• 9.377.938 stemmen

Geregisseerd door: Henry Bean

Met onder meer: Ryan Gosling, Summer Phoenix en Billy Zane

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Hongaars

Plot The Believer

"He's a jew. He’s a Neo-Nazi. With one true enemy… Himself!"

De joodse Danny Balint, een voormalig student aan de Hebreeuwse school, heeft zijn oude religieuze ideeën totaal afgezworen en enkel nog plannen, om met een bende skinheads zoveel mogelijk joden te vermoorden. Aangetrokken tot de samenkomsten van een doorgewinterde fascist, raakt hij betrokken bij de oprichting van een fascistische partij met een menselijk gezicht.

avatar van Robby

Robby

Zeer goeie film, die je stemt tot nadenken. Zo moeten er nog meer van zijn. 5 sterren waard!

avatar van adeila

adeila

Heb de film niet gezien, maar gebasserd op de trailer en enkele scene's en het verhaal lijkt mij deze film de moeite waard.

Enne Ryan gosling!!!!!!!!!!!

avatar van Cicero

Cicero

Zeer slechte film, een echte Hollywood-Nutzi-pulp, waarin rechts belachelijk wordt gemaakt. Voor de heftige openingsscene met Ryan Gosling en een Talmoed-student toch een 2,5.

avatar van dje-em

dje-em

mwah ik vond het toch allemaal best aardig, juist helemaal niet zo die was fout en die is goed achtig. ryan gosling was goed, vooral de ogen! maar allemaal net wat minder dan american history x.

avatar van RRT

RRT

Er had meer uit dit thema gehaald kunnen worden. Af en toe iets langdradig, en greep mij op een of andere manier niet aan. Gosling speelt naar behoren. 2,5*

avatar van RRT

RRT

Na een goede nachtrust en enig wikken en wegen opgewaardeerd naar 3*

avatar van Verena Post

Verena Post

ik vind dat Ryan Gossling erg goed zijn rol speelt alleen hij kan hiermee de film niet redden. De film pakt niet, er mist iets.

En teveel gebabbel over de godsdienst, voor mij krijgt hij 3 sterren.

avatar van Waku

Waku

Film die rauw op je dak valt.

Het neerslachtige karakter van Ryan Gossling komt overtuigend over.

De film toont geweldadige scenes maar toont ook de twijfel aan die afspeelt in het hoofd van van Danny Balint.

En dat maakt van deze film meer dan alleen maar een simpel werkje.

The believer zet tot nadenken al doet het dit wel eenzijdig en dat is jammer.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Een zeer goede film. Ryan Gosling speelt super en de hele film steekt fenomenaal in elkaar.

avatar van starbright boy

Matige film met een intrigerend uitgangspunt. Nogal verward script. Af en toe mooi, maar vaak ook totaal ongeloofwaardig. Daniel hopt me wat al te eenvoudig van de ene scene naar de andere. De film lijkt soms een sociaal statement te willen maken en dan weer een innerlijke identiteitscrisis te willen verbeelden, maar beiden lukken nauwelijks. Veel goede bedoelingen, veel gemiste kansen. Aan Gosling lag het niet trouwens.

avatar van Tarkus

Tarkus

Ondanks het toch wel zeer serieuze onderwerp waarover de film gaat, overtuigd hij niet helemaal.

De hoofdrol is nochtans goed gespeeld, maar het blijft een heel onduidelijk scenario.

Dit had beter gekund.

avatar van Zwart kijker

Zwart kijker

Agony schreef:
neu, het zijn allemaal geitenwollen sokken die vechten voor het millieu... tuurlijk zijn de meeste skins "rechts", maar "rechts" wil per definitie natuurlijk niet zeggen dat ze racisten zijn.

Even buiten dit politiek geneuzel: prima film, alleen een heel raar gegeven dat een joodse jongen besluit om zich aan te sluiten bij skins (die in deze film wel degelijk extreem rechts zijn

Mwa ik vind het niet zo een raar gegeven .

Je hebt joden die God aanbidden en
Je hebt joden die de Duivel aanbidden

En als ik het goed heb dan doen die Skinheads/Nazies ook de duivel aanbiden .

Dus als hij een jood is die de duivel aanbid dan is de weg naar die skinheads ineens niet zo moeilijk meer om over te steken . Aangezien die duivel ook niet zulke goede frienden is met de christenen

Maar goed ik vond het wel een redelijke film .
Ik had wel het gevoel dat deze jongen een heftige strijd aan het voeren was Hij wilde echt partij kiezen voor goed of kwaad .

Het leek wel of bijde kanten zowel goed als kwaad hem niet begrepen waardoor hij uiteindelijk redelijk neutraal eindigde

avatar van fiction

fiction

Ik kan deze film niet rijmen met de rassenwetten van Neurenberg, ook wel anti-joodse rassenwetten of Neurenberger wetten genoemd. Het maakt namelijk niet uit wat Danny Balint denkt, maar wat hij is.

