• 9.377.028 stemmen

Met onder meer: Ville Virtanen, Tommi Eronen en Rain Tolk

Gesproken taal: Fins en Russisch

Plot Sauna

"Cleanse Your Sins"

Twee broers laten een meisje achter om te sterven en daar zullen ze nog lang spijt van hebben. Ze achtervolgt hen in bovennatuurlijke vorm terwijl zij vluchten van Finland naar Rusland. In het grensgebied vinden ze een sauna, waarin alle zonden weggespoeld zullen worden. Op zoek naar vergiffenis betreden de broers de sauna...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

ASman

Benieuwd of deze film zijn weg zal vinden naar een dvd die bij ons uitgebracht kan worden. Hoop er niet op. De film schijnt nochtans uitstekend te zijn.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Onderhond, geen recensie?

Ben benieuwd...

Hopelijk straks

Halcyon

Hey, een Finse horrorfilm. Cool! Binnenkort maar eens checken.

Is hij al ergens te verkrijgen?

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Halcyon schreef:

Hey, een Finse horrorfilm. Cool! Binnenkort maar eens checken.

Is hij al ergens te verkrijgen?

Hij zal in elk geval te zien zijn op BIFFF

Sterke horror.

Geen vetzakkerij, wel tonnen sfeer en een luguber verhaal. Toffe setting ook, niet echt bekend met Finland dus dat brengt wel een leuke afwisseling met zich mee.

Knap kleurgebruik, geweldig sfeervolle soundtrack en grandioos geacteered door Ville Virtanen, wat zet die een geweldig personage neer.

Enige wat voor mij een beetje mist zijn de climaxen. De film is eigenlijk één rechte lijn, zonder uitschieters of al te veel variatie. Kan goed werken, echt storend is het zeker niet maar het maakt voor mij wel dat ik gewoon bij 4* blijf.

Doet trouwens qua sfeer wel wat aan Vinyan denken, al zijn het toch wel andere films.

4* dus, en een uitgebreide review

ASman

Leuk dat er ook nog horrorfilms op de proppen komen die blijkbaar de psychologische en sfeervolle manier hanteren ( vooral uit de Scandinavische,Spaanse en Belgische localen) .

Niets tegen de grote hoeveelheden vetzakkerij die naar ons wordt gestuwd vanuit Engelstalig en Franstalig gebied hoor ! Kan ik alleen maar toejuigen. Maar zo een beklemmende film kan tussen al dat geweld ook wel eens verfrissend werken.

Moet je zeker Eden Log (uit Franse hoek) eens een keertje proberen, al is dat zeker geen horror pur sang.

Halcyon

Als liefhebber van Scandinavische horror heb ik hem maar meteen besteld op www.filmifriikki.fi

Al was het een hele onderneming met een website die enkel in het Fins te raadplegen valt .

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Het begin kon mij totaal niet boeien. Even dacht ik dat het een vervelend spookfilmpje zou worden, maar dat viel gelukkig mee.

De sfeer is fijn grimmig, mede dankzij de sterke settings. De personages worden na een tijdje ook wat interessanter, waardoor Sauna geleidelijk leuker wordt. Met de eindscène als één van de (sporadische) hoogtepunten.

ASman

Eden Log komt toch bij ons uit op dvd , niet ?

ASman schreef:

Eden Log komt toch bij ons uit op dvd , niet ?

Die zou op 3 maart al uitgekomen zijn op Dutch Filmworks.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Finland… ik heb er werkelijk niets mee. Geschiedenis… ook niet echt mijn ding. Finse geschiedenis… u raadt het al.

Sauna – een film die zich afspeelt in de 16e eeuw, een periode waarin er sprake was van allerlei geschillen tussen Finland, Rusland en Zweden en de daaruit voortkomende oorlogen – heeft me dan ook geen moment kunnen boeien. Vooral in de openingsfase voeren de politieke dialogen de boventoon. Interessant voor de historici onder ons, maar niet voor de filmfan die rekent op een huiveringwekkende staaltje horror. Er zijn wel griezelmomenten, maar die vormen slechts een marginale schakel tussen het historisch verantwoorde gezwam en de psychologie achter zonden en vergeving.

