• 9.370.166 stemmen

Geregisseerd door: Juanfer Andrés en Esteban Roel

Met onder meer: Macarena Gómez, Luis Tosar en Hugo Silva

Gesproken taal: Spaans

Plot Musarañas

Spanje, 1950. Montse is niet langer een meisje. Haar moeder stierf tijdens de bevalling van haar jongere zusje en haar vader kon het niet aan en vluchtte als een lafaard. Montse is nu gedwongen een vader, een moeder en een grote zus te zijn en verstopt zich binnen de vier muren van hun duistere flat in Madrid, waar ze steeds obsessiever en onevenwichtiger wordt. Ze lijdt aan agorafobie en durft geen stap buiten het huis te zetten. Ze werkt als naaister en haar enige link met de realiteit is haar zus.

avatar van kevin_vp

kevin_vp

Ziet er interessant uit, Krijgt veel loftuigingen.

Corcicus

Eentje om in de gaten te houden.

avatar van TimF

TimF

Gisteren de premiere gezien op BIFFF. Indrukwekkende film, met hier en daar wat humor. Goed geacteerd ook. Helaas een beetje gespoiled door het idiote publiek dat het nodig vindt constant door de film heen te roepen. Maar dat hoort helaas bij BIFFF. Net als een hoop goede films.

avatar van TimF

TimF

Mensen die hem nog willen gaan zien: check vooral NIET de trailer, je ziet zowat alle scenes al voorbij komen.

avatar van Knip*

Knip*

Afgelopen vrijdag deze film gaan bekijken op BIFFF. Geweldige film, precies waar ik op gehoopt had. Tijden geleden dat ik weer eens een film van dit formaat gezien heb. Lekker vlotte scènes, continue spanning en een mysterieus sfeertje dat me de hele film vasthield. Ik zat aan 4* te denken, maar ik doe er nog een halve ster bij omdat ik van begin tot eind genoten heb. Toffe rol ook van Luis Tosar, die ik nog herkende van Mientras Duermes. Meer van dit graag!

Zoals TimF al zei, een beetje jammer van het publiek bij BIFFF dat het tijdens de spannende momenten nodig vond om door de zaal te schreeuwen.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Het BIFFF heeft zijn charme, vindt de sfeer soms meer naar een muziekfestival neigen dan naar een filmfestival. Bij een horror- of actiefilm die komisch van aard is is dit soort publiek nog wel grappig, maar kan me voorstellen dat het bij een spannende film of een drama inderdaad op de zenuwen werkt.

avatar van Knip*

Knip*

Jawaddedadde schreef:

Precies wat jij zegt. Kon er op bepaalde momenten wel om lachen en ik kan me goed voorstellen dat het bij een goede slasher uiterst vermakelijk is om je longen uit je lijf te schreeuwen bij weer een smakelijke kill. Bij deze film en Ich Seh, Ich Seh, deed het gewoon af aan de spanning en dat vond ik zonde. Afgezien toch blij dat ik erbij ben geweest, want had deze pareltjes niet willen missen!

Corcicus

Eindelijk online! Hier ga ik vanavond van genieten! Het zal nodig zijn om die Spaanse klucht The Abandoned te vergeten.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Hoppa, ik ben nieuwsgierig tot en met.

Corcicus

Goeie thriller over twee getormenteerde zussen waarvan de ene nog gestoorder is dan de andere. Halfweg zit je nog met zoveel vragen opgescheept, waar slechts geleidelijk een antwoord op wordt geformuleerd. Wat wel duidelijk was van in den beginne was dat de vader een getraumatiseerd nest achter heeft gelaten, maar elk personage lijkt wel wat in zijn/haar schild te voeren. Heerlijk mysterieus.

avatar van Seam

Seam

Wel redelijk.

