht en het ontbreekt de film aan een sterke finale, maar de creepy sfeer, met vele enge momenten, is knap gedaan. Halverwege dreigt het geheel als een kaartenhuis in elkaar te zakken (als je de film hebt gezien weet je waarom), maar daarna weet de film op slinkse wijze toch weer doel te treffen.
Halcyon
Eigenzinnig en mysterieus filmpje van Australische bodem. De Aussies zijn er weer eens in geslaagd om het genre op te fleuren met een redelijk uniek filmpje. Qua opzet en stijl doet het wat denken aan films als Blair Witch, Paranormal Activity, Noroi en dergelijke, zoals anderen hier al terecht opmerkten. Echter, de makers geven hun eigen draai geven aan dit concept door voornamelijk de interviews te hanteren als stijlmiddel (ruw geschat ongeveer 80% van de film). In dat opzicht doet het wat denken aan gelijkaardige programma's op hobbyzenders zoals bv. Vitaya, zij het wel een stuk professioneler en creatiever in beeld gebracht.
De grootste troef van Lake Mungo is dat er nergens overdreven wordt en daardoor alles geloofwaardig overkomt. Er zijn geen irritante personages die ofwel uitermate sceptisch ofwel uitermate naïef zijn; allemaal benaderen ze de gebeurtenissen met het nodige gezond verstand. Net die nuance, die je vaak mist in dit soort occulte horror, maakt Lake Mungo zo boeiend; je kan je immers met de personages identificeren. Doordat het zwaartepunt van de film eerder bij het rouwproces ligt dan bij de griezelfactor, is het aantal enge scènes weliswaar beperkt. Dit wil niet zeggen dat Lake Mungo niet griezelig is. Vooral naar het einde toe, wanneer we de ontknoping door het schermpje van een GSM (voor Nederlanders: mobieltje) te zien krijgen, krijgt de film een erg duister kantje. Mede dankzij de onheilspellende ambientmuziek op de achtergrond.
Helaas slaagt Lake Mungo er niet in om op de cruciale momenten spannend of ontroerend te zijn. Maar dat belet niet dat dit een aangenaam filmpje is dat je door zijn nuchtere aanpak aan het denken zet.
seantogood
Redelijke film
Het geeft een bericht door, maar de mysterie is geslaagd.
Meer docu achtig, niet slecht maar ook niet super..
Geen aanrader om alleen te kijken.
nog net geen 3.0
mayhemblik
Heb deze film gezien met nog 4 anderen en ik kijk een film het liefst alleen of met zijn tweeen.
Ik word nogal gauw afgeleid en vlieg zo nu en dan de kamer uit om de gasten van drinken en voedsel te voorzien.
Dus ik heb deze film niet echt ''ondergaan'' zal ik maar schrijven.
Toch 3*** omdat hij best wel goed in elkaar zit en ik bij enkele stukjes toch best wel bang was.
Misschien ooit nog maar eens alleen kijken op een mooie zonnige zondag middag.
Woolf
Een redelijk boeiende film maar ik bleef na afloop met het idee zitten dat de film onvoldoende uitgewerkt is. Zeg maar vlees noch vis.
erpunited
Redelijke film. De spanning zat er lekker in alleen ik vond het docu gebeuren een beetje jammer. Ging me er op een gegeven moment aan ergeren
Niet verkeerd.
Hoewel hier de vergelijking met Paranormal Activities meerdere malen gemaakt wordt, vind ik The Fourth Kind een veel logischer vergelijk. Zelfs qua stijl komen de films erg sterk overeen.
Lake Mungo is alleen meer een drama. Het horror gedeelte komt nooit echt goed uit de verf, twijfel er zelfs een beetje aan of de makers daar ook echt op gemikt hebben. 't Is wel allemaal sfeervol, maar toch vooral het drama dat overheerst.
Zeker de twists in het laatste half uur zijn meer van dramatische aard van echt schokkend. Op zich niet verkeerd, maar echt goed uit de verf komen doet het nergens.
Visueel ietwat te karig (zelfs voor een fake docu, werd in The Fourth Kind véél beter opgelost) en ook de soundtrack, hoewel effectief, een beetje te braaf. Eng vond ik het nergens, zelfs niet unsettling. Gewoon aardig paranormaal en sfeervol.
