• 9.376.732 stemmen

L'Instinct de Mort (2008)

Misdaad / Drama | 113 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Public Enemy Number One (Part 1) / Mesrine: L'Instinct de Mort

Oorsprong: Frankrijk / Canada / Italië

Geregisseerd door: Jean-François Richet

Met onder meer: Vincent Cassel, Cécile de France en Gérard Depardieu

Gesproken taal: Frans, Spaans, Arabisch en Engels

Releasedatum: 15 januari 2009

Plot L'Instinct de Mort

Verfilming van het leven van Jacques Mesrine, een beruchte Franse misdadiger uit de jaren '70. In dit eerste deel zien we hoe Mesrine, na gediend te hebben in het Franse leger in Algerije, zijn leven opnieuw probeert op te pakken. Hij raakt echter via zijn vrienden al snel verzeild in de criminaliteit en zijn misdaden nemen steeds grotere vormen aan, later geholpen door zijn nieuwe liefde Jeanne Schneider. Nadat Frankrijk hem te heet onder de voeten wordt, gaat hij op dezelfde voet verder in Canada.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jacques Mesrine

Jeanne Schneider

Jean-Paul Mercier

Sylvie Jeanjacquot

Pierre André Mesrine, father of Jacques

Mesrine's mother

avatar van Figo

Figo

Ben het volledig eens met dutchtuga. Ook ik had erg veel moeite om in de film te geraken. Geen moment is er sprake van onderhuidse spanning (zoals een Leone en een Melville dat geweldig konden opbouwen). De vaart in deze film werkt voor geen meter. Het gevolg is dat we een zwart-wit beeld krijgen voorgeschoteld. Richet presenteert feitjes maar weet er absoluut geen diepgang aan te geven en maakt er ook geen geheel van. L'instinct de Mort biedt een eenzijdig beeld op het persona(ge) Mesrine en romantiseert zijn geweldsdelicten. Richet probeert op deze manier sympathie te wekken voor een gewelddadig en gewetensloos persoon, maar faalt in mijn ogen. Over Cassel geen slecht woord. Had het project aan een andere regisseur en scenarist gegeven en je had een beter resultaat gekregen.

avatar van gotti

dutchtuga schreef:
Die rush zorgde er bij mij juist voor dat ik geen moment in de film geraakte en dat de onderhuidse spanning erg ver te zoeken was. Die Mesrine was blijkbaar een zeer fascinerend personage, maar de film doet hem weinig 'eer' aan op deze manier.

De film zorgt er vooral voor dat de onnodige dingen aan ons voorbij gaan. Niets efficiënter dan vertellen dat er een bank overvallen dient te worden, om in het volgende shot Cassell met zijn gevangenis kledij in de gevangenis zien staan. Ik hoef niet meer te weten en er kan op zo'n manier meer aandacht besteed worden aan de dingen die er écht toe doen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

En welke zijn die dan? De film lijkt overal wel aan voorbij te gaan.

avatar van Wouter

Wow. Wat een film. Zo worden ze niet meer gemaakt (dacht ik).

Briljante regie, geweldig gecast en gespeeld. Jammer dat ie in tweeen gedeeld is.

avatar van cornelis

cornelis

Nou nog stemmen.

avatar van Wouter

Dat doe ik pas als ik de tweede gezien heb.

avatar van Rette

Rette

Inderdaad zo worden ze niet meer gemaakt! wat een film in tijden!!!!!

avatar van KardoX

KardoX

Vanavond die film gezien in de Bios, en wat een Briljante film is dit zeg!!! alles is gewoon goed in dit film, Vincent Cassel kan echt geweldig acteren. ik begin verliefd te worden op films uit Frankrijk, net ook MR 73 gezien en ook helemaal geweldig!!! daarom een dikke 5

avatar van timbo_

timbo_

Wouter schreef:

Dat doe ik pas als ik de tweede gezien heb.

Die is helaas wel echt iets minder.

avatar van scumfrog

scumfrog

Bot, goed geacteerd en prachtige dialogen. Eentje van deze kwaliteit was alweer even geleden, daarom van mij een dikke 4.

avatar van Nohands

Nohands

Niet slecht, maar ook niet echt supergoed...had inderdaad wel iets meer misdaad in mogen zitten (actie)

Maar goed, we wachten deel 2 wel af.

