• 9.379.649 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her

Releasedatum: 12 maart 2009

Plot Gran Torino

"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"

Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...

Walt Kowalski

Steve Kowalski

Tim Kennedy

avatar van sju

sju

Die Thao/Toad was inderdaad het enige lelijke smetje op deze ijzersterke film, Sue speelde gewoon verdienstelijk wat mij betreft. Clint Eastwood is de laatste 6 films echt uitmuntend bezig. Hoe ouder hoe beter lijkt het wel. En ik zie hem toch ook verdomd graag vóór de camera: Oscar-waardig (hoewel dat lang niet alles zegt imo)!

avatar van nairobi

nairobi

tja, aan de ene kant vermakelijk. aan de andere kant aandoenelijk om te zien hoe Eastwood (toch een legende) op deze leeftijd het in zn eentje opneemt tegen een gang.

toch 3 sterren hoor, de rest van de film is mr dirty harry fantastisch

avatar van Milan07

Milan07

Weer een mooie film met mijn held Clint Eastwood. Blijkt op waarheden gebaseerd. Jammer dat de Gran Torino weinig in beeld was en mis een beetje flashbacks uit het leven van Walt Kowalski waarom hij zo vel reageert op zijn omgeving. Het eind was een beetje voorspelbaar al zat er ook nog een kleine verrassing in. Een scene waarbij hij een boefje onder schot neemt deed me even denken aan Dirty Harry, come on ' punk' make my day blik in de ogen.

avatar van Dridge

Dridge

Milan07 schreef:

Zou dat de film ten goede gekomen zijn denk je?

Ik vond dat het zo prima was gedaan was zo.

om er enkele scenes uit Walt's militaire geschiedenis in te proppen leek me totaal overbodig. Je kon zo toch prima zien wat die kerel allemaal had meegemaakt.

Het einde liet zich wel een beetje raden natuurlijk maar tegelijk kan ik me ook geen beter einde inbeelden.

avatar van AC/DC

AC/DC

Dikke vette respect voor Clint Eastwood

Dat gegrom als hem iets niet bevalt, super.
Die scénes bij de kapper en wanneer het testament wordt voorgelezen waren ook hilarisch.

avatar van gizmoart

gizmoart

mooie film met een super einde.

Een echte clint eastwood film maar aan zijn leeftijd aangepast haha

avatar van robsols

robsols

mayhemblik schreef:

Tenenkrommend, irritant, voorspelbaar, slecht acteerwerk (op Clint na, hoewel ie dit kunstje al wel heel vaak heeft geflikt) en een moraal verhaal om van te kotsen.

Mijn god ik vind dit soort films echt verloren tijd en ik irriteer me eigenlijk alleen maar.

Je ergert je aan, of je vindt iets irritant. Tenzij je ergens een wondje of iets dergelijks hebt, dat kan natuurlijk wel irriteren.

avatar van KrooSaH

KrooSaH

Dit is een film waarbij je zo in slaap kan vallen.

Man man man. tis dat ik Clint een goede acteur vind, anders

had de film na 60 min het raam uitgegaan!

Tis geen aanrader als je een spannende film wil zien, wel als je weer 116 minuten van je leven wilt verspillen!

avatar van Traumato

Traumato

Was gewoon een lekkere wegkijkfilm! Niet van die saaie en dooie momenten van een paar minuten. Leuk dat er typische trekjes van Clint inzitten, en ook leuk dat het verhaal verrassend blijft van begin tot eind. Zoals al eerder aangegeven hieronder: een paar hilarische scene's maken het verhaal tot een drama/actie/comedie

avatar van tevelenco

tevelenco

Ik wist niet goed wat ik van deze film moest verwachten, maar het bleek een erg goede film te zijn.

De film begint met een erg norse Clint Eastwood die aan alles een hekel heeft en dan met name zijn aziatische buren.

Maar gaandeweg blijkt Clint Eastwood toch ook maar een man te zijn van vlees en bloed en...........met gevoelens.

