Genre: Drama / Misdaad
Releasedatum: 12 februari 2009
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Slumdog Millionaire
"What does it take to find a lost love?"
Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...
Older Jamal
Youngest Salim
Youngest Jamal
Airport Security Guard
Sergio
Een handtekening vragen aan je favoriete ster op de manier in deze film zie ik bij de playbackers-Toppers niet gebeuren.
rose
Ik ga (bijna) altijd in België naar de bioscoop.
Resh
Geweldige film! Eindelijk een ''bollywood'' film die het echt goed doet. Hollywood moet vaker in samenwerking gaan met Bollywood. Zeker goede combinatie. Het beste acteerwerk was zeker van de kinderen. Het levensverhaal laat de keiharde leven in India zien. Ik zat echt helemaal in de film. Kortom echt een topfilm. Enige nadelen zijn toch dat de vragen steeds overeenkomen met wat hij heeft meegemaakt, en het einde vond ik echt typisch bollywood waarbij ik me bij ergerde. Maar dit is zeker een van de betere films die ik gezien heb. Zeker een aanrader! Ik denk dat als ik de film nog een keer kijk, dat mn stem omhoog gaat.
minstens 4.5*
apolicum
bijna alle films draaien ze hier hier eerder?
4rat
Ik vond dit echt een prachtige film! Verhaal was goed en muziek was goed en het was echt een avontuurlijke romatische film!
En ik snap sowiezo niet dat veronica magazine maar 3 sterren voor deze film geeft, maar veronice geeft wel vakder slechte recensies voor goeie films!
Sjoerd111
Ik snap niet waarom iedereen juist zo aan de muziek van deze film hangt. Er zijn tig films met zo veel betere muziek, maar dan hoor ik er niks van hier.
Hero-man
mooi verhaal egt schitterend wat hij allemaal in zijn leven heeft meegemaakt en zo een quiz kan winnen en 20000000 roepies kan winnen egt heel mooi en goed verfilmd!!!
Hectometerpaal
Echt een fantastische film waarin je even in een compleet andere wereld wordt gesleept. De film heeft humor, actie, drama, avontuur en het thriller-genre in 2 uur gestopt. Ik moest erg lachen om het wc-incident.
Mooi om ook een beeld te zien van de harde werkelijkheid op een indische vuilnisbelt.
Meestal blijft het bij een schattig verhaaltje en wat gedans en gekus. Deze keer gelukkig niet.
Mai*
GEWELDIGE FILM!
Ik heb zo ontzettend genoten van deze film. Gewoon omdat er rond om het spel who want's to ben a milijonair" veel waarheid in zit wat er gebeurd in India.
Dat het eigenlijk een bollywood film is maakt niet uit, als je had gezegd dat het door een amerikaanse maatschappij was gemaakt had ik het geloofd.
Jamal als klein jongetje is om te kwijlen! Het is gewoon een mooie film met een leuk en goed verhaal erin.
Dus zeker waard om te gaan kijken!!
5 points to this movie!!
Mai*
Puntje van kritiek vond ik de hoofdrolspeler die bijna de hele film (op het einde na) totaal geen emotie lijkt te kunnen tonen.
Je mag toch verwachten dat een arme jongen die veel geld wint op zijn minst een glimlach op zijn gezicht kan toveren als hij een antwoord goed heeft en daarmee zijn bedrag verdubbelt.
Dat is heel simpel:
als je alles kwijt bent, je moeder en zo'n leven hebt gehad verwacht ik ook geen emotie.
Ook komt er duidelijk in de film naar voren dat het hem niet om het geld ging maar gewoon om lakita (als ik haar naam goed heb) te vinden...
Thomas83
De vele Oscar-nominaties trokken mijn aandacht, en het plot nog veel meer, en dus begon ik met hoge verwachtingen aan Slumdog Millioniare. Als je deze dan ook nog waar weet te maken, dan heb je als filmmakers wat mij betreft ongelofelijk gepresteerd en een juweeltje afgeleverd.
In de kern is Slumdog Millioniaire in feite vrij standaard en overdreven zoet, rijk aan gebeurtenissen en moralistisch, maar het hele plot is zo geniaal goed opgebouwd en op zeer originele manier verweven met de quiz Who Wants to Be a Millioniaire.
