The Believer (2001)
Geregisseerd door: Henry Bean
Met onder meer: Ryan Gosling, Summer Phoenix en Billy Zane
Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Hongaars
Plot The Believer
"He's a jew. He’s a Neo-Nazi. With one true enemy… Himself!"
De joodse Danny Balint, een voormalig student aan de Hebreeuwse school, heeft zijn oude religieuze ideeën totaal afgezworen en enkel nog plannen, om met een bende skinheads zoveel mogelijk joden te vermoorden. Aangetrokken tot de samenkomsten van een doorgewinterde fascist, raakt hij betrokken bij de oprichting van een fascistische partij met een menselijk gezicht.
Danny Balint
Miriam
Kyle
Danny's Father
SlingBlade
Hele interessante film. Naast het verhaal wat over fascisme en anti-semitie gaat, wordt ook veel verteld over het Jodendom, wat ik heel interessant vindt. Omdat de hoofdpersoon zelf een slimme Jood is, kan die hele intelligente aannemelijke argumenten op tafel leggen, waarbij het gevaar erin schuilt dat je ze meteen voor waar aanneemt.
Goed geacteerd en een boeiend verhaal.
4 *
SlingBlade
maar een neger bij de kkk/skinhead groep lijkt mij een interessanter verhaal dan dit.
2,5 ster meer kan ik er niet van maken
Ik hoop dat die zin over een neger bij de kkk/skinheads interessanter zou zijn een grap was?
Verder stond er dat je niet snapte waarom ze niet meteen doorhadden dat die een Jood was vanwege ze achternaam etc.
Is Balint een puur Joodse achternaam ? en welke dingen bedoel je met etc. ?
aSMoDeuS
Rare gedachte, maar niet ondenkbaar!
Als die neger ook voor 'rassen'-scheiding is, dan zien die lui em als vriend!
Vage film, leuk einde op de trap naar boven... erm... 3* met moeite...
Redlop
Het idee dat een Joodse jongen zijn achtergrond dermate haat dat hij zef nazi-sympathieën krijgt is best origineel.
Maar wat me ergerde was dat deze Danny door vriend en vijand als een soort intellectueel wordt beschouwd en laat ik nou denken dat alles wat hij over Joden en hun vijanden te vertellen heeft werkelijk nergens op slaat.
Dus uiteindelijk sluit ik me bij Goodfella aan: What's the point?
neo
Geinspireerde film van een persoon uit 1965 die precies hetzelfde als Balint deed in deze film. Mensen zagen hem in de film als intellectueel omdat hij alles zo goed kon brengen, of het nou ergens op sloeg of niet. Iemand die zo'n indruk op mensen maakt, straalt kracht en leiderschap uit.Op een interessante manier wordt door middel van flashbacks zijn verleden verteld. Steeds terugkerende stukjes, wat vooral op het einde enorm goed werkt met die trappen. Als vergelijking wordt ook vaak Eichmann erbij gehaald, die zelf Joods (of joods bloed in zich had) en de joden haatte. Na een tijdje verliest de film wel een beetje zijn kracht tot het einde, wat wel weer heel goed is. Ryan Gosling is een naam die je nog goed in de gaten moet gaan houden! 3.5 sterren
MarkFish
Goeie, intelligente film. Interessante gedachte dat de joden eigenlijk niet echt geloven, maar hun eigen draai aan het geloof geven. Goeie gedachtegang, dat religie het geloof ondermijnt. (hij is de enige true believer) Als je God zoekt, moet je dat bij jezelf doen en niet in een religieuze beweging.
RolfWolf
Fascinerende film over identiteit en extreem-rechts. Helaas slechts gedeeltelijk op tv gezien. Ik herinner mij heftige anti-semitische uitspraken van de welbespraakte en intelligente hoofdrolspeler die zelf joods blijkt te zijn. Voorlopig vier sterren, en hopelijk is hij te huur bij de videotheek.
De_Filmpoëet
Fascinerende film over identiteit en extreem-rechts. Helaas slechts gedeeltelijk op tv gezien. Ik herinner mij heftige anti-semitische uitspraken van de welbespraakte en zeer intelligente hoofdrolspeler die zelf joods blijkt te zijn. Voorlopig vier sterren, en hopelijk is hij te huur bij de videotheek.
Als het goed is Rolf, is deze film voor een laag prijsje te vinden bij FreeRecordShop. Nog beneden de 8 euro! Zo zou huren zonde zijn.
RolfWolf
Wow, dat is een snelle reactie! Bedankt voor de tip! Heb jij de film gezien trouwens, en zo ja wat vond je ervan?
rechts wil zeggen conservatief. en die meeste skins zijn communistisch of ZEKER sociaals gezind (en zeker niet liberaal=rechts!!!!) dus per definitie LINKS!
Skins communist?
In principe heeft het hele skingebeuren niks te maken met dat soort gedoe, maar communistsisch zijn ze zeker niet. Eerder dan conservatief en nationaal socialistisch. Da's toch echt rechts.
De_Filmpoëet
[quote]RolfWolf schreef:
[quote]De_Filmpoëet schreef:
Nee, nog niet gezien. Ga deze echter wel kopen, bij –hoe kan het ook anders!- de FRC. Dus zal mijn mening nog volgen.
[quote]De_Filmpoëet schreef:
[quote]RolfWolf schreef:
Oké, goed idee.
RolfWolf
Ik heb de film nog eens gezien, nu van begin tot eind, en hij viel me toch wat tegen.
