• 9.384.159 stemmen

Met onder meer: Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Gesproken taal: Frans, Hindi en Engels

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

Sergeant Srinivas

Vision Mixer

Older Latika

Police Inspector

Airport Security Guard

avatar van CrazyDavid

CrazyDavid

Niet alle oscars zijn verdient, maar toch is het een geweldige film. Een feelgoodmovie zoals je ze niet vaak ziet. Uniek in zijn soort!

avatar van starbright boy

Gemengde gevoelens.

Enerzijds echt fantastisch geschoten, vol met prachtscenes. Het begint al meteen met de scene waarin de twee kinderen voor de politie in de wijk op de vlucht zijn. De speelse montage bij versnellingen in het verhaal (die scenes van de trein tot en met de Taj Mahal vooral): erg fraai. Echt een geweldige sountrack ook, waar traditioneel, modern en popliedjes over elkaar heenbuitelen en de film constant erg levendig houden. Het is lang geleden dat een film die zo fris en speels aanvoelde de oscar voor de beste film binnenhaalde.

Anderzijds stokt door de nogal bedachte scenariostructuur de film nogal eens. En daar gaat het vooral mis. De kapstok voor alle flarden herinneringen, de reden waarom Jamal alle vragen wist, is vergezocht en zorgde eerder voor steeds weer een irritante onderbreking als ik me bijna ècht liet meeslepen. Verder ben ik het met Stephan eens dat de vaak heftige stukken in het begin wel wat bijten met het mierzoete einde, waarbij broerlief een uit de lucht vallende zelfopoffering er echt een beetje te veel aan is.Daar helpt de fraaie aftiteling met oh-ja-het-is-ook-een-Bollywood-sprookje niets aan.

Ik ben toch tamelijk mild gestemd ondanks alles. Voorlopig althans. Ik heb een film gezien met een kloppend hart die me toch veel te weinig kon pakken.

Ik hou het op een kleine 3.5*, maar afhankelijk van hoe de film gaat beklijven kan daar nog best een halfje afgaan.

avatar van XyroX

XyroX

echt een film van formaat !!!

avatar van stefan dias

stefan dias

The One Ring schreef:

Maar ligt het probleem niet meer bij jezelfd dan bij de film, nu? Je verwijt de film nu dat hij iets niet is wat hij in de verte niet wil zijn. Sterker nog: je verwijt Slumdog Millionaire eigenlijk gewoon dat hij niet Cidade de Deus is. Dat is niet helemaal eerlijk. De film is duidelijk op de eerste plaats als feel-goodfilm bedoelt (en ook zo gepromoot) en kun je het beste als zodanig beoordelen.

Ook weer waar. En als hij toch voor dezelfde toon als 'Cidade de Deus' had gekozen zaten we nu allemaal waarschijnlijk onttzettend te zeuren dat het een schaamteloze copie daarvan was.

avatar van bloedlink

bloedlink

gisteren in de bios gezien, echt een goede film,

ik vond hem de 8 oscars alleen niet waard

avatar van vaneijck

vaneijck

Geweldige film, spannend verhaal.

Hoop ellende wordt besproken in de film, wat het verhaal erg indrukwekkend maakt.

4 sterren voor deze film !

avatar van Embie

Embie

bloedlink schreef:

gisteren in de bios gezien, echt een goede film,

ik vond hem de 8 oscars alleen niet waard

Waarom eigenlijk niet???

Niveath

Oscar beste film? Ik weet het niet.

Allereerst is deze film ronduit geweldig gefilmd. De scènes in vooral het eerste uur, met de kinderen, zijn kleurrijk en levendig. Niets dan lof voor de cinematorgrafie.

Dan het punt waar ik over heen val, het scenario. Naar mijn mening moet je namelijk geen film maken over een spel als je de spelregels niet volgt. Ik kan gewoon weg niet accepteren dat tussen de twee uitzendingen de deelnemer een dag weg is, en dat hij tijdens de show ook nog eens met anderen kan communiceren over een zojuist gestelde vraag (op de wc)

Dat hele gansterwereldje waar zijn broer in leeft vind ik interessant, alleen te weinig uitgewerkt. Ook komt Salim's keuze om zich op te offeren voor Jamal geheel onverwachts. En dat onverwachte vind ik niet in het verhaal passen.

En dan is het ook nog eens behoorlijk voorspelbaar. Vanaf het moment dat Salim de telefoon aan Latika geeft, weet je dat Jamal haar zal bellen. Niet zo erg, maar ik mistgewoon een onverwachte wending die wél in het verhaal past.

Klinkt allemaal heel negatief, maar door het geweldige eerste uur/anderhalf uur krijgt Slumdog Millionaire van mij toch een dikke 3.5*

avatar van underwearhero

underwearhero

Stephan schreef:
Daar zou je gelijk in hebben als de film niet zo beladen was begonnen. Nu opent de film deuren die ze niet gebruiken. Godfather claimt nooit slapstick te zijn. SDM wel 'drama'. Tenzij je het wegbranden van ogen, het moorden en verbranden van mensen 'feelgood' vindt.

