• 9.377.215 stemmen

Law Abiding Citizen (2009)

Drama / Thriller | 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: F. Gary Gray

Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb

Releasedatum: 10 december 2009

Plot Law Abiding Citizen

"Justice at any cost."

Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…

Nick Rice

Warden Iger

Kelly Rice

avatar van override100

override100

gewoon en top film van begin to eind.

alles is gezegd dus 5 ster

avatar van Aleks_Khu

Aleks_Khu

Het einde heeft m voor mij gewoon verpest.

avatar van Se7en days

Se7en days

Op het eerste gezicht een spetterende film met veel wreedheid, haat en schijnbaar goede dialogen.
Als je een beetje door de overbluffende uitspraken heen kijkt hou je iets anders over.

De tegenstelling die Butler gebruikt in de rechtzaal waarop hij meerdere malen aanhaalt dat het rechtssysteem niet deugt, om van daaruit als een medogenloze butcher alles en iedereen kapot te maken is natuurlijk erg ver gezocht

Rambo in de stad is er niks bij. Hoe hij het voor elkaar krijgt is natuurlijk wel leuk gevonden maar het einde is zwaar over de top!

Is de moraal van het verhaal dat iedereen een meedogenloze moordenaar kan worden als hij maar lang genoeg haat en dood meemaakt? Zoals Foxx aan het einde

Het eind vond ik meer komedie dan dat het een waardige afsluiter van de film was. Vergelding door vergelding!

avatar van vcrrr

vcrrr

Deze film heeft mij blij verrast

avatar van mieltjoes

mieltjoes

Je moet wel een hele zieke geest hebben om dit verhaal te bedenken

avatar van Noodless

Noodless

Spannende thriller waarbij je de handelingen van de bad guy tot op een zekere hoogte kunt volgen. Als kijker ben je in het eerste uur ook helemaal in de ban van deze bad guy. Naderhand wordt dat gelukkig minder. Je kunt toch geen sympathie gaan opbrengen voor een moordenaar ??? Dit is de vraag waarmee de kijker wordt geconfronteerd. Sterke rol van Butler en Fox is de goede tegenpartij.

8/10

avatar van gauke

gauke

Ingenieuze en spannende thriller, vol onverwachte wendingen, in een wat ongeloofwaardig verhaal. Op het puntje van de stoel.

avatar van Q Jones

Q Jones

Vermakelijke film hij heeft me goed kunnen boeien met zeker top prestaties van beide acteurs. Butler is goed op weg als hollywood ster, ik weet nog wel toen ik hem voor het eerst in Tomb Raider zag hahaha toen vond ik hem helemaal niks, maar nu kan ik zijn werk goed respecteren en ik snap zelfs niet waarom mensen zijn recentelijke film The Bounty Hunter zo afkraken want die film is ook gewoon vermakelijk.

avatar van Jesse xD

Jesse xD

Het begin vond ik ontzettend tof, ik ging helemaal op in rol van Butler, en vond het geweldig hoe hij het hele systeem op zijn kant had gezet. Toch vind ik het einde ontzettend jammer. Afgeraffeld, zonde etc. (zoals al xxx keer is verteld).

Alsnog 3,5 sterren, voor het ijzersterke begin.

avatar van Kricky

Kricky

zeer spannende film die mij hier en daar een beetje aan Saw deed dnken. Gerard Butler is briljant. Die gast begin ik steeds meer te waarderen. het verhaal is boeiend genoeg en weet de aandacht goed vast te houden. Wel een apart einde, maar dat drukt de pret niet.

