Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Shane Meadows
Met onder meer: Thomas Turgoose, Piotr Jagiello en Ireneusz Czop
Releasedatum: 15 oktober 2009
Plot Somers Town
Twee tieners zijn beide nieuwkomers in Londen: Tomo is gevlucht uit Nottingham en Marek is een Poolse immigrant die bij zijn vader woont. Ze wonen in de wijk Somers Town nabij King's Cross. De jongens vallen beide op hetzelfde meisje en besteden hun dag vooral aan de vraag wie van hen het beste vriendje voor haar zal zijn. Nadat Tomo geen plek meer om te wonen heeft besluiten ze dat hij in Mareks slaapkamer komt te wonen, maar diens vader mag dat niet weten.
Tomo
Angry Resident
Construction Worker
Construction Worker
Matchostomos
Na het huiveringwekkende ‘Dead Man’s Shoes’ en het met wrange melancholie doordrenkte ‘This Is England’, is Shane Meadows geen nobele onbekende meer binnen het Britse filmlandschap. Met ‘Somers Town’ koestert hij echter zienderogen minder ambities dan zijn voorgaande projecten, al belet hem dat niet om ook zijn nieuwste telg te verblijden met een kenmerkende stempel. Een stempel die zich voornamelijk laat kenmerken door een serene opbouw en frappante muziekkeuzes; meermaals convergerend in een moment van emotionele verstilling. Meadows doet er bovendien goed aan door het sociale engagement binnen de perken te houden en het te gebruiken ten behoefte van het centrale uitgangspunt: een ingetogen relaas over twee ‘verdwaalde’ jongens op zoek naar een stukje liefde.
Wat de kijker meteen in het oog valt, is de sobere zwart-wit fotografie. Deze wordt niet zozeer geësthetiseerd, maar draagt wel een opvallende tristesse met zich mee. De naturelle vertolkingen van beide hoofdrolspelers, en die van de terugkerende Thomas Turgoose in het bijzonder, liggen enigszins in het verlengde van deze fotografie. Ze verlenen het geheel op hun beurt een zekere ingetogenheid, maar evenzeer een aimabel karakter en een gamma aan herkenbare emoties. Het afgehaspelde slot, al dan niet onder het mom van een droomsequentie, vormt echter een kleine domper op de feestvreugde. Niet in het minst omdat de stijlbreuk een weinig subtiele aankondiging is van die bewuste sequentie, maar bovenal omdat een emotionele climax op die manier uitblijft.
Matchostomos
Zeer zeker, Dridge. Ik schreef deze recensie naar aanleiding van de Focus festivaldag vorig jaar en de recensiewedstrijd die daarmee gepaard ging. Wie het weekblad regelmatig leest, kan me wellicht opgemerkt hebben.
Matchostomos
Tot mijn grote spijt heb ik dit jaar niet gewonnen. Al ben ik wel tweemaal geciteerd.
Dridge
Mijn dvd speler gaf 1 uur en 5 minuten aan toen de aftiteling begon,
Hierboven staat dat hij 75 minuten zou moeten duren.
Zandkuiken
M'n derde film van Shane Meadows na de kopstoten Dead Man's Shoes en This Is England en deze keer trakteert de Brit ons op een hartverwarmende parel van een buddy film die voor velen te 'klein' zal zijn, maar mij compleet wist te betoveren.
Een prachtige melancholische soundtrack, sobere zwart-wit beelden (die op het einde worden ingewisseld voor verschroeiend mooie Super 8-kleuren) en natuurlijk de wervelende acteerprestaties: Somers Town heeft het allemaal.
Bij die acteurs denken we in de eerste plaats aan de naturel van Thomas Turgoose, die zijn tour-de-force van This Is England gewoon nog 'ns overdoet en over ontzaglijk veel talent beschikt. Nu eens zorgt hij voor lachtranen, dan weer voor vertedering. Ook de rest van de cast doet het voortreffelijk: zo biedt Piotr Jagiello goed weerwerk in een minder zwierige rol dan die van Turgoose, steelt Elisa Lasowski je hart als gemeenschappelijke love interest en is Perry Benson een hilarische, ongevaarlijke zwendelaar.
Sommigen zullen teleurgesteld zijn door dit opvallend intimistisch stukje cinema of in Somers Town niet meer zien dan een charmant tussendoortje, maar ik heb geweldig genoten (en gelachen
) met deze sprankelende film. 5* en misschien bij herziening een plaats in m'n top-10. Heerlijk!
Mooi, klein filmpje, Meadows ontpopt zich een beetje als de nieuwe Ken Loach of Mike Leigh en ook dit is weer een kijkje in het leven van de wat minder bedeelde Britten. Met name Turgoose is weer erg goed en de soundtrack van ene Gavin Clark (had er nog nooit van gehoord) is prachtig en passend.
