- Home
- Films
- Genius Party Beyond
- Filtered
Genius Party Beyond (2008)
Genre: Animatie
Japan
Geregisseerd door: Mahiro Maeda, Kazuto Nakazawa, Shin'ya Ôhira, Tatsuyuki Tanaka en Kôji Morimoto
Met onder meer: Arata Furuta, Akiko Suzuki en Shoko Takada
Gesproken taal: Japans
Plot Genius Party Beyond
In dit vervolg op Genius Party zijn nog eens 5 korte animatiefilms rond het thema energie bij elkaar gebracht. Ook deze regisseurs hebben de totale vrijheid gekregen om het thema in hun films te verwerken, met als enige leidraad een passievol kortfilmpje te maken dat de grenzen van het animatiegenre aftast.
(segment "Moondrive") (stemrol)
(segment "Wanwa") (stemrol)
(segment "Moondrive") (stemrol)
(segment "Gala") (stemrol)
Derekbou
Een heerlijk toetje na Genius Party. Vind Beyond net iets beter omdat hier voor mij niet echte missers tussen zitten. Prachtige verscheidenheid aan animatiestijlen, waarin vooral Moondrive erg origineel is. Topper voor mij was toch wel de opener, Dimension Bomb. Heel dynamisch en vreemd filmpje dat er niet alleen chique uit ziet, maar op audiogebied ook erg weet te scoren met enerzijds rustige pianostukken en anderzijds opzwepende industriële electronica.
Wanneer verschijnen Genius Party en deze eens op DVD in het Westen?
Geniaal.
De intro is een kleine tegenvaller, deed mij het meest denken aan het muzikale bos in Ishii's Funky Forest, maar dan veel minder leuk en gestoord. Maar wat er dan volgt in bijna perfectie. Moondrive kent een schitterende stijl en animatie die aan Dead Leaves doet denken, Wanwa is zo mogelijk nog genialer en zonder twijfel het meest revolutionaire filmpje van de hele hoop.
Tanaka's werk is ook gaaf, al zie je wel dat het ietwat verouderd is (naar 4°C normen dan) aangezien het een uitbreiding is op een eerder stukje gemaakt voor Digital Juice. Ook Morimoto's kortfilm lijkt een vervol op Mix Juice te zijn, zelfde personage komt zelfs even voorbij. Wie Morimoto's stijl een beetje kent zal zich snel thuisvoelen, waardoor ik het ook iets minder fris vind dan Moondrive en Wanwa, maar het is ongetwijfeld wel de meeste "affe" kortfilm van de hoop. Morimoto blijft een waar genie en mag nu echt wel een keer een full feature maken.
Buiten de intro gewoon ongekend animatie talent en helemaal waar 4°C voor staat. Uitzinnig, creatief en revolutionair. 5.0* en een
Montorsi
Als geheel nogal onevenwichtig, en ook heel erg wisselvallig.
Deel 1 is nogal bombastisch, heeft een kenmerkende tekenstijl, maar is ook vooral erg mooi geanimeerd. Verder niet echt bijzonder, verhaaltje is een beetje vervelend zelfs. Kleine 2.5*
Deel 2 was het dieptepunt. Deed erg denken aan Dead Leaves, dus dat zegt ook gelijk genoeg. Qua animatiestijl spreekt het me al helemaal niet aan, maar als het dan ook een vooral vreselijk irritant en niet-komisch tafereel is houdt het al snel op. 1*
Met deel 3 wordt de stijgende lijn ingezet. Erg bijzonder en een creatieve tekenstijl die ik nog niet eerder in deze hoedanigheid zag. Leuk en liefelijk verhaaltje en leuke stemmetjes. 3.5*
Deel 4 is duidelijk de meest ingetogen van de vijf, met een maf sfeertje in een desolate setting. Animaties springen er niet bijzonder uit vond ik, maar had qua verhaal wel het meest te bieden. 3.5*
Het laatste deel is veruit de beste van allemaal. Geweldige trip met erg mooie animaties. Vertelt eigenlijk niks, maar er hangt wel een geweldig sfeertje aan. 4.5*
Gemiddeld precies 3*. Maar feitelijk wel een kleine. Zoals gezegd nogal onevenwichting, omdat het thema wel heel vrij geinterpreteerd wordt en er van cohesie totaal geen sprake is.