De hoofdpersonen slenteren maar wat voort – de één geteisterd door naargeestige visioenen, de ander met niet minder zorgen – om uiteindelijk bij een hutje op de hei aan te komen (in werkelijkheid zijn het meerdere hutjes en de hei is eigenlijk een combinatie van bos en moeras, maar de situatie is duidelijk), waar de mensen zich in vodden kleden. Brr, je persoonlijke hel en in die zin is de horror alsnog aanwezig, maar dát is niet de bedoeling! Het bovennatuurlijke, dát hoort eng te zijn. Helaas is het bovennatuurlijke – evenals de cameravoering en score – saai. Verschrikkelijk saai.

De eindscène mag er best wezen, en de film kent een paar (en dan bedoel ik ook echt een paar, niet meer) best leuke shots, maar dat weegt bij lange na niet op tegen al het andere dat zoveel beter had gemoeten wil je van zo'n onderwerp en setting iets boeiends maken .

Halcyon

Sauna. Ik wist niet goed wat ik mocht verwachten van deze film, maar als liefhebber van Scandinavische horrorfilms was dit een must see natuurlijk. Ik blijf een beetje achter met gemengde gevoelens moet ik zeggen...

Enorm pluspunt is sowieso de setting: Karelië, het bosrijke grensgebied tussen Finland en Rusland. Ik ben er een halfjaar geleden nog geweest en het is echt een uniek gebied dat zowel qua landschap als cultuur een brug slaat tussen Scandinavië en Oost-Europa. Beetje logisch natuurlijk, maar als je er bent voel je het tot in je diepste binnenste. De fotografie was ook precies zoals ik mijn trektocht door het Karelische woud ervaren heb: ongerept, bar en desolaat. Zeker naar het einde toe, wanneer de kraakwitte sneeuwvlokken over het scherm dartelen, krijgt de film iets mysterieus mee.

Het verhaal op zich is niet mis. Beetje geschiedenis vermengd met bovennatuurlijke horror. Een combinatie die ik nog niet gauw gezien heb trouwens. Probleem is echter de storytelling die niet altijd weet te overtuigen. Het is moeilijk om er precies de vinger op te leggen; ik denk dat het te maken heeft met het feit dat Sauna soms een beetje stuurloos wordt en soms te weinig tempo maakt. Iets wat resulteert in een gebrek aan samenhang vind ik, ook al is het uitgangspunt zo klaar als een klontje. Ook de dialogen leken mij vaak wat te zwaarmoedig.

De schaarse schrikmomenten zijn dan weer mooi uitgevoerd, met als uitschieter de fantastische slotscène. Ze dragen iets dramatisch in zich en weten tegelijk te overdonderden, dat is mooi. Ik moest hierbij regelmatig aan Aziatische genrefilms denken waarbij de kijker als het ware in slaap gewiegd wordt om dan plots wakkergeschud te worden met enkele vlijmscherpe speldenprikken.

Uiteindelijk helt de balans eerder over naar de negatieve kant, spijtig genoeg. Allicht geef ik binnenkort het audiocommentaar en de making of (2 disc editie) nog eens een kans, waardoor mogelijk enkele vragen - die ik nog wel heb - beantwoord zullen worden. Vooralsnog een lichte teleurstelling dus.

Halcyon schreef:

Ik merk net dat dat moeilijk zal gaan vermits beide niet ondertiteld zijn...

avatar van Draconian

Draconian

Je moet er van houden. Ik niet in ieder geval.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

ik had zo veel verwacht van deze film maar het is zonde van de tijd, Dit is nou echt een NIKS film, echt helemaal niks, geen spanning geen schrikmomenten een heel zwak verhaal. Het enige pluspunt is dat het mooi gefilmd is en de sfeer is mooi weergeven. maar dat alleen maakt nog geen goede film. ik kan echt veel films waarderen maar dit, nee. 1* en dat alleen voor het mooie camerawerk.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Sauna niet aan mij besteed is. De Middeleeuwse setting spreekt me totáál niet aan en ook het onzinnige verhaal kon me geen moment boeien. Regisseur Antti-Jussi Annila slaagt er in mijn ogen ook helemaal niet in om zijn film te larderen met een beetje sfeer.

