Warlock (1959)
Geregisseerd door: Edward Dmytryk
Met onder meer: Henry Fonda, Richard Widmark en Anthony Quinn
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Warlock
"Wherever you've been ... Whatever you've seen ... You've never run into anything like Warlock."
De door de bewoners van Warlock als marshal ingehuurde beruchte gunslinger Clay Blaisedell lijkt de juiste man om hun stad te beschermen tegen de voortdurende ordeverstoringen van de outlaws van de San Pablo Ranch, geleid door de psychotische Abe McQuown. Clay neemt zijn omstreden mank lopende vriend en gokker Tom Morgan mee, die in Warlock een saloon overneemt. Clay's populariteit loopt snel terug, wanneer hij weigert mee te werken aan het lynchen van drie gevangen genomen outlaws. Vervolgens wordt de voormalige outlaw Johnny Gannon tot deputy-sheriff benoemd door het burgercomité van Warlock en hij moet zien alle problemen in Warlock op te lossen. Een confrontatie tussen Clay en Johnny lijkt onvermijdelijk, nadat de ex-saloondanseres Lily Dollar, waar Johnny verliefd op is, Clay en Tom beschuldigt van moord op haar verloofde.
Johnny Gannon
Bacon
Curley Burne
Skinner

FisherKing
Kwam Zaterdag 25 November 1978 om 20:15 op Duitsland 2.
Iig hele aardige western.

Barfly
Een wat donkere, sombere western zonder helden, wel over vrienden en afhankelijkheid van elkaar. In het geval van Anthony Quinn slaat dat door tot een verering van (verliefdheid op?) Henry Fonda die alleen maar slecht kan aflopen als Fonda toekomstplannen heeft waar zijn vriend niet meer in voorkomt.
De film komt wat dat betreft langzaam op gang, maar maakt gaandeweg duidelijk dat deze film op meer uitdraait dan show-downs, shoot-outs en meer van dat vuurwerk.
Ik vond Quinn eerlijk gezegd niet al te sterk spelen.

Dogie Hogan
Ik heb nu de R-2 gekocht; helaas geen subs tov de R-1. Maar deze R-1 heeft weer in mindere transfer.`
Bron: DVDBeaver.

Barfly
De karakters van Fonda en Quinn schijnen gebaseerd te zijn op Wyatt Earp en Doc Holliday. Stond ergens op een wiki-pagina over verfilmingen van het leven van Wyatt Earp.

Kan wel kloppen.
Daarentegen heb ik de indruk, dat Widmark niet lekker in deze Western zit. Fonda lijkt hem te overschaduwen.
Kort voor Warlock The Last Wagon, The Law & Jack Wade en Backlash gezien; daarin schittert Widmark juist weer wel.
In Warlock vind ik Widmark vergelijkbaar tam als in Yellow Sky en Broken Lance. Maar kan misschien ook aan de rol liggen.

madmax1
Revolver man Fonda zoals je hem bijna in alle westerns ziet.
Goede degelijke western,met voor die tijd een super cast.

38euro is wel duur...

Beter nog, gaan voor de R-1 (met subs) prijs is nog steeds rond de $ 6,60/€ 4,95.
Comparison: Warlock R-1 vs Warlock R-2

Dogie Hogan
Gisteren deze Western herzien. Als positief ervaren de vele buitenonames. Extra genietbaar door de prima DVD transfer (R-2UK).
Dit is trouwens de 1e Western waar ik een waterkar door de stoffige straten zie rijden om stuifzand tegen te gaan.
Ben iets positiever over vertolking Richard Widmark.
Met Honda heb ik soms de indruk naar Once Upon A Time in the West te kijken vanwege herkenbare maniertjes.
Gezien haar verhouding met Widmark, is de rouwende Dorothy Malone wel erg snel over moord op haar verloofde heengestapt. Misschien om Anthony Quin extra duidelijk te maken, dat zij niets meer met hem te maken wil hebben.
Opvallend zijn de gelijkenissen met Apaloosa (2008). Daarin wordt ook een marshal met een verleden ingehuurd door bedreigde stadsbewoners en daar heeft ook een assistent van de marshall een shotgun.
Blijf na herzien bij waardering IMDb *7/10.
PS
Jammer dat de R2-UK maar in 1 oplage is verschenen en prijs nu absurd hoog is. De R-1 is daaentegen nog steeds onder de € 10.

