• 9.372.679 stemmen

Shake Hands with the Devil (2007)

Drama / Oorlog | 112 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Roger Spottiswoode

Met onder meer: Roy Dupuis, Owen Sejake en James Gallanders

Plot Shake Hands with the Devil

"When the world turned its back, one man stood up."

Romeo Dallaire is een moedig en eerlijke man. Hij is niet bang om zijn menselijke emoties en broosheid aan anderen te tonen, en dit maakt de pogingen om mensen te redden tijdens de Rwandese volkerenmoord meer dan indrukwekkend. De hopeloosheid en frustratie van Dallaire worden nog groter, als blijkt dat er steeds meer een tekort ontstaat aan mensen en materiaal.

General Romeo Dallaire

Emma, an American Reporter

Major Brent Beardsley

Prime Minister of the Peace Government

Bernard Kouchner

Ghanian General Henry Anyidoho

President Habyarimana

avatar van stinissen

Aardige film maar na Sometimes in April en Hotel Rwanda weinig nieuwa onder de zon.

avatar van Lee72

Lee72

Klopt, vond ik ook. Wel indrukwekkende beelden, maar voegt niet veel toe na Hotel Rwanda. De rol die de kolonel neerzette vond ik zeer goed. Toch 3,5 *

avatar van zaleino

zaleino

Een indrukwekkende realistische film krijgt van mij een 5

avatar van Koekiee

Koekiee

Mooie film. Zeer goed geacteerde generaal. De film sloeg mij erg aan, hoewel het natuurlijk een soort Hotel Rwanda film is blijft het een indrukwekkend en eigenlijk weerzinwekkend verhaal.

Deze film draagt zeker wat bij! 4,5*

avatar van badfans69

badfans69

Eindelijk een versie met NL subs gezien..

avatar van blurp194

blurp194

Het verhaal is misschien niet in alle opzichten nieuw, en Hotel Rwanda en Sometimes in April vertellen het ook al. Toch geeft deze film een heel ander inzicht in de genocide in Rwanda, behandelt meer het verhaal van Romeo Dallaire daarin. De absurditeit en perversiteit van de internationale politiek, de onwil van de VN, het verraad van de mensheid.

Is het dan een goede film? Wellicht niet, en komt de hoge rating eerder door het verhaal, de persoon van Dallaire en de ontreddering die je als kijker voelt. Toch speelt Roy Dupuis erg goed, komt echt over als de geplaagde generaal.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Je gaat al snel aan Hotel Rwanda (Film, 2004) , Shooting Dogs (Film, 2005) en Sometimes in April (Film, 2005) denken als je deze film ziet. Alleen is hier de hoofdrol weggelegd voor een generaal van het Canadese VN-detachement en in de andere drie films wordt het verhaal vanuit de "gewone man" verteld.

Trouwens, alle vier films hebben ons diep geraakt, hoe kunnen mensen omdat ze verschillen qua uiterlijk of religie, zo haatdragend tegenover een medemens komen te staan en deze koudbloedig dood te maken. En het ging niet om een paar uitzonderingen die dit konden, nee, hele mensenmassa's waren bezig te doden of te vluchten.

En met ras had het niets te maken die bloeddorst, in o.a. de 2e wereldoorlog bewezen ook complete volksstammen dat de haat tegenover een ander diep geworteld was.

Generaal Romeo Dallaire gespeeld door Roy Dupuis komt op ons en vermoedelijk meerdere kijkers, over als een sympathieke militair die het beste met de ander voorheeft. Dit doet hij niet op een kruiperige manier maar gewoon duidelijk en helder zonder vele omwegen. Het is dan ook te verwachten dat hij uiteindelijk voor de krijgsraad komt omdat dit gedrag botst met de militaire regel: "bevel is bevel"! De film kwam bij ons als authentiek over, het leek alsof je naar een soort van docudrama zat te kijken.

Tijdens de film jeukten de handen regelmatig door het grove optreden van zowel de VN, de Canadese en Europese politici aan de telefoons, de Rwandese politici, het bendegedrag van de binnenlandse strijdkrachten van Rwanda en de bendes "de Interahamwe".

Groot probleem voor de VN was het issue in Sarajevo, Bosnië. Dat speelde zich af in dezelfde periode en ook daar liet de VN steken vallen, zodat ook daar een Genocide plaatsvond. Alleen noemden de wereldleiders het in beide gevallen geen Genocide want dan moesten ze volgens internationaal recht ingrijpen.

Leuk weetje voor de Nederlandse kijker(s): "Generaal Dallaire werd geboren in Denekamp (Nederland) als zoon van de Canadese onderofficier Roméo Louis Dallaire en de Nederlandse verpleegkundige Catherine Vermaessen en groeide op in Montreal. ( bron: Roméo Dallaire - Wikipedia - nl.wikipedia.org )

Hopelijk leren we iets van dit soort films!

"Beoordeel de ander op zijn gedrag"?

Voor deze geschiedenisles op film een waardering van een 8+!