Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Laucevicius
Gesproken taal: Wit-Russisch, Duits en Russisch
Releasedatum: 3 augustus 1990
Plot Idi i Smotri
"To love… to have children."
In een bos in het door de nazi's bezette Wit-Rusland vindt de jonge Rus Florya Gaishun een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.
Flyora Gayshun
Village Headman
Gezhel
German
xangadix
Mijn hemel... Als ik die verbeten kop van dat ventje nooit meer hoef te zien, ben ik een gelukkig mens.
Ik zie in dat ik wat oppervlakkig reageer, maar ik kon weinig aanvangen met deze film.
Mochizuki Rokuro
Ik heb niet het hele topic gescand op de verkrijgbaarheid van de DVD, maar ik begreep dat de NL-se uitgave van Moskwood out-of-print is. Dus wie hem nog wel wil: koop hem als je 'm tegenkomt!
Op de site van Moskwood nog wel te bestellen:
Kom en Zie (2DVD) [2021] - € 29,90 : Moskwood Media, ...voor liefhebbers, door liefhebbers
Mochizuki Rokuro
Als mijn informatie klopt krijg je dan niks, maar wie weet moet iemand het even proberen.
MoFeDu
Ik had hem bij Wehkamp vandaan, maar dat was blijkbaar de enige die ze hadden want hij is daar nu niet meer verkrijgbaar.
Justinw
Hopen dat er nog een nederlandse uitgave komt met het artwork dat we hier zien. Een van de mooiste posters op heel MM.
FMHZ
Ik heb hem net op moskwood besteld. We zullen het wel zien. Ik ben erg benieuwd naar deze film.
FMHZ
En ik heb hem binnen. Geen probleem dus. Wel ander artwork trouwens. Niet zo mooi als het plaatje hier, maar goed, het gaat om de film.
Montorsi
Ook te krijgen bij Velvet Rotterdam voor 19,95
Bedankt voor de tip, de laatste keer dat ik er was kwam ik hem nog niet tegen
je80roen
€29,56 toch?
Is al een paar maandjes geleden dat ik hem in mijn handen gehad heb, maar toen was ie 19,95
Onweerwolf
Op zich is er al genoeg gezegd over deze film en bij heel veel posts kan ik alleen maar heftig jaknikken maar ik moet toch even benadrukken dat de slotscene van Idi I Smotri werkelijk waar monumentaal is. Daar kon ik het niet bij droog houden en eigenlijk nu, een uurtje later nog steeds niet. Deze film gaat echt door merg en been. Fantastisch!
chevy93
Staat nog gewoon een aantal keren op YouTube: o.a. YouTube - Come and See Trailer (with music)
Edit: Ik zie dat bij die anderen het audiospoor weg is.
chevy93
Dat ligt dan aan jou, want bij mij doet hij het gewoon. (met geluid)
HelenaV
't blijft natuurlijk een propaganda film.
De enige die hier met propagande bezig is, ben jij. Geef eens aan waarom het een propagandafilm is? Zo'n kreet is op zich weinig waard.
De regisseur Elem Klimov voelde zich schuldig omdat hij geen eigen oorlogsfilm had gemaakt, dus besloot hij deze te maken naar aanleiding van een boek dat hij had gelezen over Chatyn. Eerst koos hij de titel "Dood Hitler", waarbij "Hitler" niet naar de persoon verwijst maar naar het wreedheidsbeginsel dat iedereen in zichzelf moet doden. Dit mocht van de Sovjetautoriteiten niet, het woord Hitler mocht niet in de titel voorkomen. Dus toen vroeg hij zijn broer het Nieuwe Testament door te bladeren en kwam uiteindelijk op de uitspraak Kom en Zie uit de openbaring van Johannes. Nergens kwamen er bevelen van Sovjetautoriteiten bij kijken. Het was een menselijk initiatief.
De film is in veel opzichten onorthodox omdat het het lijden van de burgerbevolking liet zien, iets waar de Sovjetautoriteiten helemaal niet dol op waren. En het laat ook aan het einde een beetje de Holocaust zien, die werd in de Sovjet-Unie ontkend, men erkende niet dat de Joden als specifieke groep werden vervolgd maar schaarden hen onder alle "onschuldige burgerslachtoffers" van de nazi's.
Dus denk de volgende keer een beetje na voordat je je mond opendoet. Mooie woorden als propaganda leren en ze overal lopen douwen, je moest je schamen.
HelenaV
Hier is trouwens nog een goed interview met de regisseur: YouTube - Elem Klimov about Come and see (1/3)
Je kunt de ondertitels aanzetten door op CC te drukken.
Baggerman
Eigenlijk is dit ook niet Klimov's 'eigen' oorlogsfilm, maar een project van zijn vrouw Larisa Shepitko. Zij overleed echter vroegtijdig door een ongeval en Klimov heeft toen de film gemaakt.
Goh, heb jij het concept van een smiley niet begrepen? En misschien moet je nog wat oudere koeien uit de sloot gaan halen....