avatar van IcU

IcU

De film werd naar mijn mening in het begin te veel met fragmenten verteld waardoor het moeilijk werd om je te binden met het hoofdkarakter. Deze werd trouwens wel uitstekend gespeelt door Vincent Cassel, die toch wel hoog staat bij mij. Vincent Cassel is echt een boef. Een gangster die je niet wilt tegen komen in een steegje in het donker. Iemand die je te vriend moet houden, zoals er in verschillende scenes naar voren kwam. Dit karakter werd dus goed neer gezet en geregisserd. Het verhaal was intressant genoeg om de bijna 2 uur voorbij te laten vliegen. Er gebeurde constant wat en de vaart werd nooit minder. Daar was ook geen kans voor, want je hoefde maar 2 keer te knipperen en hij had al 3 kinderen. Daar tegen over stond wel dat je wel een idee kreeg over het leven van Mesrine: Snel, chaotisch en gevaarlijk. Na wat vlotte scenes in het begin werd de lijdens weg en de ontsnapping wel op ‘normale’ wijzen verteld. Dit omdat dit uiteraard een groot ding in zijn leven was. Opzich kun je dit zien als stijl breuk. De gehele film werd in fragmenten verteld, wat niet gebeurde op het einde. Ook de soms opduikende splitscreens had niet gehoeven van mij. Dit haalt een stukje dramatiek weg, omdat je twee reacties tegelijk ziet, en de eenzaamheid niet naar voren komt. Je ziet namelijk gewoon twee mensen op je scherm.

Ook moest ik in het begin wel wennen aan Gerard Depardieu, die met zijn bril op wel enorm veel op Lee Towers leek. Dit deed mij meer grijnzen dan huiveren van de Godfather achtige, duistere man die, net als Cassel's rol, goed vertolkt werd. Dat de film in 2 delen gesplitst is en bijna gelijk uitkwamen, doet mij wel deugd. Ik kijk hier ook zeker naar uit naar part 2.

avatar van tal1b

tal1b

goeie franse film, ben benieuwd naar de 2e.

avatar van plompa

plompa

toffe film. Moet deel twee nog ff "vinden". Wil m graag zien.

avatar van lykathea

lykathea

Heeft mij minder overtuigd dan ik had gehoopt, maar weet door enkele sterke scenes en een uitmuntende Cassel toch enorm te boeien.

Aan de ene kant is dat van de hak op de tak springen soms enorm frustrerend, omdat je eigenlijk toch best had willen zien wat er nou precies gebeurd is, nu zie je meestal alleen het gevolg van een actie die je niet mocht zien. Erg jammer.

Maar aan de andere kant was die montage meedogenloos echt, Man loopt binnen, boem, depardieu is dood. Dat was 't dan. Geen ellelange gesprekken over het hoe en waarom, shit just happens.

Sterkste scene voor mij was toch duidelijk waar Mesrine het leven als een crimineel afgezworen lijkt te hebben, maar dan toch weer de smaak te maken krijgt, en zijn vrouw daartegen protesteert. Waarna Jacques even gauw een pistool in d'r mond schuift. Enorme spanning, en laat in mijn optiek bovendien zien dat Mesrine absoluut niet geromantiseerd wordt.

Wat een vent, zeg. Afgrijselijk - Op naar deel 2.

avatar van top dollar

top dollar

Uitstekende film !

Heeft me tot de laatste seconde kunnen boeien, fantastisch verhaal, boeiend, heftig, maar nergens echt overdreven.

De regisseur heeft duidelijk een pluim verdiend.

Kan niet wachten om deel 2 te zien.

avatar van superbassie

superbassie

Een harde, rauwe film met een geniale Cassel! In Frankrijk weten ze wel hoe je films moet maken. Jammer dat ' ie niet meer bekeken is.

Een schande.

avatar van james_cameron

Prima gangsterfilm met Cassel in een lekker geschifte hoofdrol die hem op het lijf geschreven is. De film heeft een moordend hoog tempo en verslindt jaren in soms luttele seconden, maar het knappe van de montage is dat het nergens van-de-hak-op-de-tak aanvoelt. De film is geschoten in een rauwe, energieke stijl- de regisseur probeert gelukkig niet krampachtig hip of trendy te zijn. Visueel is alles dik in orde, mede door het overtuigende tijdsbeeld dat geschetst wordt. De film is grappig, spannend en meeslepend. Kom maar op met dat vervolg!

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

james_cameron schreef:

Geen woord aan gelogen James!!!

avatar van DiDa

DiDa

Ik vond dit echt een geweldige film. Het klopt dat de film in het begin wat fragmentarisch overkomt en dat het verhaal heel snel wordt verteld. Maar toch heb ik van begin af aan helemaal in de film gezeten. Dat komt mede door de geweldige vertolking van Vincent Cassel. Ook de rest van de cast levert goed acteerwerk. De film heeft actie, spanning, is mooi geschoten en bevat geweldige vertolkingen. Nu moet ik het 2e deel nog bekijken....4.5 ster. Topfilm!

avatar van triqo

triqo

Cassel

Gemaakt voor zo'n rol, had een heel erg groot aandeel in deze film. Vond het zeer vermakelijk, sfeervol tot het laatste gedeelte. Vond dat wat afgeraffeld en makkelijk maar de 1e 3kwart heb ik genoten.

