• 9.376.801 stemmen

Le Premier Jour du Reste de Ta Vie (2008)

Drama / Komedie | 114 minuten

Met onder meer: Jacques Gamblin, Zabou Breitman en Marc-André Grondin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 26 februari 2009

Plot Le Premier Jour du Reste de Ta Vie

"This family is your family"

‘Le premier jour du reste de ta vie’ gaat over vijf beslissende dagen uit het leven van een gezin van vijf personen, vijf dagen die belangrijker zijn dan de andere en waarbij de volgende dag niets nog hetzelfde zal zijn. Vader Robert en moeder Marie-Jeanne hebben drie kinderen: de nuchtere en intelligente Albert, de luie dromer Raphaël en de opstandige puber Fleur. Uit 22 jaar familiegeschiedenis wordt steeds één cruciale dag uit het leven van een gezinslid getoond.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

De trailer sprak mij wel aan, leek enigszins op het erg fijne C.R.A.Z.Y.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2060 berichten

Echt, wat een prachtige film! Deze komt in m'n top tien. Dit is het mooie verhaal van een familie, verteld op een originele, goed gemonteerde manier. De karakters worden stuk voor stuk uitgewerkt, de situaties op een genietbare manier scheppend. Er is drama, sentiment, maar gelukkig ook vooral humor. Vaak subtiel en soms American Pie-ish, maar daarin totaal niet storend.

Ik ben erg blij 'm gezien te hebben en ga 'm snel weer zien.

avatar van Evaristo

Evaristo

Inderdaad een prachtige film.

De film deed me een beetje denken aan la meglio gioventu.

Ook ik ga deze film snel nog eens kijken.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Ik heb genoten van deze film en bij sommige scenens krom gelegen van het lachen.

4,5* is de film mij zeker waard.

avatar van starbright boy

Vermakelijke film waarvan het uitgangspunt nogal ambitieus lijkt, maar de film zelf is vrij aards. En erg licht van toon, vaak komisch, soms op het platte af, maar stiekem zorgt de toon er wel voor dat je de hele wirwar aan gezinproblematiek en gebeurtenissen makkelijker accepteert dan als de film zwaarder was aangezet en dat heeft de regisseur duidelijk door. Kijkt erg soepel weg. Films die terugblikken op de jaren '90 met dochter die Kurt Cobain-fan is enzo heb je nog niet veel. Dat was ook weleens leuk,maar had voor mijn gevoel iets nadrukkelijker gekund.

Helaas wel een kwartiertje te lang en als geheel geen film die me echt stevig bij zal blijven. De lichtvoetige toon en een beetje gebrek aan een eigen smoel en stijl zorgen daar voor. Ook zijn, onvermijdelijk haast bij dit soort films, de acteurs in het begin aan oude kant en tegen het einde van de film weer wat jong voor hun rollen. Maar een lekker tussendoortje is dit zeker.

Kleine 3.5* of een dikke 3.0*, voorlopig even het tweede.

avatar van Redlop

Redlop

De lichte toon maakt het een heel authentieke film inderdaad SB. Ik heb genoten, gelachen en ging met een brok in de keel de zaal uit. Mooi gedoseerd gebracht.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Heerlijk filmpje dat wel erg veel weg heeft van C.R.A.Z.Y. en niet enkel omdat ook hier Marc-André Grondin z'n opwachting maakt. Le Premier Jour Du Reste De Ta Vie is eveneens een nostalgisch familieportret, dat zich evenwel een deceniumpje later afspeelt.

Ook hier heb je een charmant gezin dat botst om weer dichter naar elkaar toe te groeien, een soundtrack boordevol muziek uit de tijd van toen en een fleurig kleurenpalet.

Beter of slechter dan C.R.A.Z.Y. zou ik Le Premier Jour dan ook niet durven noemen, maar het lijkt er wel serieus naar gemodelleerd.

Voor mij geen probleem want Rémi Bezançon sleurt je echt mee in het wel en wee van de Duvals en elke acteur lijkt spot-on gecast.

Veel mooie momenten ook, met als absolute favoriet de scène waarin Marie-Jeanne het luchtkussentje van haar man vlak na z'n dood leegduwt om nog één keer zijn adem op haar huid te voelen: erg aandoenlijk.

