• 9.372.602 stemmen

A Knight's Tale (2001)

Actie / Avontuur | 132 minuten / 144 minuten (extended version)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 132 minuten / 144 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Brian Helgeland

Met onder meer: Heath Ledger, Rufus Sewell en Shannyn Sossamon

Releasedatum: 1 november 2001

Plot A Knight's Tale

"He Will Rock You"

Nadat de meester van de jonge William komt te overlijden, gaat hij op pad met zijn vrienden Roland en Wat. Tijdens de reis komen ze de onbekende schrijver Chaucer tegen. William weet Chaucer zover te krijgen dat hij valse documenten maakt, zodat hij als ridder door het leven kan. Hierna is William van plan te bewijzen dat hij deze titel waardig is.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

De film volgt de geijkte paden van een sportfilm en een romantische komedie en is in die zin dus niet origineel. De uitwerking is dat dan weer wel. Als je een realistisch beeld verwacht van de middeleeuwen is dit niet de film voor je.

Ik vond het wel grappig gedaan al die moderne dingen in deze film: muziek van Queen die iedereen schijnt te horen, beschilderde fans van de ridders, het Nike logo. Erg grappig. De grappen zijn dat vaak gelukkig ook dus ik heb me prima vermaakt. De film duurt alleen wel wat te lang.

Er zaten zelfs zo af en toe nog erg mooie scenes in ook. In die kerk bijvoorbeeld, best origineel gefilmd. Ook het moment dat Adhemar uiteindelijk verslagen is en de hoofdpersonen ziet was erg mooi.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Voor het genre film ( zoals men in tights) vind ik het zeker een leuke film. Zolang je er niet van gaat verwachten dat het een mooie, romantische ridderfilm is, zit je wel goed. Gewoon een avondje flauwe en melige humor. Lekker hoor. Moet kunnen.

Die moderne elementen in de film vind ik hier veel leuker overkomen als in ( komt hij weer) men in tights. Het "we will rock you" gedeelte in het begin is geweldig.

avatar van Baggerman

Baggerman

Matige maar toch wel vermakelijke film. Ik ben het eens met de opmerkingen over Heath Ledger. Doodzonde!

Ik vond trouwens dat hofdametje en de vrouwelijke smid beiden knapper dan de leading actress, maar ja....

avatar van Zinema

Lek niemandalletje met prima cast en een verbazingwekkend goed werkend modern sausje. Leuke soundtrack en ondanks het simpele verhaaltje, genoeg vermakelijkheid. Goed.

avatar van WeZet

WeZet

Een aantal originele elementen zoals het gebruik van hedendaagse muziek & humor. De film steekt een beetje de draak met andere films binnen het middeleeuwen ridder-genre, en daar is niks mis mee. Wat ik wel storend vond was het cliché-matige liefdesspel tussen Sir William/Sir Ulrich (schrappen wat niet van toepassing is) en de dame van adel, maar het weerzien van William en zijn vader was dan weer prachtig. Helaas is Heath Ledger zo jong overleden...

Echt uitblinken doet het niet, maar een prima film als tussendoortje.

Een welverdiende 3.5

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Baggerman schreef:

Hehe, grappig dat dacht ik ook al

Nou ja, redelijke film vooral leuk voor tienermeisjes want die kunnen met A Knight's Tale meer dan 2 uur lang kijken naar Heath z'n lekkere koppie (beetje wrang wellicht in retrospectief maar goed...)

Verder kan ik werkelijk geen enkele ander rede verzinnen waarom dit nogal uitgekauwde en weinig originele verhaal meer dan 2 uur moet duren.

Eigenlijk is het een soort van matige versie van Rocky maar dan in de middeleeuwen. Het mist echter alle subtiliteiten en werkelijk alle denkbare clichés uit sport en romantische fims passeren ongegeneerd de revue...

