menu

Réparer les Vivants (2016)

Alternatieve titel: Heal the Living

mijn stem
3,13 (81)
81 stemmen

Frankrijk / België
Drama
103 minuten

geregisseerd door Katell Quillévéré
met Anne Dorval, Emmanuelle Seigner en Tahar Rahim

Alles begint vroeg in de ochtend, tijdens het aanbreken van de dag vertonen drie jonge surfers, waaronder Simon hun kunsten op de woeste zee. Op de weg terug naar huis gebeurt er een vreselijk ongeluk. Het leven van Simon hangt ineens aan een zijden draadje. Hij ligt aan allemaal apparatuur in het ziekenhuis in Le Havre. Op hetzelfde moment wacht een vrouw in Parijs op een goede donor die haar leven zou kunnen verlengen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ytYSMkPFQ7w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 8 december in de bioscoop (Cinéart)

avatar van Mr Thee
kappeuter schreef:
Vanaf 8 december in de bioscoop (Cinéart)


Gelet op de aangepaste releasedatum 16/2/2017 en het feit dat "Suzanne" er eerder werd vertoond vermoed ik dat ie gaat draaien op IFFR...2017...

avatar van Knisper
2,5
Op zich een aardig gemaakte film, maar qua pacing, verhaalopbouw en karakterontwikkeling schort er wel het enige aan. Zelfs in die mate, dat ik het na afloop eigenlijk steeds meer storend vindt. De gebeurtenis staat hier centraal en de personages zijn daar eigenlijk alleen maar dienend aan. Maar daardoor is het niet zo meeslepend.

avatar van pjutter
4,5
Knisper schreef:
Op zich een aardig gemaakte film, maar qua pacing, verhaalopbouw en karakterontwikkeling schort er wel het enige aan. Zelfs in die mate, dat ik het na afloop eigenlijk steeds meer storend vindt. De gebeurtenis staat hier centraal en de personages zijn daar eigenlijk alleen maar dienend aan. Maar daardoor is het niet zo meeslepend.


Ah voor mij was dit juist precies omgekeerd, had echt het gevoel dat ik beide hoofdpersonen goed kende .

avatar van Mac Hammer Fan
3,0
Een 17-jarige gaat met 2 vrienden surfen maar wanneer ze huiswaarts keren hebben ze een auto-ongeval en hij droeg zijn gordel niet. Zijn hersenen zijn onherstelbaar beschadigd. De dokter vertelt zijn ouders dat hij hersendood is, voorlopig in leven gehouden wordt met medische toestellen en vraagt of hij zijn organen zou mogen afstaan. Voor de ouders is dit eerst een schok maar uiteindelijk stemmen ze toe. Ergens anders heeft een vrouw met twee zonen een degeneratieve hartziekte en alleen een transplantatie kan haar nog redden.
Een verhaal over twee verschillende families die elkaar nooit gezien hebben en worstelen met morele en persoonlijke trauma’s. Vlot verteld en goed gemonteerd. Een ode aan het leven en een verfijnde hommage aan liefde en lijden. De hartoperaties zijn nauwkeurig in beeld gezet. De titelsong in het begin vond ik niet mooi, maar voor de rest is het een behoorlijke en degelijk vertolkte film.


avatar van SturyNijmegen
4,0
Uitstekende film, een prima cast en mooie close ups. Geen sentimentele overkill maar realistisch drama, het is uit het leven gegrepen zeg maar. Anne Dorval , wat is zij toch een veelzijdig actrice, zij is het gezicht van deze film.

avatar van Redlop
4,0
Prachtig drama, sterk acteerwerk en visueel bij vlagen indrukwekkend.

4*

ps: alleen de aftitelsong, wat een miskleun (Bowie geloof ik).

avatar van doncorleone
3,5
Redlop schreef:

ps: alleen de aftitelsong, wat een miskleun (Bowie geloof ik).

Ik weet wel zeker dat "Five years" van Bowie is (redelijk bekend toch?). Prachtig nummer natuurlijk, hoewel de link met de film mij wel ontgaat.

3,5
Twee verhalen hebben de terechte twijfels, angsten en leed van de betrokken personages gemeen en dat is zeker een goed gebracht pluspunt voor de film.
Anderzijds, na verloop van het eerste verhaal en een tijdje na het opstarten van het tweede, had ik toch de indruk dat de film wat dynamiek miste. Mogelijks had een verstrengeling van beide verhaallijnen dat kunnen verhinderen en had de ontknoping des te boeiender en spannender uitgevallen.
Eén zaak lijkt mij anders duidelijk en dat is dat de film toch hulde brengt aan de medische wereld in meerdere aspecten.

avatar van JJ_D
3,0
De levenden repareren: hoe moet dat gaan, als de schade amper te herstellen valt? Een jongen verliest zijn lever, zijn nieren en zijn hart: hoe herstel je de ouders die achterblijven? En het vriendinnetje? Hoe herstel je de verpleegster die hem verzorgt en die droomt van een verzengende liefde? Hoe herstel je de scheve verhouding tussen het diensthoofd en zijn personeel? Hoe herstel je de melancholie van een jonge arts die het lijk aflegt van een tiener en verlangt naar een exotische vogelsoort? En hoe repareer je de banden van een gebroken gezin, hoe repareer je het vertrouwen, hoe repareer je de warmte, hoe repareer je alles dat veel te lang onuitgesproken is gebleven?