Niet verkeerd, maar moet duidelijk z'n meerdere herkennen in andere films. Eentje om wat lege filmmomenten mee op te vullen dus.
Elineloves
Voor een docudrama is dit niet slecht, maar af en toe toch wel een beetje langdradig hoor.. Spanning vond ik ook niet altijd aanwezig, iets wat ik wel verwacht had gezien het plot. Had ik er misschien teveel van verwacht? Ik denk het wel. Als tussendoor film is het zeker geslaagd, maar ik zal deze niet snel weer uit de kast pakken.
Beetje teleurstellend.
johanvankessel
Het is zeker geen film maar een documantaire.
Zeker de moeite waard om te kijken.
Als je er open voor staat is hij best eng om te kijken.
Ik kreeg bij bepaalde momenten de rillingen over mijn lijf.
Van mij 4* omdat hij op mij indruk maakte en ook vader ben van een dochter en een zoon.
Breebaldy
beetje veel weg van de fourth kind met die echte beelden er tussen
N_SANE
Een documentaire als deze moet je maar liggen. Ik vond het zelf niet heel bijzonder, maar ik denk dat het voor anderen wel weggelegd is. Beetje teleurstellend, vooral na het lezen van het plot dat me toch best goede verwachtingen gaf. Jammer.
Angel-76
Ik heb hem naar een half uur uitgezet, de eerste 10 minuten waren ontzettend saai, maar al snel kreeg ik door wat voor film dit was, echt niks voor mij..
ik vind het gewoon te eng!
met die (echte) beelden.. ik krijg daar echt de rillingen van..
N_SANE
Had je door moeten kijken, had je kunnen zien dat ze in beeld brachten dat de beelden duidelijk met de computer werden bewerkt (gefotoshopt).
Al met al een teleurstelling die een stuk beter uitgewerkt had kunnen worden en waarbij de kijker meer in het verhaal had kunnen worden betrokken. Schrikmomentjes waren er bijvoorbeeld maar in geringe mate.
Skrean
Leuke film, met een goede twist en waarbij de spanning goed wordt opgebouwd. Vooral 1 scene waar ik me echt de tering tyfus schrok (de scene opgenomen met de mobiele telefoon).
bladerunner2007
Deze documovie op waargebeurde feiten is van redelijke opzet en heeft wel wat weg van de genoemde films. De opbouw van spanning ging me iets te traag en had ook een gevoel van ergernis weg moeten drukken om gewoon te kunnen blijven kijken.
Noodless
Deze documentaire is qua opzet goed. Misschien wat langdradig, maar dat stoorde mij niet. Als je even doorbijt , word je als kijker plots echt meegezogen in het verhaal. Je krijgt dan interessante wendingen en ook een bepaalde kijk hoe mensen reageren op drama's, bestaan van geesten of niet, schuldgevoelens, manipulatie.... En dan word je geconfronteerd met de gebeurtenissen rond Lake Mungo. En net dit mysterie werkte bij mij niet. Vergezocht en een beetje tegenwerking van al dat vorige in de documentaire. Voor kijkers die een spannende, enge film verwachten, zitten bij deze film verkeerd. 5/10
sander.h
Goede film waarbij de kracht hem voor mij zit in de wijze waarop de film zich presenteert, namelijk als 100% documentaire.
Daar waar The Fourth Kind zichzelf al meteen aan het begin de nek omdraait door heel geforceerd te vertellen dat er nagespeelde scenes in zitten, maar dat de rest echt wel echt is, houdt Lake Mungo de documentairevorm vanaf het begin tot aan het eind vast. Hierdoor heb je veel meer het idee dat je naar iets zit te kijken dat echt is gebeurd en is daarom veel effectiever.
Het verhaal zelf is mysterieus, heeft alleen in het midden even een dipje als de zoon toegeeft dat hij bepaalde verschijningen zelf heeft gecreëerd. Ook het feit dat ineens de buurman op een van de kiekjes blijkt te staan is wel heel toevallig.
De pret mag het echter niet drukken, na deze gebeurtenissen wordt de situatie alleen maar vreemder en wint de film ook aan kracht. Onder de streep blijft een ruime voldoende over. 3,5*
_Moonwalker
Vond het een geslaagde Faux-docu film.
Veel twists in de film die de spanning toch weten te houden tot het einde.
