• 9.375.064 stemmen

Law Abiding Citizen (2009)

Drama / Thriller | 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: F. Gary Gray

Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb

Releasedatum: 10 december 2009

Plot Law Abiding Citizen

"Justice at any cost."

Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…

Nick Rice

Kelly Rice

avatar van Makz

Makz

Davidus schreef:

Jammer jammer dat ie, zeker op het laatst, echt ongeloofwaardig werd. Vond het een interessant gegeven en ook inventief gevonden dat de dader al direct bekend was en gevangen werd gezet. Maakte nieuwsgierig naar wat er verder zou komen.

Het systematisch moorden en de opdrachten deed vaag denken aan Seven en het geven van aanwijzingen vanuit de gevangenis deed dan weer denken aan Silence of the Lambs. Maar door de vele ogenschijnlijke onbeperkte mogelijkheden van Butler was de spanning er een beetje vanaf; je wist toch niet wat er zou gaan gebeuren hij kon toch alles regelen. Het eind was dan ook weer wat te gemakkelijk. Echt zonde had veel meer ingezeten

Eigenlijk wel wat hij zei...

avatar van rolfgizmo

rolfgizmo

Dit was zeker een goeie film, zat goed in elkaar,genieten! Die rechter en haar telefoon

avatar van Davidus

Davidus

Sylverr schreef:

Geniale film! Één van de beste films die ik de laatste tijd gezien heb.

Bewijst maar weer eens hoe krom het rechtssysteem is tegenwoordig ..

Bewijzen? Dat zou het alleen doen als dit een waar gebeurd verhaal was. Dat is net zo iets om te zeggen dat de Dirty Harry films bewijzen dat het rechtssysteem onrechtvaardig is of Death Wish.

Nu is het in deze film gedane onrecht alleen maar een excuus om lekker te martelen en te moorden. Ook goed, is ook vermakelijk, maar een aanklacht tegen het rechtssysteem...?

avatar van snake shit

snake shit

Was wel goed .

avatar van Reinbo

Beetje jammer dat het zo ontzettend ongeloofwaardig wordt laatste half uur...

avatar van evervaet

evervaet

Eindelijk weer eens een ouderwets spannende thriller.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Ongeloofwaardige, maar toch spannende thriller. Het is zeer minimialistisch gehouden qua special effects en spektakel, maar dat maakt hem niet minder spannend.

Jamie Foxx en Gerard Butler zijn ontzettend op dreef.

3,5. Hij werd idd (zoals Reinbo zegt) wat ongeloofwaardig.

avatar van sjaakruska

sjaakruska

geweldige film, einde beetje simpel maar zeker een vermakende film, vind t zeker een 5 waard.

avatar van natju

natju

Een van de beste films die ik de laatste tijd heb gezien 4*

avatar van Zeriel

Zeriel

Best aardige flauwekul.

avatar van Re73

Re73

Heerlijk genoten vaart en de spanning werden jammerlijk naar het einde toe helaas wat minder. Ook had ik persoonlijk een ander einde gezien.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat een heerlijke film! Er wordt briljant gespeeld en we krijgen temaken met een paar zeer lugubere maar goed uitziende scenes.

Verhaal is spannend tot het einde!

Min puntje vond ik de slot scene! Beetje flauw einde! Maar dat mocht verder de pret niet drukken!

* * * *

avatar van zillion69

zillion69

wat een geweldige film. Inmiddels 2 keer bekeken, en nog steeds van genoten.

avatar van Joän

Joän

Vond dit een goeie film. Het begin van de film begint gelijk goed.

Het laatste gedeelte van de film is een beetje ongeloofwaardig.

Maar nogmaals, neemt niet weg dat de film mij van begin tot het eind heeft geboeid.

avatar van Emiledj

Emiledj

Was weer een tijdje geleden dat ik zo een goede film heb gezien, waarbij het plot toch wel als een verassing was.

De eerste scenes deden me denken aan diverse andere films zoals The Fugitive, maar gelukkig draaide het verhaal al vrij snel een originele kant op. Sterk acteerwerk van Butler en eigenlijk een vertrouwd en goede produktie van Gray waarbij deze film absoluut past tussen The Negotiator en Man Apart.

avatar van Fast Eddy

Fast Eddy

Sterke film met goede acteerprestaties.

Wist eigenlijk weinig of niks over de film. Had eigenlijk een soort wraakfilm verwacht waarin de hoofdrolspeler alle slechterikken zou gaan afknallen. Gelukkig ging het de andere toer op.

Langs de ene kant kan je respect voelen voor Clyde Shelton, terwijl je zeker zijn daden niet kunt goedkeuren.

Zoals hier reeds een paar maal vermeld, is de film naar het einde toe, wat ongeloofwaardig.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Een van de betere entertaiment films.

Het begin van de film toont zich ijzersterk, ook naarmate de film vordert.

Dan is het nog echter moeilijk te voorspellen wat hij in petto heeft en zijn gedachten stroom te volgen.

Het heeft verdacht veel weg van Seven en andere films zoals Silence of the Lamps.

Alleen is de uitwerking veel minder, ik had toch stiekem gehoopt op een topper.

