• 9.376.795 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her

Releasedatum: 12 maart 2009

Plot Gran Torino

"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"

Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...

Walt Kowalski

Steve Kowalski

Tim Kennedy

avatar van Maphesta

Maphesta

Wat vond ik dit een geweldige film zeg! Deze film boeide me nou eens letterlijk van begin tot EIND. Ja, je hoorde me goed... letterlijk van begin tot eind -- oftewel tot aan het einde van de aftiteling!

Het verhaal was heel goed, zelfs al was het... kleinschalig. Acteerwerk kon op sommige momenten beter, maar niets aan te merken op Clint Eastwood! Besides, deze film kon het soms mindere acteerwerk permitteren omdat de film zowel heftig als light-hearted was -- de grappige momenten waren perfect getimed en erg op hun plaats!

En ja, zoals ik aan het begin al zei: zelfs de aftiteling boeide me -- een rustgevend uitzicht met het prachtige nummer "Gran Torino" die zelfs door Clint Eastwood zelf is geschreven.

AANRADER!!!!

avatar van gmx

gmx

Eastwood speelt een van z'n minste rollen. De rest van de acteurs spelen varierend van matig tot zeer slecht. Het verhaal is flinter dun, ongeloofwaardig, boordenvol cliches en waar ik Clint Eastwood normaliter kan waarderen om z'n norse, stoere grappen kwam het me hier behoorlijk de keel uit. Nee, dit vond ik dus echt niks.

1.5 *

avatar van evelknevel

evelknevel

schitterende film dit en dat voor zo'n ouwe man gewoon geweldig

4'5

avatar van patrick17

patrick17

Sterke film. De film heeft meer een boodschap. Ik wil de film niet als 'actie' bestempelen meer als Drama dat is een beter gerne bij deze film.

Ik kan best begrijpen als mensen zich storen aan de 'scheldwoorden' van Clint Eastwood, ik vond het wel toepasselijk bij zijn rol en heb aardig kunnen genieten. De film is misschien lichtelijk voorspelbaar maar dat vind ik zelf niet erg.

Zaten een paar goede tot leuke scene's bij o.a Clint met zijn vingertje naar de 'Negers'. Laatste scene was te overzien maar was goed in elkaar gezet.

Een Goede film moet ik zeggen!!

4.0 *

avatar van ExitSub

ExitSub

Maphesta schreef:

AANRADER!!!!

Hier kan ik me wel bij aansluiten.

Vraag me af of we naar dezelfde film hebben gekeken. Goedkope Amerikaanse ongeloofwaardige film met slecht acteerwerk.

Gescheld werd net als het verhaal lachwekkend.

Werkelijk onbegrijpelijk dat deze film een hoge score heeft gehaald.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ik had dit nooit aan zien komen.

Een meesterwerk, in mijn ogen, dit is er een die mij ongelooflijk heeft weten te verassen.

Het word hier aangegeven als actie/drama maar er zit veel meer in dan dat alleen..

Ik moet eerlijk toegeven, ik ben onbekend met het werk van clint, maar na dit gezien te hebben zal ik me er zonder twijfel meer in verdiepen.

Het verhaal stelt bijzonder weinig voor, maar ondanks dat is het onvoorstelbaar aangrijpend, en heb ik me geen enkel moment verveelt.

Het verbaasd me hoe goed clint zijn rol hier neerzet, zelden heb ik zo goed acteerwerk van iemand gezien, Walt word perfect neergezet als nors persoon, die enkel éen emotie kent, maar wanneer de film vordert leer je een nog steeds erg nors maar prachtig persoon kennen.

Het is daarom jammer dat de rest van de acteurs niet zo goed zijn, hun acteerwerk schommelt van redelijk goed tot droevig slecht..

Veel actie hoef je niet te verwachten, maar in plaats daarvan krijg je een zeer aangrijpend drama die geen enkel moment zal vervelen.

Er is éen ding dat nergens word genoemd, de humor, ik heb zo ontzettend kunnen lachen om de opmerkingen van Walt, prachtige dialogen hebben dat als gevolg.

Deze film heeft het allemaal, een droevig einde, een interessant verhaal plus een held van een Clint..

Ik kan niets anders dan 5* geven hieraan, plus een plaats in mijn top10...ik ben zwaar onder de indruk van deze film.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Een klein meesterwerkje waar je heel even stil van wordt bij de aftiteling.

Ik ben een Clint-fan, zowel van zijn regie als acteerwerk. Ik was zeer blij dat hij op zijn ouwe dag nog tenminste één keer te zien zou zijn voor de camera. En dat deed hij goed. Je ziet het karakter van een norse oude man (zeg maar gerust een bejaarde etterbak) heel langzaam opengaan. Daarbij zet Clint weer een paar prachtige oneliners neer.

