Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 9 oktober 2008
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Hunger
"An odyssey, in which the smallest gestures become epic and when the body is the last resource for protest."
Hunger gaat over de laatste zes weken uit het leven van de Ierse hongerstaker Bobby Sands. Sands zat in 1981 in de beruchte H-blokken van de Maze-gevangenis in Noord-Ierland. De politieke gevangenen kwamen in opstand tegen de barre omstandigheden in de gevangenis.
Bobby Sands
Gerry's Girlfriend
The Governor
William
b00ts
Indrukwekkende film met mooi camerawerk. Het heeft wellicht ook met de leeftijd van mensen te maken die de film saai vinden. Mensen die "the troubles" niet dagelijks in het journaal hebben meegemaakt. Enfin, het is geen spektakelfilm. Voor een docu wat te mager want de achtergronden worden maar weinig belicht. Het gesprek tussen Bobby en de priester.....zoals dat later weer terugkomt..... prachtig.
td1991
Ja, ik vind hem saai.. ik had er meer van verwacht. Het is geen 'leuke' film die je even een avondje gaat kijken...
Blood Duster
Nee, je hebt gelijk, het is best een serieus werkje, deze film. En daar dit geen alledaags filmpje is, maakt het deze film tot iets bijzonders. Ik heb genoten....
arie-lex
wat een trage film ben letterlijk in slaap gevallen en later weer doorgegaan waar ik was gebleven, het enige aspect wat goed aan deze film is is dat het echt gebeurd is en geloofwaardig is verfilmt. maar mijn god wat duurt het allemaal lang.
tal1b
wow, met deze fim wordt je echt met de neus op de feiten gedrukt.
'prachtig' verfilmd, die je meeneemt en een beeld geeft hoe het er werkelijk aan toe heeft moeten gaan.
@ td1991, tja als je de plot ff leest, weet je wat je te wachten staat..
Erwinner
Strakke film.
Had totaal iets anders verwacht met véél meer verhaal, gaan ze het verkloten door aan het begin en einde met wijsvingers te strooien, past totaal in deze artistieke gevangenis film. Want ja, er zaten geweldige lange scene's in met hele aparte kleuren, heel indringend allemaal.
Voor mij weer eens een gevangenis drama waarin je voelt hoe levenloos het er daar aan toe kan gaan. Geweldige sfeer setting dit, alleen de hongerstaking zorgt voor een behoorlijke aftrek, want weg was de sfeer.
Schipperen met mijn cijfer, 3.7 dan maar, en ben alweer veel vergeten door de leegte. Verrassend en continue geboeid gekeken.
Kirth
Per toeval beginnen kijken naar deze film, en heb het me geen minuut beklaagd. In de commentaren kan men lezen dat er weinig dialogen zijn, helemaal niet erg want de film spreekt voor zich. Na de film herinnerde ik me een citaat, dat men een samenleving kan inschatten aan de hand van de manier er met gevangen wordt omgegaan, als dat zo is zag/ziet het er niet goed uit voor het Verenigd Koninkrijk...
Maar men mag niet uit het oog verliezen waarom ze in de gevangenis belandden. Goede film.
gauke
Grandioos sterke film, die doet vermoeden hoe het er bijvoorbeeld in Guantánamo Bay aan toe moet gaan. Vooral het begin van de film met de voice-over van Margaret Thatcher is ijzersterk (een politicus die m.i. ook voor het tribunaal in Den Haag had moeten verschijnen, omdat er veel bloed aan de handen van 'the iron lady' kleeft). Een film die je naar de keel grijpt omdat je de cellen als het ware proeft, ruikt en hoort.
Vic Mackey
Indrukwekkend, naargeestig en niet voor gevoelige kijkers. E'n van de betere films die ik de afgelopen tijd heb gezien!
Donkerwoud
In een maand waarin ik al zoveel prachtige films heb gezien kan een titel als Hunger er ook nog wel bij. Er zijn weinig films die volstrekte ranzigheid zo weten om te zetten in esthetische schoonheid als Steve McQueen dat met deze poëtische film doet. Met als absolute hoogtepunt het moment dat het hoofdpersonage voor onze ogen wegkwijnt tijdens zijn hongerstaking en zijn lichaam geteisterd wordt met zweren en doorligwonden. Over de macht en onmacht van zowel gevangene als gevangenbewaarder.
93.9
Begon veel belovend, zakt langzaam in en krijgt op het einde een opleving.
Geldt overigens niet voor de acteurs in de film.....
Net 3 sterren, erg afstandelijke film.
