menu

Patriots Day (2016)

mijn stem
3,53 (689)
689 stemmen

Verenigde Staten / Hongkong
Drama / Thriller
133 minuten

geregisseerd door Peter Berg
met Mark Wahlberg, John Goodman en Kevin Bacon

'Patriots Day' volgt de gebeurtenissen rondom de bomaanslag tijdens de Boston Marathon in 2013. Na de aanslag werkte politiecommissaris Ed Davis nauw samen met de FBI. Samen met zijn team deden ze onderzoek naar de aanslag en joegen ze de daders op.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=TzWacBSItF8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Zit ik net een stukje te typen bij Deepwater Horizon, over hoe patriottisme daar nogal misplaatst is eigenlijk, zie ik dat deze film komt. Berg kennende, die de vaderlandsliefde en Amerikaanse vlag en heldendom in al zijn films stopt, kan dit weleens een gedrocht worden daardoor.

avatar van John Milton
3,5
Ik word inderdaad wat onpasselijk van die trailer....

avatar van Verhoeven
Hoeveel kilo is John Goodman afgevallen?! Bijna onherkenbaar.

avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Vanaf 12 januari 2017 in de bioscoop (Independent Films)

avatar van n00r
4,0
Lijkt me wel een goede film. Januari word een drukke maand

avatar van kos
2,5
kos
Pfff wat een klote trailer zeg. Valt me nog mee dat Clint m niet heeft geregisseerd.

avatar van weerwolf79
4,0
John Milton schreef:
Ik word inderdaad wat onpasselijk van die trailer....

zucht

avatar van John Milton
3,5
Laat je de exacte gevoelens achter die smartelijke zucht over aan mijn interpretatie?

Je mag best zeggen wat je tegenstaat aan die opmerking hoor. Ik kan ertegen, en is wel zo constructief. Van die monosyllabische reacties wordt niemand wijzer.

Jij werd er wel warm van?

avatar van Verhoeven
Snap dat de wat intellectuelere MM's onder ons hier hun neus voor ophalen maar ik kan het eerdere werk van Berg over het algemeen erg waarderen. Hij zit een beetje in dezelfde hoek als Bay / Scott maar dan met een minder uitgesproken visuele stijl. Vond Deepwater Horizon bloedstollend spannend en was erg onder de indruk van de bijzondere soundtrack. Binnenkort eerst maar eens Lone Survivor inhalen op BR.

avatar van John Milton
3,5
Ik heb Deepwater Horizon klaarliggen, maar vond Lone Survivor een heel vervelend prutswerkje, net als Battleship (en in iets mindere mate Hancock). Als je deze trailer aandachtig bekijkt, is het flagwave gehalte ook behoorlijk Berg, en dat staat me toch tegen.

Vies smaakje dus, als ik eerlijk ben. Maar Friday Night Lights wordt me wel aangeraden, wellicht dat ik die ook nog eens probeer. Maar ik heb er een hard hoofd in. Wat de Bay vergelijking betreft, hij wordt inderdaad door video essayist Tony Zhou aangehaald als een voorbeeld van Bay nadoen, maar dan waarbij het juist niet werkt.

Deepwater ga ik wel zien. Daarna zien we wel verder.


avatar van Vilmkritikus
4,0
Spannende trailer lijkt me een goede film.

avatar van Morice80
4,5
Lijkt mij een goede film?
- Is een héle goede film!

Gezien in de Sneak..

avatar van Zwolle84
Ik geloof er niks van. Dit lijkt me dé binnensmondsspuugfilm van 2017.

avatar van tbouwh
2,5
Het is inmiddels een cliché geworden in het repertoire van Amerikaanse rampenfilms: met het kwaad (in dit geval islamitisch terrorisme) wordt afgerekend, en Amerika komt sterker en verenigd uit de strijd naar voren.

En daar wringt het toch flink. Peter Berg en zijn vaste actieheld Mark Wahlberg trappen hiermee immers in de val die ze vorig jaar wisten te vermijden bij het maken van Deepwater Horizon. Die film draaide echt om de ramp (in dit geval op een booreiland), terwijl Patriots Day zich primair concentreert op de veerkracht van de burgers die haar moeten verdragen.