Dogie Hogan
Blu-ray review: teleurstellend en Franse subs niet te verwijderen.

handelaar
Fonda lijkt hem te overschaduwen.
Dat is geen schande, Fonda is een van de grootste acteurs die de cinema heeft voortgebracht die status kan een Widmark zich niet aannemen.

trebremmit
Blu-ray review: teleurstellend en Franse subs niet te verwijderen.
Er is inmiddels ook een Duitse blu-ray, en daar zijn de subs wel te verwijderen.
En hij schijnt dezelfde beeldkwaliteit te hebben.

madmax1
Herzien
Nog weinig aandacht tot nu toe voor deze toch wel sterke western, prima scenario en geweldige cast

Dogie Hogan
Blu-ray release: http://www.dvdbeaver.com/film4/blu-ray_reviews_62_/warlock_blu-ray.htm
'Audio off-sync': ik heb dat ook met de Duitse Blu-ray van Western Backlash.

gauke
Een bedachtzame, wrange, troosteloze, donkere, immorele en psychologische klassieke western met een aantal verhaallijnen waarin het verschil tussen goed en kwaad niet altijd even helder was en zeker niet simpel. De film werd opgebouwd rondom de thema's gerechtigheid, moed, vriendschap, trots, liefde en jaloezie. De complexe personages (karakters) kregen diepgang en de cast speelde geweldig. Opmerkelijk was de obsessieve relatie tussen twee mannen waarbij de ondertoon homoseksueel zou kunnen zijn.

mr rumson
Degelijke western al vond ik hem wat moeizaam op gang komen .
Even dacht ik zelfs nog naar een verkeerde film te kijken .
Want de twee mannen waren wel zo close met elkaar dat ik dacht naar een voorloper te kijken van brokeback mountain.
Wat Henry Fonda betreft daar ben ik het met Dogie_Hogan eens je ziet inderdaad wat vergelijkingen met once upon a time . Dit vond ik vooral duidelijk bij de Gunfight maar ook het model van de hoed is volgens mij hetzelfde .
Wel vraag ik mij af waarom Anthony Quinn hier met grijs geverfd haar rondloopt.
Als het was om ouder te lijken met welk doel was dat dan ik zie dat nergens terug in de film .
Dat het een rede heeft om hem ouder te laten lijken.
De film zelf ziet er mooi uit door de vele buitenopnames.
Met de gunfights was het ook wel in orde .
Kortom een degelijke western die wel even de tijd nodig heeft om op gang te komen .

cor1946
Ik was 13 jaar toen deze film uitkwam. Nu voor het eerst gezien. Trage film zoals alle oude films maar goed spel van deze 3 acteurs.

trebremmit
Inmiddels ook op een prijzige regiovrije blu-ray verschenen in de VS.
Twilight Time Movies | Warlock (1959) on Blu-ray - twilighttimemovies.com

Goeie film waarin een stadje dat zonder sheriff zit een man inhuren om een bende aan te pakken. Een redelijk ingewikkeld plot vergeleken met andere westerns uit die tijd. Echter maakt dat nog niet direct een betere film. De personages zijn goed uitgewerkt en de lijn tussen goed en slecht is dun. Van de cast vond ik Anthony Quinn het best presteren.

Movsin
Puur klassieke kleurenwestern uit de late fifties met een bende bandieten maar ook sheriffs, deputies, marshalls en zelfs een judge, een bevolking die liever lyncht dan strijdt, en ook een paar charmante dames, ééntje met romantiek, ééntje met toch meer venijn.
Bovendien evenwel de presence van drie filmcracks, Fonda, Quinn en Widmark, die toch een stevige ondersteuning voor de film betekenen, al zag ik ze alle drie wel al beter aan het werk.
Gelukkig zijn ze er, want er wordt ook nogal veel in het rond gepraat, wie wat is en als dat wel mag en hoe het met de wet zit, en ook wie het nu eigenlijk voor het zeggen heeft en ook wat er vroeger nu juist gebeurde, wat toch enigszins de film gaat stremmen, tot er natuurlijk enkele final fights (of niet) beslissen hoe het best moet.

trebremmit
Deze gisteren gezien op de haarscherpe Duitse blu-ray, helaas geen Engelse ondertitels waardoor het soms wat moeilijk was om te volgen.
Prima western verder, waarin vooral Fonda de show steelt, met een aardig verhaal en karakters die niet alleen goed of slecht zijn.
Deze blu-ray heb ik. Warlock [Blu-ray]: Amazon.de