Bij tijd en wijle indrukwekkende scènes van de smerig- en ranzigheid van het gevang, maar de beste scène uit de film is juist de scene tussen Bobby en de father an wie Bobby duidelijk maakt wat zijn overwegingen zijn dit te doen. Fantastisch geschreven en geweldig geregisseerd.
Mar10Segovia
Het is geen lange film en de daadwerkelijke hongerstaking is zeer zeker wel aangrijpend. Maar totdat die staking begon vond ik de film ronduit saai. De (door velen inmiddels terecht geprezen) scene tussen Bobby en de priester was dan wel weer erg sterk, maar waarom een scene van iemand die 2 minuten lang die ranzige hal aan het dweilen is bijvoorbeeld? Dat voegt mijns inziens niets toe en zo waren er nog wat momenten in de film.
nachtschade
Geweldige film! Je proeft de naargeestigheid die in de maze gevangenis heerste. Absoluut hoogtepunt: de messcherpe dialoog tussen de priester en Bobby Sands.
Heb anderhalf uur op het puntje van mijn stoel gezeten en me geen moment verveeld.
Bijzonder sterk.
Jebus
vond dit ook een heel sterke film, mede door dat er niet veel in gesproken word! En het gesprek tussen de priester en Bobby is een moment in de film dat alles sterker maakt, een scène van meer dan 10 minuten in 1 take, geen camerabeweging, sterk! Je moet het maar durven. En geen schrik hebben dat zoiets je film doet stil vallen!Hier in tegendeel!Een dikke 4
sworsvism
Sterk. Van begin tot eind sprakeloos. Prachtig gespeeld en in beeld gebracht. Zeker de moeite waard.
booyo
Goed verhaal en eigenlijk ook gewoon een goede film. Toch heb ik hem niet als zodanig ervaren.. Ik denk vooral omdat ik Hunger als ontzettend traag ervaarde, normaal gesproken vind ik dat helemaal geen minpunt maar hier wel. Jammer, want hier had voor mij persoonlijk veel meer in kunnen zitten!
booyo
Haha, precies hoe ik erover denk. Die scene tussen Bobby en de priester is echt waanzinnig, maar dat dweilen van die gang inderdaad.. Wat een onzin om daar zoveel tijd aan uit te wijden!
Anna bij Nacht
Mooie film, maar helaas niet indrukwekkend. Alle lof voor de acteurs en ook goede perspectiefwisselingen, maar het geheel greep me niet genoeg aan om het indrukwekkend te vinden.
Fran
- 1953 berichten
Deze film was heel indrukwekkend en ook ijzingwekkend. Het is niet echt een filmpje waar je lekker even tussendoor voor gaat zitten. Het heeft wel indruk op me gemaakt. Knap ook dat er in het begin zo weinig in gesproken werd. Dat maakte echter wel dat ik er misschien toch wat minder binging met het verhaal had.
Ik ben blij dat ik de film gezien heb maar ik vond het wel moeilijk om naar te kijken omdat het zo traag verliep en bij tijd en wijle behoorlijk ranzig was. Maar het werd zeker wel indrukwekkend verfilmd.
Montorsi
Sterke film.
Had hem graag vorig jaar al in de bioscoop willen zien, maar toen kwam het er niet van. Gelukkig kunnen lenen van een collega.
Weliswaar ietwat langerekt, maar daarom niet minder intens. Je krijgt goed hoogte van de smerigheid en de vernedering in dit cellenblok. Na de dialoog aan het tafeltje wat zeker een kwartier duurde (sterke scene), kenmerkt het laatste stuk zich door de staking van Sands waar je echt meevoelt met zijn pijn. Vind Fassbender sowieso een uitstekende acteur, en ook hier stelt hij niet teleur. Vond hem in deze rol akelig veel op Christian Bale lijken.
Had qua afwerking misschien wat beter gekund, maar voldoet verder wel aan mijn verwachtingen. 3.5*
danuz
Ik waardeer het grotendeels Spartaanse karakter van Hunger enorm. Vooral wanneer er niet wordt gesproken, wanneer de lichamelijkheid op de voorgrond treedt (op het begin van de met stront besmeurde cellen, later het gespartel en uiteindelijk de uitgebeendheid) en wanneer op muren wordt ingezoomd, wanneer op beenderen wordt gefocust en een gezeemde grond wordt gefilmd. De film heeft dan geen context nodig, geen taal, geen sentiment. Jammer toch dat McQueen zich daar niet geheel aan weet te houden, zich soms buiten de muren van de gevangenis treedt en op het einde met een herinnering illustreert.
De handt van een beeldend kunstenaar is hier te zien en het levert een soms zeer geconcentreerde film op. Bravo daarvoor.
Nu is het wachten op films van o.a. Doug Aitken (McQueen zelf is ondertussen al bezig aan een volgende film, Fela getiteld).
