

Cavalcade (1933)
Genre: Drama
Speelduur: 110 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Frank Lloyd
Met onder meer: Diana Wynyard, Clive Brook en Una O'Connor
IMDb beoordeling:
5,8 (5.733)
Gesproken taal: Engels
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Cavalcade
"THE PICTURE OF THE GENERATION!"
Het Engelse leven, van oudejaarsavond 1899 tot 1933, bekeken door de ogen van de welgesteld Londeners Jane en Robert Marryot. Ze zijn onder meer getuige van de dood van Koningin Victoria, de ramp met de Titanic en de Grote Oorlog.
Externe links
Acteurs en actrices
Jane Marryot
Robert Marryot
Ellen Bridges
Alfred Bridges
Cook
Margaret Harris
Mrs. Snapper
Annie
Joe Marryot
Fanny Bridges
Video's en trailers
Reviews & comments

jordybeukeboom
-
- 6793 berichten
- 2422 stemmen
Bij de uitreiking dacht de ook genomineerde Frank Capra dat hem werd bedoeld toen de presentator "Kom maar Frank" riep, pas halverwege het podium ontdekte Capra dat Lloyd bedoeld werd

The One Ring
-
- 29974 berichten
- 4109 stemmen
Als Cimarron de laagst gewaardeerde van alle Oscarwinnaars is, dan is Cavalcade waarschijnlijk degene die het meest is vergeten. Niemand praat nog ooit over deze film, behalve enkele fanatiekelingen die alle Oscarwinaars gezien willen hebben. Zoals ik. Het is misschien enigzins toepasselijk dat de film zo vergeten is, want ik vermoed dat over een tijdje dit best wel eens de Oscarwinnaar zal zijn die ik me het minst zal herrinneren. Het is geen verschrikkelijke film, maar er is gewoon bijzonder weinig gedenkwaardigs aan.
Toch moet het in 1933 erg diep geleken hebben. Waarschijnlijk door het concept, we zien de complete twintigste eeuw tot dan toe door de ogen van een vaste groep personages, vanaf nieuwjaarsdag 1900. Er passeerd veel ellende de revue: de boerenoorlog, de eerste wereldoorlog, het zinken van de Titanic en zelfs de dood van koningin Victoria (hoe zijn we daar in vredensnaam ooit overheen gekomen?). Op het einde spreken de twee hoofdpersonages bijna de kijker aan met de vraag om de rest van de eeuw niet zo rampzalig te maken. Ze moesten eens weten wat er nog zou komen...
Het probleem met deze film is dat het nooit een geheel weet te maken van al deze gebeurtenissen. Het is erg sketchmatig en er wordt geen centrale lijn opgebouwd. Het is gewoon een situatie met telkens een einde en dan komt er weer een nieuwe situatie. Soms krijgen we om onverklaarbare redenen de reacties van de hoofdpersonen op belangrijke gebeurtenissen te zien. Waarom geen reactie van vader, moeder en broer op de dood van de zoon die verdronk met de Titanic? En geen reactie van de vader op de dood van zijn andere zoon in de oorlog? Dat brengt me meteen op het andere probleem: er wordt bijzonder weinig aan gebeurtenissen laten. Leuk hoor, om de begrafenisceremonie van Victoria erbij te betrekken, maar waarom zien we alleen shots van de hoofdpersonen die vanaf een balkon naar de ceremonie kijken en geen enkel shot van de begrafenisstoet zelf? Het antwoord is simpel: dit is een verfilmd toneelstuk die zijn wortels niet weet te verbergen. Dus alle historische gebeurtenissen vinden plaats in scènes die los staan van de verhaalmomenten. Het zinken van de Titanic wordt niet in beeld gebracht (al vond ik de manier waarop dit omzeilt wordt aangenaam elegant gedaan, door slechts die zwemband met de naam Titanic te tonen, wat genoeg onheil voorspelt). De eerste wereldoorlog krijgen we wel te zien, maar zonder de hoofdpersonen erin. De personages verschijnen apart, voornamelijk in statische scènes.
Even terugkerend op de scène die de eerste wereldoorlog verbeeld: die is groots. Hij valt eigenlijk totaal uit de toon van de complete film: hij is erg pakkend, schitterend geschoten en gemonteerd, met geweldig gebruik van geluid. Het is bijna een experimentele film op zichzelf, per ongeluk beland tussen verfilmd theater. Jammer dat de rest van de film niet. De rest moet het hebben van een aardige dialoog hier en daar (al verwacht je meer van een theaterscenario) en goede performances.
2,5*

Vinokourov
-
- 3143 berichten
- 2909 stemmen
Tis dat deze film de Oscar voor beste film won, anders was dit werk in de vergetelheid terecht gekomen lijkt me, zo boeiend was dit niet. Een welgestelde familie wordt vanaf 1900 tot en met 1933 gevolgd. Allemaal belangrijke gebeurtenissen passeren de revue en daarmee is die familie natuurlijk betrokken. Het wordt allemaal hoogdravend en oversentimenteel aangepakt. 80 Jaar later komt dat natuurlijk redelijk suf over. Een stuk sprong er wel tussenuit: een scene met door elkaar heen geprojecteerde beelden van WO I-slagvelden en door elkaar tetterende muziek. Dat zag er nog wel aardig uit en ga de waanzin van oorlog goed weer.