Ryan Gosling speelt een sterke hoofdrol als Danny Balint, een ernstig verwarde, welbespraakte, belezen, charismatische, opgefokte "jewish nazi". Het kille fanatisme druipt van zijn gezicht en de waanzinnig antisemitische politieke teksten rollen ‘overtuigend’ over zijn vlijmscherpe tong. Om een voorbeeld te geven van zijn schokkende uitspraken: "Take the greatest Jewish minds ever: Marx, Freud and Einstein. What have they given us? Communism, infantile sexuality and the atom bomb."
Danny noemt de moderne wereld "een joodse ziekte". Joden zijn volgens hem ontworteld en ze ontwortelen de samenlevingen waarin zij leven. Daarom moeten ze worden uitgeroeid, zo vertelt hij zijn extreem-rechtse kameraden, voor wie hij uiteraard zijn joodse identiteit verzwijgt.
Het feit dat het bizarre verhaal van Danny Balint lichtelijk geïnspireerd is op een waargebeurde geschiedenis (Daniel Burros, prominent lid van de KKK en hoogbegaafd, pleegde zelfmoord in 1965 nadat zijn joodse identiteit werd onthuld in de NY Times) maakt de film voor mij extra intrigerend.
De overige personages in de film konden mij echter veel minder boeien. Vooral de intellectuele fascistenleider Curtis Zampf (gespeeld door Billy Zane), die zijn beweging salonfähig tracht te maken en aanvankelijk in Danny een grote aanwinst ziet, komt mijns inziens totaal niet uit de verf. Niets in zijn woorden of lichaamstaal wijst op gedrevenheid of maakt duidelijk waar hij voor staat.
Maar bijvoorbeeld ook de liefdesrelatie tussen Danny en Carla (Summer Phoenix) vond ik niet overtuigend. En in de felle discussies tussen Danny en een joodse klasgenoot tijdens zijn jeugd miste ik duidelijkheid over hun botsende visies. Aan het eind van de film blijkt hoe belangrijk die vroegere twistgesprekken waren voor de meningsvorming van Danny. Misschien heb ik trouwens hier en daar wat gemist omdat ik geen ondertiteling bij de film had.
Kortom: interessant thema, prima hoofdrolspeler maar verder een nogal onevenwichtige film. Ook een uiterst controversiële film overigens, die in de VS vanwege forse kritiek vanuit onder meer het Simon Wiesenthal Center onmiddellijk op de kabel-tv uitkwam en daarom bijvoorbeeld sowieso geen kans maakte op een Oscar.
Info over de ophef rond de film:
www.thebelievermovie.com/guardian.htm
Info over de echte ‘jewish nazi’ Daniel Burros:
Niets rechts met skins!
Beetje raar: nationaal socialistisch en dan naar reggae luisteren...
Even een punt omlaag...
jacom
Skins communist?
zoals ik al zei, de eerste skins waren COMMUNISTISCH gezind, in de jaren '80 zijn enkele extreem-rechtse groepen eigenschappen van de skins beginnen overnemen (kaal, boots, bombers, ...) en heeft de media alle skins over dezelde kam gescheerd (extreem-rechts), waardoor mensen als jij de indruk hebben dat skinheads en communisten niets met elkaar te maken kunnen hebben. vandaag de dag zijn de skins zo versplinstert dat je geen politiek etiket meer op hen kan plakken, maar ik heb het over de eerste skins en die waren communistisch gezind en ZEKER niet conservatief. zij streden voor meer gelijke rechten voor arbeiders en zelfs de afschaffing van de klassen.
De eerste skins waren zwarte jamaicanen. En echt niet communistisch.
Wouter heeft gelijk. De roots van de skinheads liggen bij de rudeboys op Jamaica. In de jaren '60 met de ska in de originele vorm als muziek.
Ok, hoe het helemaal zit, daar zijn volgens mij de geleerden het zelfs niet over eens, maar feit is dat het afstamt van de jamaicaanse cultuur en dat het meegenomen is naar Engeland. Ook daar waren de eerste skins zwart.
En er was weinig politieks aan.
http://www.flashback.se/archive/ALT1403 of http://www.faqs.org/faqs/music/ska-faq/part1/section-2.html
(lees Subject: 1.11: Oi! What about skanking skinheads?)
Idd!
Vrijdagavond gaat deze skin ook weer lekker skanken op de zoete ska melodieen van Mark Foggo en zijn trawanten!
Meer discussie voor op mijn site, dit
renske
Hoe wordt eigenlijk precies een skinhead gedefinieerd, behalve dat hij/zij een kale kop heeft? Want me dunkt dat de monniken in bijv. Tibet toch ook al jarenlang het hoofd kaalscheren.
Aronofsky
ik vond het geen goeie film
er zaten wel wat leuke scenes in.
irritant gefilmd
Klik boven op de link (koop dvd) en je vindt 'm voor een lage prijs.
Bloompje
Klik boven op de link (koop dvd) en je vindt 'm voor een lage prijs.
dank voor de tip, de dvd is besteld.
Bloompje
Ryan Gosling heeft trouwens ook in The Slaughter Rule gespeeld. overladen met prijzen. deze film staat nog niet op de site. kent iemand deze film, of ben ik de enige???
Bloompje
heb de film ondertussen gezien. Een heel aangrijpende film met een goeie vertolking van Ryan Gosling.

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max

Jin Ling Shi San Chai
Drama, 2011

Talaye Sorkh
Drama, 2003
new york citybomskinheadjewrytweede wereldoorlogvandalismjewish lifejood / joodssynagogue psychopaatantisemitismonafhankelijke filmjudaismverslaggeverbomb plantinghatredself-loathing nazismenazi fiction violence