Precies. Denk dat ik daarom ook teleurgesteld was in de film. Heb het hele begin (ongeveer eerste half uur, eerste uur) niet ervaren als een feel-good maar als een drama. Daarom vond ik de tweede helft en vooral het einde zo slecht omdat er naar mijn mening geshift werd van drama naar 'feel-good' (ook dat het einde vooral voorspelbaar en clichématig was maar dat heb ik al eerder gezegd).

underwearhero schreef:

Dat gevoel had ik ook, echter vond ik dat eerste uur zo mooi dat ik toch op een ruime voldoende kom.

avatar van Thrillerr

Thrillerr

Ik heb de film voor de 2e keer gezien en moet eerlijk zeggen dat vooral de 1e uur mijn cijfer heeft beïnvloedt. De rest vond ik de 1e keer ook wel interessant maar als je voor de 2e keer kijkt is het saai. Vandaar dat ik ook de Oscar voor beste film niet verdiend vind. Een beste film moet voor mij na 3 keer nog steeds een wow-effect hebben,

avatar van ohkino

ohkino

Van mij krijgt deze film een vette bonus, vanwege de de sfeer, de vaart, de fotografie, de spanning (gelukkig wist ik de afloop niet) en de soundtrack. ik ben het er wel mee eens, met andere reacties, dat de film mij niet echt emotioneel heeft gepakt of zo en dat het een en ander aan hapert en rammelt. Naarmate de fim verstrijkt wordt het meer en meer een B(H)ollywood sprookje. Daar moet je je dan ook een beetje in weten te verliezen en dat lukte wel.

Thrillerr schreef:

Welke had volgens jou dan moeten winnen? Aangezien hij op 2 staat in je top 10 snap ik niet welke film uit 2008/2009 je beter vind dan Slumdog Millionaire.

avatar van The Last

The Last

Ik hikte hier een klein beetje tegenaan, omdat Boyle mij met zowel Trainspotting als 28 Days Later niet kon boeien. Heb beide dan ook niet afgekeken (hoewel de eerste misschien nog een herkansing krijgt). Uiteindelijk toch nog een gokje gewaagd met deze SM vanwege de vele positieve reviews en daar kan ik mij nu na afloop alleen maar bij aansluiten.

Het begin was erg aangrijpend en 't is op zich ook een vrij harde en confronterende film, maar het werkt zich langzaamaan naar een mooi feelgood zoektocht en gezien het einde is het niet eens zo gek dat dat de bovenliggende toon van deze film is. De verhaalstructuur is erg gaaf en origineel, door middel van flashbacks speuren we door Jamal's verleden en komen we er beetje bij beetje achter hoe hij de vragen kon beantwoorden, hoe ongeloofwaardig het allemaal ook is, maar ach, daar moet je gewoon overheen kijken. De film is wat dat betreft in z'n opzet geslaagd. Visueel schitterend. Lekker chaotisch camerawerk en knappe montage, wat natuurlijk perfect bijdraagt aan het hele (cliche) verhaaltje. Leuke muziek verder.

Echte minpunten zijn er bijna niet, maar het kon mij lang niet altijd blijven boeien, zoals o.a. het eerste half uur het geval was. Daarom 4,0* voor nu, maar het kan zomaar hoger worden. Wel krijgen de kleine kinderen de terechte credits voor dat eerste half uurtje.

avatar van Erwinner

Erwinner

Trainspotting en 28 Days Later niet af kijken?

Het wordt steeds gekker hier.

avatar van lovemovies

lovemovies

Een hele goede film, zeker 8 oscars waard.

zeer goed camera en acteer werk

ik lees dat de meningen hier nogal verdeeld zijn,

maar ik raad hem zeker aan

sommige zeggen dat het niet goed is omdat het een feelgood movie zou zijn in plaats van drama

dat vind ik absoluut niet!

de film is juist heel hard, en zwaar

je ziet het vreselijk leven in de sloppenwijken op het hefige manier

dat hij goed afloop betekent nog niet dat het een feel good is

5 sterren!

avatar van christophel

christophel

voor mij 4.5, eindelijk weer eens een film, die boeide, prachtige film

avatar van Rodger

Rodger

Pracht film, echt een film die van begin tot eind boeit.

Mooi verhaal, perefcte beelden en shots.

een dikke 5.

avatar van JJ_D

JJ_D

Sedert het prachtige ‘Trainspotting’ had ik niets meer gezien van Danny Boyle, en de vloeiende, spontane stijl van ‘Slumdog Millionaire’ herinnerde me er nog eens aan dat ik me binnenkort moet verdiepen in zijn gevarieerde filmografie. Deze film toont immers een cineast die overloopt van talent, maar toch niet halsstarrig de allernieuwste snufjes wil integreren: heel pretentieloos schetst Boyle het chaotische, sobere en beklemmende leven in de slums, om even later met wijdse, haast eindeloze landschappen op de proppen te komen. Bovendien naait hij zijn fragmentarische verhaal moeiteloos aan elkaar tot een coherente, aangrijpende biografie van een sympathiek karakter.