Danny geeft al snel aan "Ras is van essentieel belang. Ons ras bepaalt ons geestelijk leven. Zonder zijn we niks beter dan de joden." "Dat willen we toch? Een tweede Duitsland, maar dan beter uitgevoerd?"

De wetten maakten het verboden voor Joden om te trouwen of een seksuele relatie te hebben met 'ariërs' of om jonge 'arische' vrouwen te laten werken als hulp in het huishouden. De eerste twee wetten van de Nuremberg Raciale Wetten waren: "De Wet voor de Bescherming van Duits Bloed en Duitse Eer"(betreffende Joodse huwelijken) en "De Reich Burger Wet"(maakte van Joden objecten of voorwerpen.)

De wetten werden snel opgevolgd door "De Wet voor de Bescherming van de Genetische Gezondheid van de Duitse Mensen," wat er voor zorgde dat alle mensen die wilden trouwen zich moesten onderwerpen aan een medisch onderzoek, waarna er een "Certificaat van Mogelijkheid tot Trouwen" zou worden uitgevaardigt wanneer de persoon ziektevrij werd bevonden. Het certificaat was nodig om een huwelijkscontract te bekomen.

De Nuremberg Wetten hadden het onverwachts resultaat dat er verwarring ontstond en debatten verhitte over wie een "volbloed Jood" was. De Nazi's maakten daarom beschrijvende kaarten zoals op de illustratie om Joden te kunnen onderscheiden van Mischlinge (Duitsers van gemengd ras) en 'Ariërs'.

De witte figuurtjes gaven de 'ariërs' weer; de zwarte figuurtjes de Joden; en de grijze figuurtjes gaven de mischlinge weer.

De Nazi's fixeerden zich op het definiëren van de "volbloed Jood" als een persoon die drie Joodse grootouders heeft. Diegenen met minder werden mischlinge genoemd waarin 2 gradaties waren: eerste graad - twee Joodse grootouders; tweede graad - één Joodse grootouder.

Na de Nuremberg Wetten van 1935, werden nog een tiental Nazi decreten uitgevaardigt die de Joden volledig buiten de wet stelden, waardoor hen alle menselijke rechten ontnomen werden.

Bestaan er wel echte Joodse Nazi's? bv. de "Israeli White Unity"? De "Israeli White Unity"heeft niet alleen de pest aan arabieren,maar ook aan joden.Volgens het Israelische dagblad Haaretz hebben de Israëlische nazis vaste voet in het leger. Op hun site doen ze de nazigroet en ontkennen ze zelfs de holocaust. "Worse, they've infiltrated the Israeli Army and operate a Russian-language Web site on which they deny the Holocaust, make concentration camp jokes - and maintain links to other neo-Nazi groups elsewhere." "Most seem to be recent immigrants from Russia and, perhaps, they only claimed to be Jews in order to get to Israel."

Het kan best dat er Joodse Nazi's zijn, maar wat een contradictie ! Wat een zelfhaat.... onvoldoende uitgewerkt naar mijn zijn.

Voor nu 2*.

avatar van Poefta

Poefta

De film heeft me wel geboeid. Toch vind ik het verhaal wat moeilijk en zal ik hem nog een keer moeten kijken om alles te snappen.

En daar heb ik eigenlijk geen zin meer in.

2 en een halve ster vind ik meer dan genoeg.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Film die het ongelofelijke geloofwaardig krijgt. Joodse jongen verloochent zijn achtergrond door neo-nazi te worden en leert gaandeweg begrijpen dat het geen verloochening is, maar liefde voor het Joodse geloof. Hoofdrol wordt vertolkt door Ryan Gosling en die kan wat. Het is wel een film die veel kwijt wil, zodat je af en toe het gevoel hebt dat de scenarioschrijver de kijker over de hoofden van de karakters toeschreeuwt.

avatar van paradis

paradis

Ik vond het allemaal een beetje overdreven. Dat maakte het verhaal voor mij ongeloofwaardig. Er had veel meer ingezeten, jammer.

avatar van Malick

Malick

En alweer steelt Ryan Gosling de show niet alleen zet hij het personage geloofwaardig neer maar zorgt ervoor dat deze middelmatige film boven zichzelf uitstijgt. Want bijvoorbeeld het cameragebruik en de muziek onder de film leken op sommige momenten te tonen dat de regisseur een debuut maakt. Beetje rommelig maar een hard van goud voor het verhaal en het hoofdkarakter.

Een doorgewinterde neonazi van Joods komaf krijgt gewetensproblemen nadat hij aangesloten raakt bij een fascistische partij. Veel mensen zien hem aan als een sterk intellectueel die er kan voor zorgen dat er draai in de wereld komt. De haatuitbarstingen zijn allemaal tekenen aan de wand om hulp. Iets wat hij nooit heeft gekregen en misschien daardoor niet zal redden in deze wereld.