6,9

avatar van Criticus

Criticus

heerlijke Film

avatar van Neder0001

Neder0001

Leuke film, alleen heeft het einde de cijfer drastisch omlaag gehaald.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Als Gary Gray zijn eigen project iets serieuzer had genomen dan had Law Abiding Citizen een goeie film kunnen worden. Een film die kritiek geeft op bepaalde aspecten van het rechtssysteem en dat paart aan een goed verhaal en wat actie. Helaas wordt er gekozen voor een aanpak waarbij het oorspronkelijke punt van de hoofdrolspeler, mooi neergezet in de rechtbankscene, volledig uit beeld verdwijnt. In plaats daarvan wordt er een flauwe poging gedaan om Seven te overtreffen door het tonen van veel geweld en absurde martelingen. Jammerlijk. Daarnaast is er een aantal slechte scenes (bijvoorbeeld alles met die burgemeester), wat het niveau verder omlaag haalt. Het blijft de hele tijd wel vermakelijk en vlot maar dat zijn zoveel films. Een gemiste kans dus.

avatar van eltorro

eltorro

Het kon een goeie film worden.

Zelden gezien dat een film de eerste helft zo geweldig goed, en daarna in de 2de helft zo erg af gaat. Het basisidee van de films is goed: man (Clyde Shelton) die op een slimme manier moorden pleegt zonder zich te verplaatsen, en daardoor de stad in zijn greep heeft. Maar zodra je er achter komt dat hij zich wel moet verplaatsen voor de moorden zakt de film in als een kaarten huis. Je komt wat onnodige irriante personages tegen, die slimme Clyde maakt behoorlijk wat domme fouten die zelfs een kind kan verkomen en het einde is er ook maar een beetje aangebreid. Het einde kwam een beetje over alsof de makers door hadden dat ze erg de fout in waren gegaan.

Gerard Butler speelt zijn personage erg sterk, en kan de haat en wraakzucht die zijn personage draagt goed uitbeelden. Jamie Foxx daarintegen speelt vreselijk, het lijkt hem allemaal maar niet te boeien waardoor het meer lachwekkend is, als zijn personage boos is dan serieus.

Maar net een voldoende voor de eerste helft van de film. 2,5*

avatar van martijn76

martijn76

ik vond het een erg goede film alleen naar mijn mening was de "bad guy" beter dan de "good guy". ik vond het eind daarom ook een beetje terleurstellend omdat ik meer met de "bad guy" mee leefde dan de andere. Ik had een ander einde verwacht

avatar van Resurrection

Resurrection

Begin was nog redelijk, maar daarna was er weinig meer aan. Ik vond het verhaal erg standaard en had het allemaal veel eerder gezien. Naar mijn meningen waren er weinig verassende wendingen, de rode draad komt al snel boven drijven en daar wordt niet meer van afgeweken.

Daarnaast waren de dialogen tussen te hoofdpersonages erg zwak en ook de rest (van echtgenote tot dochtertje tot burgmeester) zei was ze altijd in dit soort film zeggen. Een andere reden waarom ik mijn een beetje begon te vervelen tijdens de film kwam door het gebrek aan tempowisselingen, zelf de aanslagen waren van korte duur en miste daardoor de nodige impact, een betere spanningsopbouw had hier voor kunnen zorgen.

En het einde: Kom op zeg, hoe veel clichés wil je verwerken (om nog maar over de soundtrack te zwijgen)

avatar van Pipoo!

Pipoo!

Er zit verrassing genoeg in deze film. Hoewel ik niet alles even geloofwaardig vind, krijgt hij toch 3,5 sterren. Punt aftrek voor het einde, had wat mij betreft beter uitgewerkt mogen worden of gewoon compleet anders.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Belachelijk overrated deze.

avatar van yeyo

yeyo

Wow 3,80 schandalig

avatar van Stephan

Stephan

Ach ik heb me vermaakt, maar erg inventief is het allemaal niet. Het lijdt ook een beetje aan het "The Game" probleem. Als 'iets' ook maar anders was gelopen, dan was het het 10-jaren plan in rook opgegaan. An sich niet erg als je dat niet meteen door hebt, maar zoals ik "The Game" voortdurend aan het uitlachen was, voelde ik het hier ook terwijl het aan mijn ogen voltrok. Hier kon het nog nét.