Het minst aan de film is het toch ietwat makkelijke verhaal (in de eerste vijf minuten wordt aan de hand van erg simpel geschreven dialoog de setting, sfeer en richting van de film aangegeven. Jammer. Ook vond ik Tao (Toad, haha) slecht acteren. Maar hij had gelukkig niet heel veel dialoog.

Zoals de persoon boven mij al aangeeft zit er veel humor in de film, maar perfect gedoseerd en getimed. Het is een heel rustige, kleinschalige film en de gebeurtenissen zijn niet van epische proporties, maar voor de personages erg ingrijpend en belangrijk waardoor het toch een heel krachtige film is.

4.5 sterren.

avatar van markku

markku

Mijn favoriete film van 2008 na WALL-E.

avatar van b00ts

b00ts

Geweldige film. Boeiend van t begin tot t einde. En wat een humor!

4 sterren van mij.

avatar van eppy

eppy

een errug goeie film met de hele familie enorm van genoten, wauw dit vind ik nou een goeie afsluiter van het jaar, vijf punten voor clint

timbo_

Eastwood schuwt het moralisme de laatste jaren niet in zijn films en ook hier doet hij dat weer niet. Is dat erg? Nee verre van zou ik in het geval van Gran Torino willen zeggen. Hetzelfde geldt voor de karrevracht aan cliche's die in de film worden opgevoerd. Ze zijn er zeker maar storend wordt het eigenlijk nergens. De reden ervoor is de geweldige rol van Eastwood zelf. Hij is geniaal als de conservatieve Kowalsky die niets liever wil dan gewoon met rust gelaten worden. Naast conservatief is hij dan ook nog eens enorm koppig en vooral ook bijzonder nukkig. Nu zijn vrouw is overleden doet hij geen enkele reden meer om dit te verbloemen en als dan ook nog eens een Aziatisch gezin naast hem intrekt blijkt hij ook nog eens een rasechte racist. De dialogen maar ook de monologen komen volledig overeen met deze karaktertrekken en dat alleen zorgt al voor genoeg lol en is bovendien een genot om naar te kijken. Natuurlijk wordt de band tussen het Aziatische gezin en hem hechter dan iedereen had kunnen vermoeden en natuurlijk stuiten ze ook op de nodige problemen. De vorm waarin verpakt wordt is echter zeer smaakvol en de one man show van Eastwood is dan ook een genot. Gran Torino is gewoon erg goed vermaak dat me het eerste uur meermaals deed denken aan Scent of a Women. Het sterke einde doet me zelfs nog een klein halfje extra geven.

kleine 4,5*

avatar van gmx

gmx

timbo_ schreef:

me het eerste uur meermaals deed denken aan Scent of a Women.

Ga je mond spoelen, geen kwaliteitsfilms vergelijken met goedkope Hollywood kitsch als Gran Torino aub

avatar van strunglady

strunglady

Een film die je meeneemt vanaf de eerste minuten en langzaam meeneemt naar het einde, zonder dat je doorhebt dat de film toch vrij lang duurt. Een prachtige film, met prachtig rauw acteerwerk van Clint Eastwood. Zonder twijfel 1 van de betere films van 2008. Prachtig!

4.5

avatar van strunglady

strunglady

gmx schreef:

Wat voor jouw kitch is, is voor een ander een prachtfilm. Zeepje bij het spoelen van je eigen mond?

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Tenenkrommend, irritant, voorspelbaar, slecht acteerwerk (op Clint na, hoewel ie dit kunstje al wel heel vaak heeft geflikt) en een moraal verhaal om van te kotsen.

Mijn god ik vind dit soort films echt verloren tijd en ik irriteer me eigenlijk alleen maar.

avatar van Woolf

Woolf

Ik weet eigenlijk niet goed waar ik moet beginnen om te beschrijven hoe slecht ik deze film vond. Als ik dacht dat het niet erger kon, kon het toch nog erger. Slecht geacteerd, voorspelbaar, goedkoop op sentimenten inspelen etc. Ik denk dat ik alleen vanuit een gevoel van respect voor Clint Eastwood ben blijven kijken. Hij had deze film echt beter achterwege kunnen laten. Jammer. 1,5 ster voor het acteerwerk van de hond en die medaille erbij.

Leuke film die je niet TE serieus moet nemen, er zit een aardig tempo in en kijkt lekker weg. Ik vond het hollywoodsentiment nog wel meevallen, het lag er niet zo dik bovenop.

avatar van blussertje

blussertje

Ik heb mij, en met mij nog 7 anderen personen, kostelijk vermaakt met deze film.

Knorrige oude man, leuke dialogen en een redelijk verhaal.

Gewoon een film die je ontspannen moet bekijken en hem niet al te serieus moet nemen,

Dan beleef je er veel plezier aan,

Ik heb mij in ieder geval niet verveeld en ook moeten lachen om bepaalde scene's.

