• 9.378.340 stemmen

Met onder meer: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman en Amy Adams

Releasedatum: 5 februari 2009

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Doubt

"There are no simple truths."

1964, een Rooms-Katholieke school in de Bronx. Zuster Aloysius (Meryl Streep) komt in een lastige situatie. Er zijn redenen om priester Flynn (Philip Seymour Hoffman) te verdenken van onzedelijk gedrag. Moet ze de priester, die haar meerdere is, confronteren met deze vermoedens?

Sister Aloysius Beauvier

Christine Hurley

Warren Hurley

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Het acteerwerk is van een hoog kaliber en zeker overtuigend neergezet. Ik zou denken dat ze met deze film willen zeggen dat wantrouwen slecht is (voor zowel jezelf als anderen), maar toch cruciaal. Dit is dan ook dezelfde denkwijze die wat extremen groepen (en rascistische) ook gebruiken in het echt.

Maar uiteindelijk kreeg ik toch het bericht ga niet tegen de priester in, want je wint toch niet en hij mag lekker doen wat hij wil Voor religieuse mensen zou dit ze misschien kunnen helpen met hun "Crisis of Faith" maar voor mij doet het niks.

3,5* voor de presentatie

avatar van dennis013

dennis013

In eerste instantie een 3,5 gegeven, maar schaal m nu op naar de 4 sterren en dat doe ik niet gauw. uitstekende film. Mooi neergezet met een goed verhaal waarin je zelf een hoop kunt invullen. Erg goed.!

avatar van laundromat

laundromat

# 1 Top 10 (vooralsnog)

# 1 Top 10 2009

# 1 Top 10 jaren '00

avatar van laundromat

laundromat

Net wéér gezien. Toch bijzonder dat de film blijft boeien. Sterker nog: hij wordt alleen maar boeiender. Er zit geen actie in, vooral sterke dialogen en sfeer. En ondanks dat (of juist daarom) boeit het me. Blikken en bepaald woorden vielen me al op, nu nog meer.

avatar van Dutchfan

Dutchfan

Heeft hij het nu wel of niet gedaan.......

Schitterende film met onvergetelijke rollen......Viola Davis als Mrs Miller vind ik het best acteren......

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Poeh wat een acteergeweld van Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman. De scenes van Doubt zijn boeiend en lang uitgerekt, waardoor hun acteerprestatie des te meer opvalt en bijblijft. Het nadeel alleen daarvan is dat het verhaal tamelijk eenvoudig is en er niet veel beweging meer in zit, wanneer de vermoedens van het onzedelijke gedrag op tafel zijn gegooid. Alsnog is Doubt een prima film.

avatar van Martin Visser

Martin Visser

Scherpe dialogen en topacteerwerk in toneelmatige film

Alleen al de topcast, bestaand uit Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman, is reden genoeg om naar Doubt te kijken. De twee giganten zijn tegenstanders in dit toneelstuk dat door de schrijver zelf ook als film is geregisseerd. Streep is non en hoofd van een school in The Bronx, Seymour Hoffman is de nieuwe priester in de gemeente die waakt over kerk en school. Vlak na de moord op president Kennedy is de samenleving nog geschokt en zoekende. Zo ook de kerk.

Father Flynn streeft naar modernisering van de kerk. Hij wil op een menselijke en gevoelige manier omgaan met zijn kerkleden en met de kinderen op school. Warmte en menselijkheid zijn zijn karaktereigenschappen. Sister Aloysius is van de oude stempel. Een balpen is al een verfoeilijke moderniteit. In haar school moet orde en soberheid heersen. De leiding dient in haar optiek streng in te grijpen en niet te veel gevoelens te tonen.

Deze twee stijlen botsen in de New Yorkse gemeente. Maar de echte clash gaat over iets veel ingrijpenders. Sister Aloysius heeft reden om aan te nemen dat Father Flynn niet van de jongens af kan blijven. Ze heeft geen bewijs, maar haar mensenkennis en een paar vage aanwijzingen zijn voor haar genoeg om een confrontatie met de priester aan te gaan. Father Flynn voelt zich onheus aangevallen en meent dat de non via dit gerucht vooral de richtingenstrijd tussen hen wil aangaan.