Ja zelfs voor zijn aziatische buren.

Zodoende krijg je steeds meer sympathie voor zijn personage.

Een personage wat hij erg goed neerzet en voorziet van vele droge humor.

Waardoor de film lekker wegkijkt en me van begin tot eind wist te boeien en aan het eind zelfs te ontroeren.

avatar van xaboetje

xaboetje

robsols schreef:

Toch wel knap dat zo veel mensen vinden dat ze anderen moeten corrigeren op hun taalgebruik. We zijn niet allemaal docent Nederlands.

avatar van De Meester

De Meester

HEERLIJKE film! Fantastische rol van Clint, een oude racistische zuurpruim die alles en iedereen op keiharde en cynische manier openlijk afkraakt. Later in de film draait hij wat bij met een sterk einde van de film tot gevolg. Film kijkt makkelijk weg, staat bol van de humor, en raakt ook qua gevoel en verhaal de juiste snaar. Heerlijk!

Ik geef niet vaak een erg hoge beoordeling, maar deze film verdient het... 4.5*

avatar van Jeauhan

Jeauhan

KrooSaH schreef:

had de film na 60 min het raam uitgegaan!

Leuke beeldspraak voor 'van je windows-pc verwijderen'...

robsols schreef:

ir·ri·te·ren -teerde, h geïrriteerd 1 boos maken 2 prikkelen: geïrriteerde slijmvliezen.

Irriteren kan dus ook 'boos maken' betekenen. mayembliks woordkeuze is dus prima. En ook al was het fout, iedereen begrijpt het prima. We leggen hier geen examen Nederlands af, dus sowieso geen reden om te corrigeren.

avatar van Recow

Recow

Zo goed is deze film ook weer niet beetje overdreven vind ik

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Bovengemiddelde film die helaas op een paar momenten moralistische trekjes vertoond. Geweldige prestatie van de toch al richting 80 gaande 'old Polish prick' Eastwood, als acteur maar ook en vooral als regisseur.

De voorspelbaarheid stoorde me niet echt, het niet verrassende einde maakt de film er niet minder om.

Een ander minpuntje, naast de moralistische trekjes vond ik toch de vertolking van Tao. Hij bleef teveel een sulletje, had zich veel meer mogen ontwikkelen.

avatar van kanjertje

kanjertje

Gewoon een toffe en goede film.

Maar bijna 4 als beoordeling vind ik wel iets overdreven

3,5

avatar van 606

hele goede drama met een prachtig verhaal en prima clint.

de auto is erg vet en de hond is erg lief

toa acteerde goed.

emotioneel einde

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een verrassend goede film is dit!! Ik had dit al met al een beetje vernomen van "tevelenco", maar wij zijn het niet altijd eens qua film-waarderingen... Maar met deze film zitten we zowaar op 1 lijn! Eastwood acteert de sterren van de hemel en zet een gitzwarte Walt neer, waar je je aan kunt ergeren, maar ook ontzettend om kunt lachen. De rest van de cast is gewoonweg goed te noemen en de film wist me te boeien van de eerste tot de laatste minuut! 4,5*

avatar van Bombong

Bombong

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Clint Eastwood nog zelf voor de camera zou verschijnen, maar hij blijkt het nog prima te doen. Hij speelt een typische Eastwood-op-leeftijd-rol. Sentimenteel maar goed. En zowaar ook weer een vleugje humor!

avatar van Bombong

Bombong

Ik herkende wat verwijzingen naar oude Eastwood-films: het spugen kennen we van The outlaw Josey Wales, het hoesten deed me denken aan Unforgiven en de zin 'Got a light?' aan het eind, deed me denken aan For a few dollars more. Heeft iemand nog andere dingen herkend?