Wat mij betreft mag hij 4 sterren krijgen.

avatar van grid8400

grid8400

Wat een heerlijke film! Ik heb me af en toe rot gelachen..

-0,5 voor acteerwerk van die Tao.

alsnog 4*

timbo_

ga toch een halfje lager zitten. Toch wel erg cliche uitgewerkt en buiten de fenomenale Eastwood misschien toch iets weinig te bieden. Blijft een bijzonder vermakelijke film maar een 4 in plaats van een 4,5 je

gmx schreef:

Och Scent of a Women heeft een beetje hetzelfde probleem als deze film. Het is erg cliche en erg sentimenteel maar zowel in Scent of a Women als in Gran Torino stoorde het me niet vanwege de briljante hoofdrol.

avatar van Wouter

Misschien het origineel zien?

timbo_

Hey cool dat wist ik helemaal niet. Ben alleen bang dat die niet zal kunnen tippen aan Pacino's one man show uit de remake. Toch maar eens een keer proberen als ik hem toevallig ergerns tegenkom.

avatar van Wouter

De acteur won er een palm mee in Cannes, dus...

avatar van martinstegenga

martinstegenga

Zeer mooie film. Clint Eastwood speelt heerlijk op zijn manier. Jammer dat de Aziaten in de film niet kunnen acteren, verder topfilm. Heb me zeker met het mooie einde van deze film 2 uren vermaakt. 4*

avatar van Poppe

Poppe

Een film die ondanks zijn voorspelbaarheid, toch uitblinkt. Clint Eastwood speelt fantastisch een bevooroordeelde veteraan met een bitter verleden, die zich later ontpopt tot een moralistische goedzak. 4,5 *

avatar van geert_88

geert_88

Fantastische film... Vooral het acteerwerk van Eastwood is geweldig. Hij zet echt een goed hoofdpersonage neer in de film, wat bij de andere nieuwe film van Eastwood niet het geval is: goed verhaal, maar slechte hoofdpersonage in de vorm van Jolie.

Nog even een vraagje: wat is het nummer wat te horen is rond 60 minuten van de film... wanneer Tao aan t werk is (aan t schilderen/boomwortels eruit aan het halen is, enz.) Vind dit een geweldig nummer, maar kan niet achterhalen van wie of wat het is!

Over het algemeen 4,5*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Soms zijn er van die films, waar de verwachtingen niet hoog zijn, waar vervolgens het verhaal niet veel voorstelt en waar we de één na de andere cliché voorgeschoteld krijgen, maar ondanks alles dat, weet de film je toch omver te blazen. Gran Torino was zo'n film, want ik heb toch echt genoten van deze productie, waar Clint Eastwood veel, maar dan ook heel erg veel respect van mij krijgt.

Het personage Walt Kowalski is er nu al één om nooit te vergeten wat mij beteft. Geweldig gespeeld door Clint Eastwood die dé dragende kracht is in deze film. We worden overladen door fantastische one-liners die hilarisch waren, maar ook een aantal waar kippenvel niet te stoppen was. Kowalski zegt wat hij denkt en doet daar nog eens een schepje bovenop. Tel daarbij de gezichtsuitdrukking en eigenlijk gewoon het hele gedrag van Eastwood bij op en een onvergetelijk personage staat voor ons als kijker de sterren van de hemel te spelen. Misschien voor de laatste keer? Ik hoop het niet.

Tao, één van de Aziatische acteurs in de film was niet echt goed bezig, zoals eerder aangegeven. Toch vond ik het niet storend. Veel dialoog was er niet weggelegd voor hem en elke seconde waar hij samen met Clint in beeld is, was toch sowieso genieten geblazen. Ook het verhaal was, ondanks dat het niet veel voorstelde gewoon geweldig om te zien. Zonder Clint had dit waarschijnlijk anders geweest, want de sleutelrol die hij hierin vervult is gewoon ongelovelijk. De sfeer in de film voelt goed aan, de setting is - ondanks zijn kleinschaligheid - fantastisch en de ondersteunende muziek is ook erg goed.

Een klein filmpje, maar wel een ijzersterke, zeer onderhoudende, ingrijpende film die vanaf het begin tot het einde boeit. Elke seconde gebeurt er wel iets, waardoor de tijd voorbij vliegt. Naar het einde toe waren er toch een paar scénes waar ik een brok in mijn keel kreeg. De dood van Walt, de speech van de pater, het testament en de muziek, vooral het nummer waar Clint zijn eigen stem laat horen. Bij de aftiteling werd ik er ook even stil van. Fantastische film, die alle lof verdiend en die ik zeker op dvd ga aanschaffen, wanneer dit mogelijk is.

avatar van MartK

MartK

Leland Palmer schreef:

hier ben ik het helemaal mee eens.