• 9.376.964 stemmen

Met onder meer: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman en Amy Adams

Releasedatum: 5 februari 2009

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Doubt

"There are no simple truths."

1964, een Rooms-Katholieke school in de Bronx. Zuster Aloysius (Meryl Streep) komt in een lastige situatie. Er zijn redenen om priester Flynn (Philip Seymour Hoffman) te verdenken van onzedelijk gedrag. Moet ze de priester, die haar meerdere is, confronteren met deze vermoedens?

Sister Aloysius Beauvier

Sister Raymond

Christine Hurley

Warren Hurley

avatar van scorsese

Uitstekende film waarbij een non twijfels heeft over het gedrag van een priester. De film speelt zich af midden jaren '60 en het dagelijkse leven op een nonnenschool komt duidelijk over. Een wat traag begin, maar er heerst al snel een onheilspellend sfeertje. Ook blijft de onzekerheid over de eventeule schuld van de priester een vraag, waardoor het ook lang spannend blijft. Verder is de film opgebouwd uit mooie, lange scenes (duidelijk gebasseerd op een toneelstuk) waarbij de acteurs alle mogelijkheid krijgen om uit te blinken. En dat doen ze dan zeker ook, aangezien het acteerwerk bijzonder sterk is.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Sterke film zeg!

Dat de film gebaseerd is op een toneelstuk behoeft geen twijfel. Ellenlange scenes met een hoop dialoog erin voeren toch wel de boventoon in de film.
Het echte vuurwerk komt van de 2 hoofdrolspelers, Philip Seymour Hoffman en Meryl Streep. Ongelooflijk goed geacteerd, lang geleden dat ik zulk indrukwekkend acteerwerk zag.

Als kijker koos ik eerlijk gezegd snel een kant daar de film dat juist wil vermijden. De film geeft weinig duidelijkheid of de priester Flynn nou wel of niet handtastelijk is geweest met Donald. Zuster Aloysius doet er alles aan om hem van de school te schorsen. Ze gaat daarin zelfs zo ver dat ze liegt om hem daadwerkelijk zover te krijgen dat hij zelf opstapt.
Daarom vond ik het einde ook zo prachtig: I have doubts..
Waardige afsluiter van een prima film!

avatar van kurWA

kurWA

Wat een goede acteer werk van Meryl Streep!!! WOW

Het onderwerp van film is erg triest , want het ging eeuwen lang in echt zo!

avatar van K. V.

K. V.

Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman te samen in één film, dit moet vuurwerk geven? Hier moet 'k absoluut "JA" op antwoorden. Streep speelt de bitcherige non (die absoluut niet tegen balpennen kan ) en Hoffman priester en deden dit beiden echt heel goed. Het verhaal (al is het geen zo'n uitgebreid) kon me boeien van begin tot einde.

'k had er eigenlijk geen zo'n grote verwachtingen bij (dacht dat het saai ging zijn, maar de dialogen zijn erg goed en bevat soms wat sarcastische humor) en zo is hij eigenlijk goed meegevallen.

Mijn #1

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

kurWA schreef:

Wat een goede acteer werk van Meryl Streep!!! WOW

Het onderwerp van film is erg triest , want het ging eeuwen lang in echt zo!

Ha, Nederlands Hervormde Instellingen waren geen haar beter. Ik "doubt" nog steeds of ik wel wil kijken....wie maakt die film?

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een mooi geschoten film met 2 coryfeeën in de hoofdrollen. Man, wat acteren zij fantastisch. Ook de kinderen deden het goed.
Van te voren dacht ik een film met nonnen en paters niet zo interessant te vinden, maar het tegendeel bleek waar.

De sfeer kwam goed over. Een school met een godmotther met haaietanden aan het hoofd en een pater, weer boven haar in hierarchie, met zijn eigen zaakjes. Eigenlijk heeft iedereen in de film zo z'n eigen belangen. Een interessante confrontatie en details werden regelmatig humorvol uitgewerkt. Het verhaal in hoofdlijnen is natuurlijk minder rooskleurig en niet goed te praten, hoe je t ook bekijkt.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ja, prima film.

