• 9.375.219 stemmen

Law Abiding Citizen (2009)

Drama / Thriller | 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: F. Gary Gray

Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb

Releasedatum: 10 december 2009

Plot Law Abiding Citizen

"Justice at any cost."

Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…

Nick Rice

Kelly Rice

avatar van Persian_Sara

Persian_Sara

Reinbo schreef:

Wat een boel lovende reacties. Dat terwijl de film het laatste half uur een volledig onlogische en onzinnige kant op gaat. Snap niet dat men dat nog spannend kan vinden.

precies, het laatste half uur verpest de rest van de film eigenlijk. Erg ongeloofwaardig! ik dacht echt yeahh rightt!! al zou men 20 jaar ipv 10 jaar tijd hebben zou men zoiets nooit voor elkaar krijgen, zoiets kan gewoon niet en is niet geloofwaardig voor een volwassen persoon..vind dat het echt overdreven is. Maar de rest van de film vond ik wel goed en spannend, daarom toch nog een 3,5* voor deze film van mij..maar het einde kon echt veel en veel beter, want ik vond het meer grappig (in de zin van ongeloofwaardig) dan spannend, het einde raakte me ook TOTAAL niet.

Reinbo schreef:

Mee eens. Het werd zelfs zó ongeloofwaardig dat het haast een parodie op zichzelf leek te worden..

avatar van rotjuh

rotjuh

Uitzonderlijk goede film.

Boeit van begin tot eind......

Natuurlijk zijn sommige scenes niet geloofwaardig, maar als men alles geloofwaardig zou maken... is de lol van een film als deze er al snel af!

Heb er 4,5 ster van gemaakt..... KIJKEN!

avatar van sjaakruska

sjaakruska

Kwa verhaal was het wel leuk, maar de 2 acteurs jamie foxx en gerard butler maakte de film geniaal, door hen kwam je zeker goed in de film hoop dat ik hun weer allebij in 1 film zien in de toekomst.

avatar van Gish

Gish

Matige exploitatiefilm, verhaal is best een aardige vondst. Aan het einde van de film overheerst echter de onzin en gaat de film als een nachtkaarsje uit. Voor liefhebbers van de Death Wish reeks een must, voor niet liefhebbers een onderhoudend tussendoortje om verder snel te vergeten.

Uitzonderlijk goede film.

Boeit van begin tot eind......

Heb er 4,5 ster van gemaakt..... KIJKEN!

Spanning bestaat bij de gratie van beperkingen. Het gevoel van gevaar wordt opgewekt door de kans ( risico) dat iets fout kan gaan. Je identificeert je met de acteur en voelt het gevaar waarin hij zelf verkeert alsof het jezelf overkomt. Dát creeert de spanning. Voorwaarde is geloofwaardigheid.

Op het eind van deze film zijn er geen beperkingen voor Butler, alles kan, niets is onmogelijk hij loopt zelf geen enkel gevaar. Dat maakt hem een soort superman en ontneemt alle spanning.

avatar van marijn038

marijn038

Begon zo heerlijk, einde te ongeloofwaardig voor mijn gevoel.
Vond het concept top, maar het werd voor mij een beetje verpest door dat er een gang onder de gevangenis was gemaakt.. Misschien was het mooier geweest wanneer er toch een handlanger was en deze ook wat te maken had met de rechtzaak of iets. De telefoon 'bom' was wel erg goed.

avatar van j.touwslager

j.touwslager

Topper!:)

avatar van rotjuh

rotjuh

@Davidus: Volgens mij is dit een forum waarop mensen hun eigen mening en film ervaring kunnen plaatsen.

Dit opdat men vooraf voor zichzelf een beeld kan scheppen of een film mogelijk wel of niet het kopen en bekijken waard is.

Ik vind het jammer dat sommige users hier er net zo'n sport van maken andermans beleving te beoordelen.

Het heet niet voor niets belevingswereld.... is een film wel of niet leuk voor jou... toppie! maar laat de mening van anderen in hun waarde.

