Genre: Misdaad / Komedie
Geregisseerd door: Jules Dassin
Met onder meer: Melina Mercouri, Peter Ustinov en Maximilian Schell
Gesproken taal: Engels, Frans en Turks
Plot Topkapi
"Join us - we'll cut you in on the theft of the century!"
Een kleine crimineel met een probleem met zijn paspoort komt in contact met een groep juwelendieven van wereldklasse, die van plan zijn het Topkapi museum in Istanbul te beroven. De Turkse geheime dienst vermoedt dat er wapens worden gesmokkeld en proberen hier bij betrokken te raken. Onder druk stijgt de kleine crimineel tot hoogtes waar hij niet van had durven dromen.
Elizabeth Lipp
Harback
Major Ali Tufan
First Shadow
hugohei
Een heel goeie diamantroofplot - maar inmiddels zo vaak nagedaan dat Topkapi er onder lijdt. Peter Ustinov 'maakt er voor u weer een lekker karaktertje van'. En Melina kan volstrekt niet spelen, kijkt voortdurend ontdeugend in de camera, draagt idiote dingen op haar kop... maar ze was toen nog getrouwd met Jules L.M.B. Dassin
[= Liefde Maakt Blind]
Melina was geloof ik heel goed als Minister van Cultuur. Megaster als Minister.
speedy23
Spannende lichtvoetige thriller naar The Light of Day van Eric Ambler. Nauwgezet wordt de diefstal in beeld gebracht, waarbij slechts met enkele woorden, weinig of geen muziek, maar vooral met de spannende stilte van het hele gebeuren de climax wordt bereikt. Mooie prentkaartenfotografie van Griekenland en Istanboel. Formidabele acteerprestaties van Peter Ustinov (die er een Oscar voor kreeg), Melina Mercouri (genomineerd voor een Golden Globe), Maximilian Schell en Robert Morley...
Justice4All
Weten jullie hoeveel films er gemaakt zijn over juwelenroof in Topkapi? In iedergeval ik ben de tel kwijt
Redlop
De The Topkapi Affair zit er ook aan te komen. Vervolg op 'The Thomas Crown Affair'.
ap1947
Geweldige film, spannend en met veel humor. Keer op keer gezien in de bios jaren 60.
Erg vermakelijk. Zo worden ze helaas niet meer gemaakt.
Ik zag laatst After the Fox met Peter Sellers. Daar doet het wel wat aan denken. In de manier waarop de stuntelende politie belachelijk wordt gemaakt heeft het ook wel iets van een De Funes film.
Erg leuke types. Peter Ustinov is geweldig (kreeg er ook een Oscar voor). Ik moest alleen even wennen aan de stem van Mercouri.
Maximilian Schell vind ik ook een aangenaam acteur. Ik zie hem zo als James Bond.
3,5 sterren, misschien nog eens een halve ster meer.
thunderball
Erg goede film dit: zowel spannend als komisch gelijk!
Ustinov steelt de show als stuntelende sjacheraar die als soort van afleiding voor (maar feitelijk ook door) de politie gebruikt wordt.
Mercouri is zowel vreemd, intrigerend en daar door ook weer heel sexy tegelijk!
Schell is de coolheid zelve en heeft idd wel iets James Bond-achtigs!
De exotische locaties en de hele sfeer geeft je ook een soort van vakantiegevoel wat je alleen op oude prentbriefkaarten en films uit die tijd tegen komt.
De daadwerkelijke inbraak is (geheel zonder muziek) om je nagels van af te bijten zo spannend.
Erg goed, pure ontspanning en vermaak!
4,5 ster!
Ja die sfeer is heel erg aangenaam, blijft ook hangen. Ik verhoog naar 4 sterren.
Baggerman
Voor 4,99 Euri's aangeschaft bij BOL en ik moet zeggen: geen tegenvaller!
Ik vond dit - toch al - oudje nog zeer verfrissend. Peter Ustinov steelt de show in een film die mij geen moment verveelde! En tenminste geen standaard plot!!!
