• 9.373.416 stemmen

Geregisseerd door: Jin-ho Hur

Met onder meer: Son Ye-jin, Park Hae-il en Mi-ran Ra

Gesproken taal: Koreaans en Japans

Plot Deokhyeongjoo

"Based on the true story of the last princess of the last empire."

Prinses Deokhye (Ye-Jin Son) was de laatste prinses van Korea. Onder het Japanese koloniale heerschappij is ze meegenomen naar Japan als gegijzelde. In een heel erg moeilijke tijd voor het Koreaanse volk, heeft ze moeite om de hoop te bewaren. Jang-Han (Hae-Il Park) is een strijder voor Koreaanse onafhankelijkheid. Zijn missie is om de prinses terug in Korea te krijgen, terwijl hij voor haar ook gevoelens begint te krijgen.

Princess Deokhye

TornadoEF5

Nieuwe van Jin-Ho Hur met Ye-Jin Son in de hoofdrol. Tipje voor BBarbie

avatar van BBarbie

BBarbie

De doorgaans omfloerst en droevig ogende Ye-jin Son is ideaal gecast in deze deels fictieve biografie over het tragische leven van Prinses Deokhye, de laatste telg van de Joseon dynastie.

Onder de vaardige leiding van regisseur Jin-ho Hur leveren Ye-jin Son en haar tegenspeler Hae-il Park emotierijk, maar beheerst acteerwerk af. Alhoewel het verhaal hier en daar zichzelf iets teveel vrijheden veroorlooft t.o.v. de ware gebeurtenissen, boeit de film van begin tot eind.

avatar van joolstein

joolstein

Yi Deok-hye was het laatste koninklijke lid van Korea’s Joseon dynastie en deze film is dan ook haar verhaal gebaseerd op de bestseller van Kwon Bi-young uit 2009. De film volgt Deok-hye vanaf haar kinderjaren tot aan haar terugkeer naar Korea in 1962. Aan het begin zien we hoe haar vader Keizer Gojong een huwelijk arrangeert met Kim Jang-han om de Japanners te dwarsbomen. Dit mislukt helaas waardoor de prinses uiteindelijk wordt gedwongen om naar Japan te reizen om zich daar te wijden aan haar studie. Het verhaal wat hierna volgt is gedeeltelijk fictief, gedeeltelijk op waarheid gebaseerd. Waarbij Yi Deok-hye gespeeld wordt door Son Ye-jin en Kim Jang-han door Park Hae-il. In de film zijn vaderlandsliefde en verzengende romantiek nooit ver van elkaar weg. Tussendoor zien we Kim Jang-han als journalist in 1960 proberen zijn prinses terug te krijgen in Korea. Regisseur Jin-ho Hur weet alles in goede banen te leiden waardoor het acteerwerk redelijk goed uit de verf komt. Alhoewel veel fictief is, komt zeker met de mooie weergave van jaren'30, het eerbetoon aan de prinses bij deze film wel meer tot zijn recht. Na Park Chan-wook’s Ah-ga-ssi (2016), Kim Jee-woon’s The Age of Shadows (2016) Choi Dong-hoon’s Amsal (2015) is dit de vierde film die zich afspeelt tijdens de bezetting van Korea door Japan.

avatar van Fransman

Fransman

Kijk, daar heb je wat aan, aan zo'n verhaal van joolstein. Zit ik alleen nog met de vraag waarom de film hier staat vermeld onder de titel 'Deokhyeongjoo' en op IMDb als 'Deokhyeongju'.

Dat bevordert niet bepaald het zoeken.

avatar van Fransman

Fransman

BBarbie schreef:

Helemaal mee eens. Bij vlagen meeslepend en spannend relaas over het leven van de laatste prinses van de keizerlijke dynastie van Korea, die in 1910 het veld moest ruimen toen het land door de Japanners geannexeerd werd. Het acteerwerk, vooral van hoofdrolspeelster Ye-jin Son is fantastisch; ingehouden, doch geloofwaardig. Er valt veel te genieten in deze film. Maar er zijn ook minpuntjes. Het verhaal is soms ook wel een echte tranentrekker, dat hoeft voor mij niet zo. De authenticiteit van de gebeurtenissen wordt regelmatig losgelaten door 'actiescènes', die kennelijk moesten voorkomen dat het grote publiek de relatief lange speelduur niet volhield. Mag voor mij. Maar daardoor komen ook nogal wat ongeloofwaardigheden om de hoek kijken, zoals de voortdurend opduikende Japanse minister, die kennelijk een hartgrondige haat voor de prinses had ontwikkeld.

Moest natuurlijk toch ook denken aan Bertolucci's 'The Last Emperor' uit 1987, met een zelfde thema, het verhaal over de laatste keizer van China. Deze Pu Yi was drie toen hij werd afgedankt en deze Koreaanse prinses was zeven. Beiden werden het slachtoffer van de Japanse machtsspelletjes en betaalden daar een hoge prijs voor. Er zijn de laatste jaren opvallend veel films in Korea verschenen die de Japanse bezetting als onderwerp hebben. Kennelijk is de tijd daar nu pas rijp voor.