Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: F. Gary Gray
Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb
Releasedatum: 10 december 2009
Plot Law Abiding Citizen
"Justice at any cost."
Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…
Nick Rice
Kelly Rice
Denise Rice
Clyde's Wife
Elineloves
Dat vraagt hij toch niet? Hij vraagt met WAT hij zijn celgenoot neersteekt. Niet waarom.
Sir Dancelot
Los van het feit dat de film technisch goed gemaakt is en de twee hoofd acteurs doen wat er van hen verwacht wordt, was ik toch 'boos' op de film. Dit omdat hij zo veel beter had kunnen zijn.
Nu is het alsof je een dikke Pil van John Le Carré meegenomen hebt op vakantie in de hoop n's lekker te genieten van een goed en intelligent verhaal, om er na een pagina of 50 achter te komen dat het verhaal ophoud en de rest van het boek gevuld is met sensatie artikelen uit de afgelopen tien jaar Nieuwe Revu!
Volgens mij hebben ze de originele scenarioschrijver alléén de eerste acte laten schrijven. zodra die compleet vertelt is, wordt het verhaal namelijk in rap tempo steeds slechter, ook al wordt de actie steeds beter. Echter bleef ik door de goede intro steeds hoopvol zitten wachten op meer van het niveau van het begin... maar dat kwam dus niet.
Wat ik een beetje scary vindt, is dat er blijkbaar mensen zijn die niet inzien dat hun sentiment bespeelt wordt. In deze film nemen ze een soort van Hannibal lector, maar legt men uit dat het toch best wel begrijpelijk is dat hij die Hannibal Lector is geworden en laat hem vervolgens de gruwelijkste dingen doen, terwijl men daarbij cinematografische truuks gebruikt (waar Leni Riefenstahl jaloers op zou zijn) om hem toch nog steeds de schijn van good guy mee te geven. Als ze hierna vervolgens een soort van 'kijk nou eens naar je zelf, je sympathiseerd!' moment in hadden gebakken, was dit weer geniaal geweest. Maar ook die kans laat men liggen, waardoor de film uiteindelijk een zéér nare nasmaak behoudt.
Overigens vindt ik het erg vreemd dat iedereen over een bepaald detail van de film heen loopt; AL het originele bewijs was zogenaamd niet bruikbaar in de rechtzaak door fouten tijdens het onderzoek. Maar dat doet onze vigilante niets? Volgens zn caracter zou de verantwoordelijke daarvan wel heel hoog op de kill list moeten staan...
scheerbaas
Gewoon briljant!!!
Begin en midden zijn super sterk. Op het eind gaat het allemaal iets te snel, wat wel jammer is van de film!
komerad
Sterk begonnen, tempo gaat omhoog naarmate de film voortgaat waardoor "aan zichzelf voorbijgelopen word".
Jammer hier zat zoveel meer in.
Alhoewel het einde een enorme afknapper is zijn de overige 100 minuten best aan te raden.
Ralf81
Sterke film met een goede opbouw. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, waarvan een aantal memorabele scènes oplevert martelmoord, moord op celgenoot . Ook het acteerwerk is erg overtuigend.
Helaas kan de film het niveau van het begin niet vasthouden en wordt hij naar het einde toe minder interessant. Daarnaast verliest de film zich in ongeloofwaardigheid. Clyde blijkt opeens een soort super Michael Scofield te zijn . Dit deed de film voor mij toch de das om. Toch heb ik me vermaakt en is een ruime score wel verdiend!
killer13
zalige film met een goede opbouw. maar op het einde gaat het net iets te snel. de acteurs zijn meesterlijk en hoewel het de zoveelste wraakfilm is, vind ik het script toch geniaal. zonder twijfel geef ik deze film 5 dik verdiende sterren!
Elineloves
Inderdaad. Maar dit is dan weer wel:
Law Abiding Citizen (Import)
Dvd | 1 disk | april 2010
bol.com prijs€ 24,99
Filmkriebel
Deze had toch eigenlijk allang op dvd moeten verschijnen.
Die moet bij ons in België nog in de bioscoop verschijnen (2 juni). Ik zie dat de DVD's imports zijn. Aan het aantal stemmen te zien zal dit geen groot bioscoopsucces worden.
