Maximum Overdrive (1986)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Maximum Overdrive
"Stephen King's masterpiece of terror directed by the master himself."
Acht dagen lang draait de aarde in de baan van een mysterieuze komeet. Tijdens die periode komen machines tot leven en terroriseren vervolgens hun menselijke makers. Een klein groepje mensen in een truckerscafe moet het opnemen tegen een lange rij van moordzuchtige vrachtwagens.
William "Bill" Robinson
Duncan Keller
Videoplayer
2nd Woman

neysen1985
het grote nadeel is toch wel de verschrikkelijk onprofessionele regie!
mr. stephen king moet anderen toch echt het werk laten doen.
Maar over het algemeen is dit een aardig filmpke, iets wat je ook wer niet al te eerserieus moet nemen, en het op zich wel vermakend.

Edie
Slecht, slaapverwekkend.. Ik las dat King niet wist waar hij mee bezig was tijdens het maken van deze film, dat is heel duidelijk te zien. De film begon best aardig, maar zwakt daarna heel snel af. Muziekkeuze past inderdaad totaal niet bij de film, heel af en toe een leuke scene..

Phantasm
Film met een belachelijk verhaal, vrachtauto's die rondjes rijden, nou, dat moet je leuk vinden, voor de liefhebber.

namingway24
Ik moet mijn mening een klein beetje aanpassen, want dit was nu ik er nog eens naar gekeken heb best wel leuk!
Een flink aantal jaren voor Iron Man was er nog een film met een vette AC/DC soundtrack: Stephen King's eigen Maximum Overdrive. Het filmmaken ging King dan blijkbaar boven de pet, maar het is nog best een leuke film geworden. Zeker de eerste pakweg 20 minuten zijn een feest om naar te kijken. Het begint lekker met de brug die spontaan open gaat en de chaos die daarop volgt, en ook de scène op het honkbalveld waar zelfs kinderen niet gespaard worden (iets wat ik stiekem graag mag zien) is vet. En King's cameo voor de credits ("This machine just called me an asshole") was ook best hilarisch.
Het plot is gewoon een excuus om zoveel mogelijk trucks op te blazen en dat ziet er allemaal top uit. Het is een paar uitzonderingen daargelaten allemaal niet erg bloederig, maar er is genoeg dood en destructie om het leuk te houden. Gooi er een leuke achtervolgingsscène bij en je hebt een uitermate vermakelijke film.
Oké, een paar irritante personages (Yeardley Smith!) verpesten het af en toe een beetje, maar de dood van die bijbelverkoper en die hysterische serveerster (wát een overacteren!) maakten dat weer goed. Aan het eind van de film staan er nog aardig wat personages rechtop; er hadden wel één of twee schokkende moorden tussen mogen zitten, maar je kan niet alles hebben.
Al met al is het allemaal echt niet zo'n zooitje als ik me herinnerde toen ik mijn vorige stukje typte (ik had de film toen al een tijdje niet gezien). Mijn zwak voor '80's (horror)films maakt me misschien iets milder, maar ik geef Maximum Overdrive gewoon lekker een vette voldoende, puur voor de fun-factor.
En AC/DC natuurlijk

gauke
Idioterie ten top: een horrorverhaal, nog wel door de meester zelf geregisseerd, over gereedschap en vrachtwagens die tot leven kwamen en die geen moment eng was, wel hopeloos dwaas. De cast speelde zonder uitzondering gruwelijk slecht, waarbij Yeardley Smith de kroon spande.

Richard_Voorhees
Werd deze in NL echt uitgebracht als "Vol Gas"?
Maar nu over de film zelf: persoonlijk vind ik deze een stuk vermakelijker dan het 11 jaar later uitgebrachte "Trucks".
De maestro himself is duidelijk niet voor het filmmaken in de wieg gelegd, maar hij komt er nog redelijk mee weg door zijn niet al te serieuze stijl.
Alles blijft namelijk toffe kaas. Meer machines slaan op tilt en in het begin pakt men leuk uit door een kind vermoord te laten worden door een wals en een coach die een nare ontmoeting met de soda machine niet overleeft.
Verder hebben 9/10 castleden de opdracht gekregen om hillbillies en domme mensen of een combi van beiden te spelen.
Neem daar nog eens een door AC/DC overheerste soundtrack bij en je hebt alweer ruim genoeg elementen om iemand als mij een avondje vermaak te bezorgen. Leuke kaas voor een keer.

Flat Eric
Leuk als je een truckfetish hebt.
Het eerste half uur is de film nog wel te pruimen en grof bv. een kind wat door een stoomwals wordt verpletterd maar daarna verzandt de film in een erg slecht geacteerd en flauwe bedoening.
Toch kon ik hem uitkijken vanwege de 80's sfeer en daarnaast maakte de AC/DC soundtrack heel veel goed.

keimpeS
Slappe hap, saai & slecht acteerwerk. Ik moet wel toegeven toen de film destijds uitkwam ik 'm best wel leuk vond. Ik was een groot Stephen King fanaat, maar wat betreft zelf de regie van een film te gaan doen is niets voor King. Top is wel de muziek van ACDC!

