• 9.377.861 stemmen

Met onder meer: Ville Virtanen, Tommi Eronen en Rain Tolk

Gesproken taal: Fins en Russisch

Plot Sauna

"Cleanse Your Sins"

Twee broers laten een meisje achter om te sterven en daar zullen ze nog lang spijt van hebben. Ze achtervolgt hen in bovennatuurlijke vorm terwijl zij vluchten van Finland naar Rusland. In het grensgebied vinden ze een sauna, waarin alle zonden weggespoeld zullen worden. Op zoek naar vergiffenis betreden de broers de sauna...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van s0062423

s0062423

Wat een negatieve commentaren. In tegenstelling tot het merendeel hier is de film mij zeer goed bevallen. Ik ervaarde Sauna immers als een bovengemiddelde horrorfilm van Scandinavische bodem, die het vooral moet hebben van zijn sfeer en knappe beelden.

Want het moet gezegd worden; schrikeffectjes, monsters of andere typische Horrorzooi is hier niet aanwezig. Wat hierdoor overblijft is een bij momenten vrij trage film, die het vooral moet hebben van zijn onderhuidse spanningsopbouw en naargeestige sfeer.

Het verhaaltje kabbelt hierdoor eerder rustig voort en komt daarbij nergens in een stroomversnelling. Toch werd het nergens saai, de prachtige beelden van de natuur ( en de onheilspellende sauna in de vijver), het steeds weer aanwezige mysterie en het overtuigende acteerspel van Virtanen en Eronen, zijn meer dan interessant genoeg om de gehele speelduur (kleine 80 minuten) door te komen.

De film wordt hier blijkbaar nogal makkelijk de grond ingeboord, geheel onterecht mijn inziens.

avatar van timmaah

timmaah

Wil niet vervelend doen, maar een sauna die zonden wegspoelt, ergens tussen Finland en Rusland?

...

avatar van moveme

moveme

Een rustige griezelfilm, soms zelfs aangenaam (of saai;) te noemen vanwege het lage tempo en de eindelooshied van het ergens zijn waar het er niet toe doet. Het sterke punt is dan ook meteen het zwakke punt. Wat doet het ertoe als je nergens bent?

Het kruispunt een moeras op het territorium van de Russen, nee toch de Finnen.

Het stugge character van de film benadrukt op de een of andere manier heel goed de rariteit van deze horror. Het is een genre film die geen genre film wil zijn en dat ondanks een contemplatief gehalte ..toch is.

avatar van ikkie01

ikkie01

Vaag en niet spannend of gruwelijk. Ben blij dat het een kort filmpje is. enige + is de omgeving

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Prachtige film, hij deed me qua sfeer een beetje denken aan het geweldige 'Ravenous'.

De film moet het toch echt hebben van de sfeer en die is er dan ook volop!

Wat een prachtige taal trouwens dat Fins, er word ook zeer goed geacteerd en nogmaals, die sfeer he.

Bij mij is het trouwens precies andersom, de enige plek waar ik zondig is ín de sauna.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Mja, ben hier niet kapot van, helaas.

Eerst de pro's: de setting (prachtige natuur, spookachtige bossen) en Ville Virtanen die z'n personage geweldig speelt. Wat een dreiging gaat toch elke weer uit van die Erik Spore! Verder is dit inderdaad een erg sfeervolle mysterieuze, beetje sprookjesachtige film zelfs.

Maar sfeer maakt niet alles goed. Er gebeurt gewoon zo weinig en het verhaal is wel heel erg vaag... Eindscène is prima, eindelijk gebeurt er iets, alleen is het moeilijk te plaatsen. Een beetje tekenend voor de hele film eigenlijk.