maxcomthrilla
Gala:
Een fijne film, met een hoog tempo en vlekkeloze animatie. Al is het zeker geen match voor de troonhouders, wat betreft het brengen van vloeiende animatie. De muziek klinkt oke en de manier waarop er op een creatieve manier met muziekinstrumenten wordt omgesprongen, is niet beklagenswaardig. Dikke 4*
Moondrive:
Een bont gezelschap houdt zich op in het centrum van de maan, tussen nog meer perverse idioten. De animatie was grandioos en deed gemakkelijk denken aan Dead Leaves. De vele korte lontjes die in deze kortfilm rondlopen zijn grappig en het is allemaal binnen een oogwenk voorbij. De sfeer in deze film is optimaal aanwezig met gave muziek, veel scenes in cafes met biljarters, danseressen en randvolk. Vanaf minuut 1 ademt de film een chaotische sfeer uit waar de politie machteloos is tegen al het gepeupel. De personages zijn briljant getekend, met veel aandacht voor de ogen. Het materiële spul is ook gaaf en creatief geanimeerd, met als hoogtepunt de stuiptrekkende rupstrein. Top! 5*
Wanwa:
Een parel van een film. Ongelofelijk hoeveel werk erin moet hebben gezeten om alles handmatig te tekenen, helemaal als je in de wetenschap verkeert van het gegeven, dat de achtergronden in het begin constant radicaal veranderen. De muziek klinkt geweldig, de kleuren druipen van het scherm af, de vele monsters en de moeder zijn de bom, daarnaast is het allemaal zelfs best schattig te noemen. Een welkome zoete inval! 5*
Toujin Kit:
De stijl van animeren beviel mij niet helemaal, maar het is vooral een gebrek aan een spetterende climax die deze kortfilm parten speelt. De opbouw was zeker aardig om te volgen en de stijl van animeren deed mij wat denken aan Les Triplettes de Belville, dankzij de vele bruine tinten en het wat ruw weergegeven hoofdpersonage. Af en toe gebeurt er wat geks, zoals de wandelende knuffelberen, maar deze film vergeet om echt te exploderen tijdens de consternatie die volgt als geinig weergegeven inspecteurs onverwacht op bezoek komen. 4*
Dimension Bomb:
Kôji Morimoto, de man die verantwoordelijk was voor het falen van Memories, maar een van de betere shortfilms afleverde in The Animatrix! Deze kortfilm leunt dicht aan tegen het werk van Shinkai, vooral de manier waarop vele zaken overbelicht worden. De toonzetting van de film van Kôji Morimoto, is echter volledig anders. Er is geen tijd gereserveerd voor de liefde en gezwijmel, maar voor een hoop abstracte zaken die allemaal samenkomen en piekfijn en haarscherp op het scherm getoverd worden. Morimoto is een magiër en lijkt geen limiet te kennen, waardoor alles nooit aan kracht inboet. De onvervalste, opzwepende soundtrack haalt nog meer kastanjes uit het vuur. Superieur! 5*
Slotrede: Genius Party Beyond overtreft zijn voorganger. De 5 animatiefilms zijn onderling nog gevarieerder dan de 7 andere shortfilms. Op het gebied van muziek, werd er naar mijn gevoel ook veel meer gedaan hier. Al kwam dat vooral dankzij de stevige vinger in de pap van de absolute uitblinker: Demension Bomb. Ik kan wel zeggen dat ik extreem genoten heb van de Genius Party reeks. Ik zou het alleen maar toejuichen mochten meerdere regisseurs weer eens hun krachten bundelen om een omnibus te maken. Het klinkt als een cliche, maar iedere liefhebber van animatie zou zijn ogen de kost moeten geven en deze visuele traktatie verorberen en wel nu.