Supernatural
mindere stephen king verfilming. maar nog steeds wel te doen.vermaak me wel als ik hem zie.

Chainsaw
Brian dePalma, Stanley Kubrick, David Cronenberg en John Carpenter verfilmden als eerste een Stephen King boek. Niet veel later zien we een trailer voor de film Maximum Overdrive waarin Stephen King teksten uitkraamt als: "If you want to do something right, you have to do it yourself" en "I just wanted someone to do Stephen King right". Ik verwacht dat het meer een gimmick was om Stephen King eens zijn eigen verhaal te laten verfilmen. En de combinatie van een vrij groot ego en een neus vol cocaïne zorgden dat King in die rare trailer naar het publiek wijst en stellig beweert: "I'm gonna scare the hell out of you!". Het moge duidelijk zijn dat hem dat in zijn regiedebuut Maximum Overdrive geen seconde is gelukt. Maar wat geeft ie ons een lol.
Maximum Overdrive is bespottelijk, maar gelukkig weet King dit ook en neemt de film zichzelf niet al te serieus. De film begint al met een pinautomaat, die King (in een cameo) uitmaakt voor 'asshole'. Waarna een nummer van AC/DC klinkt, een band die de gehele soundtrack van de film heeft verzorgd. Vervolgens komen er allerlei geestige sequenties voorbij. Want in Maximum Overdrive zijn het niet alleen vrachtwagens die tot leven komen, ook frisdrankautomaten, stoomwalsen, ijscowagens en elektrische messen krijgen een eigen leventje. Maar het grootste deel van de film speelt zich af in een tankstation, waar veel te veel personages opgepropt zitten. Allerlei typetjes als een sigaarrokende onsympathieke baas, een vunzige bijbelverkoper en een non-stop schreeuwende Yeardley Smith. Daarnaast zitten er nog veel meer figuren in de film, een hoop waar we de namen niet eens van leren. Een deel wordt aangereden door de zelfrijdende vrachtwagens, onder leiding van een truck met de kop van de Green Goblin op de voorkant.
Maximum Overdrive is op z'n best als het gewoon domme knulligheid is. Explosies, idiote moordpartijen en ongelukken volgen elkaar soms in hoog tempo op en dat is uiterst vermakelijk. Maar er is ook veel tijd voor character development en tja, op dat vlak is de film zacht uitgedrukt niet bepaald sterk. Er gaat aardig wat aandacht naar Emilio Estevez en zijn kersverse liefje en ook de overige personages in het tankstation krijgen allemaal aardig wat aandacht, ook al zijn ze oninteressant en soms - zeker in het geval van mevrouw Yeardley Smith (de stem van Lisa Simpson) - enorm irritant. Maar als de film op stoom is, wordt het soms erg leuk. Wat dat betreft heeft King verre van een goede, enge film gemaakt zoals hij in de trailer beweerde. Maar hij heeft met Maximum Ovedrive wel 'one hell of a guilty pleasure' afgeleverd.
3 sterren.

Redelijke film waarin elektrische apparaten en vrachtauto's op hol slaan als er een komeet de aarde passeert. Een leuk gegeven dat aan de ene kant vermakelijk en lekker belachelijk is uitgewerkt. Aan de andere kant is het verhaaltechnisch en qua personages nogal belabberd. Aardig wat spektakel en aktie. Wel begrijpelijk waarom het voor Stephen King als regisseur bij deze ene film gebleven is.

Djek
Ik vond het een draak van een film. Voor AC/DC fans mogelijk wel leuk, want de film zit er vol mee.

Shadowed
Erg lollig.
Maximum Overdrive moet het vooral hebben van het eerste halfuur. Ondanks dat het laatste uur zeker niet slecht is, blijft de camp die het eerste halfuur gebruikt erg leuk. Het tempo zit er behoorlijk (en soms letterlijk) in, de film lapt grenzen aan zijn laars en gaat los op een leuke en grappige manier. Fijn dat het plezier nergens hier ook echt ophoudt.
Wel verandert de toon uiteindelijk. Waar deze in het begin nog redelijk humoristisch is, neemt het toch een iets serieuzere vorm aan in het laatste uur. De personages waren al vanaf het begin serieus, maar de gebeurtenissen absoluut niet. Er gebeurt erg veel en de beelden zijn lomp, maar regisseur King weet toch niet helemaal wat hij wil. Misschien lag dat aan de chaotische behind-the-scenes.
Echt technisch knap zit het er niet uit, maar het geluid draaft lekker door en het tempo ligt hoog. Deze film valt moeilijk onder horror te categoriseren, omdat actie en thriller toch wel de overhand nemen. Levende trucks die met machinegeweren de boel omver knallen, veel explosies en geweld zonder spanning of enge dreigingen, ja ik vond het meer een actiefilm. Gelukkig gaat dat niet van de ervaring af verder.
Soms kent de film wat taaiere stukken, voornamelijk als de toon wat serieuzer wordt. Het acteerwerk is best matig te noemen en de personages irritant. De film had het beter bij het lompe lawaai kunnen houden, en minder verbaal lawaai kunnen gebruiken. Dit zorgt voor een iets te geforceerde indruk, en bovendien zijn de beelden zelf grappiger dan de acteurs.
Het blijft wel erg vlot wegkijken, de toon is hard en lomp, en er rijden een aantal gave trucks rond in de heisa. Boven het eerste halfuur komt de film niet uit, want die had toch wel enkele lekker harde en bombastische momenten waar de film nooit meer overheen gaat. Wel blijft de film genoeg leuke ideeën kennen die het als resultaat omhoog houden. Inhoudelijk mag de film wat zwak zijn, de bombastische uitvoering is regelmatig heerlijk, en dat is wat telt hier naar mijn mening.