Uiteindelijk rust deze film, mede daardoor, te veel op een eenzijdige en kritiekloze moraal van zelfverheerlijking en - de filmtitel zegt het al - patriottisme.

Abstract van mijn uitgebreide Fv-recensie, zie: Recensie Patriots Day (2016) - FilmVandaag.nl

avatar van kos
2,5
kos
Zwolle84 schreef:
Ik geloof er niks van. Dit lijkt me dé binnensmondsspuugfilm van 2017.


Dit.

avatar van Walter S.
3,5
IK ben ook niet zo;n fan van Hail America films, maar ik vond het allemaal best meevallen qua over the top vaderlandsliefde en zie ons eens het Grote Stoere Land zijn wat afrekent met de bad asses.

Wat ik wel zag: Een film over de aanslag en over de dagen er na met het kat en muisspel met de daders en dat levert best een goeie spannende film op. De boodschap dat zo'n aanslag verbroedert zit vooral aan het einde als de film voorbij is en de echte agenten, gouverneur en een paar slachtoffers aan het woord komen. En die hebben wat mij betreft alle recht om iets over verbroedering of wat dan ook te zeggen.

Enige minpunt vond ik het moment (in het laatste kwart) dat Wahlberg een iets te sentimenteel verhaal op ging hangen over zijn vrouw op de dag dat ze hoorden dat ze kinderloos zouden blijven, de liefde overwint het kwaad boodschap was echter dermate kort dat ie mij niet stoorde.

Tsja, alle mensen die al bij voorbaat hun mening klaar hebben moeten maar mooi thuis blijven. Wie een wat opener vizier heeft en eerst zien dan oordelen wat hoger in zijn vaandel draagt zal zich er denk ik geen bult aan vallen. Al is het maar net hoe je zo'n film wil zien, de één zal zijn vooroordelen bevestigd (willen) zien. De ander ziet een spannende spectaculair in beeld gebrachte op ware gebeurtenissen gebaseerde actiefilm waarin de jacht op de broers de hoofdmoot vormt en zal zich niet storen aan de boodschap dat ellende soms kan verbroederen. Ik zou ook niet weten wat daar mis mee is, de beelden na de film bevestigen dat Hollywood dat niet bedacht heeft maar dat veel Bostonians dat zo voelden. Wie bang is voor een patriotistische vlagzwaaifilm kan denk ik gerust verder ademhalen. Dat is Patriots Day (de feestdag waarop de aanslag plaats vond) naar mijn mening niet.

avatar van Zwolle84
Walter S. schreef:
Wie bang is voor een patriotistische vlagzwaaifilm kan denk ik gerust verder ademhalen. Dat is Patriots Day (de feestdag waarop de aanslag plaats vond) naar mijn mening niet.


Ik heb welgeteld twee shots van de trailer gezien en zag een Amerikaanse vlag...

avatar van MrKowalski
3,0
Ik vind het patriottistische aan deze film niet het storende, wat mij erg stoort in deze film is optreden van de politie. Van de ene knullige actie in de andere struikelen. Zoals altijd is Wahlberg een fijne acteur om naar te kijken. Bacon, Simmons en Goodman voegen niets extra's toe.

Niet veel van verwachten, dan heb je een prima filmpje.

avatar van Walter S.
3,5
Zwolle84 schreef:
(quote)


Ik heb welgeteld twee shots van de trailer gezien en zag een Amerikaanse vlag...


Ik heb de hele film gezien en het was geen vlagzwaaifilm of een film puur ter meerdere eer en glorie van de US of A. In de trailer (die ik nog niet had gezien, net gekeken, die trailer die in dit topic onder de synopsis staat) zie je inderdaad op een politiebureau in de hoek een vlag staan. Om op basis daarvan een film al zonder hem gezien te hebben te beoordelen, ik ben blij dat ik niet zo snel mijn oordeel klaar heb, ik oordeel liever naar aanleiding van een hele film ipv op basis van twee shots in een trailer. Vlag 2 in de trailer is me trouwens ontgaan.

avatar van zoutzak
3,0
Niet zo slecht als ik had verwacht maar nog altijd vrij matig. Duidelijk de minste van de recente drie Peter and Mark producties. Nu de hele wereld weer opnieuw Amerika moe aan het raken is valt een film met deze titel en boodschap natuurlijk makkelijk verkeerd. De eendracht en samenhorigheid die ontstaat wanneer je op gruwelijke wijze wordt aangevallen van buitenaf, Boston Strong, dat is de take home lesson van de film. Maar wacht, die medaille heeft twee kanten - hoe zit het dan met de ontelbare landen die Amerka trakteert op een steady diet van drones missiles en andere explosieven, zou dat op een soortgelijke wijze een voedingsbodem voor haat en terrorisme creëren? Nee, stop, de gedachte alleen al is onpatriotistisch!