Jammer dat deze film een beetje in de vergetelheid is geraakt??? Tenminste, ik had er nog nooit van gehoord en slechts 49 personen hebben hierop gestemd........???
Ik vind Mercouri wel het type vrouw (spelen) waarvan mijn haren rechtovereind gaan staan. Niet mijn type deze dame! (maar ze stoorde niet en speelde naar mijn inzicht wel goed).
Er is missiewerk te doen; gooi m in de pakketservice.
Baggerman
Er is missiewerk te doen; gooi m in de pakketservice.
Zieltjes winnen! Helaas voor de MM-gemeenschap gaat ie voorlopig langs een waslijst van collega's en vrienden
hasanordek
Jep, en hij wordt geregisseerd door Paul Verhoeven en Pierce Brosnan gaat de hoofdrol spelen. Ik denk niet dat je een remake moet verwachten. En of de film net zo vermakelijk zal worden als deze is nog de vraag. Mijn favoriete quote uit de film was 'She said I had beautiful eyelashes'.
tsjidde
Na de positieve reacties hier, vond ik Topkapi een lichte teleurstelling. De aanloop naar de kraak toe duurde m.i. veel te lang, de kraak zelf was wel aardig, maar het einde viel daarna weer erg tegen. Het had wel wat humoristischer gemogen, om over de hoofdrolspeelster maar te zwijgen, wat een eng manwijf zeg, brrrr.
hasanordek
Tja, toen vond men haar een aantrekkelijke vrouw. Als ik het niet mis heb was zij destijds zelfs de muze van de regisseur. Wel jammer dat je de film niet kon waarderen. En inderdaad, Melina Mercouri speelt nogal een irritante rol. Maar Peter Ustinov maakt dat meer dan goed. En de grappen zijn nog steeds leuk en de kraak is zeer spannend om te volgen.
timbo_
Bijzonder aardig filmpje. Leuk plot, aardige roof maar kon niet echt overweg met Melina Mercouri.
Toch een dikke 3,5 ster
De film kent zo z'n momenten, maar ze zijn later meer en vooral beter gemaakt. Nogal traag en vooral Mercouri is zeer matig. Trouw nooit als regisseur met een actrice. Daar komt gedonder van (bij slechte regisseurs mag het; daar merk je niet zoveel van)...
Wat een ontzettende tegenvaller.
Hopeloos overschatte semi-klassieker. Saai en kreupel scenario, matig verfilmd. Schell is weinig charmant; Mercouri (die er bijna bejaard uitziet en doet of ze 25 is) ronduit verschrikkelijk. Gelukkig is Ustinov altijd wel leuk om naar te kijken.
Mwa, gaat wel. Dassin doet de Rififi-kraak nog maar eens over, blijft toch spannend.
De lokatie, met name in Istanbul, levert mooie plaatjes op en Ustinov is altijd leuk. Mercouri is helemaal miscast, een hele slimme vrouw die hier nogal bijdehand en irritant doet.
De pogingen tot humor zijn helaas vaal ook niet helemaal denderend.
Betamax
Prima misdaadfilm.
Begon niet al te best maar werd steeds spannender.
Einde viel me wat tegen.
Slapstick
Leuk verhaal en mooie locaties!
Ik was aangenaam verrast door deze film. Wel ben ik het met andere commentaren eens dat veel aspecten uit de film inmiddels zo vaak zijn geimiteerd en gekopieerd dat het origineel eronder lijdt.
Je moet deze film daarom ook zien als een op zichzelf staande entiteit en geen vergelijking maken met andere 'juwelenroof-films'.
Pas dan komt de film volledig tot zijn recht.
Prachtige rol van Ustinov! Hij is sowieso een van mijn favoriete acteurs!
wavanbuuren
Ik sluit me aan bij de mensen die het wat vonden tegenvallen. De aanloop richting de kraak vond ik te langdradig en de humor maar zozo. De kraak zelf is inderdaad erg intrigerend en mooi in beeld gebracht. En de mannen acteren over het algemeen vrij goed.