sinterklaas
In Belgie nog in de bios??
En bij ons was ie al 10 december in de bios.
Filmkriebel
onbegrijpelijk die programmaties... Wij kunnen binnenkort eens over de grens hoppen en hem in NL kopen terwijl hij hier nog in de bioscoop speelt.
Elineloves
Hm... inderdaad! In de bios waar ik altijd ga (Belgie) draait ie (weer) gewoon. Gek joh.
barcam
Uitstekende "wraakfilm" met origineel verhaal en zeer goede uitwerking, ook een aanklacht tegen het rechtsysteem.
Westje
Vette film.
Gerard butler is gewoon een geweldige acteur (alhoewel ik hem in the bounty hunter minder vond maar dat kan ook aan de film zelf liggen).
Hoe Clyde Shelton heel de stad in zijn macht heeft en daarmee ook de inwoners is gewoon geweldig om te zien.
Lefgozer
Ik vond dit een hele goede film totdat ik het einde zag. Hoe kan je dat in godsnaam verzinnen?
Elineloves
Nou, zo moeilijk was dat toch niet?
Achteraf denken de meeste mensen: Dat had ik wel kunnen verwachten. Tenminste, voor zover ik gehoord heb in mijn omgeving.
Lefgozer
Nou, zo moeilijk was dat toch niet?
Moeilijk had ik het niet over, ik bedoel slecht. Persoonlijk had ik niet aan zo'n einde gedacht aangezien ik niet zo'n slechte en onrealistische ontknoping had verwacht. Jammer.
Kristiaan
Echt een superfilm. Gerard Butler zet hier weer 'n prachtig staaltje acteerwerk neer. TOP!
peter66
briljante film goed in elkaar gezet,en butler is een heel goede acteur.
Norma
Ik heb eigenlijk de hele tijd zitten kijken met in gedachten de vraag: wat wil de regisseur nou dat ik hiervan vind? Misschien is het met een film als deze helemaal niet de bedoeling om er ook maar iets van te vinden, maar zodra het aankomt op het rechtsysteem versus het recht in eigen hand nemen vormen de meeste mensen over het algemeen wel een mening over waar zij vinden dat de grens ligt, etc.
Deze film zoekt die grenzen behoorlijk op, maar lijkt , op een aardige rechtbankscène in het begin na, nergens ook maar enigszins de intentie te hebben om zaken ter discussie te stellen.
Al met al dus wel een interessant uitgangspunt, maar ik vind het jammer dat hier weinig mee gedaan wordt en het eigenlijk alleen maar gebruikt wordt als excuus voor een flinke portie actie. Die is dan wel weer behoorlijk hard en komt regelmatig vrij onverwacht uit de hoek, waardoor de film bij momenten toch nog wel redelijk spannend weet te worden en in dat opzicht nog wel geslaagd is.
SioM
De eerste 45 minuten vond ik erg spannend, maar daarna werd het wat onrealistisch en ongeloofwaardig en boeide het niet meer.
Het deed me denken aan Se7en, maar dan een niveau lager.
Soms ben je verrast (deadly gsm) en sommige dingen zie je van mijlenver aankomen (autobommen).
jollyjoker
kijkt lekker weg, einde hadden ze iets meer mee kunnen doen.
voor mij persoonlijk wel een top100 vermelding waard.
AchmedATM
Vorige week gezien, kan me er niks meer van herinneren
Teveel WackieTabakie ?
oa. die telefoon scene zal ik nooit vergeten
Minotaures
Geniale film.
Acteerwerk was super en het verhaal was helemaal goed in elkaar. Ook zat de schrik er een aantal keren goed in. En de kills waren erg goed en soms wel (voor een toonbare scène) schokkend.
Opzich als je de film aan het kijken bent en er gebeurt iets wat je niet erg snapt; dat klopt. Het wordt gewoon later in de film uitgelegd. Dat is ook 't toppe eraan.
Maar als je naar realisme zoekt, moet je hier (bij bepaalde scènes) niet zijn.
Ligt het nu aan mij of lijkt Butler hier erg veel op Clive Owen?

Thriller 'Law Abiding Citizen' met Jamie Foxx is vanavond te zien op televisie

'Law Abiding Citizen' gaat van Netflix verdwijnen: 'Er worden te weinig van dit soort psychologische thrillers gemaakt'

Thriller 'Law Abiding Citizen' met Jamie Foxx en Gerard Butler vanavond op televisie

Netflix voegt 40+ titels toe aan het aanbod, dit zijn de vijf best beoordeelde

Man on Fire