Enfin, je hoort het: ‘Réparer les vivants’ is niet alleen een film over een transplantatie van een hart, het is ook en vooral een film over alle bloedende, verlangende, smachtende, gefrustreerde en gebroken harten daarrond. Het is een film waarin een dode toont hoe wij leven, ondanks (de doneur) of juist dankzij (de recipient) dat hart dat leven geeft, van het ene lichaam naar het volgende. Hoe verdriet omslaat in hoop – het is waar de dood - eerst fibrillerend, maar dan, na twee elektroshocks – levend wordt, op de geruststellende tonen van een keurig sinusritme.

Als film had ‘Réparer les vivants’ wat geconcentreerder mogen zijn. Meer gefocust op bepaalde karakters, bepaalde ontwikkelingen, bepaalde psychologische details. De weinig welomlijnde structuur lijkt me immers geen surplus. Net als de slaapverwekkende soundtrack trouwens. Maar dit gezegd zijnde, geen onaangename film.

2,75*

avatar van K. V.
3,5
Deze eens meegepikt en het was geen misse film. Een mooi realistisch drama en prima geacteerd. Verder zag hij er goed uit.
De moeite om eens gezien te hebben.

avatar van eRCee
2,0
De film heeft het doel om het hele proces rondom orgaandonatie in beeld te brengen. Artistieke aspiratie wordt daaraan ondergeschikt gemaakt. Het geheel wordt automatisch een beetje chichématig: een dergelijke situatie verloopt nu eenmaal op een vrij vaststaande manier. Door het onderwerp laten sommige scenes je niet onberoerd, maar dat kan nauwelijks op conto van de film worden geschreven. De opdeling in twee helften pakt wat mij betreft niet goed uit, de cameravoering is onopvallend en de muziek matig (op het live piano-optreden met een stuk van Nils Frahm na). Had er wat meer van verwacht, hoewel dergelijke onderwerpen zelden (of nooit) grote kunst opleveren.

avatar van Baboesjka
4,0
Wat een heftig onderwerp. Het raakte mij wel. Sterk acteerwerk, mooie muziek en ik vind de film fijn klein en realistisch gehouden. Het is sentimenteel, maar niet te. Ik kijk niet zo graag naar operaties en het had misschien net iets meer indruk op mij kunnen maken, maar wat het geheel betreft vind ik deze film goed in elkaar zitten. 4*

2,5
Zaten mooie dingen in de film, maar die focus op het operatieve haalt het wel sterk onderuit...

avatar van JoeCabot
3,0
Réparer les Vivants is een mooi, ingetogen drama. Er wordt niet zo veel gepraat, wat best uniek is voor een Franse film. Quillévéré kiest voor sfeer en laat de beelden spreken. De lange, observerende shots, ondersteund door pianomuziek, deden me trouwens wat denken aan het werk van Gus Van Sant (al ontbeert deze film wel het raffinement van pakweg Elephant).

Voor de rest weet ik niet goed wat ik van het einde moet denken. Sure, het is best “informatief” om eens te zien hoe zo’n operatie in z’n werk gaat, alleen kijk ik geen films om me te informeren. Een subtieler en meer suggestief eind leek me meer gepast.

Btw, filmmakers weten auto-ongevallen steeds creatiever in beeld te brengen. 3*

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Degelijke Frans drama over orgaandonatie en alles wat daarbij komt kijken. Alleen vond ik dat er iets te veel aandacht was voor de technische kant. Aan de operaties op het einde van de film had ik weinig boodschap. Wel is goed om eens in beeld te hebben en zelfs prima in beeld gebracht, maar in de plaats hiervan kon men ook aandacht besteed hebben aan de psychologische afwegingen van het gebeuren. Feit is dat bij dergelijke operatie wel heel wat komt kijken. Het is niet zomaar een "Bol.com-pakje" dat wordt besteld en verstuurd.

Het tempo is rustig en het plot verveelt niet. Op visueel vlak heeft de film ook wel wat te bieden. Geen memorabele film, maar wel eens de moeite om eens gezien te hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:42 uur

geplaatst: vandaag om 22:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.