De cinematografie daarentegen is op zich nog best aardig en ook gaat de film relatief snel vooruit (en klokt gelukkig al af nog voor het anderhalf uur gerond is). 1* dan maar.

avatar van Zinema

Één man kan deze film niet dragen.

Maar hij is in dit geval wel enorm sterk. Jammer dat hij genoegen moest nemen met dit flauwe, weinig boeiende verhaal en de soms overdreven dialogen. Want alleen Virtanen maakt deze griezelfilm nog draagzaam.

avatar van Vascago

Vascago

Beetje traag voortkabbelend filmpje. De sfeer is wel top, volgens mij kan dat niet anders in zo'n prachtig gebied en het verhaal en de muziek zijn ook goed. Maar er gebeurde me toch iets te weinig om het echt een goede film te vinden. Had meer ingezeten.

avatar van RickZ

RickZ

Matig Fins gesproken mysterie, beetje warrig verhaal en weinig gore of horror te bespeuren: een horror is het zeker niet.

avatar van Tjurk

Tjurk

ik vond dit niet een horrorfilm eigenlijk..

avatar van Bas I.

Bas I.

Ik verwachtte hier heel veel van en helaas viel het publiekscijfer op het Imagine filmfestival een beetje tegen (6,80 geloof ik). Toch heb ik ook van deze film ontzettend genoten. Bij het verdelen van Finland tussen de Zweden en de Russen moet een groepje mannen een moeras doorkruisen. Na twee dagen komen ze aan bij een dorpje midden in het moeras waar een (?betonnen?) sauna midden in een meertje staat. Wat volgt is een film die mij qua sfeer deed denken aan The Abandoned (Nacho Cerdá). Wat volgt is een gruwelijk schouwspel waarbij de heerlijke sfeer centraal staat. Gaat dit zien!!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Sfeer is wel okee, maar qua verhaal toch wat matig en onregelmatig.

avatar van OlafK

OlafK

Sfeervolle film met prachtige beelden, maar wat betreft het verhaal vond ik Sauna niet echt overtuigend. Ik had vaak het gevoel dat ik iets gemist had en daardoor de puzzelstukjes niet echt kon plaatsen. Wel was het acteerwerk over het algemeen prima in orde en weet Annila een heerlijk luguber sfeertje neer te zetten.

In dat opzicht is Sauna dan ook geslaagd. Met zijn korte speelduur, zijn de mankementen ook wat minder vervelend.

Kortom: aardig filmpje. Goede sfeer, soms wat manke verhaallijn.

avatar van erik1677

erik1677

Viel elke keer in slaap bij deze film.

Vind de finse omgeving wel te gek

avatar van Judithboes

Judithboes

Ik sluit me aan bij Halcyon, de sfeer was mooi maar het was vrij onsamenhangend en ik kon er niet echt een touw aan vast knopen. Het bleef een beetje vaag. Maar ik moet wel zeggen dat de schrik momenten prachtig uitgevoerd waren en mij wel naar het puntje van mijn stoel zogen maar ik bleef maar wachten op de uiteindelijke climax. Toen die aan het einde kwam dacht ik: wat heb ik net gezien?

het mag best een beetje vaag van mij en het verhaal hoeft niet per sé in hapklare brokjes voor me klaar te liggen maar dit werd me iets te vaag.

avatar van Rabbitto

Rabbitto

sorry hoor, maar dat einde snapte ik echt geen hol van.

Vaagste film ooit zeg :/

avatar van Mutsaers78

Mutsaers78

Te weinig horror om echtte kunnen boeien. Het idee was leuk, de uitvoering net iets te saai. 2,5*

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Deze film is gewoon niet mijn ding. Ik heb niets met geschiedenis, daarbij stoorde ik me ook aan het taaltje... Tja... Wat dan? Gewoon; uitgezet.... 1 * voor het mooie camerawerk. Dat dan weer wel.