Dankzij de berichten hier heb ik zo min mogelijk over de film gelezen/bekeken en gelukkig maar! Het plot is niet bijster origineel, net als de uitvoering. Wat overblijft is eigenlijk een degelijke film, die nergens excelleert. Audiovisueel is het aardig, acteerwerk is aardig, script is aardig (enigszins voorspelbaar, maar toch met een goede spanningsopbouw) en qua symboliek is het ook aardig. Gewoon een prima film als tussendoortje, niet meer en niet minder.

avatar van arno74

arno74

Een wat aparte film die als drama begint en als horror eindigt. Het verhaal tussen de twee zusjes is interessant, er heerst voor mijn smaak wel een te overdadig aanwezige naar sfeertje. Acteerwerk van de, op Luis Tosar na, wat minder bekende maar zeer ervaren cast was prima. Ik denk dat deze regisseurs nog wel meer van zich zullen laten horen.

De film is zeker niet vlekkeloos, zo voelde de overgang van drama naar horror nogal geforceerd aan, de moordlust van een van de zusjes komt zomaar uit de lucht vallen. Op het misbruikverhaal wordt er verder teveel gehint waardoor je het ziet aankomen, al zag ik het einde zelf (dat ze geen zusjes maar moeder en dochter zijn) totaal niet aankomen.

3* voor deze wat vreemde film. Het deed me trouwens qua sfeer en zieke personages wat denken aan de betere La Madre Muerta | The Dead Mother (1993), die film is een stuk evenwichtiger en ook visueel aantrekkelijker.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Behoorlijk sfeervol filmpje, met de camera gevangen in het gebouw zoals de naaister dat ook is (en de man, á la Misery). De overgang van drama, via uitzichtloosheid naar horror vond ik heerlijk.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

TimF schreef:

Goede film, en ik ben blij dat ik hem thuis alleen bekeken heb in plaats van in een cinemazaal waar sommige mensen bij een horror denken dat ze interessant zijn als ze roepen of nodeloos lachen wat de sfeer grondig verpest.

avatar van Collins

Collins

Spaanse horrorfilms scoren bij mij meestal goed. Toch ben ik er zelden bewust naar op zoek. Ze overkomen mij. Ik loop er tegen aan. Dat gebeurde me bij deze film ook. Ik kwam hem tegen in één of ander lijstje. Toen ik de combinatie waanzin, obsessie, religie en bloed tegenkwam in de bechrijving was mijn interesse meteen gewekt. Gelukkig maar, want het bleek een fijne film.

De film toont de neerwaartse spiraal die een driehoeksverhouding doormaakt in een duistere orgie van psychische en lichamelijke gewelddadigheid. Een film die begint als een spannend mysterie en al spelende steeds meer eigenaardigheden in het verhaal toelaat om tenslotte te eindigen in een film waarin de waanzin welig tiert.

Cruciaal voor het accepteren van de driehoeksverhouding in deze film is de overtuiging die de personages als persoon en in groepsverband uitstralen om geloofwaardig een tragische cyclus van gewelddadigheden vorm te geven. Die opzet is absoluut geslaagd in mijn ogen. De personages zijn geloofwaardig uitgewerkt en zijn op elk moment indrukwekkend, maar ook irritant aanwezig. Immer zichtbaar en zeer indringend transformeren zij geleidelijk in slechtere afgeleiden van zichzelf. Als kijker ontkom je nooit aan hun somberheid, ongeluk, onmacht en waanzin. Van relativering is geen sprake. Adempauzes zijn er niet. Die dingen bestaan niet in deze film.

Drie hoofdpersonages. De film focust in beginsel op twee. De teruggetrokken, maffe en schuchtere Montse, die met de schaduwen uit haar verleden in gevecht is. Haar tegenpool is haar onschuldige jongere zus, die door haar als een gevangene wordt behandeld en zelfs wordt gepijnigd.