Lovelyboy
- 1943 stemmen
Verstand op 0, misschien zelfs -1, en lekker kijken zonder serieus te nemen. Het is minstens 15 jaar geleden, misschien langer, dat ik deze zag en toen viel de film me ook al op als vermakelijk. Nu kwam het er dan eindelijk weer eens van via de kringloop.
Prima gaat de film van start met het willekeurig tot leven komen van voertuigen of gereedschap die bloed proeven. Overdreven en minst eng in de beginfase is de brug, maar ach. Wel tof is de pletwals en samen met de dood van Duncan zijn dit toch enkele prima semi-horror momentjes. Al snel komt de focus op het wegrestaurant te liggen waar een aantal mensen schuilen/opgesloten zitten. Fraai is de leider van de vrachtwagens, de truck met het goblin gezicht, en samen met het opgejaagde stel op de snelweg en het moment waar men gedwongen wordt de tanken zijn dit toch prima en leuke momenten.
Het boek zou beter zijn, helaas kan ik me die niet voldoende voor de geest halen. Je kan kritisch zijn op punten als hoe eng het nu wordt. De trucks doen niets anders dan rondjes rijden, waar wat moeten ze dan? De mensen en het wegrestaurant plat rijden? Dat zou dom zijn want slim genoeg om ze naar buiten te forceren om te tanken zijn ze wel. Super geacteerd wordt er niet en alle aanwezigen zijn ook nog al cliché met het piepkuiken vrouwtje dat net getrouwd is, een uitermate gemene baas en een antiheld als leider. Tja, super is het allemaal niet.
Maar daar moet je ook zo zeer niet naar kijken. Het is geen oscarwinnaar, en het is nu eenmaal een King verfilming, door King zelf, in het begin ook nog even te zien, en vooral het tijdsbeeld speelt mee van 1986. Toch knap hoe veel van dat spul rijdt zonder chauffeur. Harrington voldoet overigens als pittige eyecandy en niet te vergeten de fijne muziek van ACDC. Esteves is overigens ook in redelijke doen. Het maakt Maximum Overdrive voor mij tot een uitermate vermakelijke film en misschien zelfs wel tot guilty pleasure.

Basto
De machines slaan op hol. In dit verhaal vanwege een komeet. Tegenwoordig zou je daar een veel meer voor de hand liggende oplossing hebben gekozen.
Zonder dat King het zelf doorhad, maakte hij een film over de gevaren van AI. Dat wordt binnenkort onze ondergang. Het is namelijk niet de vraag of we dat onder controle kunnen houden, maar of er mensen zijn die bewust de controle loslaten…
Het is verder redelijk recht toe recht aan verfilmd. Visueel niet erg spannend. Pluspunt is dat kinderen niet gespaard worden, maar verder is het weinig bijzonder. Kijkt verder wel lekker weg. Hier zou je wat mij betreft nu wel een intelligente remake van mogen maken.

Vidi well
Prima popcornvermaak. Of in mijn geval: chips met een blond biertje.
Het openingsverhaal over een komeet en de opening met de vuilbekkende pinautomaat zet meteen de toon voor wat je kunt verwachten: een film die niet op diepgang leunt, maar vooral op humor en idiote maar originele ideeën. Als je daarvan kunt genieten heb je een leuke avond met deze film.
Voor de liefhebber van pulp is het genieten: een paar lekker foute karakters, redelijke gore en goede explosies. Emilio doet het prima, altijd een fijne acteur om naar te kijken. De anderen kunnen ermee door, hoewel die bruid wel erg op mijn zenuwen werkte, evenals de serveerster.
De ruimschoots aanwezige muziek van AC/DC geeft de film extra vaart en zorgt ervoor dat de toon luchtig blijft tot het eind. Stephen King zelf schijnt zich te schamen voor dit regie-uitstapje, maar volgens mij wist hij heel goed wat hij deed: pretentieloze horror leveren met een knipoog. En dat is heel aardig gelukt.

Stephen King bood Emilio Estevez herhaaldelijk excuses aan voor 'Maximum Overdrive'

Misery

Runaway Train
Avontuur / Actie, 1985

The Hitcher
Thriller / Misdaad, 1986
man vs machinegas stationroadhousesiegelorry cometautomation truckarcadeexploding truckexploding gasoline station inanimate objects come to life
Realtimes | Publishing Network
Social media