Clueless (1995)
Releasedatum: 22 februari 1996
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Clueless
"Sex. Clothes. Popularity. Is there a problem here?"
Cher is een rijkeluisdochter en om haar cijfers te verbeteren brengt ze twee leraren bij elkaar. Als dit lukt besluiten zij en haar vriendin Dionne zich te storten op een nieuw meisje, Tai, die nog geen flauw benul heeft van de normen en waarden van de huidige tieners. Ze zullen haar net zo populair maken als zij zelf zijn. Cher zoekt tegelijkertijd ook nog eens naar haar droomvriendje.
Cher Horowitz
Lucy
T_fuckin_montana
Saai verhaalmet heel mooie vrouwen vandaar 1 bonus ster komt op 2*
Clueless Dork
Mijn nick heeft niets met dit gedrocht te maken. Bekijk de film Ghost World maar een keer.
T_fuckin_montana
Vandaar ook maar 1 bonus ster met de charlies angels cast had hij 3 bonus * gekren.
SuperSideSwipe
Enige echt goede film van Silverstone.
Geslaagde en luchtige tiener komedie. Silverstone zet een goede rol neer als een beetje een wereldvreemd verwend kreng.
4,0
Xan21
Kvond m erg erg leuk, gewoon heerlijk vermaak, die Amber is vaag haha...
SabineZ.
Gisteren voor de zoveelste keer gekeken. Ik blijf 'm leuk vinden! 4*
BobdH
Een beetje de Scream onder de tienerfilms (alleen dan wat betreft concept); niet alleen een tienerfilm opzich, tevens ook een zware parodie en satire op het Amerikaanse tienerleven. Niet briljant, maar heeft zeker sterke momenten (en een taaltje dat nog steeds veel gebruikt wordt).
katie morosky
Ja, die taal is wel de reden waarom ik hem al meermaals bekeken heb. Het heet Valleygirl-speech. Op een nummer van Frank Zappa, 'Valleygirl', kan je zijn dochter, Moon, het ook horen spreken, het komt redelijk dom over toch hebben sommige uitdrukkingen zoals het overdreven en misplaatste gebruik van 'like' en 'dude' zich over de hele VS verspreid.
Alleen vanwege het taalgebruik vind ik de film echt interessant. Als zogenaamde parodie lijkt hij net iets te weinig op een parodie.
mikey
Ja maar zij komen niet uit de valley!!!! Zij komen uit de heuvels. dat is pas elitiar. Dat nummer van Frank is geniaal. Is dat van de plaat: Ship's arriving too late to save...?
katie morosky
Nee, maar hun taal is echt wel Valley. Het feestje waar ze heen gingen was in the Valley en ik vermoed dat ze daar wel vrienden hadden. Als je er dingen over leest kom je telkens weer uitdrukkingen tegen die in deze film worden gebruikt zoals 'Duh' (niet het Do' van Homer Simpson) enzo. Dat is eigenlijk hetgene wat deze film voor mij grappig maakt, die onvervalste airhead-taal. Ik weet wat ik schrijf want ik heb de film inmiddels al zo vaak gezien dat ik de dialogen niet hoef te horen om te weten wat er gezegd wordt.
katie morosky
Het werd gepresenteerd als een parodie. Ik heb Emma nooit gelezen en ben het echt niet van plan. Ook geen film over Emma ofzo, alsjeblieft, nee, daar hou ik me ver van. Kijk, ik heb gewoon een probleem met romantische troep op mijn televisie. Niet dat Clueless troep is. Bij sommige scenes brul ik het voor de 101e keer nog steeds uit. Wat mij minder bevalt is gewoon de enorme voorspelbaarheid van de romantische scenes maar dat hoort bij het genre. En in zijn genre (waar ik van walg) vind ik Clueless de moeite waard om overdreven veel (zoals ik doe) te bekijken.
Valleytalk vind ik niet echt plat. Het komt gewoon niet erg intelligent over. Om het met een understatement te zeggen.
katie morosky
Hey Mikie, nu is je berichtje weg waar ik op reageerde. Sta ik daar wel stom op mezelf te reageren.
mikey
Sorry, maar je verhaal is best wel intelligent, ook zonder mijn boodschap.
mikey
Maar toch he? Hoe kom je er eigenlijk op dat dit een parodie is? Op dat boek emma misschien. Dit is toch gewoon een komedie over cultuurtjes?
katie morosky
Het werd gepresenteerd als een parodie op BH 90210. In de jaren '90 toch. Dat is wat de mediamensen althans zeiden.
mikey
Ow. Nee dat wist ik niet. Dit is heel wat beter dan dat maar echt veel overeenkomsten kan ik ook niet vinden. BH90210 was zo moralistisch als de pest.
Clueless houd van haar mensen! Echt een 5 sterren film!!
BobdH
In mijn ogen niet zozeer een parodie op een specifieke andere film, maar wel duidelijk een satire. Dit door het hier overdreven gebrachte mode-bewustzijn, oppervlakkige gepraat (hoe je er pas bijhoord wanneer je de juiste kleding draagt, juiste jongen date, etc) wat duidelijk met een vette knipoog gebracht is, en ook het taaltje hier wat is overdreven. Dit hoeft niet altijd op de Scary Movie / Naked Gun-manier te gebeuren om toch een parodie te heten
Gwendoline
I love this one. A real feel good movie. Chick flick. Niet op aan te merken. Alleen jammer van de weinige lekkere mannen die er in zitten...
darkcity
Echt in alles opzichten is deze film simpeler dan tienerkomedies van tegenwoordig, bijvoorbeeld Mean Girls.
Het verhaal is zo simpel dat het me niet zo boeide en het stelde allemaal niet veel voor en de film is ook te verouderd (zie kleding gedragen in de film).
Ik had niet het idee dat het een film was uit '95 maar uit '85 ofzo.
2.5 ster.
andy1980
leuke grietenfilm die luchtig is en aangenaam om naar te kijken, mean girls vind ik toch iets beter dan clueless
Ravenstein
Een volledige "chick-flick", maar ik hou erg veel van deze film en dat komt door de erg grappige monologen (van Alicia Silverstone), de dialogen, de erg goeie muziek (niet te missen voor fans van The Mighty Mighty Bosstones) en de leuke vertolkingen van oa Alicia Silverstone, Brittany Murphy en Dan Hedaya.
Over het behouden van haar maagdelijkheid:
Cher: You see how picky I am about my shoes and they only go on my feet.
soom
Brittany Murphy als Tai: Geweldig: Dat kapsel van haar ziet er alleen niet uit.. Alicia Silverstone: Keigoed.
Best wel een lief filmpje op zich.

No End in Sight
Documentaire, 2007