Met name de dominantie van Montse zorgt voor een sfeer van onbehagen, angst en vijandigheid. De rollen van de slechte (zuster) en die van de goede (zuster) lijken vergeven. De komst van het derde lid van de driehoek zorgt voor versnelling van de acties en brengt grauwere kleuren (ook letterlijk!) in de toonzetting met zich mee. Wie is goed. Wie is slecht. Geweld lokt geweld uit en betekent een tragische voortzetting van een al tragisch verhaal dat zich heel sfeervol en heel somber maar ook heel prachtig verder manifesteert.

De personages zijn transparant. Hun openbaringen en hun aanpassingen aan elkaar worden door hun expressieve gedrag alsook door hun duidelijke woordgebruik helder overgebracht. De personages transformeren. De rolverdeling verandert. Er is een voortdurende beweging waarneembaar. Een mooi schouwspel is het. Spannend. Gruwelijk ook.

Ik bekeek een film die wat gezapig begint en in de loop actierijker, grauwer, bloediger en gewelddadiger wordt. Intrigerende personages en goed acteerwerk laten sluimerende waanzin explosief tot leven komen. Een reeks persoonlijke en religieuze motieven gemengd met geweld en bloedige echo's uit het verleden leveren een boeiende film op vol tragiek en grauwe somberheid.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Matig dramafilmpje, waarbij je weinig tot geen spanning of iets dergelijks ervaart. Verhaal was me ook gewoon niet boeiend genoeg, beetje flauwe bedoening. Een 5/10 is nog gul.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Ik vond het voor een groot deel sterk in elkaar zitten, maar één bepaald iets haalt de boel helaas ook flink naar beneden. Misschien mis ik iets....

De jongere zus bezoekt de man. Deze zegt dat een dokter is langs geweest. Zij weet dat dit leugens zijn en de morfine moet toch genoeg redenen zijn om naar de politie te stappen? Nope. Later gaat ze het huis van de man in en de vrouw die met hem zou trouwen vraagt de sleutels. Even later gaat de jongere zus terug naar beneden, wonderbaarlijke genoeg heeft de oudste zus al het bloed al op weten te ruimen en ligt het lijk van de andere vrouw er ook niet meer. De jongere zus gaat bij de man kijken, echter geen enkel teken van de vrouw die zij de sleutels had gegeven. Ach wat boeit het. Dan is er nog een scène die zich afspeelt NA dat ze gezien heeft wat de oudere zus met het been van de man gedaan heeft. De scène is echter niet dat ze naar de cops gaat. Whyyyyyyy? En dan de man in de gang laten liggen en terug het huis in gaan. What the fuck?

Ik vond dat echt heel erg slordig.

avatar van Fransman

Fransman

Begint overzichtelijk als een drama van twee samenwonende zussen, waarvan de een niet helemaal spoort. Maar gaandeweg begint hun leven behoorlijk te ontsporen en wordt het wel degelijk onvervalste horror met een flinke dosis gore. Het slot is verrassend, goed doordacht en ik zag het niet aankomen. Maar ja..., ik geloof altijd alles dat ze me voorschotelen.... Sterk spel van beide dames. Ik heb genoten.

avatar van joolstein

joolstein

Naar beproefd recept...door elementen te gebruiken uit films als Repulsion (1965) The Beguiled (1971) en Misery (1990) is de herkenbaarheid groot eveneens als de waardeerding. Er is niets nieuws onder de zon als het gaat om vertelkunstjes...maar alles wat het doet, doet het nog best behoorlijk. Zonder twijfel zorgen het decor, de kostuums en de zussen Montse (Macarena Gómez) en Nia (Nadia de Santiago) dat je meegezogen wordt in de wereld die zich afspeelt in het Spanje van de jaren 50. Het is dus niet zozeer dat de film slecht is, verre van dat, maar het is gewoon dat allemaal meer een kabbelend nuchtere sfeer en voorspelbaar melodrama is. De film blijft nog steeds leuk en komt weg van een teleurstelling door het laatste "bloederige" derde deel