• 9.375.523 stemmen

Geregisseerd door: Jules Dassin

Met onder meer: Melina Mercouri, Peter Ustinov en Maximilian Schell

Gesproken taal: Engels, Frans en Turks

Plot Topkapi

"Join us - we'll cut you in on the theft of the century!"

Een kleine crimineel met een probleem met zijn paspoort komt in contact met een groep juwelendieven van wereldklasse, die van plan zijn het Topkapi museum in Istanbul te beroven. De Turkse geheime dienst vermoedt dat er wapens worden gesmokkeld en proberen hier bij betrokken te raken. Onder druk stijgt de kleine crimineel tot hoogtes waar hij niet van had durven dromen.

Elizabeth Lipp

Arthur Simon Simpson

Cedric Page

Gerven the Cook

Major Ali Tufan

First Shadow

avatar van speedy23

speedy23

Spannende lichtvoetige thriller naar The Light of Day van Eric Ambler. Nauwgezet wordt de diefstal in beeld gebracht, waarbij slechts met enkele woorden, weinig of geen muziek, maar vooral met de spannende stilte van het hele gebeuren de climax wordt bereikt. Mooie prentkaartenfotografie van Griekenland en Istanboel. Formidabele acteerprestaties van Peter Ustinov (die er een Oscar voor kreeg), Melina Mercouri (genomineerd voor een Golden Globe), Maximilian Schell en Robert Morley...

Erg vermakelijk. Zo worden ze helaas niet meer gemaakt.

Ik zag laatst After the Fox met Peter Sellers. Daar doet het wel wat aan denken. In de manier waarop de stuntelende politie belachelijk wordt gemaakt heeft het ook wel iets van een De Funes film.

Erg leuke types. Peter Ustinov is geweldig (kreeg er ook een Oscar voor). Ik moest alleen even wennen aan de stem van Mercouri.

Maximilian Schell vind ik ook een aangenaam acteur. Ik zie hem zo als James Bond.

3,5 sterren, misschien nog eens een halve ster meer.

avatar van thunderball

thunderball

Erg goede film dit: zowel spannend als komisch gelijk!

Ustinov steelt de show als stuntelende sjacheraar die als soort van afleiding voor (maar feitelijk ook door) de politie gebruikt wordt.

Mercouri is zowel vreemd, intrigerend en daar door ook weer heel sexy tegelijk!

Schell is de coolheid zelve en heeft idd wel iets James Bond-achtigs!

De exotische locaties en de hele sfeer geeft je ook een soort van vakantiegevoel wat je alleen op oude prentbriefkaarten en films uit die tijd tegen komt.

De daadwerkelijke inbraak is (geheel zonder muziek) om je nagels van af te bijten zo spannend.

Erg goed, pure ontspanning en vermaak!

4,5 ster!

avatar van Baggerman

Baggerman

Voor 4,99 Euri's aangeschaft bij BOL en ik moet zeggen: geen tegenvaller!

Ik vond dit - toch al - oudje nog zeer verfrissend. Peter Ustinov steelt de show in een film die mij geen moment verveelde! En tenminste geen standaard plot!!!

Jammer dat deze film een beetje in de vergetelheid is geraakt??? Tenminste, ik had er nog nooit van gehoord en slechts 49 personen hebben hierop gestemd........???

Ik vind Mercouri wel het type vrouw (spelen) waarvan mijn haren rechtovereind gaan staan. Niet mijn type deze dame! (maar ze stoorde niet en speelde naar mijn inzicht wel goed).

avatar van tsjidde

tsjidde

Na de positieve reacties hier, vond ik Topkapi een lichte teleurstelling. De aanloop naar de kraak toe duurde m.i. veel te lang, de kraak zelf was wel aardig, maar het einde viel daarna weer erg tegen. Het had wel wat humoristischer gemogen, om over de hoofdrolspeelster maar te zwijgen, wat een eng manwijf zeg, brrrr.

avatar van gotti

De film kent zo z'n momenten, maar ze zijn later meer en vooral beter gemaakt. Nogal traag en vooral Mercouri is zeer matig. Trouw nooit als regisseur met een actrice. Daar komt gedonder van (bij slechte regisseurs mag het; daar merk je niet zoveel van)...

Mwa, gaat wel. Dassin doet de Rififi-kraak nog maar eens over, blijft toch spannend.

De lokatie, met name in Istanbul, levert mooie plaatjes op en Ustinov is altijd leuk. Mercouri is helemaal miscast, een hele slimme vrouw die hier nogal bijdehand en irritant doet.

De pogingen tot humor zijn helaas vaal ook niet helemaal denderend.

avatar van Decec

Decec

Een goede avontuur/misdaadfilm...

Wel leuk ouderwetse film...

Redelijk acteerwerk...

Prima verhaal...

Wel leuk bekende acteur Robert Morley...

Het is wel moeite waard...

avatar van Perry Meer

Perry Meer

Na het boek te hebben gelezen deze film gekeken, vol verwachting

maar wat een tegenvaller, wat een onzin verhaal hebben ze ervan gemaakt.

de laatste 30 minuten zijn dan nog wel te genieten mar voor de rest....

lees het boek van Eric Ambler en vergeet deze film!

1,5 sterretjes

avatar van Theunissen

Heerlijke sfeervolle Komedie / Thriller / Misdaad, die visueel van het scherm spat. Het leuke verhaal weet te boeien en als kind zijnde vond ik dit zelfs een spannende film (vroeger ooit op een Duitse zender gezien). Ook de uitvoering zit goed in elkaar en ook de cast doet het gewoon goed met sterke en leuke rollen van Peter Ustinov en Maximilian Schell. De laatste is helaas begin februari overleden (heeft in een aantal geweldige films meegespeeld waaronder het meesterwerk "Cross of Iron (1977)").

Deze film zendt men tegenwoordig uit op de zender MGM.

avatar van Movsin

Movsin

Eigenlijk een flauwe, kunstmatige bedoening, op de klasse van Ustinov na.

De film bracht mogelijks ideeën aan voor latere films over roofpartijen, maar denderend is dit toch allemaal niet.

Mercouri moet alleen maar zwoel, wulps en...lelijk zijn.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een groep juwelendieven gebruik maken van een kleine crimineel. Vermakelijke personages en een vermakelijke cast. Vooral in het begin een aantal leuke dialogen en het Istanbul van de jaren 60 vormt een mooi decor. De heist zelf neemt een groot deel van de film in beslag en is bij vlagen spannend.

avatar van starbright boy

Dat Mercouri bij Dassin niet gecast werd op haar talent heb ik al eerder gezien, maar hier wordt het in elk geval aardig gecompenseerd doordat de rest van de cast behoorlijk goed is. Erg ouderwetse (de film doet ouder aan dan 1964), vaak wat kluchtige avonturenfilm die twee dingen voor heeft op veel anderen: de sfeervolle, ouderwets nostalgisch aandoende locatiebeelden en het feit dat deze film gewoon dingen laat gebeuren in stilte. Verre van een meesterwerk, maar best leuk aandoenlijk vermaak in quarantainetijden.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Erg goede heistfilm die handig avontuur en komedie afwisselt. Luchtig, grappig, spannend, ontspannend... voelt ook niet gedateerd aan. Een bende dieven aangevoerd door een Zwitser en zijn minnares, wil de smaragden dolk van sultan Mahmud stelen uit het hoogbeveiligde Topkapi museum. Ze gebruiken daarbij ook een sullig oplichtertje voor (Ustinov) die uiteindelijk helemaal betrokken zal raken in het plan. Tussen 3,5* en 4* en warm aanbevolen.