Dat de film toch enigszins amusant is, is vooral te danken aan de best behoorlijke actiescenes (alhoewel ik na de153e keer dat 2 ridders op paarden tegen elkaar in rijden het ook wel geloofde allemaal) en de best behoorlijke acteerwerk met de nodige humor. De soundtrack met rockmuziek en de wel erg kekke, hippe outfitjes vind ik dan weer wel om het overdreven populair te willen zijn.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een zeer aangename verrassing. Het is dan zo'n middeleeuwse film die associaties van de tegenwoordige tijd moet bevatten: voetbaltaal, We will rock you dat in het Middeleeuws word gezongen en waarbij je kan zien dat je daar echt geen instrumenten voor nodig had. en ga zo maar door met die grappen. Daarnaast heeft Heath Ledger ook weer een zeer schitterende rol als groentje-ridder samen met zijn mallotige kamaraden. De decors waren ook prachtig en de humor was lekker ironisch. Ook dat vrouwtje mocht er wezen. Ook grappig dat een Nederlandse provincie er ook een rol in speelt. "Gelderland"

Ook die sport die er in voorkwam vond ik appart.

Verder niks slechts over. Heb me echt uitstekend vermaakt met deze netjes opgebouwde feelgood movie waarvan weinig mag kloppen.

avatar van 606

Aardig avontuur verhaal met prima gevechten.

Alleen soms wat te langdradig en dan verlies je soms de aandacht.

Het acteren was ook goed en de humor deed het er dan ook prima bij.

3,5 ster

Had het allemaal wel wat leuker verwacht. Soundtrack was eigenlijk leuker dan de film (afgezien van Queen uiteraard).

Met name de Golden Years scene was tof.

Al ben ik niet echt een fan van zo'n soundtrack bij een dergelijke film.

Hoofdrolspelers zijn oke, maar het is allemaal wat te melig en vooral veel te lang, om echt een aanstekelijke film te zijn.

avatar van Film Pegasus

Dit is een film met een geweldige combinatie van humor, actie, avontuur en romantiek. De soundtrack helpt de film wat te pimpen en geeft het riddergenre een moderne sfeer. Op zich is dit geen topper misschien, maar nochtans ben je heel de tijd mee in de film. Hier heb ik echt van kunnen genieten, zonder dat het echt groots moest uitblinken. En soms is dat voldoende bij een film. Ledger heeft natuurlijk al beter gespeeld, maar iedereen amuseert zich in de film en dat stralen ze uit. De film zal niet iedereen bekoren, maar dat heb je met veel komedies.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een film die de genres humor, actie, romantiek en avontuur moeiteloos combineert waardoor er een lekkere luchtige en vermakelijke film ontstaat.

Alhoewel het allemaal niet heel wereldschokkend is, is het toch enorm vermakelijk. Het verhaal is lekker makkelijk maar vermaakt, de humor is soms flauw maar doet het romantische tintje goed en met een goed stel acteurs erbij is succes gegarandeerd.

De muziekkeus is geweldig, moderne muziek in een Middeleeuws verhaal. Ook leuk om het lied 'We will rock you' te horen.

Heath Ledger is goed, zoals altijd eigenlijk wel. Eeuwig zonde dat hij er niet meer is.

Gelukkig blijven zijn films wel altijd bestaan zodat we nu nog van hem kunnen nagenieten.

Ruim voldoende!