(Bericht is al 3 jaar oud.)
Verder reageerde ik om het stuk tekst van Kappeuter dat er nu niet leesbaar staat. Lees die nog eens goed door en je begrijpt mijn opmerking misschien beter. Maar laten we wel wezen, het is wel behoorlijk zwart/wit de tweede helft. Zielige Rus, boze Nazi, goh, wat hebben we toch geleden....
HelenaV
En dat het allemaal echt zo is gebeurd boeit blijkbaar niet? Oke dan. Ach, die zielige Duitse soldaten die van dorp tot dorp gingen en de mensen daar levend verbrandden!
Nu politiek correct genoeg?
Het gaat overigens specifiek over Wit-Russen, niet over Russen, maar goed...
panjoe
Naast het compleet missen van de nuance: je hebt wel door dat je jezelf nu keihard tegenspreekt he
?
Dit lijkt me een mooie, doch enigszins zwaarmoedige film. Die mag op m'n Nog Zien lijstje.
JDSsmetje
Idi I Smotri, ook wel Come and See of Kom en Zie genoemd is waarschijnlijk mijn favoriete film aller tijden dus een recensie kon niet ontbreken.
Idi I Smotri is het verhaal van een jonge Rus (+- 14j) die zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aansluit bij de vrijheidsstrijders. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.
Persoonlijk vond ik dit een keiharde ervaring. Idi I Smotri is een volledig naakte en super realistische film die nooit geforceerd overkomt. Het duurt misschien een tijdje om er in te komen, maar daarna wordt de kijker volledig meegezogen in het verhaal waardoor deze grote ellende een zeer slecht buikgevoel bezorgt. Weg met de heroïek en romantisering. Weg met de clichés, en het teveel aan sentiment. Straight to the point, het was een hel, waar iedereen, zelfs kinderen, deel van uit maakten. Misschien wel de enige echte antioorlogsfilm in de filmindustrie.
Want het blijft maar doorgaan, en blijft maar doorgaan. Gevangen in je sofa, zo'n dikke twee uur naar enorm misselmakende muziek luisteren, kijkend hoe het hoofdpersonage in een neerwaartse spiraal terechtkomt en zowel fysiek als mentaal aftakelt. 0,0 sensatie, 0,0 geweldsverheerlijking, niet voor een reguliere avond dus.
Maar des ondanks de enorme kracht van deze film moet je kritisch blijven. Want naar het einde toe zien we een scène waarin de vinger nogal gewezen wordt naar Hitler. In het achterhoofd houdend dat dit een Sovjet-film is zou je kunnen zeggen dat dit wijst op propaganda (weliswaar in mindere mate). Nu ja, ikzelf sta er nogal neutraal tegenover. Want ook al moest dit bewuste propaganda zijn denk ik niet dat ik deze film daardoor minder zou gaan waarderen. Mede doordat deze film audiovisueel verbluffend is.
Kortom, een artistiek pareltje dat nooit vergeten mag worden.
5,0*/5,0*
MoFeDu
Prima recensie.
Had echter niet echt het idee dat met het einde het persé het beschuldigende vingertje richting Hitler werd gewezen. Het roept eerder de vraag op dat als je de kans zou hebben een baby te vermoorden die tot wrede dingen in staat is je dit ook echt zou doen. Kan er ook ver naast zitten, is al weer een tijdje geleden dat ik de film zag.
JDSsmetje
Of het persé of een bewuste beschuldiging geweest is betwijfel ik zelf ook. Dat is ook te merken in mijn recensie trouwens. Begrijp verder wel niet waar je die "baby" vandaan haalt.
speranza
Deze film trekt je volledig mee in de ellende van Florya Gaishun. Audiovisueel verbluffend en beklemmend. Zeer sterk acteerwerk van Aleksie Kravchenko. Gruwelijke beelden die de waanzin van oorlog laten zien.
Jessen0wnt
Om stil van te worden.
Come and See is waarschijnlijk mijn eerste Russische film die ik gezien heb. Wellicht een drempel waar ik over heen moest stappen, het viel wel mee. De poster sprak al meerdere keren mijn aandacht aan, wanneer ik over de top lijst heen vloog op zoek naar opmerkelijke films die mij aanspraken. Het misleid heel erg, ik dacht aan een soort mysterie fantasie film, maar niets is minder waar. Het is een keiharde rauwe oorlogsfilm uit het oog van een jonge maar zeer sterke jongeman: Florya.