Had vooraf een beetje twijfel of het thema me wel zou aanspreken (geloof, priesters, nonnen, let's face it, erg sexy is het niet) maar dat bleek reuze mee te vallen.

Met dank aan twee uitmuntende acteurs: Streep als taaie tante en Seymour Hoffman als goedzak. Dat is overigens kort door de bocht om beide personages op die manier af te schilderen: ze worden immers best goed uitgewerkt en blijken beiden hun beweegredenen te hebben. Enige personage waar ik niet echt weet wat ik er mee moet aanvangen is zuster James (Adams). Zij zit er ergens tussenin maar vond haar personage behoorlijk vlak.

Maar verder een boeiend kijkstuk over twee clericale mensen die in een bitse strijd verwikkeld raken.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Als ex-Roomse en te maken gehad hebbende met andere gelovigen en hun hypocrisie had ik nooit echt zin om deze film te zien. Nou, dat bleek dus een vergissing te zijn. Wat een meesterwerkje.

Acteerwerk van grote klasse. Ik vroeg me echt af en niet voor het eerst of Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman wel slecht werk kunnen afleveren. Moet zeggen dat de kleine rol van Viola Davis alles van Amy Davis overtrof hoewel Amy niet slecht was. Zelfs sommige kinderen waren uitstekend.

Geweldige metafoor in de preek van Father Flynn (Seymour) over roddel. Maar de twijfel over deze charmante, goeiigd priester werd niet weggenomen. Ook niet en vooral niet door die die laatste scene. Dat was wel jammer. Enige minpuntje.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik had zelf wel een beetje moeite met het feit dat de film ineens (te plotseling) was afgelopen: "Heb ik iets gemist? Was dit het al?" Niet dat ik wachtte op een definitieve bevestiging of ontkenning van Hoffmans schuld (want met een titel als Doubt rekende ik daar niet echt op), maar een iets geleidelijker afronding van de verhaallijnen van de verschillende personages was wel welkom geweest.

Los daarvan krijg ik door een film als deze bijna een hékel aan Meryl Streep. Ze is hier zó goed dat ik me bijna niet kan voorstellen dat ze in het gewone leven wèl aardig en innemend is (en uit alle interviews met haar die ik ooit heb gelezen blijkt dat overigens wel degelijk). Tjonge jonge, wat kan die spelen -- zonder dat het automatisch m'n favoriete actrice is steekt ze (ook qua diversiteit) toch wel met kop en schouders boven al haar tijdgenoten uit. (Na haar briljante rol in The Devil wears Prada had ik ook al even zo'n moeite met haar.)

avatar van Oliveri

Oliveri

Enigszins misleidende beschrijving van deze film: vanaf het begin bleek dat de zuster totaal geen doekjes zou winden om de vermeende affaire en de confrontatie wel degelijk op zou zoeken. Sterk geacteerd en degelijk verfilmd.

avatar van moviewoman26

moviewoman26

Erg indrukwekkende film.

Meryl Streep in 1 van haar beste rollen ooit!

Minpuntje,toch wel het einde van de film.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Deze film was ik op hetzelfde moment dat Julie and Julia op tv was (ook met Meryl Streep en Amy Adams) aan het kijken zonder dat ik het van ten voren wist. Dus allemaal erg toevallig.

Helaas viel de film een beetje tegen. Ik had er meer van verwacht vanwege de hoge beoordelingen, maar ook omdat ik zelf hoge verwachtingen had. De cast was allemaal prima, niks op aan te merken (vooral Meryll Streep was weer geweldig), maar de momenten zijn gewoon niet zo denderend en boeiend genoeg. Voor je het door hebt is de film al voorbij en heb je eigenlijk nog niet veel gehad en gezien, al was het einde dan wel weer erg goed gedaan.

