• 9.383.742 stemmen

Met onder meer: Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Gesproken taal: Frans, Hindi en Engels

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

Sergeant Srinivas

Vision Mixer

Older Latika

Police Inspector

Airport Security Guard

avatar van Bla

Bla

Alleen de fonts zijn zo simpel als wat, verder een mooie poster.

bertito

Deze film is voor mij echt een kwelling om naar te kijken. Ik weet dat het leven in de slums keihard is, maar hier worden de slums misbruikt en verkracht. De regisseur benadert het verhaal in overspannen MTV overdrive modus, flitsend en glamorous, maar dan met stront en geweld. Samen met de hippe soundtrack wordt het geheel als een zinderende hapklare brok voorgeschoteld. Zwaar fictief, met zeer slimme en verborgen manipulaties betreffende ons eigen westerse morele failliet geprojecteerd op het weerloze en ernstige sociale probleem van de sloppenwijken.

De film heeft slechts oscars gewonnen uit westerse schuldgevoelens tegenover arme landen omdat men niet kan zien dat het een valse parabel is. (over het westen)

avatar van polopolo150

polopolo150

Aardig gemaakt.. sommige scene's ware ook best leuk.. maar dat was alles..

Als dit echt de beste film is van 2008.. dan kan ik niet geloven hoe we achteruit zijn gegaan..

avatar van boez

boez

goed, maar niet de beste film 2008!!!!!!!

avatar van polopolo150

polopolo150

bertito schreef:

Zo'n gevoel heb ik ook..

Ik heb niet echt zo veel films gekeken in 2008. Ik heb trouwens niet eens gezien welke films zijn genomineerd voor de oscars.. maar ik heb een rare gevoel dat jouw reden misschien een beetje waar is.

polopolo150 schreef:

Zo'n gevoel heb ik ook..

Bijval Het is niet zo dat ik Slumdog Millionaire helemaal wil afkraken, ik zag ook heus wel dat er hard is gewerkt aan deze film op het gebied van fotografie en editing. Toch denk ik dat het verhaal niks met het echte leven in sloppenwijken te maken heeft. Nu zijn er zoveel films die zich afspelen in een bepaald milieu en die totaal onrealistisch zijn, maar desalniettemin kon ik dat gegeven bij deze film niet verdragen.

Er is een scene dat het jongetje in de stront springt om toch een handtekening te bemachtingen van die beroemde man, en dat dat andere kleine jongetje deze handtekening weer verkoop. Bij die scene werd het mij duidelijk dat de film een projectie is van elementen uit de consumentistische en commerciele cultuur, doordrengt met celebrity-isme, waarvan een 4-jarig straatarm kind in India onmogelijk van op de hoogte kan zijn.

Een gevoel van oneerlijkheid bekroop mij.

avatar van Woolf

Woolf

Ik heb me ronduit geergerd bij deze film. Wat ongeloofwaardig en ook hypocriet. Geirriteerd aan het feit dat de hoofdrolspeler een steeds blanker en westers uiterlijk krijgt naarmate hij ouder wordt. Verder heb je als je opgegroeit op de vuilnisbelt geen puntgaaf gebit met een tandpasta glimlach als je volwassen bent. Ze hadden allebei minstens een paar tanden/kiezen moeten missen. Maar dat is blijkbaar toch te veel gevraagd: een liefdesverhaal met twee fysiek en mentaal gehavende mensen. Nee, alleen mooie mensen hebben recht op geluk en liefde. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het is te veel om op te noemen. Onbegrijpelijk dat deze film zoveel oscars heeft gewonnen. Ik heb echt een nare smaak aan deze film overgehouden.

avatar van vansoest

vansoest

prachtige film, en goed in elkaar gezet.

mocht wel wat realistischer zijn.

4.5

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Woolf schreef:

Lieve Woolf, hélemaal met je eens, ik zag net dat jij 41 bent, zou je een keer met me naar de film willen??

Ik val nl op vrouwen van mijn leeftijd.

