• 9.376.883 stemmen

Met onder meer: Seo-hyun Ahn, Tilda Swinton en Paul Dano

Gesproken taal: Engels, Spaans en Koreaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Okja

Lucy Mirando hoopt het toekomstige voedselprobleem op te lossen door 26 zogenaamde 'supervarkens' te laten opvoeden door 26 traditionele boeren uit verschillende streken. Na tien jaar willen ze vaststellen wat de beste manier is om deze wezens te fokken voor vleesconsumptie. Mija groeit op met één van de proefdieren die ze Okja noemt. Maar dan komt een delegatie van Mirando langs om Okja mee te nemen naar New York waar Lucy hoogstpersoonlijk zal bepalen welk supervarken het ideaalst is. Mija besluit Okja te volgen en te bevrijden en krijgt daarbij hulp van de onconventioneel handelende activisten van het Animal Liberation Front.

avatar van tattoobob

tattoobob

Klinkt aardig op papier.

Netflix Original. Release: 28 juni 2017

avatar van horizons

horizons

Dus publiek begint BOE te roepen op moment dat Netflix logo verschijnt. Net zoals ze paar dagen eerder bij Amazon logo deden bij een film. Beetje elitair gedrag, dat ze deze media maar gaan accepteren zoals het is.

Bij Netflix ging daarna ook nog iets fout met projectie (door Cannes technici) waardoor film na 10 minuten opnieuw gestart moest worden.

Uitendelijk kreeg de film toch nog een warm applaus op het einde.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit genre is nou niet bepaald mijn favoriet, maar zijn vorige films vond ik best wel goed dus deze zal ik toch ook maar eens gaan kijken.

De Boer steelt show met Netflix-varken Okja - RTL Nieuws - rtlnieuws.nl

De critici waren over het algemeen heel enthousiast; vooral het digitale reuzenvarken uit de koker van visual effects-koning Erik-Jan de Boer werd door iedereen geprezen. Volgens kenners die de film zagen, heeft de Nederlander zijn met een Oscar bekroonde tijger in Life of Pi overtroffen.

Nog een dag geduld, vanaf morgen te zien op Netflix!

avatar van bakuratje

kappeuter schreef:

De Boer steelt show met Netflix-varken Okja - RTL Nieuws - rtlnieuws.nl

Nog een dag geduld, vanaf morgen te zien op Netflix!

Nog niet beschikbaar. Weer behoorlijk slecht van Netflix.

avatar van horizons

horizons

bakuratje schreef:

Nog niet beschikbaar. Weer behoorlijk slecht van Netflix.

28 juni is nog niet afgelopen.

avatar van bakuratje

horizons schreef:

28 juni is nog niet afgelopen.

Maar wel geweest. Vind dat ze daar wel wat scherper in mogen zijn, dat ze dat standaard om 09:00 's ochtends bijwerken ofzo. Just saying. Ik had de film voor vanavond op de planning staan, dus hoop dat hij dat online staat.

avatar van John Milton

John Milton

Waar ik werk duurt een datum inderdaad ook de hele dag

bakuratje

Hij is inmiddels te zien!

avatar van Actarus

Actarus

Ziet er verdomd leuk uit!

avatar van mikey

mikey

Soort van 101 Dalmatiërs rip off maar dan grimmig. Deprimerend zelfs. De interactie tussen CGI en decors/ personen is zowaar redelijk knap gedaan. Ondanks dat blijft het monster een cartoonfiguur.

avatar van joolstein

joolstein

Woooh, wat een heerlijke koddige, satirische film! Echt te gek! En blijkbaar kunnen dit soort films niet (meer) in Hollywood gemaakt worden? Iets in de trant van een doelgroep die niet duidelijk was? Daarom kon de film niet gemaakt worden? Enfin uiteindelijk met een Hollywoodwaardig budget van vijftig miljoen dollar heeft Netflix het wel aangedurfd en het resultaat is oogstrelend. Vertederend alsof regisseur Joon Ho Bong een kruisbestuiving heeft weten te maken tussen een live-action Ghibli- tekenfilm en Steven Spielbergs E.T. Of anders een meer aaibare en nog perfectere versie van zijn eigen eveneens maatschappijkritische spektakelfilm The Host. Echter is er meer want het verhaal stemt ook tot nadenken. Het meisje dat het tegen de grote multinationals opneemt. Die alles doen onder het mom van vraag en aanbod voor nog meer winst. Onze eigen nauwelijks afnemende vleesconsumptie. Kapitalisme tegenover natuur? En dan de acteurs; de bekendste verrassen door anders dan anders te doen. Zo is Jake Gyllenhaal te zien als zoöloog Dr. Johnny Wilcox, zijn rol is zeer vermakelijk maar ook over de top. Een soort van tragische clown. En als hij dan de pias is dan was Tilda Swinton de circusdirecteur. De zowel ijdele als egoïstische Lucy Mirando. Perfect gecast beide! Girlpower komt ervan tienermeisje Mija (Seo-Hyun Ahn) die ondanks alles haar varken probeert te redden. En naar varken gaan toch wel de meeste credits. En niemand minder dan de Nederlandse Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer heeft die verzorgt. Okja het reusachtig varken is met zijn blik in die ogen, zijn geluidjes, de bijna echte huid en in alle bewegingen zo gedetailleerd en subtiel dat het volkomen bijdraagt aan de geloofwaardigheid en emoties van dit fantasievolle dier. Erg goede film!