Een leuke en erg fijne film om te zien wat toch anders uitpakt dan je denkt i.v.m de gebeurtenissen. Ook een paar grappige kiekjes (dankzij Streep) en nog een aantal aangrijpende momenten, maar je word nooit diep geraakt. Amy Adams en Philip Seymour Hoffman waren ook overtuigend en goed genoeg, maar dat vertrouw ik zoiezo wel.

avatar van theo h

theo h

Beste film die ik dit jaar heb gezien met een paar acteurkanonnen.Geweldig gespeeld.

avatar van kiliuea

kiliuea

Goede film, 3.5 ster, maar door het acteerwerk van met name Meryl Streep, geef ik 4 sterren. Hou normaal niet zo van deze films, en Meryl Streep is ook niet mijn favoriete actrice, maar heb genoten (alhoewel het onderwerp niet leuk is natuurlijk).

avatar van Demeter

Demeter

Geweldige film! Met mooie, lange en spannende dialogen. Let op de scène in het begin van de film, waarin father Flynn een preek houdt over twijfel. Zuster Aloysius is niet aan het opletten, omdat ze bezig is anderen, die niet op aan het letten zijn, bij de les te houden. Later in het verhaal blijkt wat de gevolgen hiervan zijn.

avatar van duffs

duffs

beetje langdrtadig soms waarschijnlijk omdat het een drama is goed gespeeld door streep en die priester vooral als ze tegenover elkaar staan op een gegeve moment en een mooi einde goede film kijk niet vaak naar dit genre maar deze is goed

avatar van Davidus

Davidus

Acteerwerk was zeer goed en de dialogen zeer sterk, maar verder vond ik het zeer oppervlakkig en veel te weinig diepgang. de aanleiding voor de verdenkingen (doubts) van zuster Aloysius waren wel heel mager. Kan me echt niet voorstellen dat, zeker in die tijd, een non met zulke vage argumenten het tegen een priester durfde op te nemen. Ik begrijp wel dat dat het thema van de film is, doubts, maar dit was voor mij echt te mager. Feitelijk berust de concrete beschuldiging op 1 incident, nl het wijn drinken. En ook dat vond ik al zo vreemd, dat die priester die jongen speciaal uit een les zou laten halen om te misbruiken. Als hij dat al zou doen, dan toch niet tijdens een les!
Nee, hier had veel meer ingezeten, vond het allemaal iets te gemakkelijk.

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Een boven gemiddeld drama, goede acteurs die goed acteren. Meryll streep lijkt wel op majoor Boszhard en blijkt toch wel gevoel te hebben. Jammer, al zinspeelt de titel er al op, dat de vraag blijft deed hij het of deed hij het niet?

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Een film die niet voor iedereen weggelegd is. Toen ik erachter kwam dat het gebaseerd is op een toneelstuk viel er dan ook het een en ander op z'n plek.

Anders dan ik had verwacht. Ik wilde eigenlijk zeggen 'saaier', maar ik weet niet of ik de film dan tekort doe. In ieder geval gebeurt er vrij weinig, en bestaat de kern van de film alleen uit lange scenes waarin de tijd wordt genomen om de situatie te scheppen en spanning te scheppen rondom de hele situatie en hoe de personages er instaan. Of dat echt lukt? Voor mij persoonlijk niet altijd. Acteerwerk is zeker prima in orde, maar het vergt wat meer van je dat van een 'normale' dialoogfilm. Zeker die scene met de moeder van Donald was (voor mij in ieder geval) daarin een beetje lastig te behappen.

Een aantal vreemde camerastandpunten vielen me soms op. Weet niet wat de regisseur daarmee wilde zeggen, maar ik vond ze te inconsequent en te willekeurig gebruikt om te werken.

Niet helemaal mijn ding dit, doordat het toneelachtige overheerste en het plot wat ondergeschikt was (uiteindelijk is het wat mij betreft niet zo'n heel interessant verhaal), maar zeker door het acteerwerk en de verzorgde setting niet slecht.

ruime 3*

avatar van Insignificance

Insignificance

Drama met meer spanningen in de lucht dan menig thriller. Het heeft wel veel weg van een gepromoveerd toneelstuk. Shanley doet wel eens wat met een apart camerahoekje, veertjes en weer, maar dat is het dan ook wel. Uiteindelijk is het toch vooral een acteursfilm, waar Adams het voornaamste slachtoffer van lijkt te zijn. Ze mag dan een naïef meisje spelen, tegen het geweld van Hoffman en Streep kan ze niet op.