Kanttekening: Prachtige taal is het Fins!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eindelijk gezien en toch wel erg verrast eigenlijk. Plot stelt niet zoveel voor, wel wat ancient history maar dat wist mijn aandacht er niet echt bij te houden. Sauna leunt vooral op zijn sublieme sfeer en zijn cinematografische hoogstandjes. Ik vond dit visueel toch wel erg verbluffend. De setting is prachtig, erg desolaat en bevreemdend en naarmate de film vorderde wordt de sfeer eigenlijk nog gedesorienteerder. De film kabbelt voort maar barst op he teinde toch los in een stroomversnelling. Weer eens een kunstzinnige horror, wel fijn na al die hap-slik produkten die vooral uit deze regionen komen. Ik heb gelijk zin om Antichrist eens op te gaan zetten.

avatar van Reinbo

Grauwe film, waar weinig tot niets in gebeurd. Beetje pseudo filosofisch (Tarkovskyachtig) gewauwel. Ik vond er weinig aan. Zag er wel sfeervol uit, vandaar nog 1,5*

avatar van james_cameron

Traag en er gebeurt niet zo veel, maar wat een fraaie naargeestige locaties en wat een intense, dreigende sfeer. Het script blijft wat aan de raadselachtige kant, maar het plot is in ieder geval wel origineel en de personages worden overtuigend neergezet. Prachtig camerawerk en indringende muziek. Visueel is deze film echt een lust voor het oog, met surrealistische, haast hypnotiserende beelden. Vooral de laatste paar minuten zijn huiveringwekkend mooi.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mjah, weet het ook niet zo met Sauna. Op de een of andere manier is het het allemaal net niet.

Ziet er visueel verzorgd uit kan niet anders zeggen, setting deed me wel wat denken aan de Hoge Venen. Echter weet de film nergens lekker te beklijven, helemaal los komt het niet (op de erg sterke laatste 5 minuten na dan).

Deed me vaker denken aan een historisch drama dan aan een horror. Veel niet zo boeiend gedoe over oude politiek aangevuld met wat pseudo filosofisch geouwehoer. Mjah, niet echt mijn kopje thee. Erik Spore is wel een sterk karakter, wellicht is zijn rode lijn de grootste verdiensten van de film.

Grootste probleem is toch wel het plot, dat is erg vaag maar niet op een lekkere manier. Kan er niet echt veel mee, het blijft maar wat zweven en ik heb geen idee welke richting de regisseur de kijker wil opsturen. Sauna is na 80min klaar en ik heb niet het idee dat de puzzelstukje (zijn die überhaupt aanwezig?) op z'n plaats zaten.

De sauna leek trouwens wel van beton... Niet echt op zijn plaats in de film (maar dat was misschien wel de bedoeling).

Gedeeltelijk geslaagd experiment 2.5* lijkt me voldoende...

avatar van Boeikens

Boeikens

Tja, goed of niet goed

Inderdaad moeilijk te beoordelen.

Qua mysterieuze sfeer, verhaal en omgevingsbeelden zeker sterk, maar het ontbreken aan actie, spanning en het langzame verhaal zijn voor mij een groot minpunt. Dus tref ik me in het midden.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Een grimmig historisch sprookje, erg goed gefilmd en gespeeld. Lijkt me geen 13 in een dozijn horror film, die elementen zitten er spijtig genoeg wel in en die voegden niet zo veel toe. Maar het is niet wat de film maakt, dat zijn toch de beelden en sfeer en die zijn goed.

avatar van Stephan

Stephan

Fijne rustige film met behoorlijk veel ruimte tot filosoferen.

avatar van wibro

wibro

Deze film moet het duidelijk hebben van de wonderschone en sfeervolle beelden die mij erg aan Tarkovsky en Bergman deden denken. Het verhaal zelf vond ik nogal duister. Er gebeurde vrij weinig en ondanks die mooie beelden wist de film mij maar niet te boeien. Het einde vond ik daarentegen huiveringwekkend mooi en daarom krijgt deze voor mijn gevoel zeer trage film van mij alsnog een voldoende.

avatar van sacha77

sacha77

Wat mij het meeste tegenviel is dat ik de film niet begreep. Ik snapte dat het om schuld gevoelens ging maar de metaforen gingen gewoon compleet langs me heen. Daardoor zat ik de hele film scenes te ontleden om er kaas van te maken, naar dat lukte niet. Het einde was wel freaky maar ook hier begreep ik niet wat er aan de hand was.