Met een hoop visuele pracht (adembenemende kleuren, fantastisch camerawerk met schitterende shots en een erg goede montage), en zonder dat deze afleidt en teveel overkomt als hipdoenerij, werd ik in de film getrokken. Op een of andere manier is Slumdog Millionaire enorm meeslepend, en het plot is een mix van avontuur, dramatiek, romantiek, spanning, en af en toe ook humor. Heden en verleden worden zo goed met elkaar gemixt, en zorgen ervoor dat de film ook erg lekker weg kijkt, met een prettig tempo erin. In flashbacks zie je hoe Jamal aan zijn antwoorden is gekomen, en tegelijk zijn deze ook een middel om een stuk van de stad Mumbai (en India in zijn algemeen) en de geschiedenis en levenswijze daar te tonen.
Zoals er in de spelshow naar de zeer grootste climax wordt opgebouwd is dat ook zo met de gebeurtenissen in het leven van Jamal. De laatste twee scènes zijn erg overdreven, Hollywoodiaans, alleen stoort het in dit geval niet. Sterker nog, de scènes zijn juist regelrechte voltreffers. De slotscène bezorgde me echt kippenvel, en ik beschouw Slumdog Millioniaire als een van de meest romantische films die er is, misschien wel het meest allemaal. Romantiek die echt werkt vind ik niet vaak in films, en het is op zich ook gek dat ik het in deze film wel vindt, want echt heel uitgebreid is de speciale band tussen Jamal en Latika niet uitgewerkt. Maar ook hier werkt het gewoon weer. De kracht van de film is dat het allemaal zo'n sterk geheel vormt, en mindere puntjes verbleken onmiddellijk doordat ze worden gecamoufleerd door de vele sterke punten.
Zo is de casting bijvoorbeeld een schot in de roos. Alle drie de hoofdpersonages komen in drie verschillende leeftijdscategorieën in de film voor, en ze lijken ook allemaal echt op elkaar. Bovendien acteren ze allemaal sterk. De oudste versie van Jamal staart wel veel duf voor zich uit, en in 1 scène gaat het wat mis en begint hij op Egbert-Jan Weeber-achtige manier wat raar met zijn ogen te rollen en zo, maar verder doet hij het gewoon erg overtuigend. Hij heeft ook de goede kop, en er is echt chemie tussen hem en de actrice die oudere Malika speelt.
Verder is de soundtrack ook nog eens erg mooi. Hij valt op, maar doet ook precies wat hij moet doen: de beelden ondersteunen. Het mooist vond ik denk ik nog het nummer “Jai Ho” en dat prachtige nummer in de subliem geschoten scène op het treinstation op het einde. En dan eindigen met antwoord D; "It's written", geniaal!
Hierna wordt er ook nog een echte kitscherige Bollywood-scène tijdens de aftiteling uitgegooid. De moeite waard om uit te zitten.
Zo'n ongelofelijke film verdient gewoon een enorm hoog cijfer, en hij verdient echt een hoop Oscars. In de cinematografische en specifiek muzikale categorieën maakt Slumdog Millioniaire denk ik sowieso een erg grote kans.
Halcyon
Hoge bomen vangen veel wind natuurlijk en een mens durft daarom al eens wat kritischer te kijken naar een film die in het jonge verleden veelvuldig met de loftrompet onthaald werd. En eerlijk gezegd, Slumdog Millionaire bewijst nog maar eens dat een Oscar echt geen graadmeter is voor de kwaliteit van een film. Veel meer dan een stroperige collage die erop geënt is de harten van het publiek te veroveren is deze film namelijk niet. Eén eigenschap getuigt echter van het tegendeel: het originele uitgangspunt. Dit laat namelijk toe dat aan de hand van de op Jamal afgevuurde quizvragen, zijn ontroerende levensverhaal tot in de kleinste details gereconstrueerd wordt. Een aparte en uiterst inventieve manier van storytelling, maar daar houdt het helaas een beetje op.