avatar van Demeter

Demeter

Leuke film, met veel actie in de vorm van zwaardgevechten en steekspel, veel humor en redelijk, maar standaard verhaaltje dat we in talloze sportfilms eerder gezien hebben. De hedendaagse muziek in deze film is echter een doodzonde. Volkomen misplaatst. Helemaal dat ze op een gegeven moment beginnen te dansen op middeleeuwse muziek, wat dan overgaat in hedendaagse muziek. Sorry hoor, maar dat kan echt niet, want dat haalt je helemaal uit het verhaal en de sfeer die daarvoor werd neergezet en je realiseert je ineens weer dat je naar zo'n Hollywoodprodukt zit te kijken dat populair probeert te doen om de moderne jeugd aan te spreken.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Heath Ledger is Ulrich von Lichtenstein uit Gelderland, een ridder zonder vrees! Leuk dat hij ook dit soort lollige rollen prima aankon en zijn twee sidekicks waren ook wel goed op dreef. De luchtige aanpak bij deze middeleeuwse avonturenfilm werkt wel, al vond ik het aantal grappen maar aan de magere kant. De film weet niet echt een keuze te maken tussen een jolig avontuur of een onderhoudend epos. Ook wat aan de lange kant uiteindelijk, maar al met al toch wel een ruime voldoende.

avatar van james_cameron

Vreemd genoeg nu pas voor het eerst gezien. Leuk middeleeuws avontuur, met Heath Ledger in een weinig bijzondere maar sympathieke hoofdrol. De rest van de cast doet het een stuk beter, met vooral Paul Bettany erg grappig als sidekick Geoffrey Chaucer. Te lang voor het nogal karige verhaaltje, maar de leuke cast en het vrij hoge tempo zorgen ervoor dat de verveling niet toeslaat. De toevoeging van allerlei moderne popsongs aan de soundtrack werkt overigens best goed.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Een verrassende avonturenfilm onder leiding van Brian Helgeland.

Een combinatie van een middeleeuws gevecht in een muzikaal modern jasje. Het was een bewust idee van Helgeland om de soundtrack van moderne tracks te voorzien. Grotendeels afkomstig van Queen, maar ook o.a. van David Bowie.

Dit middeleeuws steekspel bracht de nodige risico's met zich mee. Zo vonden er een paar ongelukken plaats tijdens het filmen. De body double van Ledger raakte bewusteloos, en regisseur Brian Helgeland verloor een voortand tijdens een demonstratie. De film maakte geregeld gebruik van dakloze personen uit Praag als omstanders. De Nederlandse provincie Gelderland is bij de Amerikanen uiteraard geheel onbekend. Dit zorgde voor veel hilariteit in de bioscoopzalen. Verschillende kranten publiceerden onterecht een artikel dat de film zou verwijzen naar de destijds recente aanslagen van 11 september.

De film werd bekroond met 4 prijzen en 10 nominaties. Op de Special Edition-DVD zien we Olivia Williams in een kleine rol verschijnen als de vrouw van Chaucer. Een film die je vooral niet te serieus moet nemen, en lekker wegkijkt. Voldoende om mee te nemen!

3,0 *

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Vriendelijk en vermakelijk, hoewel een speelduur van (ruimschoots) meer dan twee uur wat mij betreft wel een beetje veel van het goede is. Al die tournooiscènes had ik op een gegeven moment dan ook wel gezien, maar de geweldige rollen van Alan Tudyk (met geëxplodeerd rood haar) en vooral Paul Bettany vergoedden veel. De anachronistische muziek is verrassend, maar Brian Helgelands insteek (op de IMDb-trivia-pagina) daarover snijdt best hout: "Director Brian Helgeland once said in an interview that he used modern music in the movie to show modern audiences what people then felt about their music. When true Renaissance music is used in modern movies, it fails to convey the emotional response that people back then had to such music." Eigenlijk heel logisch dus. Het absolute hoogtepunt speelt zich voor mij overigens al vroeg in de film af : de hilarische en tamelijk onverwachte manier waarop Geoffrey Chaucer het beeld komt binnenwandelen.

avatar van IH88

IH88

“Someday, I'll be a knight.”

Swingend en luchtig Middeleeuws avontuur. Middeleeuwse gevechten/spelletjes ondersteunt door moderne rockmuziek, een prima romantisch subplotje, veel humor, een charismatische Ledger, de mooie Sossamon, heerlijke bijrollen van Sewell, Tudyk, Addy en Fraser etc. A Knight's Tale straalt één en al plezier uit.