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

Moviemeter Datingservice

avatar van mcdaktari

mcdaktari

het moet niet gekker worden

avatar van Masterkale

Masterkale

Leuke originele film. De beste film van 2008 vond ik hem niet.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Naar goed Amerikaans gebruik massaal overgewaardeerd met acht oscars, maar dat maakt de film op zich niet minder mooi. Een simpel doch doeltreffend verhaaltje over doorzettingsvermogen, religie en kiezen voor het goede. En dat met een mooie onderlaag over het moderne India als opkomende economie. Ik hoop dat die acht onterechte oscars er in ieder geval toe leiden dat Hollywood zijn grenzen gaat verleggen naar meer van dit soort films.

avatar van 'steeff

'steeff

Geweldige film zeg

avatar van selfhealing

selfhealing

bertito schreef:

Een gevoel van oneerlijkheid bekroop mij.

Dan weet jij zeker nog niet hoeveel invloed bollywood heeft op de inwoners van India? Vooral zo'n mega icoon als Amitabh Bachan. Ieder kind kent hem, neem dat maar van mij aan. Doe een streek proef en ondervraag een willekeurig kind daar. Je zult versteld staan, iets dat je onmogelijk kan voorspellen met je westerse maatstaven.

selfhealing schreef:

Ik heb het niet over acteurs maar over de schrijver/historicus/psycholoog/filosoof Vikas Swarup. Zijn script staat bol van de kindermishandeling, wat niks te maken heeft met sloppenwijken, maar wat een symbool is van het recht van de sterkste in de (opkomende) kapitalistische maatschappij in India.

avatar van OttoO

OttoO

Zeer matige film. Kinderachtig verhaal, totaal ongeloofwaardige plot, ergerlijk slecht geacteerd. Flauw afkooksel van de zo al puberale feel good films uit Hollywood. Enkel helemaal uit te kijken in fastforward en onder aspirine. Eens te meer een film die enkel een Oscar wint vanwege misplaatste politieke correctheid in Hollywood. Een absolute afrader - behalve voor seniele oma's.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

OttoO schreef:

OttoO, heeft hier meer dan gelijk.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Neuh, niet echt...

avatar van Tharoy

Tharoy

Hoezo heeft OttoO nou gelijk? Zijn reactie is volgens mij puur bedoeld om te flamen en andere reacties uit te lokken.

Maar goed, ieder zijn mening.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

OttoO schreef:

Ik vrees dat seniele oma's stuiptrekkend van de bank rollen door de regie van Danny Boyle.

avatar van OttoO

OttoO

De hoge score voor deze film is symptomatisch voor een site waar plastic gedrochten als The Green Mile en Shawshank Redemption de toon aangeven.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Maak je niet zo druk, joh; de score is inmiddels alweer duchtig aan 't dalen, en het zal heus niet ál te lang meer duren voordat Slumdog Millionaire een score heeft die 'ie wél verdient

avatar van Banjo

Banjo

• 2042 berichten

wat een gekke film! ik heb m 2 weken geleden gezien maar die drukke gekleurde beelden flitsen nog wel eens door mijn hoofd!.

ik heb denk ik, te dicht voor het scherm gezeten

avatar van Don MN

Don MN

Haha, dat had ik ook, je wordt er wel een beetje moe aan je ogen van.

avatar van madmax007

madmax007

Redelijke film, maar dat hij bijna alle vragen die gesteld werden in het spelprogramma kon beantwoorden en hoe dat kwam, is toch wat te ver gezocht.

Prima slotsong vandaar mijn score.

avatar van Jessikip

Jessikip

Ik vond het een hele mooie film.

Een goede afwisseling tussen het spel en het verleden.

avatar van Tharoy

Tharoy

Edit:

Ik wil geen ruzies en confrontaties uitlokken, excuses. Toch erger ik me aan dit soort berichten die geweldig proberen te klinken.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Tharoy schreef:

Wat een geweldige woorden zeg, lang over na gedacht? Nee, serieus: ga vissen.

Ik moet zeggen dat 'ie het best mooi verwoord heeft, hoor

Tharoy schreef:

Edit:

Niks mis met reviews die literair ook nog iets voorstellen.