4* waarvan 2 door Cassel hoogstpersoonlijk.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

ik vond het een zeer mooie film en in tegenstelling zoals sommige hier zeggen kwam ik wel direct in de film. Ik werd er namenlijk zo door geboeid dat ik de hele film vanaf het begin er midden in zat. Wat mij betreft krijgt hij 4* . Maar het 2de deel vond ik toch minder maar zeker niet slecht.

avatar van 606

Ongelooflijk vette misdaad film met vele perfecte scene's

Dit is onbetwist de beste franse acteur die ik ken tot nu toe speelt hier briljant zijn rol.

Op naar deel 2, en voor dit meesterwerk....

dutchtuga schreef:

Tegenvaller.

Grootste probleem is het verschrikkelijke scenario. De film springt enorm van de hak op de tak. Het ene moment begint Mesrine net in de onderwereld en het volgende moment zit hij een straf uit in de gevangenis en heeft twee kinderen. Mesrine lijkt al een hele misdaadleven achter zich te hebben zonder dat we een enige misdaadpleging gezien hebben. Zeer slordig en erg jammer aangezien dit voor Cassel weer eens een mogelijkheid was zijn acteergeweld op ons los te laten. Door het falende scenario en slechte regie wordt ons dit deels ontnomen. Cassel verdient beter, net als trouwens Depardieu, die een rol speelt waar véél meer in had gezeten.

Naast dit jammerlijke feit heeft L'Instinct de Mort wel een paar erg sterke scènes te bieden. Hoogtepunt is de ontsnapping uit de gevangenis en het ongelooflijke terugkeren erna.

Ik hoop ten zeerste dat dit eerste deel slechts een opbouw was naar een beter uitgelicht en uitgediept fase uit Mesrine's leven in het tweede deel. Bizar dat het zo moet, dit had gewoon één lange episch gangsterepos moeten worden in de stijl van Goodfellas. Gewoon één lange film. Erg jammer dat zoveel talent en potentie de das om wordt gedaan.

Desalniettemin 3* voor de altijd sterke Cassel, die zelfs met een falende crew op momenten zéér sterk uit de hoek komt.

. Had het niet beter kunnen omschrijven.

Ik had enorm veel van deze film verwacht, maar het is toch allemaal erg 'net niet'.

Het is zeer rommelig, oppervlakkig en een standaard rise & fall verhaaltje geworden. Snap totaal niet wat dit toevoegt aan de misdaadfilms die we al hadden.

Cassel speelt wel geweldig de klootzak Mesrine maar de bijrollen komen uit het niets en verdwijnen al net zo snel. Emotionele betrokkenheid is 0,0.

Vooral leuk door enkele losstaande scenes (gevangenis), maar absoluut niet de misdaadfilm die ik gehoopt had, hopelijk biedt het 2de deel wat beters.

avatar van timbo_

timbo_

Deel twee is juist veel minder dan deel 1

avatar van Xen0n

Xen0n

Dat zal ik dan nog gaan zien, dit deel was in ieder geval heel goed. Sterk geacteerd, genoeg spanning en lekker veel actie. Dan zat het dramatische deel er ook nog eens goed in, en met het feit dat deze film op feiten berust geeft het nog een extra lading.

4,0* dit beloofd wat voor deel 2, waar ik veel zin in heb om die te bekijken.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Naar mijn mening is dit een ontzettende goeie misdaad film zoals ze helaas veel te weinig gemaakt worden. met een zeer overtuigende rol van Vincent Cassel.

avatar van boldhead

boldhead

wat een goeie film is dit zeg, moet deel 2 nog zien, maar dat gaat helemaal godkomen.

geweldig geacteerd en alles mooi uitgewerkt

avatar van Respekked

Respekked

Cassel wereldrol. Misschien wel het beste wat ik tot nu toe van hem gezien heb, moet La Haine toch snel weer eens herzien. Had zelf eerst ook wat moeite met de snelle omschakeling tussen verschillende momenten in de tijd, maar aan de andere kant past het perfect bij het beeld dat geschetst wordt van Mesrine. Snel, meedogenloos en efficient. Verder kon ik ook echt genieten van de 'vies' uitziende Depardieu. Dit aangevuld met een aantal zeer sterke scènes, zoals in de isoleercel en het laatste shot voor het einde bloed op het raam daar doorheen zie je het hoofd van Cassel , maakt L'instinct de Mort tot een topfilm!

Dikke 4*