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11903 stemmen

Beetje een saaie en langzame horror/thriller die nergens spannend wordt. Het feit dat de film zich ongeveer 500 jaar geleden afspeelt maakt 'm nog iets saaier. De film is wel mooi gefilmd en ook het einde mag er best wezen. Door de korte speelduur nog best te pruimen en dat samen zorgt voor een hele magere voldoende.

avatar van Renfield1976

Renfield1976

Van dit soort 'kostuum-horror' moet je houden, het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw en vornamelijk aan de fins-russische grens, een bosrijk gebied, een prima lokatie voor een historisch verhaal. Meteen wordt ook duidelijk hoe de zweedse overheersers toen met de russen omgingen, en hoe de grens tussen het hedendaagse Finland en Rusland tot stand is gekomen.. Beetje zweverig verhaal, en daarom vergt het wel enige fantasie om het verhaal te snappen, maar fims waarin de kijker aan het denken wordt gezet bevallen mij prima, en ik heb mij geen moment verveeld !!!!!!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vanaf 28 juni te koop. (Filmfreaks)

avatar van Martin Van K

Martin Van K

sinterklaas schreef:

Vanaf 28 juni te koop. (Filmfreaks)

Film is al een tijdje te koop hoor. Waarschijnlijk van 28 juni 2010

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Whoops!

avatar van 606

Hele saaie horror film met sporadisch wat leuks erin.

avatar van Elineloves

Elineloves

Kon me niet bekoren. De sfeer, de setting.. ik kwam maar moeilijk 'in' de film. Nu had ik eens geen last van de taalbarrière, maar waren er weer andere dingen waar ik over bleef vallen. Akkoord, het acteerwerk was prima, maar de echte spanning en nieuwsgierigheid bleef voor mij uit.

Misschien sprak de grote lijn in het verhaal me al niet aan, het voelde te traag en weinigzeggend aan. Het Middeleeuwse gebeuren is sowieso al niets voor mij, maar ik had gehoopt dat er toch een frisse draai aan gegeven werd. Helaas, in plaats daarvan voelde het saai en vaag aan. Jammer.

avatar van Noodless

Noodless

Inderdaad een wat traag opgebouwde film waar je als kijker toch even in het verhaal moet in komen. Redelijk sober qua setting, al vond ik de sfeer van mystiek wel aanwezig. Ook hier en daar wat onduidelijkheden en echt spannend wordt het niet. Het slot vond ik wel knap. 6/10

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Dat het treurig gesteld is met het Nederlandse geschiedenis onderwijs was al bekend - dat het met de historische interesse van de gemiddelde MM user al even erg is valt me vies tegen. Wat een domme commentaren lees ik hier!

Sauna speelt zich af in Finland, vlak na de Noordse oorlogen tussen o.a. Zweden en Rusland (zo rond 1660; geen Middeleeuwen dus). Blijkbaar is dit historische gegeven voor veel mensen al te moeilijk te verteren, terwijl Sauna alles behalve een historisch epos is. Het groepje hoofdpersonen - bestaande uit een paar Russische en Zweedse legerofficieren - moet de grens verkennen en vastleggen tussen hun beide landen. Tot zover het geschiedkundige gedeelte; als daar al sprake van was.