Het is niet zozeer de hoedanigheid van Jamals levensverhaal dat voor ergernis zorgt, wel de mierzoete invulling ervan. Gaandeweg groeien de verwrongen relatie met zijn broer en zijn hartstochtelijke liefde voor Latika uit tot de hoofdlijnen van verhaal. Maar het zijn tevens ook de grootste struikelblokken aangezien ze pijnlijk oppervlakkig blijven, ondanks de (veel te) lange speelduur. De klefheid waarmee dit alles op groteske wijze georkestreerd wordt lijkt bovendien een allesbehalve oprechte sollicitatie naar het glanzende beeldje. En het houdt niet op, want ook de audiovisuele inkleding van Slumdog Millionaire is eerder misplaatst dan complementair aan het verhaal. Zo zijn de diagonale camerastandpunten compleet onfunctioneel en is de poppy soundtrack een wat krampachtige poging om het geheel zo Indisch mogelijk te laten ogen. De kostumering en de stedelijke fotografie waren wat dat betreft al voldoende.
Mocht de uitwerking van Slumdog Millionaire niet zo luchtig zijn, dan zou Jamals aangrijpende levensverhaal veel meer kans hebben om de juiste snaar te raken bij het publiek. Al is het maar de vraag of dat de betrachting was van het regisseursduo. De boodschap van deze prent is dan weer een mooie afsluiter: het lot bepaalt alles.
Threeohthree
halverwege de film schrok ik wakker door een schot van een revolver. Na dat schot heb ik een redelijk tot goed verhaal gezien
met alle ingrediënten van dien. Ook deden de acteurs hun best om zo goed mogelijk in hun rol te blijven.
Dus al met al een leuk en intressant verhaal over het ( hedendaagse ) leven in India maar ik vond de trein tog wel erg langzaam op gang komen.
anne J
Grote winnaar bij de BAFTA's vanavond. Nou ben ik wel benieuwd geworden naar Slumdog Millionaire.
Ricky Roma
Slumdog Millionaire gaat sowieso de Oscars domineren op 22 februari. Spijtig genoeg is het een film (goed te vergelijken met Juno) die vlug zal vergeten worden nadat alle awards zijn uitgereikt.
Nick Hardeman
Ik heb hier weinig aan toe te voegen.
Ga kijken en oordeel.
Voor mij een van de betere films in jaren..
maxcomthrilla
Daarbij vermeld dat Slumdog Millionaire allesbehalve een typische Oscarfilm is. Daarvoor oogt hij veel te modern, inventief en steunt hij niet op oude bekenden van Hollywood in de vorm van regisseurs of acteurs.
Onzin! Hij zoekt zijn broer alleen maar op omdat hij Latika op die manier kan traceren.
Kom zeg, als je deze 'frisse film' nu al gaat vergelijken met die standaard, oerconservatieve, dramatische troep van Clint Eastwood......
Wederom onzin. De film heeft notabene meerdere publieksprijzen gewonnen.....Mocht de film nou een 3,1 op IMDB noteren dan zou je jezelf misschien nog kunnen afvragen of er niet beter voor een meer dramatische setting was gekozen.
Ben trouwens blij dat het verhaal niet overgedramatiseerd wordt. Gewoon een typisch voorbeeld van een avonturenverhaal waarbij je van de ene in de andere verbazing valt, in de vorm van prachtige droomlocaties.
Verder focust deze film zich gewoon op het liefdesverhaal tussen Jamal en Latika. Thank god dus, dat alleen hun gezamenlijke historie wordt uitgediept en niet zozeer andere, compleet irrelevante personages, gebeurtenissen of hun gehele wel en wee tijdens hun schoolperiode......
Ben trouwens blij dat het verhaal niet overgedramatiseerd wordt.
Huh? Het verhaal lijkt mij juist extreem overgedramatiseerd. Maar dat is ook duidelijk de bedoeling, het lijkt mij meer een soort sprookje.
Aan de andere kant vind ik het ook niet bepaald typisch Oscar-materiaal (al worden de referenties naar Eastwood inmiddels wel erg sneu).
RZeemering
Ik heb me kostelijk vermaakt bij deze film. Maar een vijf sterren kan de film mij niet ontlokken. Daarvoor werd het mij aan het eind toch over the top romantisch. Een uiterst origineel uitgangspunt met een goede uitwerking daarvan zorgen toch zeker voor een dikke vier. Ik was ook erg te spreken over de shots. Ik had van tevoren gehoord dat het tempo erg hoog lag in deze film. Dat viel gelukkig erg mee (voor mij dan) waardoor ik niet het gevoel had in een videoclip te zitten.
rupie
Er wordt vaak scheef gefilmd.dat vind ik nogal rot kijken.en daarom ook oerslecht ja.