Hoogtepunt is 'stoner sherrif' JK Simmons die op zn dooie akkertje de daders tijdens de final shootout flanked en ze in een rechtstreeks duel vanuit de heup neerschiet ik voel een western aankomen uit de Peter Berg-koker!

avatar van spoops
3,5
Aardige en best wel spannende film. Het acteer talent van Wahlberg is ook in deze film niet onaardig.

avatar van Shinobi
3,0
"The clock is ticking, the world is watching."

Peter Berg gaat op dezelfde voet verder door wederom met Mark Wahlberg een heus waargebeurd verhaal af te leveren.

Je zou denken dat de ramp rondom de bomaanslag tijdens de Boston Marathon - inmiddels - goed gedocumenteerd is. Aan Berg is het de taak om de gebeurtenissen op een nieuwe manier aan de man te brengen. Het resulteert zich in een vrij gedetailleerd verslag van hetgeen zich afspeelt voor, tijdens en na de aanslag.

De focus ligt op het volgen van de burgers die in al het onheil terecht zijn gekomen, maar echt persoonlijk wordt het geheel nooit. Wahlberg is hierin de spin in het web; een fictieve agent die steeds op de belangrijkste plek aanwezig is en de voorvallen min of meer aan elkaar moet lijmen. Des te jammer is het dat alles zo gemakkelijk voorgekauwd wordt, zonder enige nuance in acht te nemen.

Waar de bomaanslag zelf indrukwekkend in beeld wordt gebracht, lijkt het erop alsof 'Patriots Day' zich verslikt in de klopjacht. De actiescènes worden namelijk over-the-top gebracht, ondersteund door een hoop onzinnige one-liners en misplaatste humor. Het melodrama kan er dan ook nog wel bij.

Al met al een prima rampenfilm, maar ik had veel liever een persoonlijkere aanpak gezien.

Dikke 3,0 sterren.

avatar van tbouwh
2,5
Shinobi schreef:
Waar de bomaanslag zelf indrukwekkend in beeld wordt gebracht, lijkt het erop alsof 'Patriots Day' zich verslikt in de klopjacht. De actiescènes worden namelijk over-the-top gebracht, ondersteund door een hoop onzinnige one-liners en misplaatste humor.


Dit vooral. Veel mensen gehoord die dit allemaal wel 'vet' vonden, maar dan schiet je je doel toch voorbij bij een verder heel serieuze film over een terroristische aanslag? Die moker was ridicuul, alsof er enige kans bestaat dat de schietpartij in Watertown zo verliep.

avatar van KevinBacon
4,0
Trailer gekeken. Bomaanslag in Boston. Bom in snelkookpan met spijkers. Indrukwekkend. Sterke rol Bacon. 4 sterren.mvg

avatar van tbouwh
2,5
Naar ik hoop niet alleen de trailer?

avatar van mjk87
3,5
Om maar met het patriottisme en vlaggenvertoon te beginnen, dat valt allemaal reuzemee. Sterker, pas het laatste kwartier komt dit naar boven en doordat het zo niet past niet bij de rest van de film, noch qua inhoud, noch wat betreft toon, stoort het daar wel ineens. Maar dat zegt genoeg over de rest van de film. Geen heldenfilm, wel een spannende suspensethriller die zoals zoveel films van Berg goed tot zijn recht komt in een bioscoop.