Apollinisch
Fantastische afsluiter van het tweeluik.
Wat nogal simpel en lelijk begint met Gala, eindigt in een adembenemend spektakel van animatiepracht. Dimension Bomb overtreft misschien zelfs wel de scènes met de minotaurus in Tekon Kinkurîto. Prachtig vind ik het.
Wanwa is trouwens ook een machtig filmpje.
Goldenskull
Voor mij begon Beyond echt overweldigend met Dimension Bomb, zowel qua muziek als qua beelden. Ik nam de volgorde van Dopke aan, dus vandaar niet 'in de juiste volgorde' bekeken, als of dat er wat toe doet.
Gala was een nogal vervelend Disney-like fantasy episode, veruit de minste van de vijf, hoewel ik moet toegeven dat het einde wel grappig gevonden is.
Moondrive zit vol humor en ziet er ook nog erg gaaf uit.
Toujin Kit is nog een aardig tussendoortje, waarna het met Wanwa lekker chaotisch afgesloten wordt.
Weer 3.5*. Toch jammer dat er altijd mindere filmpjes tussen zitten in die omnibussen.
Black Math
Yesyesyes! Net gezien in de bioscoop en wat een ervaring! Ik was eigenlijk vooral gekomen om Dimension Bomb te zien. Dat was destijds mijn eerst aanraking met het werk van Morimoto, iemand die me met ander werk ook nog nooit teleurgesteld heeft. Geweldig om het nu op een groot scherm te zien.
Gala viel nu eigenlijk enorm mee, bleken toch een aantal leuke dingen in te zitten. Moondrive bleef lachen net als de vorige keer. Wanwa the Doggy was echt fantastisch! Wat een kleurenspectakel! Zo mag ik graag meer zien. Toujin Kit was ook deze keer weer saai. Daarna kregen we Dimension Bomb te zien, hetgeen de zaal in verwarring achterliet aan reacties als "vage shit" te horen. Wat mij betreft mogen bioscopen vaker dit soort "shit" draaien.
The One Ring
Ik ben een stuk minder enthousiast dan de meeste hier.
Gala wordt hier vaak als zwakste aangehaald en het is niet moeilijk te zien waarom. Heeft vaak haast iets weg van een tv-anime, met erg lelijk karakterdesign, zeker in de kleine bijrollen en een verhaallijntje dat niet pakkend is. Alleen het einde, hoewel voorspelbaar, werkte voor mij nog. 2 sterren.
Moon Drive. Laten we het erop houden dat dit niet mijn ding is. Ik vind de stijl, hoewel uniek, spuuglelijk, de humor mateloos irritant en ik hou niet van de hysterische toon. 1 ster.
Wanwa. Hier moest ik even inkomen. De stijl pakte me niet direct, maar uiteindelijk werkt het toch hypnotiserend. Helaas ook wat vluchtig en het mist iets van een context om echt te grijpen, maar het is fraai om naar te kijken. 3 sterren.
Toujin Kit. Mijn favoriet denk ik. Niet echt een originele toekomstvisie, maar de rust kon ik na de drukte van de drie voorgaande filmpjes goed gebruiken. Het design is erg mooi, de geluidseffecten zijn sterk en het verhaaltje heeft op een gekke manier iets ontroerends. Best aardig. 3,5*.
Dimension Bomb. Voor vele hier de hoofdattractie. Op zich niet verwonderlijk, want het is een enorme artistieke ervaring. Maar eerlijk gezegd heb ik weinig met dit soort dingen. Het geheel is enorm abstract en had nog een hypnotiserende werking kunnen werken als de soundtrack mij niet zo tegenstond, met name het overmatige gebruik van kinderstemmetjes. Evenwel valt er weinig op te merken over de animaties, wat zeer sterk is en ik kon het stukje met het vlinders vangen wel waarderen. 2,5*
Eigenlijk is het niet zo'n heel onevenwichtig pakket, omdat niets echt erbovenuit schiet en alles blijft hangen tussen slecht en net bovengemiddeld. Doordat alles niet lang duurt wordt het nooit vervelend, maar van mij hoeven dit soort projectjes niet echt vrees ik.