Het was af en toe wat langdradig, maar zeker goed bedacht!
femkevicky
Sorry maar voor een documentaire te zijn vind ik deze echt niet geslaagd. Het komt niet echt over vind ik. Heb de film wel uitgekeken omdat ik dacht dat het mss beter zou worden of dat er toch iets geestachtigs zou inkomen of schrik momenten maar heb gewoon men tijd zitten verdoen.
Dit noem ik echt geen horror
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Wat gebeurde er in in Lake Mungo.......de meest interessantste vraag in de film en meteen ook de meest geslaagde scène. Ik geef toe, die twist was origineel en best wel eng als je er bij stil staat. Helaas heb ik het gevoel dat de film extra is opgevuld met ingrediënten om aan zijn gebruikelijke speelduur te geraken. De eerste 40 minuten gaan over fake video's gemaakt door haar broer en dan nog een verzwegen trio met de buren. Doesn't make sense en moest het dat wel moeten doen, dan zijn de clues hier naar toe erg vaag en magertjes.
Leuk idee wat bij een grotere productie best wel voor shivers zou kunnen zorgen.
bobbydigital01
Top film als je van dit soort films houd,ik snap best dat mensen hier helemaal niets aan vinden.
Ik vond hem best wel freaky
SaNDuTjE
Best aardige docu die met realistische interviews een behoorlijk authentiek en bij vlagen spannende sfeer weet te creëren.
Door de vele, overigens goed gespeelde, interviews komt het wel zeer realistisch over, het haalt enorm de vaart uit de film waardoor het soms zelfs wat saai is. Vooral het gedeelte is even doorbijten waarna het wel wat interessanter wordt en ook redelijk sterk weet te eindigen.
Het is geen film die teert op schrikmomenten zoals bijvoorbeeld Paranormal Activity maar juist door het realisme een ander soort spanning probeert op te roepen.
Een serieuze handycam-horror die niet super spannend is maar wel redelijk weet te vermaken.
kampsie1
ik had gehoopt op een horror... Vind dat nep docu gedoe helemaal niks.
Ga dus ook niet stemmen, aangezien er mensen zijn die dit wel leuk vinden,
vph1272qm
ik heb ook zoiets, het moet echt gebeurd zijn als ik iets in docu stijl wil zien. nepdocus kan ik niet tegen, hoe goed ook gespeeld. uitgezet.
Savatage
Saai, hoor. De sfeer zat er best in, de docu is best realistisch, maar er gebeurt veel te weinig naar mijn goesting in. Ik keek deze film met de gedachte een horror te zien (iets in het genre van encounters of the 4th kind), maar dat viel toch dik tegen. Die onverwachte twisten/onthullingen maakten 'm niet interessanter of spannender
K. V.
Na Paranormal Activity is dit weer zo'n soort geestfilm geworden, al moet 'k wel zeggen dat 'k Lake Mungo beter vindt, misschien omdat er gewoon veel meer in gebeurt.
De stijl is ook anders. Deze film is een soort documentaire geworden en komt erg realistisch over. De onbekende acteurs komen erg naturel over.
Desondanks dat de film niet echt is, blijft hij toch boeien, zeker als het verhaal een andere wending begint op te gaan.
Qua genre zou 'k de film niet onder horror plaatsen, maar eerder drama/documentaire/mysterie. De sfeer wordt soms wat ongemakkelijk, vooral naar het einde toe.
Het is geen meesterwerk, maar als je eens een wat andere film wil zien, kan 'k deze wel eens aanraden.
Jimske
Een serieuze tegenvaller deze film. Het deed me ook vaak denken aan the fourth kind, maar die kan hieraan niet tippen qua engheid. Ik vond het allemaal erg fake overkomen, en als die broer bekend dat hij de beelden heeft bewerkt, was voor mij de genadeslag. Verder was het wachten op een geweldige ontknoping van wat er gebeurd is met het meisje, en toen verscheen de aftiteling! wat een afknapper! Daar waar ik bij vergelijkend werkje the fourth kind echt rilling kreeg en slapeloze nachten bezorgde, werd ik warm noch koud van deze film! 1,5*

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

The Wrestler

Zombi 2
Horror, 1979

Doctor Sleep
Horror, 2019
drowninghypnoseaustraliëbovennatuurlijkparanormal phenomenamockumentarydoodgeestgevonden beeldenséancecreepysombervictoria australian horrordocufictionsearch and rescuespirit photographystrange events