Het eerste deel van de film is voor mij veruit het mooiste: de clichés liggen nog niet zozeer voor het grijpen, en de kleine jongens acteren de sterren van de hemel. Als kijker voel je aangetrokken tot deze personages, omwille van hun prille en naïeve levensvreugde – zelden een film gezien waarin kinderen dat zo gemakkelijk weten te verbeelden.

Ondanks de voorspelbare opbouw houdt Boyle er de spanning eveneens goed in, door een maatschappelijk betrokken beeld te schetsen van India. Naast de interessante karakters en de esthetische pracht, krijg je bijgevolg ook een minuscule sociale dimensie, wat ‘Slumdog Millionaire’ verheft boven de doorsnee feel-good-film.

Zo rond het uur zakt de film echter wat in, en is het niet meer duidelijk welke kant het op moet met ‘Slumdog Millionaire’. Het karikaturale gangsterverhaal hebben we al eerder (en beter) gezien, de liefdesgeschiedenis wordt al snel het einddoel van de film, en vanaf dan kan je slechts wachten op hoe Boyle zijn verhaal afrondt.

Dat op zich zou ‘Slumdog Millionaire’ een slechte film kunnen maken, maar de personages blijven min of meer intrigerend, en vooral sympathiek. Hoeveel stereotiepen Boyle naar het einde toe ook tevoorschijn tovert, de lach blijft op je lippen liggen.

In het weinige dat ‘Slumdog Millionaire’ pretendeert, slaagt de film met verve. Wie even stoom wil afblazen met een eenvoudige film, moet dit kortom gaan zien.

U zult de zaal glimlachend verlaten, zeker als u blijft zitten voor de leuke verrassing die de aftiteling nog in petto heeft. Of wie weet doet u wel gewoon mee met het aanstekelijke dansje…?

avatar van The One Ring

The One Ring

starbright boy schreef:

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de film uiteindelijk niet vind beklijven. Een echte indruk heeft de film een aantal weken later niet meer op me achter gelaten. Het blijft wel een prima film, maar er gaat toch een hafje af van mijn kant.

avatar van Timecop

Timecop

Prima filmpje, maar ook niet meer dan dat. Het idee was ook niet helemaal origineel, als je 'Big Fish'gezien hebt, die ik beter vond.

avatar van mavii

mavii

ben echt verliefd op deze film vond hem zo goed en wil hem zeker nog een keer zien.

xx

avatar van _Daan_

_Daan_

Aardige film maar zoveel oscars? na ja ze zullen het wel weten

avatar van tevelenco

tevelenco

Na alle oscars die deze film heeft gewonnen toch wel erg benieuwd geworden.

En ook ik moet zeggen dat ik het een prima film vond.

De film kent een mooi verhaal wat goed, hard,realistisch en sfeervol in beeld wordt gebracht waarbij de sfeer me deed denken aan "City of god".

Kortom ik heb me prima vermaakt met deze oscarwinnende film.

avatar van Hayabusa

Hayabusa

Overhyped,

niks mis mee, het is een prima film, ik wist dat die oscars won en dacht hmm....een geweldige film. Ik zet hem op en het valt reuze mee, ik kan tig films noemen die veel beter zijn. Deze film moet het hebben van "feel good" gevoelens.

Het verhaal zit aardig in elkaar, maar is af en toe rommelig met de verschillende tijdlijnen. De acteurs zijn vrij aardig, het plot is niet slecht, maar het is allemaal een beetje middelmatig, zeker geen top film.

Ga maar eens de andere genomineerden films bekijken o.a. The Wrestler, Milk, The curious case of Benjamin Button en kijken of deze film wel terecht heeft gewonnen (naar mijn mening, ieder mening is verschillend).

avatar van nairobi

nairobi

Lekker op een zondag middag gekeken. Van begin tot eind zeer boeiend. En naar mijn mening een terechte oscar winnaar!

Absolute aanrader voor mensen die van een feel-good movie houden.

****

avatar van deTuinman

deTuinman

Vaag. Dit lijkt mij verre van een feel-good movie. Alhoewel, feel-good moviefans zijn van die mensen die alleen het de eerste en laatste 10 minuten snappen en onthouden, dus ok, het is feel-good.

avatar van serpico

serpico

deTuinman schreef:

Ik vind je reactie vaag. Of een film wel of niet feelgood is, hangt af van de algehele sfeer van de film. En die is bij Slumdog Millionaire ook inderdaad behoorlijk feelgood. Door het af te zetten tegen drama en ellende wordt het alleen maar sterker.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Elke keer als ik nu het nummer Paper planes hoor denk ik terug aan deze film en krijg weer een goed gevoel.

Als een film dat bereikt zegt dat toch ook wel wat vind ik.

avatar van jorkie

jorkie

nairobi schreef:

Absolute aanrader voor mensen die van een feel-good movie houden.

****

precies hetzelfde gedaan! erg leuke film