Wat de film betreft.... ik sta nog steeds 100% achter mijn recentie en heb inmiddels ook twee collega's die dezelfde beleving hebben als ik.. nog steeds 4,5 ster van mij!

rotjuh schreef:

+ in discussie gaan over elkaars beoordelingen

rotjuh schreef:

Ik geef geen waardeoordeel over jouw mening, ik geef enkel aan hoe IMO spanning onlosmakelijk gekoppeld is aan geloofwaardigheid.

avatar van Droogbrood

Droogbrood

Van de films die ik het afgelopen jaar heb gezien is law abiding citizen mij erg bij gebleven.

Ondanks veel besproken (on)geloofwaardigheid.. dit deed voor mij niet af af aan het kijkplezier. echt een film voor mij!

avatar van Sir Dancelot

Sir Dancelot

rotjuh schreef:

En dat is nou jammer. Eerst zeg je dat iedere mening op zich staat en vervolgens ga je je eigen mening meer gewicht geven omdat je 2 'medestanders' zou hebben...

avatar van dominion

dominion

Sterke Thriller.
Het verhaal was echt heel erg goed in elkaar gezet en heel origineel bedacht van hoe een moordenaar nog steeds mensen vermoordt terwijl hij in zijn cel zit en dat hij het juridisch systeem kapot maakt.
Het acteerwerk van Gerard Butler was ook heel erg sterk maar van Jamie Foxx ben ik wel wat beter gewend.
Maar het stukje dathij zijn celgenoot vermoordt met dat vleesbotjevond ik wel echt veelste hard.
Maar de film bleef de hele tijd spannend.

4,0

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Spannend maar leeg. Geen enkel personage kon me echt boeien, zeker bijrollen als de mooie blonde collega, of die dochter met de cello zijn ontzettend nietszeggend en storend. Ook van het acteerwerk was ik niet echt te spreken, enkel Gerard Butler zet een prima rol neer. Muziek is ook een doordeweekse spanningsopbouwende score, en voor de schitterende beelden hoef je het ook niet te doen, hoeveel explosies er ook in mogen komen. Maar hier tegenover staat wel dat het een ontzettend spannende thriller is, die de tijd liet vliegen. Verhaal had een prima opbouw, maar de dialogen over gerechtigheid tussendoor konden nergens echt overtuigen. De actie was af en toe wel erg ruig en smerig, maar dat hoort kennelijk bij de hedendaagse thriller. De finale en de aanloop ernaartoe wordt het een beetje too much, maar desondanks bleef de film boeien zonder echt ridicuul te worden (hoewel als je er achteraf op terugkijkt het wel degelijk een belachelijk verhaal is). F. Gary Gray wist me te pakken met The Negotiator, maar sindsdien heb ik niets anders dan zwakke actieflicks van 'm gezien. Law Abiding Citizen trekt het een en ander recht: het is zeer vermakelijk en spannend, maar eigenlijk net zo leeg als een prul als A Man Apart of The Italian Job. Maar omdat het me echt goed vermaakt heeft, een

avatar van Emiledj

Emiledj

Gish schreef:

...Voor liefhebbers van de Death Wish reeks een must...

Achja, ieder zijn smaak, maar kom dan met een geloofwaardigere vergelijking.

avatar van SD09

SD09

gruwelijke film!! bleef mij in spanning houden tot op het eind, had einde kwam echt als een totale verassing!! voor een film uit 2009 vond ik deze echt super goed!

avatar van DeniiSe..(K)

DeniiSe..(K)

Ik baal ervan dat het einde zo verschrikkelijjk slecht was.
Anders zou ik de film minstens 4* hebben gegeven. Jamie Foxx en Gerard Butler speelden
allebei heel goed, het verhaal was goed maar iemand die alles zo vooruitgedacht heeft
en dan op het laatst niet weet dat er al iemand in die tunnels is geweest dat is onzin.
Jammer maar omdat ik me zo vermaakt heb de rest van de film toch 3*

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

SD09 schreef:

voor een film uit 2009 vond ik deze echt super goed!