Wat een mooi verhaal, mooi acteerwerk, alleen thao of thoad speelde erg slecht vond ik.. Heel origineel en het eide was bijzonder verrassend.. Wat ik persoonlijk had was dat ik steeds anders naar de hoofdrolspeler ging kijken, mijn persoonlijke mening veranderde steeds en ik bleef zo ontzettend geboeid.Het enige minpunt vind ik dat de film zo verschrikkelijk TRAAAAG gaat, soms wel tergend langzaam,maar des al niet te mind zeer goede film. Zeker de moeite waard!

Erg aardige film, die vooral lekker wegkijkt. Echt heel hoogdravend of bijzonder is het allemaal zeker niet.

Clint heeft in ieder geval meer dan genoeg zelfspot voor deze rol, wat het wel leuk maakt.
1 keer ging het iets te ver ( die homies hadden Clints ass al gekickt voordat hij uberhaupt de kans had gehad zijn pistool te pakken en zelfs dan was ie niet levend weggekomen ). Wat zo'n film in een imdb top-250 doet is compleet onduidelijk verder.

avatar van Macmanus

Macmanus

Denk je echt dat die zelfspot heeft? Ik waag het te betwijfelen.

Macmanus schreef:

Denk je echt dat die zelfspot heeft?

Ja, vind dat hier ook wel erg duidelijk hoor.

lykathea

Zoals zijn fans het ook zien, moet dit toch de uber-(oude) clint voorstellen. Niks te zelfspot, pure mannelijkheid.

Dat 'ie een ontzettend fout gevoel voor humor heeft doet daar verder niks aan af.

lykathea schreef:

Zoals zijn fans het ook zien, moet dit toch de uber-(oude) clint voorstellen.

Die er constant naast zit en telkens voorbijgeluld wordt door z'n buurmeisje. En door zn lompe 'stoerheid' ook nog eens zn hele familie van zich vervreemdt.

lykathea

Er telkens naast zit? - Volgens mij was Clint toch de enige die het echte gevaar in zag van die gangsta groepjes.

Dat hij z'n buren niet vertrouwde bleek uiteindelijk ook nog eens gedeeltelijk terecht te zijn.

Bovendien doet Clint weinig fout ten overstaan van z'n familie, die zelf juist de gierigheid zelve bleken.

lykathea schreef:

Hoezo? niemand had iets met die lui op. Dat het uiteindelijk helemaal misging met die aanval op dat meisje was ook voor Clint een verrassing.
Overigens volkomen besides my point dit geval.

Kom nou, al zijn racistische prietpraat werd volkomen als belachelijk afgedaan en overheen geluld. Totdat hij met die Hmong vrouwen aan tafel zat te eten.

Aan het begin zie je al hoe enorm lomp, harteloos, ouderwets en volgens de regeltjes hij is totdat iedereen echt helemaal genoeg van hem heeft.

Het is allemaal niet zo zwart-wit, maar Clint speelt hier juist overduidelijk met z'n norse, stoere image, lijkt me echt onmogelijk te missen.

lykathea

Overigens volkomen besides my point dit geval.

Oh ja, joh? Elke scene als die gasten in beeld zijn, voert hij de "death wish" move uit. Duidelijk dat hij niet veel goeds voorspelt van die gasten.

Ik zeg ook niet dat het niet volkomen onlogisch is, maar dat één van z'n buren zijn Gran Torino probeert te stelen heeft toch wel wat van doen. Uiteindelijk blijken ze allemaal natuurlijk erg lief en aardig te zijn, maar toch.

Neppe interesse en irritante prietpraat (denk aan tijdens de begravenis, of nog erger dat telefoongesprek) zijn goede redenen om lomp te doen. Met Walt samenleven zou een hel zijn, maar met die familie evenmin.

Clint geeft z'n stoere imago nog een kleine impuls om het inderdaad niet zo zwart/wit te laten lijken (hij is toch nog goed in z'n hart, shock), maar dat je dat beschouwt als zelfspot is echt beyond me.

Ik weet niet helemaal wat jij onder zelfspot verstaat dus laten we het hier maar bij.

Dat het allemaal erg voorspelbaar is ontken ik overigens zeker niet.