De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt leent zich uitstekend voor een sombere horrorfilm. Eindeloze lege moerassen, kale bossen en miezerig weer. Nu ben ik zelf nooit in Finland geweest, maar ik weet uit eerste hand dat deze omschrijving van een winters Finland aardig accuraat is. Iets om spontaan depressief van te worden en dat straalt de film dan ook uit. De regisseur maakt van deze gegevens goed gebruik en versterkt de somberheid met een passend grijsblauw kleurenfilter en een aangename muzikale score. Het camerawerk is in stijl met de ietwat trage verhaalopbouw: veel mooie rustige shots. Een beetje een trendbreuk met alle hypermontage van de laatste jaren. Verwacht daarom geen film waarbij je constant op het puntje van je stoel zit.

Het groepje hoofdpersonen stuit uiteindelijk op een mysterieus dorp. De spanning komt vooral van een aantal onheilspellende voortekenen - niet van de hoeveelheid gore. In het dorp staat ook de sauna waarin de titel van de film naar verwijst. Dat het hier om meer dan een gewone sauna gaat, maar om een soort hellepoort moge duidelijk zijn. Occulte horrorliefhebbers zoals ik zullen hier hun vingers bij aflikken. De climax is uiteindelijk wat tam, maar wel geheel in lijn met dit type horrorfilms. Wat het verhaal betreft wordt de kijker wat in het ongewisse gelaten, maar storend is dit allerminst. De sfeerschepping, het sterke acteerwerk en de prima cameravoering compenseren dit ruimschoots.

Sauna is een aanrader voor iedereen die van bovengenoemde punten houdt en niet gelijk in paniek raakt van een historische setting. 3,5*

Jammer van je eindconclusie, want die klopt voor geen meter.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Als ik de commentaren lees dan schijnt de historische setting voor veel mensen een torenhoge belemmering te vormen. Vandaar deze sneer.

Finland... ik heb er werkelijk niets mee. Geschiedenis... ook niet echt mijn ding. Finse geschiedenis... u raadt het al.

De Middeleeuwse setting spreekt me totáál niet aan (...)

Ik heb niets met geschiedenis (...)

Deed me vaker denken aan een historisch drama dan aan een horror.

Het Middeleeuwse gebeuren is sowieso al niets voor mij (...)
Mijn eindconclusie is op deze reacties gebaseerd. Jij bent wonder boven wonder de enige van de style-over-substance liefhebbers die zich hier overheen heeft weten te zetten. Ga zo door, over een jaar of 10 ga je Bergman misschien ook nog waarderen.

{edit} Om je tegemoet te komen heb ik mijn conclusie wat aangepast. Maar het blijft nogmaals opvallend dat zoveel mensen niet verder kijken dan de setting. Terwijl - en dat geef ik ook aan - Sauna helemaal geen historische film is.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Saai en langdradig. Teveel gepraat en te weinig actie. Horror element zie ik ook niet.

Niet aan mij besteed, gelukkig vmaar 81 minuten.

avatar van Glacius

Glacius

Iemand die de metaforen een beetje op een rijtje heeft kunnen krijgen? Ik vind de film persoonlijk erg onduidelijk. Niet zozeer de grote lijnen, maar er komen vele scenes voorbij waar ik persoonlijk niks mee kon kwa betekenis noch of het enig belang had voor het plot. Daarnaast is het vrij lastig of bepaalde aspecten een directe werkelijkheid voorstellen of nóg meer metaforen vormen. Onsamenhangend.

avatar van james_cameron

Herzien, ik gooi er een halfje bovenop. Dit is toch wel erg sfeervol en mega creepy. Die eindscene... daar gaan m'n nekharen nog steeds van overeind staan. Kippevel.

avatar van kampsie1

kampsie1

Wat een film en wat een audio, deze film moet je echt bekijken met een serieuze audio installatie aangesloten. Suicidale personen zouden deze film niet mogen bekijken!

Het acteerwerk is zeer goed, de sfeer zeer melancholiek. de muziek is bombastisch, de beelden zijn superieur. Horror wil ik het niet noemen, maar wat dan wel... Dit is een film met liefde gemaakt.

Mede door dit soort films ben ik de taal gaan leren.

Kortom een juweeltje en derhalve 4.5 ster.