Geen geniaal meesterwerk maar wel een supercharmante prent waar ik met volle teugen van heb genoten!

avatar van likeahurricane

likeahurricane

Inderdaad een mooie film. Er gebeurt niet veel maar die paar mooie momenten zijn wel de moeite waard voor een feel good gevoel.

avatar van Vincent!

Vincent!

Film pakte mij wel. Mooi verhaal, en het was voorbij voordat ik er erg in had. De mix van drama en komedie werkte erg goed.

avatar van FRANKY PANKY

FRANKY PANKY

Gisteravond deze film in Leiden buiten op een groot scherm gezien. Wat een machtig mooie film !! Zeker een aanrader. Een mooi verhaal, van eigenlijk een gewone (?) familie met een aantal van hun probleempjes. Heel herkenbaar en zeer goed gespeelt !! Een 4,5

avatar van Malick

Malick

In één van de laatste Filmvalleys sprak de recencent al over een moderne meesterwerk. En ik kan dat compleet beamen.

Familie. Vader en moeder. Twee zonen en één dochter. Ieder familielid komt wel geteld één hoofdstuk uitgebreid aan bod. Het gaat zich dan om de belangrijkste dag van hun leven. Het speelt midden jaren ''80 tot aan nu af.

De film is licht van toon, soms ook behoorlijk plat maar juist door die lichte toon kan het drama dat naar verloop van tijd gaat spelen niet escaleren.

Er word voortreffelijk geacteerd, heel veel schitterende beeldcomposities waar genoeg te ontdekken valt. Meestal spelen er dingen op de achtergrond af die je op het moment zelf niet opvalt. Verder is muziek heel belangrijk. We krijgen alle soorten muziek te horen. We hebben het dan ook over vijf unieke mensen die voorgesteld worden aan de kijker. Van Kurt Cobain tot aan David Bowie. Door die bewuste keuze van muziek word de film ook persoonlijker. Je herkent veel in jezelf wat er in de familie gebeurt.

Dit viel me op in het Filmhuis. Dat er ongeveer 20 mensen kwamen kijken met dit warme weer. In de leeftijd van mij tot aan dik in de 80. Iedereen was er lovend over. Er werd bij de aftiteling zelfs nog een traantje weggepinkt door een oudere heer acher mij. En iedereen bleef netjes zitten bij de afteling. Ik denk dat iedereen wel gegrepen werd door de film. Heel herkenbaar...

Het is opmerkelijk hoe erg je mee begint te leven met de personages. Tijdens de film hechten ze zich echt aan je.

Niet elke scene is geslaagd, maar veruit het meeste wel en vooral als geheel weet de film goed te overtuigen. Vooral vader en moeder zijn heel goed gespeeld. Iemand een idee hoe het openingsnummer van de film heet? Sowieso een leuke soundtrack.

avatar van Vincent!

Vincent!

Deze film is toch wel behoorlijk aan iedereen voorbij gegaan, terwijl dit naar mijn mening echt wel één van de betere films van het jaar is!

avatar van DeVrouw

DeVrouw

Ik vond het een heerlijke film, ik heb gelachen en gehuild. Ik vond de rode draad van de vader door de film heen misschien iets te voorspelbaar maar dat stoorde me niet.

Wel grappig dat iemand de vergelijking maakte met crazy, daar heeft de film inderdaad wel iets van weg.

avatar van Nixon17

Nixon17

Aanradertje hoor. Beste franse film die ik gezien heb tot nu toe denk ik. Ik denk ook wat aan de film gehad te hebben. Een eye opener. *4,5

avatar van Raffael77

Raffael77

Aardige film die niet constant even sterk was. De ouders vind ik goed acteren en kinderen wat minder. De film kijkt lekker weg en bleef wel boeiend maar niet alles is even goed.

Iets aan de lange kan idd en toch weinig diepgang met uitzondering van de scene waarbij moeder de dagboek van haar dochter leest.

avatar van guuzer

guuzer

Mooie film en alweer frans!

Heel leuk, drama, comedy door elkaar en gewoon een must-have-seen film.

avatar van laundromat

laundromat

Fijne Franse filmhuis-film, die ook aan mij is voorbij gegaan. Hij is niet heel erg origineel, maar daardoor wellicht herkenbaar.

Volgens mij hebben ze veel plezier gehad met met maken van die film.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Fijne film, doorspekt met vele dagelijkse herkenmomenten, luchtigheid en fijne dialogen die treffend aanstippen dat het in de omgang niet zo vlot tussen bv. Robert en zijn vader, zoals wanneer laatstgenoemde een rapport citeert: heeft de bodem bereikt, maar graaft verder!