Brix
- 19555 berichten
Twee verschillende versies zelfs zie ik (de reguliere en de un-cut versie)
Heb je ze allebei bekeken en vergeleken?

trebremmit
Er staat maar 1 versie op. En die duurt net zolang als hier staat aangegeven. Geen idee waarom ze dat er ook opzetten, want volgens mij zijn er niet meerdere versies.
Edit: ik zal voor de zekerheid de blu-ray nog eens bekijken, misschien heb ik het niet goed gezien. Later meer.
Edit2: ahh, er staan toch 2 versies op, de uncut is de gewone 122 minuten durende versie, en de bioscoop versie duurt 108. Maar ik heb dus de 122 minuten durende gezien.

Brix
- 19555 berichten

Bobbejaantje
- 1974 stemmen
Zeker een westernproductie met epische allure maar in dit geval heeft de mayonaise bij mij niet gepakt. Waaraan ligt het? Op zich wel een film met een interessante verhaallijn. En personages die niet ééndimensionaal zijn. Het risico met complexere personages is echter dat het op één of andere manier nog geloofwaardig moet blijven. En dat gevoel had ik hier niet, bij de manier waarop Henry Fonda, Richard Widmark en mindere mate Anthony Quinn heen en weer schuifelden op het continuüm tussen goed en kwaad. Henry Fonda gaat op het eind helemaal onkarakteristiek door het lint, laat zijn fiancé achter zonder haar een blik waardig te gunnen. Vreemd. Al lees ik hier en daar dat de verklaring zou liggen in homoseksuele gevoelens van Fonda voor Quinn.
Het personage van Richard Widmark blijkt in zijn vroeger leven dan weer actief betrokken te zijn geweest bij een nooit opgehelderd bloedbad (als ik het goed heb). En toch komt hij er mee weg en eindigt hij in de film als vertegenwoordiger van de wet. Ook de manier waarop hij zich ontpopt van meeloper bij een bende tot koelbloedige gunman (aan de goede kant van de wet), en dit zelfs met een zwaar geblesseerd hand hmmm …
Sowieso een film met een wat te lange speelduur voor wat het uiteindelijk is, en daarin zitten dan ook soapachtige elementen (de wisselende relaties met de vrouwen en tussen de mannen onderling). Een soap met bodycount, al is dat verdict misschien net ietsje té hard.

perdona
Erg stijlvolle Fonda,
Waarschijnlijk ook door Leone zo beoordeeld, en mede waardoor gecast voor OUATITW!

Filmkriebel
Goede western, en dit is vooral te danken aan drie dubbelzinnige hoofdpersonages. Hun gedrag kleurt buiten de lijnen en dat is een trendbreuk met wat je in een standaard-western zou verwachten. Widmark als bendelid van de outlaws die daarna kiest om vervangend sheriff te worden... Dit is vrij ongewoon. Je zou in het begin denken dat Blaisedell en zijn rechterhand Morgan de helden in de film zijn, beiden betaald om de orde te handhaven in Warlock, dat door een bende geterroriseerd wordt. Maar ze zijn geen sheriffs en regeren het stadje volgens hun eigen regels. Stilaan ontstaat een minder positief portret van beide mannen. Naar het einde toe liggen de kaarten helemaal anders. De "man met de gouden colt" en zijn kompaan zijn persona non grata geworden en Warlock heeft terug een sterke man gevonden in de persoon van Gannon. Een vrij onverwacht maar passend einde. Helemaal naar mijn zin...

Flavio
Hoe een degelijke western totaal ontspoort omwille van meer (en volstrekt ongeloofwaardig) drama. Ik heb nu een zestal films van zijn hand gezien, maar Dmytryk heeft er nog geen fan bijgekregen.

Nederlandse dramafilm 'Paradijs' is binnenkort te streamen op HBO Max

Biografische komediefilm 'BlackBerry' is binnenkort te streamen op Netflix

De Israëlische dramaserie 'Bad Boy' is binnenkort te bekijken op Netflix

Romantische komediefilm 'Life or Something like It' met Angelina Jolie trekt veel kijkers op Netflix

The Big Country

Jeremiah Johnson
Western, 1972

The Last Wagon
Western, 1956
jaloeziemarshalblondedressgunshot woundgeweldstagecoach robbery frontier townlynch mobhired guntwo guns belt
Social media
- Registreer |