De ontknoping van de film is nou niet echt bepaald "je van het" en dan heb ik het nog niet eens over het einde, wat overigens wel heel makkelijk in elkaar is gezet.

Al met al, een sterke film waarin de pluspunten veel duidelijker vertegenwoordigd zijn dan de negatieven punten, die hem van een blockbuster hebben weerhouden.

Een twijfelachtige

4'

avatar van Tarkus

Tarkus

De laatste film die ik zag met Gerard Butler 'Gamer' was zo'n tegenvaller voor me, dat ik lang heb getwijfeld of ik deze film wel zou aankopen.

Doordat Jamie Foxx hier ook mee speelt heb ik toch de aankoop gedaan, en daar ben ik zeer blij om.

Want dit is een supergoede film, de dragende rol is hoofdzakelijk voor Foxx, maar ook Butler doet aardig zijn duit in het zakje, het is zijn allerbeste rol die ik tot nu toe heb gezien.

Maar wat een spannende film is dit zeg.. van begin tot einde zit je op het tipje van je stoel, een grandioos scenario heeft deze prent.

Naast de beide hoofdrolspelers zitten er nog wel enkele grote namen in deze film, die het allemaal uitstekend doen.

Voor mij is dit een van de beste filmen die ik in maanden heb gezien, en als Butler op dit elan voort doet wil ik wel nog meer filmen met hem zien.

Hoef ik het nog te zeggen.. topper deze prent !!!

En bovendien nog eens een prachtige soundtrack.. het kan niet stuk !!

avatar van Gerwin-vl

Gerwin-vl

Heb deze film met plezier gekeken. Was ook een beetje verrast door hoe de film verliep, wat had Butler allemaal voorbereid om uit te halen?

Sterke Gerard Butler en Jamie Foxx.

avatar van mindblow

mindblow

Dit is echt een film die lekker wegkijkt. Een film met voldoende spanning en aktie en ook nog eens een goed verhaal. Een hele verbetering t.o.v. Gamer.

avatar van bartman

bartman

Aardige film, maar m'n plezier erin werd flink bedorven doordat iedere plotwending een poos van te voren te voorspellen was. Als iedere voorspelling die je doet uitkomt krijg je er toch een beetje flauw gevoel bij.

Eigenlijk was alleen de tunnel onverwacht, althans totdat het stuk vastgoed naast de gevangenis werd gevonden natuurlijk.

Los daarvan vond ik het het eerste deel van het plot juridisch volstrekt ongeloofwaardig. Niet dat ik een expert ben, maar de lat van bewijslast ligt toch een stuk lager in de VS dan hier wordt voorgesteld.

Hoewel bovenstaande voor mij de film grotendeels bedierf wil ik niet zeggen dat de film perse slecht is. Menig qua thema vergelijkbare film is van een bedenkelijker niveau. Vandaar toch nog drie sterren.

avatar van mniemeijer

mniemeijer

Hele goede film, goed verhaal met een aantal sterke wendingen erin!

Toch jammer van het einde, had liever iets anders gezien. Maar smaken verschillen.

Ook zeer goed acteerwerk van Jamie Foxx en Gerard Butler!

avatar van casperspook

casperspook

Erg goeie thriller met genoeg aktie en spanning

avatar van mug13

mug13

Zoals al meerdere malen hier boven wordt gezegd,is het acteerwerk van Foxx en Butler uitstekend in orde.Fantastisch vind ik zelf.Naar mijn mening is deze film prima zelfs goed uitgewerkt,heb mij eigen dan ook geen moment verveeld.Deze film gaat zeker goed en hoog scoren in de box-office zodat hij de titel blockbuster mag gaan dragen.Super film in mijn ogen,mede doordat ik hem al vaker heb bekeken.Want als je een film vaker kan bekijken dan een keer zonder je te vervelen of er aan te storen,dan heb je pas met een goede film te maken.

avatar van wwwwww

wwwwww

Steengoeie film met steengoeie acteurs en acteerprestaties.

Goed en leuk uitgewerkte film, mss wel wat onrealistisch maar hey mensen, het is film he, als we het over onrealistisch hebben schaf dan the matrix en degelijke meer dan ook maar meteen af.

Deze vond ik boeiend van begin tot het einde, ook de scene in die rechtbank was zalig gedaan.

Ze mogen er nog meer zoals deze maken.

avatar van Maartjeee7

Maartjeee7

natju schreef:

Een van de beste films die ik de laatste tijd heb gezien 4*

Hetzelfde!

avatar van MiranLovertje

MiranLovertje

Wat een heerlijke film zeg. Spannend, actie, houd lekker je aandacht erbij!

avatar van T-Dog

T-Dog

ZO HOREN ZE FILMS TE MAKEN!!!!!!

(ook nog nooit zo geschrokken bij een filmscene, als in deze film )

avatar van tilburgrik

tilburgrik

Dit was echt een meesterwerk

Ik heb me eigen geen moment verveeld.

Echt een aanrader!!!!

avatar van Reinbo

Wat een boel lovende reacties. Dat terwijl de film het laatste half uur een volledig onlogische en onzinnige kant op gaat. Snap niet dat men dat nog spannend kan vinden.