Deze film fascineerde me van de eerste minuut tot de laatste symbolische shot van het niet kunnen bereiken van de Hemel in verband met wat hij achter heeft gelaten. Denk ook aan een sterk spelende cast plus een intelligent verhaal en dan zie je de kleine foutjes van de regisseur al gauw door de vingers. Een film die je aan het denken zet en ervoor zorgt dat er altijd een dialoog zal bestaan tussen alle soorten geloven en tegenhangers ervan!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

ik weet niet wat ik hier van moet verwachten:P

avatar van N811

N811

7.4 IMDB onvoldoende op moviemeter.

avatar van linxde1

linxde1

Ik wist niet wat ik met de film moest na afloop. Een vreemd verhaal. Een jood die nazi wordt. Het werd me ook niet goed duidelijk waarom ie nazi werd. End an die vreemde mensen van dat facistische clubje. Die geliefde van hem die graag op de bek gerost wordt. Ziek hoor.

Gosling speelde trouwens wel goed. Maar de rest was tweederangs of nog erger.

avatar van Hypno

Hypno

N811 schreef:

7.4 IMDB onvoldoende op moviemeter.

Alles boven de 2.5 is volgens mij een voldoende hoor. Ik ga deze film zoiezo kijken vanavond ben wel benieuwd.

avatar van cdman19800

cdman19800

Vond het een geslaagde film met een complex hoofdpersonage, maar soms wat moeilijk te volgen. Het einde vond ik ook maar raar.

avatar van Robi

Robi

Film over een Jood die Joden haat. Ik kon me maar moeilijk inleven in de hoofdpersoon, het verhaal en de film. Ik vraag me zelfs af of de hoofdpersoon nou eigenlijk wel echt Joden haat. Ik vind het dan ook moeilijk om een uitgesproken mening te hebben over deze film.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Raar. Het geluid viel namelijk uit bij mij, terwijl de andere zenders gewoon goed waren... :S Toen maar gestopt met kijken, tot dan een goede film

avatar van darkjaap

darkjaap

goeie aangrijpende en geloofwaardige film.
Het verhaal waarom hij joodse mensen haat is goed verwoord en het verhaal zelf vond ik zelf ook goed.
Maar het laatste half uur zakte hij wel weer in met veel gepraat etc
Het einde vond ik ook maaronduidelijk Die bom ontplofte in de kamer waar hij bij was en daarna zag je hem een paar trappen oplopen en die meester die heletijdmaar hetzelfde zei tegen hem.. Al met al een redelijk goeie film

avatar van Dudine

Dudine

Goede film

Ik had alleen de hele tijd t gevoel dat die Danny moest huilen ofzo de manier waarop hij keek

Het einde snapte ik ook niet helemaal! (wat mn voorganger hier ook zegt)

*3,5

avatar van Osiris Apis

Osiris Apis

Brooklyn schreef:

Het geluid viel bij mij ook halverwege uit. Gisteren bij ''Secretary' ook.

Beide films waren op Canvas.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ietwat vreemde hoofdpersoon. Bij z'n nazi-vriendjes geeft hij les in hoe het Joodse geloof en gebruiken in elkaar steekt. Tussen de Joden verbergt hij z'n SS-button. En als hij woordvoerder wordt van een fascistische groep begint ie alleen maar te wauwelen of het Joodse gevaar.

Was hem uitdrukkelijk verteld dat niet doen, maar da's binnen die club het enige waar hij het voortdurend over heeft. Niet zo'n handige woordvoerder dus.

Nogal ongeloofwaardige toestand deze film. Drijfveren??? Toch niet een (schijnbaar) bovengemiddelde intellegentie of een ruzie als kind met z'n godsdienstleraar over Izaak en Abraham???

Zou hoogstens aardig zijn om te kijken hoe deze film valt bij Joodse mensen en Neo-nazi's. Bij mij voornamelijk het hopeloos wachten op een clou of het punt dat de film probeert te maken.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Op cinematografisch gebied matig, soms voelt de film ook redelijk low-budget aan. Het begin was iets minder, gewoon omdat de film dan nog geen filosofie bevat. Maar dat komt, en in grote porties. Juist door die filosofische en intelligente dialogen wordt de film zeer interessant. Het personage wordt wonder bij wonder geloofwaardig neergezet en dat is niet zo evident met zo'n personage. Ook de acteur ervan mogen we niet vergeten, want die doet het erg goed.

avatar van shrink

shrink

Zeer matige film. Een jood die nazi is en 100 procent voor zijn zaak staat en dan zo weer switch. Allemaal erg ongeloofwaardig. Ook de redenen tot beide bekeringen zijn erg dun. Nee jammer.