Wat heeft dat te betekenen

avatar van notsub

notsub

Het is jammer dat het verhaal aan het einde zo ontspoort, want er hangt best een goede spannende lading in de film. Keer op keer volgt er weer een schokkende scene en verbijstert het je. Maar de ontknoping stelde mij danig teleur dat ik deze film over het geheel toch middelmatig vind.

avatar van Nelusje

Nelusje

Gerard Butler is zo'n heerlijke frisse wind in de filmindustrie. Standaard actiefilm, maar door hem maakt het de film toch beter en niet zo'n actiefiguur film, wat deze film zou hebben gehad als Bruce Willis of Mel Gibson bijv. zo'n rol had gespeeld.

avatar van Reinbo

Zou die exact hetzelfde zijn geweest. Hoewel Bruce iets meer humor heeft.

avatar van Diederik58

Diederik58

Uitstekende thriller.

Een origineel verhaal.

Mooi gecast. De sympathie oproepende Clyde, die dat niet blijkt te zijn.

Niet die spanning van de beste thrillers, maar het komt aardig in de buurt.

Inderdaad is het einde niet zo sterk. Leuk gevonden maar "over the edge", waardoor de echte spanning dan gaat ontbreken.

Zeker de moeite waard om te kijken.

avatar van Insignificance

Insignificance

Misbaksel waarin kennelijk een dodelijke injectie niet voldoende is. Het opent meteen al dom (de overtypering van de moordenaar is om te huilen) en dubieus (wat er in dat verlaten gebouw gebeurt is blijkbaar best bon-ton) en weet dat gedurende de volledige speeltijd vast te houden. Bovendien is er plaats voor enige ontroering, in dit geval middels een cello en vooral een armbandje. Snif. Zelfs scènes met enige potentieel worden met speels gemak om zeep geholpen.

Er zal best iets te maken zijn van de onderhandelingen tussen Shelton en Rice in de gevangenis. Het gedoe in de rechtbank kan ook voor wat peper zorgen, maar Foxx en Butler krijgen hun smoelwerk maar niet op iets dat er toe doet. Het moet ook een hele opgave zijn met zulke infantiele dialogen, maar toch. Shelton's afsluiter tegen de rechter spreekt wat dat betreft boekdelen. Iets met up en ass van iemand die net een pleidooi voor gerechtigheid heeft gehouden.

Het verloop is te gek voor woorden, helemaal vanaf de eerste deadline. De werkwijze van Shelton is al bespottelijk, de tussenscène waarin even snel wordt uitgelegd wat voor een gevaar hij eigenlijk is, is zelfs onbedoeld grappig. Want dat is het, als je je realiseert dat men dus echt heeft nagedacht over het geven van een, ehm, plausibele verklaring voor Shelton's talenten. Het is nog serieus ook en dat in een film die grotendeels volslagen ridicuul is. Het maakt het onuitstaanbaar.

avatar van MisterB.

MisterB.

Prachtige film , ! Soms iets te overdreven maar haalt voor mij de score van 4 sterren niet naar beneden

avatar van Reuzel

Reuzel

Law Abiding Citizen begint erg goed maar zakt naar het einde sterk af en wordt steeds ongeloofwaardiger.
Ik heb normaal gesproken al een hekel aan Jamie Foxx en deze film veranderde daar niets in. De rest van de acteurs spelen wel 'naar behoren'. De plannen zijn mooi uitgestippeld, maar

Hoe de bad guy (of toch juist de good guy?) aan het einde wordt opgerold is toch echt te simpel voor woorden. Jammer dat we ook niet meer over de persoon zelf te weten komen, hij blijkt ineens i.p.v. een ingenieur één of andere geheim agent te zijn met een meesterbrein.

Ook was het hele armbandjesgedoe en dat irritante cello-meisje overbodig en om te kotsen. En welke officier van justitie blaast ineens een halve gevangenis op met napalm?

avatar van Jackyboy

Jackyboy

Goede film al werd het op een gegeven moment erg fantasievol. Toch een aardige film. Vergezocht maar goed.

avatar van Lobster

Lobster

Eén van de betere films die ik de afgelopen jaren heb gezien, blijft boeien.

Een Topper

avatar van Justinvdk

Justinvdk

Geode film. Wel jammer dat bij het eind bleek dat er een gang onder z'n cel zat. Had het leuker gevonden als er wel een handlanger was.

avatar van erikholtrop

erikholtrop

Leuke spannende film. Inderdaad zijn de karakters een beetje hol en onstspoord het einde, maar het kijkt toch allemaal leuk weg.

avatar van Chappi_12

Chappi_12