Twijfels zijn er, conform de titel van de film, niet alleen bij de personages, ook als kijker wordt je heen en weer geslingerd tussen de beide kampen. Father Flynn is heel aardig en goedmoedig, maar is hij ook niet té close en handtastelijk? Sister Aloysius heeft duidelijk het beste voor met de mogelijk misbruikte leerling, maar hoe kan ze zo zeker zijn van haar zaak? Als de moeder van de leerling haar verhaal doet (een prachtige bijrol van Oscar-nominee Viola Davis) dan komen er nog meer nuances bij.

De film was een toneelstuk en is eigenlijk toneel gebleven. Dat is de zwakte van de film. Tegelijkertijd bezorgt dat de film ook enkele hoogtepunten. De beelden zijn allemaal prachtig, maar in een toneelmatige film draait het uiteindelijk om de acteerprestaties en de dialogen. Doubt is dan ook vooral een zeer genietbare film door een paar superspannende dialogen waarvoor de maker zeer ruim de tijd inboekte. Streep en Seymour Hoffman gaan een paar mooie confrontaties aan. Maar ook de scène van de non en de moeder is zeer indrukwekkend.

Veel blijft impliciet in die dialogen. De personages tasten elkaar af en dagen elkaar uit. Als kijker zit je op het puntje van je stoel en weeg je elk woord op zoek naar de waarheid. Het einde van de film is wat onbevredigend en ook het thema Twijfel is onduidelijk uitgewerkt. Maar als acteursfilm is Doubt absoluut de moeite waard.

avatar van Rosicky

Rosicky

Interessante dramafilm, die heel treurig en degelijk is gemaakt. Supercast maakt deze film absoluut de moeite waard. Niet helemaal mijn ding, maar zeker goed gemaakt.

avatar van tony2

tony2

ik vond het een mooie film

zeer sterke dialogen

zou hij het nu gedaan hebben?

avatar van Artkramer

Artkramer

Geweldige film! Zeer realistisch script, waarin geen karakter negatief wordt geportretteerd, terwijl dat steeds aanvankelijk wel lijkt te gebeuren. Goed psychologisch effect.

avatar van rose

rose

Was het vroeger overal kommer en kwel in die kloosters? Elke film ( die ik gezien heb )in dit genre gaat over dit onderwerp. En dat einde kon mij dus niet boeien. Zoek het allemaal lekker zelf uit wat de waarheid is in deze. Te makkelijk als je het mij vraagt.

Toch een 3* voor de acteerprestaties!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wat een schitterende film is dit. De sfeer alleen al komt zo sterk over. Maar waardoor deze film staat als een huis is door het kippenvelopwekkende acteerwerk. Jemig, Meryl Streep en Phillip Seymore Hoffman spelen echt de sterren van de hemel. Vooral als hun karakters in dialoog met elkaar gaan.

Verder vind ik ook zo mooi dat de film de gehele tijd in de grijze zone blijft. Daar bedoel ik mee dat er geen echt slechte partij of een echt goede partij in zit. Waarin ook geen van beide kant echt gelijk of ongelijk heeft. Het feit dat het open blijft staan of de priester nou wel of niet iets gedaan heeft geeft deze film toch ook een extra dimensie. Wat een schitterend drama is dit.

avatar van realiteitspaard

realiteitspaard

Ik heb zelde zo'n goede film gezien.

De dialogen+het acteerwerk. En die beschuldigen en spanning in de dialogen is gewoon om kippenvel van te krijgen. Het feit dat je tot het einde niet weet of de priester goed/slecht was is gewoon fenominaal. Geen overduidelijk GOED/SLECHT in de film op te merken. Dit is zonder meer een film die je gezien MOET hebben.

avatar van Freckles

Freckles

Was vanmorgen op Prime.

Prachtig verhaal en goede film.

avatar van nush

nush

Gek, maar ik kon er niet veel mee. Is alweer een tijdje geleden dat ik hem gezien heb maar hij heeft geen indruk op mij gemaakt.

avatar van the new guy

the new guy

Geweldig goede film. Boeiend tot en met, terwijl er eigenlijk niets gebeurd...