Zelf heb ik nooit zoveel met oorlog films, vind het vaak te shockerend overkomen of de nadruk liggen op ''dit moet je erg vinden''. Door het kinder-perspectief verwacht je een ontroerende vertolking van deze gruwelijke geschiedenis maar niets is minder waar. Come and See weet een combinatie te geven, shockeert op een respectvolle manier en is echt. Doordat de regie je niet manipuleert, de shots de tijd laat nemen en filmt wat er gebeurd, en niet wat gebeurd word gefilmd, geeft het een enorme realistische kijk of dit verhaal. Daarnaast zijn de acteerprestaties belachelijk goed, Florya en Glasje (
ofzo) speelden de sterren van de hemel en ook de rest van de cast. Doordat het in een God vergeten plaats gebeurd heb je niet het gevoel dat je het eerder hebt gezien of dat je moet opletten op historische feiten. Je krijgt de gruwelijkheden voorgeschoteld en mag zelf bepalen of je dit wel of niet vind.'
Vond zelf het eerste deel, samen met het meisje het beste. Daarna slaat de film een (nog) serieuzere kant op waardoor ik even de controle verloor. Vooral omdat het vrij heftig is wat je te zien krijgt wist ik niet precies hoe ik me voor moest doen. De wauw die ik het eerste deel had (
bijvoorbeeld de scène waarin ze in het bos allebei aan het huilen zijn of dat ze door de modder naar een soort eiland gaan) werd heel snel veranderd in een mond houden en kijken sfeer. Misschien iets te heftig...
Het einde zorgde voor een ''leuke'' verrassing, niet heel origineel maar toch weer wel: heb het in ieder geval niet in deze ''oorlog'' setting tegengekomen.
Een film om u tegen te zeggen, ik kan niks anders dan de volle punten geven. Oorlog zoals je nog nooit hebt gezien, en ook nooit zal zien. Heel hoog niveau. Deze film zal nog wel wat weken in mijn hoofd afspoken. 5 sterren
AGE-411
De oorlog was tijdens de oorlog zelf ideale propaganda voor de bolsjewieken.
Duitsers waren immers allemaal worstvretende, bierdrinkende bloeddorstige sadisten met een passie voor moorden. Dat in tegenstelling tot de communisten! Wat een volkshelden!
De oorlog was in 1985 echter al lang gedaan (alhoewel dat je er na het zien van de film gaat aan twijfelen
), maar toch slaagde men met deze film er in een beetje te teren op oude koeien voor sovjetpropaganda.
Maar kijkt dan toch naar deze film! Wat voor vreselijke sadisten zijn die Duitsers toch! Als ik jou was zou ik toch niet over die muur klimmen, voor je ’t weet eten ze je daar op met huid en haar!
Nogal een gelukkig dat wij, de communisten, zulke engeltjes zijn en het beste met je voor hebben!
Je moet me nu niet beschuldigen van een van deze 2 ideologieën aan te hangen. Ik vind het zelf lachwekkend dat men nu al bijna 100 jaar als kleine kleuters bezig is met mekaar des duivels te verwijten, en zichzelf in de hemel te prijzen. Ik heb tijdens deze film dan ook enkele keren spontaan moeten lachen om de karikaturale voorstelling van de nazi’s.
Ben ik nu de enige die dit echt irritant vond aan de film? Ik zie hier enkel maar lovende reacties (“wat een realistische film zeg”), terwijl het deel in het dorp behoorlijk onrealistisch was.
Nochtans vond ik de film wel goed tot het gedoe in dat dorp.
Het duurde in het begin eerst 20 minuten alvorens je helemaal in het zadel zat, maar eenmaal dat dat het geval is, is de sfeer echt moordend! Heerlijk rauw en realistisch. De acteurs hebben echte karakterkoppen en spelen grandioos.
De psychose is compleet na het bombardement. De onheilspellende ‘klankvervuiling’ zorgt er voor dat zelf de kijker opgejaagd wordt, en wil gaan rennen door de bossen en moerassen. (Fantastische omgeving ook). Chaos en horror alom.
Ik vraag me wel af wrm die dame die jongen kust in dat bos?
Wrm stalen ze eigenlijk die man zijn koe?
3,5* , met kans op verlaging. Hangt er vanaf of mijn herinnering naar de film vooral zal uit gaan naar de schandeloze propaganda, of naar het prachtige eerder verloop van de film. Hier zat veel meer in.

Deze drie grootse films zijn gewoon gratis via YouTube te aanschouwen

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Vier ijzersterke 'roadmovies' gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog

Vijf Nederlandse regisseurs delen hun favoriete oorlogsfilm ooit

Nuit et Brouillard

Voskhozhdenie
Drama / Oorlog, 1977

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984
war crimestweede wereldoorlognaziwehrmacht krankzinnigheidsurrealismetienermeisjeatrocitygenociderussian armymine fieldhorrors of warpremature agingbyelorussiaworld war ii eastern front children in wartime