Helaas heb ik me de hele film door ook enorm geïrriteerd aan Mercouri. Ze is erg onaantrekkelijk en kan voor geen meter acteren.
Hierdoor niet meer dan ** 1/2
Mac Hammer Fan
Matige film die pas op het einde interessant wordt.
Vond ik ook. De aanloop tot de kraak was te lang. De kraak zelf , zoals wavanbuuren schrijft, best spannend. En ook ik vond Mercouri een tegenvaller.
Maar misschien moet ik de prent toch nog een tweede kans geven.
IcU
Ik denk dat de subtiele humor en de sfeer de grootste bijdrage levert aan een prima filmpje die inderdaad op het einde spannend werd. Maar daarvoor is het prima vertoeven met deze film. Heb hem vanmorgen bekeken. Fijn filmpje om tijd te doden richting de eerste voetbal wedstrijd van de dag. Helaas was het spel van Melina Mercouri redelijk irritant.
Norma
Sfeervol, grappig en met een paar memorabele rollen, natuurlijk vooral die van Peter Ustinov.
De beste man krijgt het zwaar te verduren en is het komisch hoogtepunt van deze onderhoudende thriller. Hij doet niet lollig, hij is het gewoon, met zijn vertwijfelde blikken en goedmoedige lachje.
De voortdurend dronken bediende/kok was me trouwens ook een figuur zeg. Lekker stel bij elkaar.
De film begint al sfeervol en bijzonder, met de kleurrijke kermislichtjes en de introductie van het verhaal door de minstens even kleurrijke Melina Mercouri. Zeer merkwaardige verschijning is die vrouw, maar wel leuk in haar rol als –naar eigen zeggen nymfomane- juwelendievegge.
De luchtige, avontuurlijke toon is er in de eerste minuut in ieder geval direct mee gezet en ik zat daardoor ook meteen in het verhaal. Misschien had hij net iets korter gemogen, er was een moment dat ik dacht, kom nu dan maar eens op met die kraak, maar toen die dan ook eenmaal kwam heb ik met ingehouden adem zitten genieten.
Decec
Een goede avontuur/misdaadfilm...
Wel leuk ouderwetse film...
Redelijk acteerwerk...
Prima verhaal...
Wel leuk bekende acteur Robert Morley...
Het is wel moeite waard...
Perry Meer
Na het boek te hebben gelezen deze film gekeken, vol verwachting
maar wat een tegenvaller, wat een onzin verhaal hebben ze ervan gemaakt.
de laatste 30 minuten zijn dan nog wel te genieten mar voor de rest....
lees het boek van Eric Ambler en vergeet deze film!
1,5 sterretjes
mister blonde
Helemaal eens met Perry en Wouter. Grootste tegenvaller in tijden.
Fikret8
De acteurs die de Turkse geheime spelen dient spreken niet eens Turks. Ze grabbelen maar wat met af en toe een paar woordjes Turks, de rest wordt ingevuld met verzonnen onzin.
De liedjes die voorbij komen zijn overigens wel gewoon in Turkse taal.
Heerlijke sfeervolle Komedie / Thriller / Misdaad, die visueel van het scherm spat. Het leuke verhaal weet te boeien en als kind zijnde vond ik dit zelfs een spannende film (vroeger ooit op een Duitse zender gezien). Ook de uitvoering zit goed in elkaar en ook de cast doet het gewoon goed met sterke en leuke rollen van Peter Ustinov en Maximilian Schell. De laatste is helaas begin februari overleden (heeft in een aantal geweldige films meegespeeld waaronder het meesterwerk "Cross of Iron (1977)").
Deze film zendt men tegenwoordig uit op de zender MGM.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

A Passage to India
Drama / Historisch, 1984

My Fair Lady
Komedie / Muziek, 1964
gebaseerd op boekgriekenlandmuseumsmokkelcaperdiefstaldaggersmall time crook