Inland Rabbit
Damn wat gaaf. Het enige wat ik me afvraag, of dit wel een projectie was, of dat het gewoon van de dvd afkwam. (geen montage, knip, of filmgrain te zien. Echter groot scherm heeft in dit geval SOWIESO meerwaarde.
Lekker wakker worden was dit. Zul je denken, wakker worden, voor een film die om 12 uur draait? Nou een volgepropte trein en een huilend kind naast je, ja daar blijf je duf van.
Intro:
Het is al mooi verwoord. Geen exceptioneel mooi filmpje, een character design die me niet echt bevalt. Toch zaten er leuke dingen in. Lekker muzikaal, lekker vreemd ook. Al licht trppy, maar trippy voor dit filmpje gebruiken, is eigenlijk een lachertje, nu ik weet wat er nog komen ging.
(Fucking!) Moondrive! Al werd enig gevloek weg gepiept, heb zo'n vermoeden dat het bij de vreemde humor in de film hoorde echter.
Zo'n kruising tussen de sloomheid van Trava en de chaos en lompheid van Dead Leaves. Ubergaaf! Zeer gave stijl, Erg gr0f, maar gedetailleerd.Geweldig grappig ook.
Wanwa:
Daar moest ik erg aan wennen. Erg schattig filmpje, met een blij kind en dito liedjes. Gelukkig ook erg gestoord. Erg rare animatiestijl en kleuren spatten van het scherm. Een film die ook overal heen schiet. Een soort wilde droom sequence, die oneindig lijkt te duren maar dan toch tot stilstand komt. Vette trip.
Toujin Kit
Ik weet niet, wat Tanaka met iets als Texhnolyze te maken heeft, maar dat is wel iets wat me gelijk te binnen schoot. Lijkt in het begin maar niet op gang te komen, waar ik op een bepaalde manier ook wel de humor van inzie. De sfeer zit echter al vanaf het begin goed en het verhaal is lekker vaag. Wel het meest serieuze filmpje, het meest grimmige ook, maar toch erg vet.
Dimension Bomb
De afsluiter en we sluiten knallend af! Verhaal? Fuck dat!
Geweldige beeldenstroom, maar juist de combinatie beeld, muziek en beweging gaan zo goed samen. Jaaaaa en dat moeten we hebben natuurlijk. Als ik een favoriet moet aanwijzen staat deze zeker bovenaan. Lange tijd geleden dat ik met zoveel verbazing in de bios heb gezeten, maar dat zou vandaag nog vaker gebeuren!
Ongekende animatie hier dus, waar alleen de intro een klein opwarmertje was en Moondrive en Dimension Bomb de absolute favorieten.. hoppa 5.0*
LimeLou
- 2048 berichten
Sodeju, zeg. Als ogen orgasmen kunnen hebben is dit wel zo'n beetje wat het meest dichtbij komt. Ik kan moeilijk beschrijven wat ik van deze ervaring vond, maar het is compleet anders dan wat ik verwacht had. Om eerlijk te zijn wist ik niet echt wat ik moest denken bij de 1e 2 verhalen. Maar toen de laatste 3 kwamen werd ik compleet weggeblazen. Een uitzonderlijke mix van visuele pracht. Ik kreeg pas het gevoel of ik ademen kon toen de aftiteling bezig was.
Het 1e vond ik erg mooi. Wat normaler dan de andere kortfilms, maar nog steeds bizar. De 2e zat ik ook met een dikke glimlach te kijken. Ik dacht: "Dit is vast de meest bizarre kortfilm" maar wat zat ik er naast zeg... Na een nachtmerrie voor de kleurenblinde in het 3e filmpje word ik voorgesteld aan het 4e verhaal. Vele vonden dat verhaaltje saai, maar ik vond het wel lekker tam. Ik had er in ieder geval een minder erg 'WTF'-gevoel van.
