• 9.375.212 stemmen

Geregisseerd door: Kenneth MacPherson

Met onder meer: Paul Robeson, Eslanda Robeson en Hilda Doolittle

Gesproken taal:

Plot Borderline

Pete is een zwarte man die getrouwd is met Adah. Adah heeft tot grote verontwaardiging van de stadsgenoten een buitenechtelijke affaire met de blanke Thorne, die ook een relatie heeft met Astrid. Wanneer Thorne verantwoordelijk is voor de dood van de waanzinnig geworden Astrid is het wonderwel Pete die uit naam van het algemeen belang en welzijn de stad uitgezet wordt.

Pete Varond

Adah - a Negro Woman

Thorne - Her Husband

The Old Lady

avatar van Darbie

Darbie

Ik durf met grote stelligheid te beweren dat dit geen film is uit 1930.

Het beeld is er te scherp voor (echt loepscherp !) , en als je wat ervaring hebt met oude zwart/wit-films - de zogenoemde stomme films, dan kun je duidelijk zien dat alhier moderne technieken zijn gebruikt om het 'oud' te doen laten lijken, om er maar enkele te noemen : nagespeelde vertragingen, beeldhoeken die opeens onecht donker worden, en vooral de verkeerd gebrachte z.g. negatiefschade.

Wat de maker met de fake-datering heeft beoogd, is mij een raadsel.

avatar van John Milton

John Milton

Darbie schreef:

Ik durf met grote stelligheid te beweren dat dit geen film is uit 1930.

Wat de maker met de fake-datering heeft beoogd, is mij een raadsel.

Ik snap wel wat je bedoelt, toen ik deze week Menschen am Sonntag (1930) zag uit hetzelfde jaar, was het ook moeilijk voor te stellen dat het haarscherp zwemmende, en stoeiende koppeltje in beeld eerder was geboren dan mijn al lang begraven opa en oma. Maar ben je die mening hierboven nog steeds toegedaan?

Macpherson was particularly influenced by the cinematic techniques of G.W. Pabst and Sergei Eisenstein, whom he first met in 1929. In Borderline, he uses avant-garde experimental film-making techniques, blending Eisenstein’s montage innovation and Pabst’s psycho-analytical approach, to identify the emotional and psychological states of the film’s characters. These techniques called for unconventional post-production editing, the use of light and shadow, and exaggerated movement on the part of the actors. "Macpherson’s brilliance lies in his ability to photograph small movements as nuanced, meaning-producing gestures"
- Allvoices

Paul Robeson is ook wel een naam die ik vorig jaar regelmatig heb gehoord in The BBC Film Programme. Dit is echt geen fakery, hoor. Ik ben wel benieuwd hoe dit in jouw ogen anders is dan mooie restauraties van Chelovek s Kino-Apparatom (1929), Sunrise: A Song of Two Humans (1927) of Metropolis (1927). Dat er iets andere technieken zijn gebruikt is duidelijk, maar Harvard University en The Criterion Collection laten zich bovendien toch niet zomaar in de luren leggen?

Er zijn in de jaren '20 en '30 wel meer experimentele films uitgekomen trouwens die in een mooie restauratie haast anachronistisch lijken. Un Chien Andalou uiteraard, maar ook The Seashell and the Clergyman (1928) bijvoorbeeld, al zie je dat loepscherpe in zo'n gaar YouTube filmpje niet goed terug. Als je even door zo'n filmpje 'scrollt' en wat fragmenten bekijkt, zul je in de gebruikte technieken echter wel een hoop gelijkenissen zien, gok ik.

De BFI/George Eastman House restauratie van Borderline die ik zag mat 656 x 480 pixels; Hoewel prima te doen, vraag je je toch af hoe het eruit had gezien als het niet opgerekt was op de (ultra) high res schermen van tegenwoordig. Hoop dit wel een keer in 1080p of nog liever een mooie 2k of 4k restauratie te aanschouwen.

De film: Absoluut filmgeschiedenis, dit.

avatar van Darbie

Darbie

John Milton, als dat de waarheid is, dan kan ik het natuurlijk niet ontkennen. Maar toch blijft in mijn achterhoofd borrelen . . . ' ik kan het amper geloven ' .

Van de andere films die je noemt ken ik alleen Metropolis en dat vind ik typisch een film uit de twintiger jaren van de vorige eeuw.

avatar van John Milton

John Milton

We zijn lang gewend geweest dat oude films er slecht uitzagen, Darbie. Maar check dit fragmentje van de trailer van Metropolis, dat ziet er toch ook haarscherp uit?

Mits je het in 1080p kijkt natuurlijk. Nog steeds jammer dat de Android YouTube app standaard lage kwaliteit pakt.

Gelukkig worden veel titels goed gerestaureerd, maar soms is het inderdaad wat uncanny.