Genre: Film noir / Misdaad
Met onder meer: Humphrey Bogart, John Derek en George Macready
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Knock on Any Door
"It will shock you but it will hold you spellbound to the end!"
Andrew Morton is een advocaat die zijn weg uit een slechte buurt heeft gewerkt. Nick Romano is zijn client, een jonge man met een waslijst aan misdaden. Nadat hij zijn loon vergokt heeft, hoopt hij wat juwelen te kunnen kopen voor zijn vrouw. Het blijkt dat ze zwanger was als hij haar later dood vindt na een zelfmoord. Wanneer hij roofovervallen gaat plegen en opgepakt wordt door Nick, krijgt hij een heel patroon kogels in zijn lijf geboord. Als er dan een rechtszaak volgt legt Morton de nadruk op de kwaadheden van de achterbuurt.
Andrew Morton
Nick Romano
Dist. Atty. Kerman
Emma
Adele Morton
Vito
Judge Drake
Aunt Lena (onvermeld)
Carl Swanson - Bartender (onvermeld)
Ma Romano (onvermeld)

Dogie Hogan
"er is nog niet gestemd"
Dat kan nu wel; de film is inmiddelds op DVD uit: R2/NTSC.
Echter in een DVD-boxset; meerder daaruit ken/bezit ik al; misschien is de film/DVD ooit "los" te koop.
Bogey ditmaal als advocaat...

Iketes
- 1968 berichten
Degelijke Noir die goed vermaak biedt. Komt erg langzaam op gang en blijft zeker in het begin té veel aan de oppervlakte maar mondt zich gaandeweg steeds meer uit in een spannend rechtbankdrama welke een aanklacht is tegen de maatschappij. Zeker het einde is enerverend.
Plotomschrijving is wel wat ongelukkig trouwens.

IcU
Sony pland release in 2009!
Werd eens tijd. Mogen van mij ook vele andere releases van de wat oudere films komen. (kan 'In a Lonely Place' ook nergens vinden...)

Dogie Hogan
(kan 'In a Lonely Place' ook nergens vinden...)

Mochizuki Rokuro
Inmiddels is deze film sinds begin deze maand eindelijk los op DVD verkrijgbaar (UK-import - Cornerstone Media).

Mochizuki Rokuro
't Is even wennen een rechtbank film van Ray. Maar dat gevoel verdwijnt al gauw. 't Blijkt haast een voorstudie van Rebel Without a Cause. Een verongelijkte jongeman met looks, John Derek, is slachtoffer van de maatschappij als een James Dean avant-la-lettre. Derek heeft meer screentime dan Bogart (die de film mede produceerde).

mrklm
Aardig, maar niet opzienbarend rechtbankdrama doet wat ouderwets aan, vooral in de benadering van de rechtszaak die een groot deel van de film in beslag neemt. Humphrey Bogart speelt advocaat John Morton die de jury ervan probeert te overtuigen dat Nicky Romano [John Derek], ondanks zijn criminele achtergrond, niet degene is die tijdens een bankoverval een getuige doodschoot. In flashback komen we wat meer te weten over hoe Nicky in de criminaliteit terecht kwam en hoe hij zich langzaam opwerkte in die duistere wereld. George Macready, met duidelijk zichtbaar litteken, is de openbare aanklager die elk middel aangrijpt om het pleidooi van zijn tegenstander te ondermijnen. Niet slecht in zijn soort, maar sindsdien heeft het rechtbankdrama zich behoorlijk ontwikkeld en films (waaronder 12 Angry Men (1957) en Inherit the Wind (1960) die veel overtuigender zijn.

clubsport
Degelijk rechtbank drama maar verder geen topper , Bogart speelt dusdanig goed dat hij de film qua kijkbeleving
naar een wat hoger niveau weet te trekken maar een echte topper word het nooit .

Redelijke film waarin een advocaat een jongeman bijstaat die wordt beschuldigd van moord. Door middel van de flashbacks een onderhoudend opgebouwd rechtbankdrama en ook wat sociaal drama (iets wat het beste tot uiting komt tijdens de beste scene van de film: de eindspeech van Humprey Bogart). Echter komt het personage van de beschuldigde jongeman niet echt geloofwaardig over.

Het beroemdste van deze film is een quote die een eigen leven is gaan leiden:
In 1948 nam Bogart het heft in eigen handen. Hij richtte zijn eigen productiemaatschappij op. Hij noemde dat bedrijfje naar zijn boot, Santana Productions. De eerste film die hij maakte was een boekverfilming an de bestseller Knock On Any Door. Dat was een soort sociaal realistische roman die de verbinding wlllen leggen tussen sociale omstandigheden en criminaliteit. En pas de tweede hollywoodverfilming ooit gebaseerd op een boek van een african-american schrijver.
Hoewel Ray op dit moment Ray niet zo ervaren was (hij had één redelijk succes en goed ontvangen film gemaakt (They Live By Night) en één flop (A Woman's Secret). Het was waarschijnlijk die eerste film waardoor Ray werd geleend van RKO. In die film laat Ray namelijk een groot gevoel voor de onderlaag van de samenleving zien. De film wijst ook vooruit naar Rebel Without a Cause en is in die zin typisch Ray.
Deze is helaas minder goed dan They Live By Night en Rebel Without a Cause. Dat komt met name door het nogal boodschapperige en nogal letterlijke einde. En de film komt niet helemaal goed los van de cliché's van de rechtbankfilm. De film is echter op zijn best als hij op straat is. Waar Ray het ghetto nogal pittig weergeeft. En de opening is echt fantastisch. Ook in de rechtbankscenes zitten af en toe wel fraaie details. De zwetende rechter bijvoorbeeld. Ben niet helemaal weg van Derek als acteur, het is geen Granger, Dean of Mineo. Maar hij voldoet.
Mooie film. al heeft Ray betere. Maar zijn regie is hier van meerwaarde.

Ridley Scott waarschuwt voor de gevaren van AI: 'De mensheid is compleet f**ked'

Geboortedag (1976) Chadwick Boseman: Hier zijn tien best beoordeelde films

Sciencefiction-actiefilm 'Lucy' met Scarlett Johansson en Morgan Freeman vanavond op televisie

'Anubis'-actrice Loek Beernink (37) duikt na zeven jaar ineens weer op: 'Jarenlang gestalkt'

Somebody Up There Likes Me
Biografie / Drama, 1956