Grootste pluspunt aan deze film is dat hij nooit te zwaar wordt en alles met gemak weet te relativeren. Voorbeeld is bv. als Marie-Jeanne expres een hond heeft aangereden, waarna het baasje te kennen geeft dat ze al 70 is, wat erop kan duidden dat het hondje het enige was wat ze nog had. Waarna Marie-Jeanne zegt dat ze nog zo jong oogt waarna er wat grappige ontboezemingen volgen.

Hartverwarmend ook, om te zien hoe een auto ongeluk het hele stel uiteindelijk weer nader tot elkaar weet te brengen, al zal de zieke Robert ongetwijfeld ook mee gespeeld hebben. Het moment dat Fleur oog in oog komt te staan met de ouders van haar eerste vriendje, was echt te grappig of toen de jongens research gingen doen omtrent het schaamhaar incident.

Zat lang op 3,5* maar dankzij de prachtige muziek, de frisse uitstraling van de film, het hart op de juiste plek en het ontroerende einde krijgt hij net wat meer. En ja, deze film is inderdaad equivalent aan C.R.A.Z.Y. Wat niet deert, aangezien ik toejuich dat er nog meer films worden gemaakt waar het gezin daadwerkelijk de hoeksteen van de samenleving betreft. Vooral genoten van die kleine geluksmomenten waar vader en dochter thuiskomen en mams zien dansen en elkaar wat gekscherend en gelukkig aankijken. Zo herkenbaar! 4*

avatar van voskat78

voskat78

Wat een heerlijke film was dit zeg!!

Wat mij betreft wel een van de betere franse films sinds tijden.

En ach dat ie wat wel wat weg heeft van G.R.A.Z.Y... deze franse remake mag er zeker wezen.

avatar van dragonmaster

dragonmaster

mooie, goeddoordachte film. aangrijpend verhaal met herkenbare situaties. goed en integer acteerwerk.

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Geweldige film.

Heb met een glimlach naar een drama zitten kijken en ik werd nog emotioneel op het einde ook.

Gebeurd me niet vaak. Erg knap gedaan.

Zo`n beetje alles klopt aan deze film

Wat een heerlijke muziek !

avatar van puhpuh

puhpuh

Evaristo schreef:

De film deed me een beetje denken aan la meglio gioventu.

Ja mij dus ook! Al vond ik deze beter wegens compacter en pakkender, 'k vond La meglio gioventù te langdradig.

'k Heb ook genoten van de film, vond hem heerlijk!

avatar van Ciai

Ciai

Echt een kunstwerk hoe alle lijntjes en grapjes naadloos in elkaar overlopen, lijkt wel Love Actually of Pirates of the Carribean.

Sowieso heeft de film veel weg van Love Actually, het gaat de hele film door eigenlijk over liefde, familieliefde dan wel, maar toch liefde. Ook zijn er nogal veel hoofdpersonen, die weliswaar meer met elkaar te maken hebben, maar ze worden allemaal omstebeurten en door elkaar heen uitgelicht.

En het leuke is hier dat relatief normale dingen opeens enorm interessant lijken te zijn, of dat in ieder geval worden, een wijntje bij het eten, muziek iets te hard aanzetten, een kamer opruimen.

Ja. Door deze film krijg je echt zin in het leven. Ben nu dus ook van plan om C.R.A.Z.Y. te gaan zien, als deze zo veel op hem lijkt.

(door het einde neig ik eigenlijk naar een 4.5*, maar daar is een herziening voor nodig)

avatar van Flanagan

Flanagan

Ja ja dit is een goeie film hoor....geweldig.

avatar van Ciai

Ciai

Ja hoor.

He's done it, it's official.

avatar van timelezz

timelezz

echt heel goede film, heb niets toe tevoegen aan bovenstaande reacties, zeker kijken!

avatar van gerre

gerre

yep, film om van na te genieten:) heel herkenbaar ook. thuis ook met 5 geweest. nostalgietrip:)

avatar van 93.9

93.9

Erg goed.

Net als velen voor mij weet ik ook niet zo snel een goede motivatie.

avatar van Decec

Decec

Ik vond aardig film. Franse film had ik niet verwacht. Roken is niet gezond voor de film bekijken.