En dan heb ik de geweldige Paul Bettany zelfs nog niet genoemd. Weergaloos. Er is chemie tussen de castleden en ik kan me voorstellen dat ze zich hebben doodgelachen tijdens de opnames. Ik heb het in ieder geval allemaal met een grote glimlach aanschouwt. Heerlijk vermaak.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Tja, wat moet je er van zeggen. Ooit eens 20 jaar terug op een verjaardag gekregen dat ik dacht nee waarom? Tijden in de kast blijven liggen om daarna toch wel een beetje verrast te zijn door de innemendheid van het geheel.

Tegenwoordig blijft er van het geheel weinig over ondanks de echte bestaande Ulrich van Lichtenstein die ook wel raad wist met de vrouwtjes. Behalve een echte ridder was hij ook nog dichter. A Knight's Tale blinkt vooral in luchtigheid en moet het vooral hebben van de schmierende Bettany. Verder is het getoonde amper in die tijd of welke realiteit te plaatsen en heeft de film het niveau van de gemiddelde romantische komedie ondanks de aanwezigheid van Ledger. Rufus Sewell wel een tijdje gehekeld na deze film en Purefoy laat juist in deze film zien ook good guys te kunnen spelen. Verder is de moderne soundtrack, weliswaar even wennen, toch wel leuk te noemen.

A Knight's Tale zal voor velen een luchtig tussendoortje zijn, en vermaak is het ook wel, toch is het voor mij tegenwoordig te licht.

avatar van Movsin

Movsin

Te veel van hetzelfde vind ik en wat eigenlijk het meest beviel was de manier waarop heel dat gedoe in het bespottelijke wordt getrokken en daarbij vielen de acteurs, ook als ze even ernstig waren, best in.

De film begint goed met de anachronistische rockmuziek en ook de ontmoeting met Chaucer is best aangenaam, maar daarna te langdradig en te éénzijdig en uiteraard voorspelbaar.

Het is een avontuurlijke komedie.

avatar van blurp194

blurp194

Een luchtig tussendoortje.

Meestal is het wel een goed teken als de makers een film niet al te serieus nemen. En dan al zeker als het ook nog ietwat een komedie moet zijn - al mist dat genre in de omschrijving. Erg grappig gedaan met de soundtrack, en de grappen en grollen vallen bij mij ook wel goed. Leuk gespeeld door Heath Ledger - zonde toch dat hij er niet meer is, en zo lang ook al. Ook veel mooie bijrollen - Paul Bettany valt misschien het meeste op, maar er zijn ook nog Laura Fraser, Berenice Bejo en Shannyn Sossamon, en pappa Christopher Cazenove.

Leuk bij elkaar gebracht en - ondanks de breuk met de realiteit - mooi zorgvuldig in stijl. En, serieuze films zijn er al genoeg, ik mag dit wel.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Amusant.

Herzien na een 15-tal jaar en dat is me best meegevallen. Cool vind ik het niet meer - dat was vroeger wel het geval, denk ik -, maar de film kijkt wel nog gewoon leuk weg. De ideale tussendoor, met weinig pretentie, een hoop amusement en een aantal bekende acteurs in hun jonge(re) jaren. Heath Ledger acteert niet bepaald de pannen van het dak, maar kan met zijn charisma een film als deze dragen alsof het niets is.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Kijkt nog makkelijker weg dan ik dacht, maar eigenlijk is dit niet mijn ding. Het gebruik van rock muziek maakt dit klassieke verhaal over een gewone jongen van het volk die steekspelkampioen wordt, net wat hipper, maar dat staat in fel contrast met een verhaal vol clichés en een klef oninteressant liefdesverhaal. Ook teveel nadruk op comedy voor mij. Zou als hoofdgenre moeten staan. De goede rolinvullingen kwamen meer van Bettany en Sewell dan van Ledger. Leuk voor een keer maar ik vond het geen sterke film.