Butler was aardig maar Fox zal nooit een Denzel worden.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Geloofwaardig? Nee. Maakt mij dat wat uit? Nee. Vooral het begin en richting het eind toch een best sterke film. Het middenstuk is helaas wat minder, wanneer de film bij vlagen wat flauw en cliché wordt. Butler deed het best goed, maar Fox, nee, niet echt. Foxx kost de film net geen halve ster. Einde is een beetje mix van leuk/tegenvallend. Ik ga er verder maar niet op in. Film zag er bij vlagen op visueel vlak ook wel goed uit, net als het camerawerk.

Solide 3,5*, vermakelijke en redelijke wraakfilm met wat bijsmaakjes.

avatar van Nsane

Nsane

Heb deze gisteren gezien.

Weer eens een bovengemiddeld goede film.

Commentaar kun je er altijd op hebben. Er zijn zelfs mensen die het eind anders hadden willen zien??? In mijn ogen is dit nou net iets voor de bedenker van het verhaal.

Persoonlijk vond ik hem heel sterk.

Ik geef een 4,5

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Zeer vermakelijke film.
In het begin was ik helemaal voor Clyde, maar naarmate de film vorderde verdween mijn sympathie voor hem.

OP het einde vond ik de actie van Nick goed, maar ik vond het spijtig dat er op hem geen enkele moordaanslag gebeurde.

avatar van Guid0

Guid0

Geweldige film is het!
Heb het nu al meer dan eens gekeken, snap alleen 1 ding niet. Als hij in de cel zit met zijn celmaatje, met wat steekt ie dan die man neer? Het is niet de 'spork' die hij krijgt om zijn maaltijd te eten, maar wat dan wel, zoiets scherps kan je normaal toch niet in je cel hebben dan? dat vond ik wel een beetje vreemd.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Hele coole film. Gerard Butler vind ik om te beginnen hierin echt fantastisch en ook vooral de manier waarbij hij aan zijn recht wil komen die hij niet krijgt. Ook Jamie Foxx was lekker op dreef en die is toch ook bijna in elke film paniekerig aan de gang. Het plot is ook erg mooi neergezet: De vrouw en kind van Shelton zijn afgeslacht en de daders gaan een deal aan met Nick, de advocaat, waardoor ze er met een lage straf vanaf komen. En dat pikt Shelton niet en gaat het zelf maar oplossen en das ook niet van de poes. De film gaat soms ook de slasherkant op, vooral met die scene dat Shelton de moordenaar ontleed met de cirkelzaag. Butler is hierin opnieuw weer retecool bezig. In Gamer was ie ook al lekker op dreef en hier doet ie het opnieuw. Actie valt hierin nog wel mee, maar de rest erom heen blijft boeien.

Die van afstandsbestuurbare geweer lijkt btw ook zo uit The Jackal te zijn weggelopen.

Verder was de climax van de film ook ijzersterk en je kon zien dat die 10 jaren die werden overgeslagen niet overbodig waren: want we komen erachter dat Clyde in die 10 jaar tijd al de aanslagen heeft voorbereid op een hele sneaky manier waarbij je in het begin nog helemaal niet weet hoe die moorden doorgaan terwijl Clyde in de cel zit.

Gewoon weer een prachtige, stoere wraakfilm van de nieuwe generatie. Vraag me nou wel af waarom het zo lang duurt met dat ie op dvd komt, want daar is nog steeds niks over bekend.

avatar van JaylaGrande

JaylaGrande

yeyo schreef:

Wow 3,80 schandalig

Jouw beoordeling is schandalig!

avatar van yeyo

yeyo

De jouwe ook

avatar van mutijn

mutijn

Wanneer komt deze op dvd???

avatar van Archaon

Archaon

Zodra de tijd rijp is.

avatar van JaylaGrande

JaylaGrande

yeyo schreef:

De jouwe ook

schandalig veel beter dan de jouwe idd