Een film over het vermeend onzedelijk gedrag van een priester met een beheerst en bekwaam scenario waar waarheden verholen zitten tussen de dialoogregels en achter de mimiek van beide kanonnen. Niet dat ik fan van Streep ben, maar hier zet ze een geweldige pin neer. Het lijkt zich allemaal te concentreren op de schuldvraag, de titel blijkt meer te maken te hebben met handelswijze en gevolgen. Sterke film.

laundromat

Waarschijnlijk kijk ik nu wel anders naar mijn favoriete film.

avatar van Straatbord

Straatbord

Wat wordt hier verschrikkelijk goed geacteerd. Streep speelt uitzonderlijk goed en het zegt veel over de rest dat ze niet extreem boven hun uitstijgt. Qua sfeer (en een gedeelte van de thematiek) doet de film denken aan boek 1 van Claus' het verdriet van Belgie en the portrait of the artist as a young man van Joyce.

Ondanks dat je vooraf eigenlijk al weet of wat er gebeurd is, weet de film die gedachte net genoeg aan het wankelen te brengen om het spannend te houden.

De filmische symboliek is af en toe ook leuk gevonden. De priester onder het alziend oog en het licht dat hem als een waaklicht in de ogen schijnt als de luxaflex geopend worden.

avatar van Waackx

Waackx

Teleurstellend zowel qua verhaal , als qua spanning, als qua acteerprestaties.

De helaas te vroeg overleden Hoffman vond ik eigenlijk een beetje op de automatische piloot spelen,

hij overtuigde mij niet echt.

Streep is als vanouds gewoon weer goed en Adams acteert ook goed maar zij heeft een rol waar ze eigenlijk weinig mee kan.

Dan het verhaal zelf; vanaf minuut 1 weet je hoe het gaat aflopen en inderdaad, helaas is er geen verrassing op het einde.

Op zich een vrij interessant verhaal maar het blijft maar erg oppervlakkig en toen ik de aftitels zag voorbij gekomen, dacht ik echt: "Is dit alles ?"

Wat er nou precies is gebeurd moet je als kijker zijnde maar voor jezelf invullen en eigenlijk weet je evenveel bij het begin als 104 minuten later, beetje jammer.

Maar R.I.P. beste Hoffman en mogen de goden over je kinderen waken.

avatar van Leno

Leno

Na het overlijden van Hoffman er maar eens een film erbij gepakt waar hij kan laten zien wat hij kan (kon). En dat doet hij, evenals Streep overigens. Het verhaal is schrijnend en best pakkend, maar had nooit gewerkt zonder acteurs van dit kaliber. Overigens is Adams toch van een andere klasse, ze heeft constant trucjes nodig om haar rol neer te zetten, dat i.t.t. het naturel acteren van Streep en Hoffman.

avatar van frans123

frans123

Een film , een verhaal, waar ik met twijfels aan begon, maar die door verpletterend acteerwerk je in de ban houdt. Het verhaal is mager ,maar de dialogen tuusen Streep en Hoffman zijn zo pakkend ,dat het zelfs het verhaakl naar de achtergrond dringt. Klasse fil. Een verademing tussen al die missers die ik de laatste tijd heb gezien. De film vertelt ook niet wat er werkelijk gebeurd is.

Sloiler...spoiler...spoiler...

Je kan hooguit zeggen dat in hun laatste gesprek de pastoor bekende. "Heb je nooit gezondigd? ,vraagt hij aan Streep?

avatar van Jimske

Jimske

Prachtige film met een geweldige Streep in de hoofdrol. Wat kan die dame acteren! Ik ben geboeid blijven kijken tot het einde, en werd soms weggeblazen door enkele sterke scenes/dialogen. Zeer sterk drama met een "open" einde die je laat nadenken! 4*

avatar van Eric001

Eric001