Spetie
-
- 38582 berichten
- 5287 stemmen
Calvacade is de laatst overgebleven film van Oscarwinnaars, die ik nog niet had gezien. Het is een erg onbekende film, die ik met niet al te hoge verwachtingen ben ingegaan. En ja het is duidelijk geen groots meesterwerk, die in de jaren dertig ongetwijfeld een stuk meer indruk heeft gemaakt, dan het nu nog doet.
Er wordt een levensverhaal verteld van een aantal mensen, die diverse belangrijke gebeurtenissen meegemaakt en overleefd hebben, maar ook niet. Zo speelt o.a. de Eerste Wereld Oorlog een voorname rol, maar ook de reis met de Titanic. Ik ben het ermee eens, dat dit alles niet echt een geheel vormt en er duidelijk wat te veel van de hak op de tak gesprongen wordt. Hierdoor blijft het allemaal erg afstandelijk en krijg je nooit echt feeling met de personages. Wel zitten er best wat leuk geschoten stukjes tussendoor, maar echt heel boeiend wordt het uiteindelijk nooit.
Calvacade heeft de tand des tijds ook duidelijk niet doorstaan. Het is één van de zwakkere winnaars van de Oscar voor beste film en verder op een paar momenten na, uiteindelijk niet al te interessant.
2,0*

royals
-
- 476 berichten
- 814 stemmen
Dit is misschien wel de oscaarwinnaar met het laagste gemiddelde. Snap ik niet zo. Ik bedoel hoe gedateerd deze film ook is, King Kong is dat ook bijvoorbeeld, hij verdient het niet om bij de slechtste films ooit te staan. Het is toch mooi gefilmd en goed geacteerd. Ik snap wel dat het verhaal soms van de hak op de tak springt, of niet echt goed in elkaar vloeit maar dat is het enige minpunt.

Mochizuki Rokuro
-
- 18912 berichten
- 14433 stemmen
Toch moet het in 1933 erg diep geleken hebben. Waarschijnlijk door het concept, we zien de complete twintigste eeuw tot dan toe door de ogen van een vaste groep personages, vanaf nieuwjaarsdag 1900. Er passeert veel ellende de revue: […] Het probleem met deze film is dat het nooit een geheel weet te maken van al deze gebeurtenissen. Het is erg sketchmatig en er wordt geen centrale lijn opgebouwd. Het is gewoon een situatie met telkens een einde en dan komt er weer een nieuwe situatie.
Ik vind dit nog steeds wel erg voor de film pleiten. Niet zozeer de schetsmatigheid @The One Ring, ik neem aan dat je dat bedoelde , maar de opzet is toch wel redelijk uniek. Zeker in de toen nog in verhalende zin zoekende (pionierende?) talkies. In Grand Hotel – de winnaar van het jaar ervoor – is het de wereld gevangen in een mini-universum, hier is de wereld om de figuren heen groots en niet te bevatten. Variatie op een thema. Toch leuk.
Ook wel grappig om deze film te zien in een periode in 2014 dat de filmwereld de mond vol heeft over Boyhood en de lyrische kritieken over elkaar heen buitelen. Een film die ook een familie volgt in een bepaalde periode. Met dit verschil: In Boyhood zijn het niet de wereldgebeurtenissen (de verkiezingen met Obama misschien uitgezonderd), die als rode draad worden genomen. Zoveel is er dus misschien toch niet veranderd en dan was het concept van Cavalcade misschien zo gek nog niet – zelfs het feit dat de scenes elkaar niet verklarend of logisch lijken op te volgen.
Cavalcade verdient beter, zeker niet als je het vergelijkt met Cimarron – die andere vergeten winnaar uit de vroege Jaren 30.

GuidO96
-
- 149 berichten
- 897 stemmen
Vergeten is geen gekke gedachte bij deze film. Alleen een fanatiekeling zal hem kijken en daar blijft het bij. Ik vraag me af of deze film toen wel veel publiek trok? Redelijke film.

TMP
-
- 1776 berichten
- 1613 stemmen
Geen heel bijzondere of al te boeiende film, maar ook niet echt verkeerd. De film volgt een familie van oudjaarsavond 1899 tot aan 1933, het jaar waarin deze film is uitgekomen. Verschillende belangrijke gebeurtenissen uit die periode passeren de revue (zoals het zinken van de Titanic en de Eerste Wereldoorlog). De verbanden tussen die gebeurtenissen worden veelal niet heel erg sterk gelegd. Vaak is er wel een familielid (al dan niet zijdelings) bij betrokken, maar het voelt hier en daar wat willekeurig of fragmentarisch aan. Je krijgt ook nergens een band met welk personage dan ook. Toch verveelt de film ook niet echt. Hoewel de dialogen wat gedateerd aanvoelen en de film ook op visueel gebied best gedateerd is, kijkt het wel nog redelijk weg. Er zitten wat saaiere stukken in, met name omdat je niet echt een band opbouwt met de personages, maar slecht wordt het nergens. Een wat vergeten Oscar winnaar en dat is eigenlijk wel terecht, want de film heeft niet zo heel veel (meer) te bieden.
Het laatste nieuws

Morgan Freeman (86) voor het eerst in jaren 'blij met eigen acteerwerk' in nieuwe film 'A Good Person'

Mysterie uit true crime-documentaire van Netflix eindelijk opgelost door bekentenis

Nieuwe details bekend over aankomende spin-off van 'Suits'

Onderkoeling en stuntelende regisseur: Sigrid ten Napel had rol in geflopte Netflix-serie
Bekijk ook

The Best Years of Our Lives
Drama / Oorlog, 1946
59 reacties

Rebecca
Mystery / Romantiek, 1940
138 reacties

You Can't Take It with You
Komedie / Romantiek, 1938
51 reacties

It Happened One Night
Romantiek / Komedie, 1934
123 reacties

All Quiet on the Western Front
Oorlog / Drama, 1930
108 reacties

The Lost Weekend
Drama / Film noir, 1945
91 reacties
Gerelateerde tags
londen, engelandeerste wereldoorlogzwart en witpre-codeupstairs downstairs begin 1900wealthy family
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.