Want de positieve punten als bij alle films van Berg zijn er hier weer, vooral superieur geluid en gewoon spannende sfeervolle scènes het eerste uur. Van mij mogen de hele film door helikopters rondvliegen, maar ook mogen zijn films volledig uit opbouw (zonder finale) bestaan want daar excelleert Berg vooral. Het eerste uur is nergens uniek, maar wel vakkundig gemaakt en gebruikt de geijkte methoden om zoveel mogelijk (te veel uiteindelijk) personen te introduceren. Verder fijne sfeerbeelden van Boston (net als vorig jaar in Spotlight, zelfde stad overigens) en vooral mooi als men het parcours van de marathon opbouw. Ik houd echt van dat soort registrerend camerawerk. En de hele film door zijn er mooie beelden, ook vaak van Bostons buitenwijken en nachtelijke beelden downtown. Dat alles ook in een redelijk passende documentaire stijl. Vooral het moment rond de ontploffingen is geweldig. Niks geen heldendom, maar wel burgers en agenten die hun best doen maar geen idee soms hebben wat precies te doen. Een amateuristische chaos waarin de marathonlopers nog gewoon langs komen lopen.

Lang lijkt dit ook een variant op Spielbergs Munich te worden, als het onderzoek in gang wordt gezet, de FBI erbij (een stuk beter voorbereid) en de klopjacht eens een keer zal beginnen. Maar als die hele opbouw eenmaal klaar is, dan komt de finale al vrij snel en kan nergens indrukwekkend worden. Dan blijft er van de film niets meer dan een middelmatige actiefilm over. Het is verder geen perfecte film ook. Vooral de rol van Wahlberg is soms wat vervelend. Deze is geschreven om overal aanwezig te kunnen zijn, maar zijn hele back story erbij is gewoonweg onnodig en stoort. De bijrollen zijn goed bezet, maar alle ook met te weinig speeltijd. Tuurlijk, de echte mensen hebben recht dat ze worden geportretteerd, maar wat deed een JK Simmons nu helemaal in deze film.

Al met al uiteindelijk wel prima vermaakt met een uitstekend eerste uur. 3,5*.

avatar van mrklm
3,0
U wilt Americana? Een waargebeurd verhaal over gewone Amerikanen die door omstandigheden heldhaftige dingen doen en daarmee de trots van de natie worden? Dan is Peter Berg op dit moment de juiste regisseur en dan is Mark Wahlberg haast vanzelfsprekend joe man om de mannelijke hoofdrol op zich te nemen. Voeg daar nog ijzersterke karakteracteurs John Goodman, Kevin Bacon en JK Simmons aan toe en je kunt niet zoveel verkeerd doen.

Patriots Day reconstrueert de aanloop naar de bomaanslag tijdens de Boston Marathon, alsmede de vluchtpoging van de daders en de klopjacht van de plaatselijke autoriteiten. Wahlberg speelt een opvliegende agent - een soort Jerommeke, met een hart van peperkoek dus - die niet alleen als eerste de leiding neemt op de plaats van de bomaanslag, maar ook een sleutelrol speelt in de identificatie van de twee aanslagplegers door middel van camerabeelden.

Patriots Day is goed gemaakt, maar omdat de film te zeer zijn best doet om alle sleutelfiguren voldoende ruimte geven, blijft het allemaal wat oppervlakkig en voelt het een beetje aan als een 'ware-woensdagavond-film'. Zonder de topcast was deze goedbedoelde film ongetwijfeld snel in de vergetelheid geraakt. Dat neemt niet weg dat deze film best bekijkenswaardig is, maar gezien het talent voor en achter de camera voldoet het niet helemaal aan de verwachtingen.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
KevinBacon schreef:
Trailer gekeken. Bomaanslag in Boston. Bom in snelkookpan met spijkers. Indrukwekkend. Sterke rol Bacon. 4 sterren.mvg


Pas stemmen als je de film helemaal gezien hebt. Stem verwijderd.

avatar van Sjef Shagbuil
4,0
Dit is al een van de beter films van 2017, voor het eerst dit jaar voelde ik me niet genaaid en gefrustreerd toen ik de bios uit liep. Film heeft diepgang, goede actie, onvoorspelbaar verhaal. Enige minpuntje het is aan de lange kant, maar dat komt door de gedachtenis aan de echte nabestaanden en daar moet je respect voor hebben. Voor mij dikke 4 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:33 uur

geplaatst: vandaag om 05:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.