avatar van Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

Weer een hele andere film dan het vorige meesterwerk van deze regisseur. Erg mooi gemaakt, dat varken is erg geloofwaardig. Maar vond de boodschap van stoppen met vlees eten er te dik op liggen.

En de film was met dat meisje (hoe goed ze het ook speelt) iets te kinderlijk. Een ouder meisje had de film beter gedaan denk ik.

avatar van MRDammann

MRDammann

Een nieuwe Joon-ho Bong is altijd interessant. Al zijn bekende voorgaande werk heb ik bekeken en met 4 sterren beoordeeld. Misschien wel mijn favoriete Zuid-Koreaanse filmmaker.

Ik was daarom erg benieuwd wat hij van dit project zou gaan bakken. Ook deze Okja vind ik een zeer toffe film, jammer genoeg niet zo goed als zijn voorgaande films.

De film is uiteraard weer grappig. Vooral de dialogen tussen de twee Zuid-Koreanen in de vrachtwagen in Seoul vond ik hilarisch. En wat heeft hij een geweldige cast bij elkaar verzameld, met Tilda Swinton, Paul Dano en Jake Gyllenhaal is hoogtepunten. Geweldige karakters.

Het plot zelf is een satire op de hedendaagse commercialisering, in dit geval het commercialiseren van big-achtige wezens. Hoe verzin je het? De biggetjes zijn ontzettend schattig en het is moeilijk om er geen zwak voor te krijgen. Ondanks deze positieve punten miste ik een echte wow-factor. Een soort wending, of twist, of iets anders bijzonders, Wat zijn andere films wel hadden. Toch heb ik me prima vermaakt en heeft het een bevredigend einde. Voor mij ook de beste Netflix Original tot nu toe.

avatar van swankel

swankel

Vind de kritiek over het anti-vlees sentiment een beetje ondoordacht. De kritiek ligt vooral op de massavleesindustrie. Behoorlijk actueel zelfs nu er experimenten bezig zijn met het klonen van beesten enz.

Niks mis met minderen met vlees eten

avatar van Bacon

Bacon

De band tussen het meisje en Okja was wel leuk en lief. De stukken waar de Amerikaanse acteurs de overhand hadden vond ik helaas een stuk minder. Ook die linkse dierenactivisten vind ik niks, en dat ze met 'Mirando' een sneer naar Monsanto willen maken was ook wel duidelijk.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Een aandoenlijke film over een jong meisje en haar "supervarken", het lijkt trouwens meer op een nijlpaard met flaporen, dat je aan het denken probeert te zetten over de bio-industrie. Het heeft wel wat weg van een familiefilm maar ik denk dat deze toch niet geheel geschikt is voor kinderen. Hoe schattig Okja er ook uitziet, er zitten ook best wat confronterende beelden in. Okja is mooi gemaakt, de cgi ziet er prima uit. Verder een redelijke cast maar hoe de typetjes neergezet worden vond ik wat minder geslaagd, een beetje te overdreven. Desalniettemin wel een aardig filmpje.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Vet over de top geacteerd op bepaalde momenten. Eerst had ik het gevoel dat ik naar een Koreaanse kinder avonturen film zat te kijken, maar al snel werd me duidelijk dat deze film een boodschap heeft. En films met een boodschap daar heb ik iets mee. Dit is het soort film dat een kind kijkt en de rest van zijn of haar leven niet vergeet, deze film kan werkelijk iets uitmaken. Dan zijn er nog de mooie shots, de fantastische cast en de wetenschap dat Glen nog Leeft (TWD ) die deze film voor mij tot een toppertje maken. Meer dan het verhaal over een Koreaans meisje en haar genetisch gemanipuleerde nijlpaardvarken, maar een film die op een soms grappige manier laat zien waar sommige bedrijven nu al mee bezig zijn ........ Money makes the world go round.

avatar van Cikx

Cikx

Poeh, die rol van Jake Gyllenhaal kan echt niet.

avatar van Hachiman

Hachiman

Dit is toch wel een meesterwerk. Hoe de film van leuk en avontuurlijk, naar grimmig en deprimerend kan gaan. deze omswitch zit zo goed in elkaar. Dit zorgt er toch voor dat de film 2 gezichten met zich meedraagt.