Baldur
Inderdaad! Opnieuw een geweldige film van Meadows.
hulkio
Na Dead Man's Shoes en This Is England is dit wederom een prima film van Shane Meadows, net als in This Is England zien we de jonge Thomas Turgoose een super prestatie leveren, wat kan dat kleine mannetje acteren zeg! Ook dit is een film over de onderkant van de Britse maatschappij om dit extra te benadrukken kiest Meadows voor een sombere manier van filmen en is de film in het zwart-wit geschoten. Naast Turgoose weten de andere acteurs ook te overtuigen en beschikt de film over een prima soundtrack. Helaas vond ik het einde persoonlijk wat minder, vond het niet echt bij de rest passen.
maerk
Weet iemand of deze film al in Nederland op dvd te verkrijgen is?
Olaf K.
Aardig tussendoortje van de maker van This is England!. Lower class drama, immigranten, mooie balans tussen serieuze thema’s en luchtigheid. Maar ook niet echt memorabel.
Martin Van K
Weet iemand of deze film al in Nederland op dvd te verkrijgen is?
In België vanaf deze week in de cinema, een dvd-release komt er dus wel, maar zal nog even op zich laten wachten.
Oké, bedankt.
danuz
Goed te genieten feelgooder. Komisch zonder daarin echt op te vallen, met een lichtvoetige sfeer die soms eventjes wordt ondersteunt door een muziekje. Vooral de scènes met Maria hebben een heerlijke jongejongens-vreugde in zich. Tussendoortje zeker, maar dan wel een fijne.
Een tussendoortje.
Jammer, zelfs van een tussendoortje had ik iets meer verwacht. Over Shane Meadows ben ik meestal enorm positief. De meeste mensen beschouwen al zijn films als tussendoortjes, maar dat zijn ze gewoon niet. This Is England, Dead Man's Shoes en Twentyfour Seven zijn alledrie parels. Het zijn geen tussendoortjes maar belevenissen, hele indrukwekkende staaltjes film. Maar bij Somers Town had ik het tussendoortje gevoel zelf ook.
Somers Town is een lekkere feelgood, maar ik had toch iets meer verwacht. Het acteerwerk is goed, voor Turgoose zet weer een goede rol neer, maar laat niet zo'n diepe indruk achter als bij de eerder genoemde titels. Ik stoorde me enorm aan de ongeloofwaardige relatie met Maria en het feit dat een onzekere jongen als Marek zomaar een vreemdeling in huis laat slapen.
Emotionele snaren worden bij deze Meadows niet geraakt, maar nog steeds valt er wat te genieten. De zwart wit beelden zijn erg mooi en er valt genoeg te lachen. Vooral Perry Benson zorgt voor de leuke momenten. (Geld uit zijn onderbroek, tsja
) De muziek van Gavin Clark is natuurlijk ook aanwezig. De soundtrack is top, eigenlijk is de soundtrack in Meadows films altijd top, dankzij zijn vriend Clark. Alleen vond ik persoonlijk de muziek in de band Sunhouse het sterkste.
Genoeg geluld, een lekker tussendoortje. 3,5*.
Seamus
Een Sunhouse fan dat kom je niet veel tegen
Spijtig genoeg is het bij dat ene album gebleven.
maerk
Inderdaad ja, al helemaal jammer dat het nergens meer te krijgen is!
breedbeeld
Nou moe, had tot aan de laatste scenes niet eens door dat ik naar een z/w film had zitten kijken.lol
Hoe dat nou kwam??? Misschien door de eerste scenes waar het niet bij opvalt en toen... werd ik meegesleept.
Vooral door het uitzonderlijke acteren van Turgoose , die een karaktertje neerzet waar ik me in eerste instantie kapot aan ergerde .Zeer naturel van de anderen toch ook wel. Verder heeft het de vaart en de lengte die goed is . Het verhaal kan wat ongeloofwaardig zijn maar ik heb wel gekkere dingen gezien in de werkelijkheid. Goed gemaakte film .
Wie kan me trouwens helpen door te vertellen van wie Maria (Elisa Lasowski ) de spitting image is? Had durven zweren dat ik haar al in diverse films gezien had maar die paar die ze tot nu toe gemaakt heeft, heb ik nooit gezien.
Malick
jikamajoja
Mooie film in zwart-wit beelden die het verhaal vertelt van 2 eenzame tieners die elkaar ontmoeten in Somer's Town. Ze zijn allebei heel verschillend maar er ontstaat een vriendschapsband tussen beiden.
Ze hebben allebei een droom, en deze droom krijg je op het einde van de film te zien in kleur. Héél leuk gedaan, het verschil tussen hun marginaal en eenzaam leven in zwart/wit en hun droom in kleur.
Ook een knappe soundtrack van Gavin Clark & Ted Barnes.
brabusRUS
Leuke film. Goed acteerd door bij jongens en en er was een goede chemie tussen hen. Geweldige soundtrack. Iemand meer info daar over?
Ik stoorde mij alleen erg aan het zwart-witte beeld. Was dat nou nodig? Het was inderdaad best creatief gedaan dat hun dagelijks leven in zwart-wit was en hun droom in kleur.
John Lee Hooker
Goed geacteerd. Het verhaal zelf vind ik magertjes, het blijft allemaal wat simpel. Ook vind ik het einde tegenvallen.
In ieder geval een Engelse ( Europese ) filmstijl en dat maakt het enigzins realistischer en dus ( voor mij ) boeiender.
- 3 -

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song