danuz
[..]De handt van een beeldend kunstenaar[..]
Schrijft ik nu echt hand met dt? Ik maak nog wel eens spelfouten, maar deze..
JDSsmetje
''Hunger'' is een film die ik willekeurig uit een dvd-catalogus van een videotheek gehuurd heb, zonder ook maar enige voorkennis, ik kende de film echter nog niet. Ook had ik op de hoes van de dvd enkel maar het plot gelezen, en dus niet naar de namen van de regisseur of acteurs gekeken. Dat Steve McQueen deze prachtfilm geregisseerd heeft kwam ik maar bij de aftiteling te weten. Overigens is dit één van de weinige Britse films die ik gezien heb die zich op het genre filmhuis weten te storten.
"Hunger" heeft mij geboeid. De soms wel lange shot's kon ik perfect zonder enige onderbreking van mijn spanningsboog uitkijken. Uitzondering is de scène die op de poster staat. Ik had daarbij wel geen verveling, maar het boeide me ook niet mateloos.
De folteringen die de gevangen moeten ondergaan voelen zeer oprecht aan door de neutrale uitwerking. Nergens had ik een geforceerd sentimenteel gevoel of iets dergelijks.
Overigens doet Micheal Fassbender, die wat Montorsi al eerder aangaf op een bepaald moment op Christian Bale begon te gelijken, het zeer goed. Heel erg geslaagde en sterke film dus.
Noodless
Langdradig en ondanks de dramatische gebeurtenissen kon me deze film helaas niet boeien. De vernederingen in de gevangenis zijn hard en intens, maar op de één of andere manier ontbrak de betrokkenheid bij de verschillende personages. Sommige scènes zoals het poetsen en de lange dialoog met de priester vond ik saai. Helaas maar een 4/10.
( J )
op momenten erg sterke film...maar zoals eerder gezegt ook wat momenten die in dezelfde stijl geprobeerd zijn maar gewoon niet aanslaan...jammer...
vond de feeling van het hele gevangenis gebeuren erg goed gedaan..
Had het zelf waarschijnlijk interessanter gevonden als er wat meer gepraat werd in de film...zoals hoe de gevangen elkaar zover kregen om het plan uit te voeren en waarom ze dit echt wilden doen..
de slechte omstandigenheden komen mooi naar voren,maar de woede van de mannen komt niet echt naar buiten lijkt het soms...verbaal gesproken dan...
Mr_White
- 2067 berichten
Recht voor zijn raap. McQueen verheerlijkt de gebeurtenissen op geen enkele manier. Zo zie ik bijvoorbeeld een heleboel kritiek op die poets-scène maar in zijn langdradigheid wordt wel benadrukt hoe nietszeggend hun eerdere protesten waren. Zij zitten de hele dag in hun eigen pis en stront, en met welk doel? Uiteindelijk is er een enkele man die twee minuten per dag spendeert met het opruimen ervan en that's it.
Eerste helft van de film is overigens een stuk zwakker dan de tweede helft. Vanaf het punt dat de focus op Bobby Sands komt, lijkt de film eindelijk zijn weg gevonden hebben. Regie is ook een stuk sterker, zoals dat ruim 15 minuten durende shot tussen Sands en de priester, of die 'zwevende' camera met de opzwellende beelden en geluiden van vogels als Sands praktisch op sterven ligt. Op zo'n momenten laat McQueen zien dat hij als regisseur nog een interessante toekomst voor zich heeft liggen.
Renzos
Zoals meerdere mensen hier al zeggen hij is zeer langdradig en voor een film die maar 90 minuten duurt zegt dat genoeg. Ik had er heel veel van verwacht maar werd niet meegenomen in het verhaal helaas.
Mars4i
Deze film is bijna onmogelijk te beoordelen. Aan de ene kant een ijzersterk thema dat zonder compromissen in beeld wordt gebracht. Maar de manier waarop de film in elkaar is gezet valt zwaar tegen. Het eerste stuk is bijna zonder spraak. Dan volgt een 20-30? minuten durend gesprek met de pastoor en het langzame sterfbed (afschuwelijke manier om dood te gaan trouwens). Alles gaat in een zeer laag tempo. De irritatie daarover overheerst helaas bij mij. Daarom maar 2.5 sterren.

'Joker: Folie à Deux' vergde streng dieet: hier vijf andere films waarvoor acteurs afvielen en aankwamen

Vijf goed beoordeelde moderne gevangenisfilms

Jagten

Control
Biografie / Drama, 2007

The Broken Circle Breakdown
Drama / Muziek, 2012
gevangenispolitiegeweldgevangenehunger strike biografienorthern irelandbelfast, north irelandcatholic priestjaren 80ira