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Waw, wat zou er gebeuren indien de film nu in de bioscoop kwam, na al die perikelen in de pers?

avatar van Theunissen

Goed spel van Philip Seymour Hoffman, Meryl Streep (zag eruit als een lijk), en Amy Adams maar mijn god wat een zeik film was dit.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Theaterverfilmingen staan vaak garant voor stevig acteerwerk dat rust op een schitterend script (Becket, Who's Afraid of Virginia Woolf?). Ook "Doubt" is geen uitzondering. Met de recente bekentenissen van priesters doorheen heel Europa, is de materie van de film nog eens lekker actueel ook. In dit solide "Did he or Didn't He?"-verhaal volgen we Father Flynn (prachtige monoloog van Hoffman over roddels), een progressieve priester, die al snel de ouderwetse Sister Aloysius (Meryl Streep met een geweldig brilletje!) in het harnas jaagt. Deze twee acteerkanonnen spannen de kroon in dialogen van wel tien minuten lang. Amy Adams doet het best aardig in haar rol als naïeve Sister James. Wat betreft de hoofdvraag van de film: Ik denk persoonlijk dat Flynn het wel gedaan heeft. Hoewel Flynn overkomt als een ontzettend charismatisch figuur, geeft Shanley opmerkelijke aanwijzingen via de jongens en dan met name William Londen. Wie goed kijkt naar zijn reacties op zaken die Flynn doet/zegt, merkt toch dat er met die jongen meer aan de hand is dan alleen maar de rebel uithangen. Op het imdb board kan je hierover een interessante post terugvinden van AMSmith83. 4*

avatar van m1701

m1701

Vond het verhaal echt ruk.

Pure verveling! Alles was erg oppervlakkig en er werd nergens echt op ingegaan.... bleef helaas echt vlak.

Acteerwerk was wel goed (ook het enige)

Nee erg saai!! Had hier heel veel meer van verwacht!

2,5* puur voor het acteerwerk

avatar van lorentz

lorentz

Prachtige film, heerlijk sfeertje, geweldige acteerprestaties. Meryl Streep lijkt alsmaar beter te worden. Een film waarin ik van begin af aan in werd meegezogen. Erg intrigerend verhaal, mooie beelden, emotioneel. 4 sterren.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Een 21ste eeuwse conservatieve film, over verandering in kerk in de jaren '60. Op de schrijver-regisseur John Patrick Shanley na, die zijn film baseerde op zijn eigen toneelstuk, opent de film met bekende namen en kent het een gebruikelijke opening. Enkele mooie shots en een vaker voorkomende soortgelijke intromuziek verraden al dat het op filmtechnische wijze niemand van zijn sokken zal worden geblazen. Maar de camerahantering hoeft dan niet origineel te zijn, het is in ieder geval in zeer bekwame handen bij Roger Deakins. De muziek laat wat meer te wensen over, aangezien het nergens iets toevoegt of iets laat horen dat we nog nooit hebben gehoord. Maar de acteurs en het plot doen de verwachtingen toch wel enigzins hoog oplopen.

Al in de eerste scène laat Meryl Streep - misschien íetwat over the top - merken uit wat voor hout zij en haar personage gesneden is, en ook de andere twee hoofdrollen ontvouwen hun karakter al snel. Priester Flynn (Philip Seymour Hoffman) spreekt over liefde en compassie, maar zijn beweegredenen worden in twijfel genomen door de strikte Zuster Aloysius. Naïeve maar hartsverwarmende Zuster James (Amy Adams) zit ertussenin. Laatste sleutelfiguur is de eerste donkere leerling op de school, Donald Miller, die er niet tussen past en steun nodig heeft, die Flynn hem geeft. Met deze ingrediënten ontstaat er een enorm strijdveld waar een aantal flinke krachtsmetingen plaatsvinden, en de (onderhuidse) spanningen oplopen. Verdraaid goede thematiek is aanwezig, namelijk de vraag welke koers de Kerk in veranderende tijden moet inslaan, er verschillende kanten van medeleven aanwezig zijn, en de vraag over de ware identiteit van de personen en de vragen rondom vriendelijkheid, openheid, deugdzaamheid, liefde en twijfel. Wie is er oprecht? De afstandelijke Zuster Aloysius of de openarmige Priester Flynn? En in hoeverre is onschuld onwetendheid en in hoeverre is het goedheid?