En toen het laatste kortfilmpje... En gewoon... W-O-W... Ik weet niet wat ik zojuist heb mogen aanschouwen, maar het was beter dan goddelijk. Ik ben een animé liefhebber, maar dit soort filmpjes blazen alles wat ik ervan weet weg. Ik word gemaald door een vleesmolen en gekneden tot iets nieuws. En dan nog wel te bedenken dat ik deze 'film' niet eens op een TV bekeek.
Een behoorlijk storend iets is dan wel.... Geen verhaal. Nou misschien toch wel... Maar ik kan eigenlijk van de 1e 2 filmpjes zeggen dat er een coherent verhaal is. Ik moet toch wel een beetje zeggen dat ik van animé gewend ben dat er meer een balans is tussen verhaal en animatie. Zoals bij Ghibli films. Ik ben ook vrij verbaasd dat al de users bij deze film zo nuchter reageren op alles wat hun overkomen is.
Een geweldige ervaring. Jammer dat zelfs mijn vrienden die geïnteresseerd zijn in animé dit waarschijnlijk niet zullen waarderen. Jammer... Ze weten niet wat ze missen.
Gallow
Gala
Niks benoemingswaardigs aan. Qua animatie is het niet bijzonder, qua plot evenmin en de muziek is ronduit verschrikkelijk, wat toch wel opmerkelijk is aangezien dit het thema van de film is. De ene gebeurtenis volgt na de ander en nergens weet het interesse te wekken. Ik ben blij dat dit niet het filmpje was wat mij introduceerde aan deze compilatie, of ik was bijna afgehaakt. 1,5*
Moondrive
Mijn introductie dus, en het is moeilijk je interesse er niet door te laten wekken. De humor is geweldig en de tekenstijl is ook prachtig. Het plot is wat simpel maar daar moet dit filmpje (geen enkele uit deze box trouwens) het van hebben. Het kijkt lekker weg, het is maf, het is grappig, het is mooi. Wat wil je nog meer?
Wanwa
Geniaal, van begin tot eind. De fantasierijke wereld van een peuter. Je krijgt ook niet het idee dat je als volwassene naar een losgeslagen kind zit te kijken, je kruipt ook echt in de huid van het kind en vooral de stoepkrijt achtige animatie, dat alsnog uitblinkt in vormgeving, helpt hierbij. Machtige sfeer.
Toujin Kit
Persoonlijk favoriet uit de reeks. En ik zeg persoonlijk omdat het hier in de reviews toch wat in de middenmoot blijft steken. Een simpele setting, post-apocalyptische politiestaat, met de daarbij emotieloze sfeer, een simpel verhaal, een simpele animatiestijl. Het is eigenlijk het heel simpel filmpje. MAAR! toch zo subliem en subtiel weergegeven. Momenten waar het de animatie echt om je vingers bij af te likken is, en die terughoudendheid daarmee. De hele gemakzucht waar het filmpje uit lijkt te bestaan terwijl er toch zo'n diepe laag onderschuild, wat echt perfect past bij het verhaal, is echt prachtig.
Dimension Bom
Visueel hoogtepuntje van de reeks, en het is dan ook puur visueel. Bloedmooi filmpje, maar het algehele thema dat me niet helemaal ligt en het feit dat het voortdurend van de hak op de tak springt maakt het mij toch moeilijk om 20 minuten geboeid te blijven. Ook komen sommige scenes komen een beetje over de top op mij over, een extreem gelikte stijl, waar ik niet weg van ben. Desalniettemin een dikke 4,5* voor de visuele omgeving. Ook de muziek en stemmen zijn dik in orde. Niks op aan te merken, en niks minder dan persoonlijke smaak dat ik hier geen 5 voor kan geven.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Tekkon Kinkurîto