Bij die actiefilms die jij bovenaan in je "Top 10" rijtje hebt staan niet?
chris74
Het verbaast me nog steeds dat deze film zo goed bevonden wordt.
Kan me jou bevinding voorstellen, zeker als je je top 10 bekijkt, Tis nou niet bepaald een actie film he !!
dmestebans
Superfilm,
Ik was zo betrokken in de film dat de twee uur zo voorbij waren. Erg leuk om te zien hoe hij aan alle antwoorden komt. Geweldige setting zo in Mumbay. Ook de ontwikkeling van de personages van kind naar adolescenten vond ik erg mooi.
Zeker de 4,5* waard
Halcyon
De uitwerking oogt inderdaad wat meer eigentijds en blits, maar au fond blijft het natuurlijk een dertien in een dozijn liefdesverhaaltje. Oscarmateriaal met andere woorden.
Wat ik zeg dus: een verwrongen relatie.
Ik vrees dat je dingen leest die er niet staan. Ik maak nergens een vergelijking met de "troep" van Eastwood (Die term is voor jouw rekening trouwens, want Eastwood heeft in mijn ogen toch zeker één goeie film achter z'n naam.) Wat ik wel zeg is dat Slumdog Millionaire tegemoet komt aan een mainstream publiek omdat het hartjes tracht te veroveren door middel van een mierzoet verhaaltje.
Ik had het met die "gevoelige snaar" in de eerste plaats over mezelf natuurlijk, maar je hebt gelijk, mezelf extrapoleren naar "het publiek" is inderdaad wat kort door de bocht. Al kan je het mainstream publiek (dat deze film gunstig was) natuurlijk ook niet finaal definiëren als hét publiek.
Zie reactie van kos.
Op festival zit toch meestal niet het "mainstream" publiek. Verder vind ik het ook maar maf om dit een typische Oscarfilm te noemen. Zelfs afgezien van de stilering trouwens.
Halcyon
Die stilering camoufleert natuurlijk een en ander, maar ik blijf erbij dat Slumdog Millionaire au fond niets meer is dan een zoveelste romantisch sprookje waarin de zoektocht naar en de verovering van het meisje centraal staan. Met de nodige hindernissen weliswaar, zoals de clichés dat voorschrijven. Het globale concept met de quizvragen vond ik dan weer erg tof gevonden. Dat is ook de voornaamste reden waarom ik naar de bioscoop gelokt werd. De 10 oscarnominaties alvast niet en de bijna 9 euro die ik eraan kwijt was nog minder.
Wie weet heb ik me wel blind gestaard op die 10 oscarnominaties, maar zelfs los daarvan vind ik deze prent vrij slecht. En vooral te lang.
99% van de alternatieve cinema is te herleiden tot oscar materiaal als je dat wegneemt wat het speciaal maakt natuurlijk.
Uiteraard is het au fond een feel-good liefdesfilmpje, maar dat maakt iets toch niet meteen een Oscarwaardige film.
Ik verbaas mij er nog steeds over dat deze zo goed ontvangen wordt, vind het zelf namelijk helemaal geen film die het goed zou doen bij de Oscars.
Halcyon
Het gaat me vooral ook om die melige (Vlaemsche betekenis van het woord) manier waarop alles gebracht wordt. Ik koppel dat a priori aan Oscarmateriaal. Misschien is mijn beeld van de Oscars hierin te beperkt of gewoonweg fout, dat zou kunnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zulke zaken niet op de voet volg.
Bovendien bepaalde datgene wat deze film zo anders maakt mee mijn negatieve kijkervaring: het camerawerk en de score.

'Slumdog Millionaire'-acteur Irrfan Khan overlijdt op 53-jarige leeftijd

Dit is de code voor deze legendarische gratis film van Pathé Thuis

Dit zijn de grootste Oscarwinnaars van de 21e eeuw

The Pianist

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

La Vita È Bella
Komedie / Oorlog, 1997
slumgebaseerd op boekindian leadbedrogsuspicionmumbai (bombay), indiaspelshowquizquiz show weesduringcreditsstingertaj mahal, indiamumbai south asian leadloose adaptation