De characters van de film zijn allemaal 1 voor 1 leuk, maar het zijn mija en gyllenhaal die het voor mij doen. Mija neemt je mee op haar reis om okja van een grote bedrijf die haar heeft gecreëerd te beschermen en je ziet bij haar dat de emoties echt er vanaf spat. Gyllenhaal is vooral een leuke wacky character die aan zelfmedelijden leidt, maar van tijd tot tijd leuke scènes neerzet. het deprimerende einde heeft mij toch wel een traantje bezorgt.
Vooral op het moment dat okja en mija het bedrijf verlaten, waar alle anderen supervarkens te zien zijn en weten wat er met hun gaat gebeuren en als speciale toevoeging de redding van de welp gaf toch weer extra tranen
Zoals ik hierboven al had vermeld weer een meesterwerk van Ho Bong

avatar van Alathir

Alathir

Ik had al niet veel met de regisseur zijn vorige film Snowpiercer maar ook deze film vond ik nergens spannend of verrassend uit de hoek komen. Het enige dat ik erg sterk vind is hoe Okja eruit ziet en hoe de acteurs met hem in contact komen (aaien enzovoort). Ik weet ook niet goed wat ik van Gyllenhaal zijn acteerprestatie moet vinden. Overacting? Of net niet? Op bepaalde momenten grappig maar geregeld ook eerder irritant dat je hem voor zijn kop wou slaan. Hij moet oppassen met dit soort rollen want voordat hij het weet is hij niet meer geloofwaardig in het serieuzere werk dat hij doet.

Verder is deze film enorm voorspelbaar. Van elk personage weet je al snel hoe ze in elkaar zitten en je weet eigenlijk al direct hoe de film zal aflopen. Natuurlijk wilt niemand een (huis)dier geslacht zien worden, maar wat met al die andere dieren waar we geen band mee hebben. Wat hebben zij misdaan? Dat zie je al snel in de reactie van de gewone mensen toen ze beelden lieten zien van het misbruik dat deze dieren achter de schermen bij Miranda werd aangedaan. Als ze zulke praktijken zien, worden ze boos. Maar anders kraait niemand ernaar.

Toch eten we massaal vlees. We beschouwen dieren en vooral varkens zoals Okja als voedsel. Zolang we niet moeten aanzien hoe het dier geslacht wordt, interesseert het de meeste mensen niet hoe het stuk vlees op hun bord gekomen is. Zo zit de wereld helaas in elkaar en dat zal ook met deze film vermoedelijk niet veranderen. Ik weet ook niet of ik de boodschap of de uiteindelijke moraal van de film inhoudelijk wel zo goed vind. Het heeft voor mij iets weg van: red mijn huisdier of dus red Okja maar over die andere duizenden superpigs wordt niet gesproken. Dat die geslacht worden interesseert niemand. Niemand komt op voor die dieren. Wat maakt Okja zo speciaal, ze is zogezegd de beste, maar waarom? De film heeft misschien een bevredigend einde maar of de boodschap de juiste is trek ik toch in twijfel.

avatar van geezoes

geezoes

Netflix is goed bezig! Zo gaat het er aan toe in de bioindustrie. Hopelijk komt de boodschap een beetje over bij de mensheid.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Toch wel een toppertje, een meesterwerk zou misschien net wat overdreven zijn, maar de film zat vol met emoties en reflectie naar de realiteit en tja hoe wij hier omgaan met dieren in de vee-handel/industrie. In het begin is het nog allemaal koddig sfeertje, maar dat veranderd serieus naarmate de film vordert, dan slaat deze om in grimmig en duwt je met je neus op het menselijk gedrocht ^^ 8/10

avatar van roald1987

roald1987

Aparte film , het heeft goede elementen, en je blijft er still van uiteindelijk, soms komt het allemaal overhaast en onnodig over, en er zijn overdreven karakters denk dat het er gewoon bij hoort, soort "anime" sfeertjes creeeren, het was weer eens wat anders, goed om keer gezien te hebben .

avatar van james_cameron

Het blijft een beetje behelpen met de Netflix-originals de laatste tijd. Deze veelbelovende Zuid-Koreaanse film is bijvoorbeeld uiteindelijk vlees noch vis. Mooi gemaakt, met fraai camerawerk en uitstekende special effects, maar inhoudelijk is de film te dun en het akteerwerk van vrijwel alle amerikaanse akteurs (met name Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal) is behoorlijk over de top. Deels familiefilm, deels dystopische toekomstvisie, deels aanklacht tegen de huidige consumptiemaatschappij. Helaas ook slechts deels geslaagd.