Deze vragen maken het voor mij een zeer interessante film, maar helaas weet de film nergens echt dieper te graven. Ook merkwaardig hoe 'down to earth' het verhaal en de personages zijn. God kwam nauwelijks aan bod, waarschijnlijk het resultaat van een gesculariseerde 21ste eeuwse wereld. John Patrick Shanley koos ervoor om er meer filmische aspecten aan toe te voegen en niet letterlijk zijn toneelstuk shot voor shot te verfilmen. In mijn optiek is dit jammer, aangezien het vaak wel zeer degelijke films oplevert in toneelstuksetting, en vaak ook wat meer aandacht wordt geschonken aan diepgang en dialoog. Hier was het een beetje straight-forward film en nergens echt innoverend als film. Wel kent de film een alsmaar stijgende spannignsboog, waar de personages steeds meer hun ware identiteit laten zien. De film kan ook eindeloos leunen op de schitterende vertolkingen van Meryl Streep, maar vooral Amy Adams en Philip Seymour Hoffman. De eindscène is absoluut het hoogtepunt, waar Zuster Aloysius eigenlijk alles aan elkaar koppelt: haar handelswijze, haar overtuiging, vragen over God, overal is twijfel. De film had nog wat dieper kunnen gaan, maar het blijft 'slechts' een zeer degelijk drama, die zeer interessante vraagstukken behandelt en waanzinnig acteerwerk kent. Doubt is absoluut de moeite waard. Een ruime

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

In sommige films doen de prestaties van de acteurs de cinematografie vergeten. In sommige films kent de regisseur zijn plaats en komt niet te veel met trucs. Deze film zuigt je helemaal in het verhaal. Voor mij was het hoogte punt toen zuster Aloysius en moeder Miller, werkelijk schitterend gespeeld door Viola Davis, met elkaar spraken....op het eind greep 'de regisseur' in...De geest moet waaien en donderen. Ik was werkelijk betoverd door hun gesprek dat het thema weer een extra lading gaf. En natuurlijk Philip Seymoor Hoffman en Meryl Streep, perfect gecast, zijn sieraden van acteurs: hun gesprek is weergaloos. Trouwens ik heb geen zwak punt in het spel van de anderen kunnen ontdekken.

Deze indrukwekkende film gaat over twijfel zelfs als de film afgelopen is blijft de onzekerheid knagen. In al zijn eenvoud een schitterend script.

avatar van latrat

latrat

sterke film met emotionele dialogen over een onderwerp dat heel diep gaat. De film zelf kiest absoluut geen kant.

avatar van renske

renske

Moest naarmate de film vorderde meer en meer denken aan de vorige regering die volhield dat er WMD waren in Irak en er zelfs voor ging liegen om het maar te bewijzen... mooi vind ik dat altijd, wanneer een particulier verhaal een veel universeler weerklank krijgt.

Heel heel goeie film. Prachtig gefilmd. Ik had een veel toneelmatiger film verwacht, maar dat vond ik het helemaal niet.

avatar van Kisje

Kisje

Inderdaad, zoals hierboven al vermeld staat... Je blijft met de vraag zitten. Heeft hij het nu gedaan of niet? Je wordt heen en weer geslingerd... Maar moet zelf je conclusie trekken. Mysterieus vleugje, al ben ik erg nieuwsgierig

avatar van BBarbie

BBarbie

Adembenemend..... tot aan de laatste twee zinnen van Meryl Streep. Die waren een afknapper en de film had wat mij betreft 10 seconden korter mogen zijn. Schitterend spel van Streep, Adams en vooral Hoffman en Viola Davis. Fraaie symboliek bij de wisseling van scenes: de duif in het begin van de film in de koepel van de kerk, de storm halverwege en het onweer na afloop van het gesprek tussen Streep en Davis. Bovendien vond ik de parabel over roddelen heel erg mooi. Heeft hij het wel gedaan of niet? Doubt!

avatar van witboek

witboek

M.S en H. hebben deze film gedomineerd en een knap staaltje acteerwerk laten zien.

avatar van Oscars-Buzz

Oscars-Buzz

Het gebeurt maar eens in de zoveel tijd, een film waar het om personages draait, en acteerwerk is dan van veel belang.

en wat een cast zeg en wat hebben zij werk verricht. echter iedereen verdiende een oscar in mijn ogen

Viola Davis, Meryl Streep, Seymour Hoffman, Amy Adams zijn net Messi, Iniesta, Xavi en David Villa.Je begrijpt me wel..

Een echt goed team !

avatar van modinator

modinator

Volgens mij weet ze zeker dat hij het gedaan heeft, maar daardoor heeft ze twijfels in het geloof gekregen. Toch? Ben geen Mioch, wel goede film.