• 154.298 films
  • 9.121 series
  • 27.236 seizoenen
  • 602.647 acteurs
  • 339.568 gebruikers
  • 8.712.070 stemmen
Avatar
 
banner banner

Passchendaele (2008)

Oorlog / Historisch | 114 minuten
3,03 349 stemmen

Genre: Oorlog / Historisch

Speelduur: 114 minuten

Alternatieve titel: The Battle of Passchendaele

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Paul Gross

Met onder meer: Paul Gross, Gil Bellows en Robert Nogier

IMDb beoordeling: 6,4 (8.545)

Gesproken taal: Engels en Duits

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • meJane Niet beschikbaar op meJane
  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

    Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Jacks Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Passchendaele

Op 31 juli 1917 begon het enorme bombardement van de Geallieerde artillerie tijdens de Slag om Passchendaele. Er volgde een gigantisch bloedige strijd met meer dan een miljoen slachtoffers aan beide zijden. Gevechtseenheden vanuit het gehele Britse rijk werden ingeschakeld. Deze film vertelt het verhaal van de Canadezen die in deze hel terechtkwamen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Kondoro

Kondoro

  • 9753 berichten
  • 2247 stemmen

Passchendaele

Ik was even aan het rondzoeken op Netflix naar een bepaalde oorlogs film. Dit keer had ik alleen geen zin even om weer een tweede wereld oorlog film te gaan zien want ik wil niet in een keer door dat hele aanbod heen rossen, dan blijft er straks niks leuks meer over. Dit keer zag ik Passchendaele voorbij komen, een film die ik al langere tijd wou zien. Passchendaele (de film) bevat wel wat informatie maar, is op geen enkel vlak echt spannend. Interessant is het zeker maar, ik heb er denk ik iets te veel van verwacht toen ik hem aanzette, de trailer keek en / of de plotomschrijving heb zitten na lezen.

Passchendaele gaat over een ‘waargebeurd’ verhaal uit de eerste wereld oorlog. Ik weet zozeer niet of dit liefdesverhaal waargebeurd is maar, Passchendaele is wel degelijk een waar gebeurd slagveld. Ik vond het verhaal van Passchendaele (de film) nou niet echt geslaagd, het was eerder voor mij een Romantisch / Drama gebeuren dat er daadwerkelijk oorlog werd gevoerd. Ja, oké , na bijna een uur kijken kom je in de loopgraven bij de Canadezen terecht maar, daarvoor was het allemaal Drama en Romantiek waar ik nou niet echt fan van ben.

“De Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag om Passendale”, daar gaat deze film over. Een bloederige strijd waar erg veel manschappen zijn overleden. Passendale is een moeilijke strijd geweest voor de Britten, die daar tegen de Duisters vochten (met o.a. landen als Canada, dat was toen nog een land van de Britten, nadat het onafhankelijk werd in 1982). Ook hier kun je zien dat de Duitsers zeken geen zwakke jongens waren en een oorlog best konden voeren.

Passchendaele verteld het verhaal over Michael Dunne, een soldaat daarna volgens mij Luitenant (als ik het goed heb) was een Canadese soldaat in de Eerste wereld oorlog, mocht hij ooit geleefd hebben (Dat weet ik niet). Hij word tijdens de oorlog geraakt door artillerie en tijdens zijn revalidatie komt hij zijn droomvrouw tegen die van een Duitse vader afstamde. Michael word non-actief gesteld maar mag na een tijdje toch plaats maken in een kantoor om nieuwe soldaten te rekruteren. Wanneer het broertje van zijn nieuwe vriendinnetje in het leger wilt wijst hij dit af. Hij zit bij een gigantische grote majoor in het kantoor dat een lulletje blijkt te zijn die toch het broertje op pad stuurde naar Frankrijk. Wanneer Michael dit hoort gaat hij er achter aan om het broertje in veiligheid te houden en niet te laten overlijden in de oorlog. Dit gaat alleen helemaal fout, broertje overleefd met 1 amputatie en michael is dood.

Het geen van Passchendaele sprak mij echt aan, want de Romantiek is te slecht gevormd met het concept van de film. Deze film sprak elkaar soms te erg tegen waardoor je met een wisselende stemming zat te kijken, wat ik echt dood zonde vond. Al om al, een tegenvaller.

2.5*


avatar van joolstein

joolstein

  • 8133 berichten
  • 6956 stemmen

De Slag om Passendale is onderdeel van de Derde Slag om Ieper in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De veldslag staat bekend als 'De Hel van Modder' en er kwamen bijna 140.000 soldaten om het leven, waardoor het als een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis bekend staat.'Passendale' groeide hiermee uit tot het symbool van de oorlogsgruwel. De Canadese film start met enkele cijfergegevens: in 1917 streden 600.000 Canadezen op een bevolking van minder dan 8 miljoen in de oorlog. Een op tien zou nooit terugkeren.

Echter is dit geen keiharde actiefilm, maar een love-story. Veteraan Michael Dunne (Paul Gross, die de film tevens regisseerde en produceerde) wordt, nadat hij gewond is geraakt, verliefd op verpleegster Sarah Mann (Caroline Dhavernas). De film begint en eindigt met een oorlogsscène, en verder speelt het grootste gedeelte zich af in Canada. De regisseur verfilmde met deze film de geschiedenis van zijn eigen opa. Een evenwichtige film werd het niet! Veel tijd gaat op aan melodramatische (Soap-niveau) ontwikkelingen. We worden zelfs getrakteerd op een vrijscène te midden van het oorlogsgeweld. Daar staat tegenover dat de gevechtshandelingen rauw en intens zijn. Het blijft allemaal vrij luchtig, licht verteerbaar en voorspelbaar, maar door het entertainment gehalte blijft het redelijk.


avatar van Alathir

Alathir

  • 1950 berichten
  • 1507 stemmen

Passendaele... Ik ben ooit in het museum geweest en het park erachter, was wel interessant en daarna nog een bezoek gebracht aan Tyne Cot Cemetery. Aan al die begraafplaatsen daar in de buurt kan je wel merken dat dit een zeer cruciale plaats was in de Eerste Wereldoorlog. Erg veel slachtoffers zijn hier gevallen.

Ik vind het ook wel eens fijn om een film over WO I te zien, het gaat vaak over WO II. Misschien is WO I wat minder filmisch interessant omdat loopgraven er steeds hetzelfde uitzien. Nu pakt deze film het wel iets anders aan. Het duurt lang voordat we uiteindelijk in Passendaele aankomen en dat vond ik wat jammer. Het voelde te geromantiseerd aan. De acteerprestaties zijn niet geweldig sterk, Paul Gross vond ik redelijk en de verpleegster Dhavernas ook, maar haar broer nee sorry. Verder een heel voorspelbaar verloop, al moet ik vaststellen dat het geheel wel vermakelijk is en goed in beeld wordt gebracht.


avatar van yogi

yogi

  • 31 berichten
  • 203 stemmen

depri83 schreef:

[quote ]soldaten die in een kuil vol water bijna verdrinken terwijl er naast gewoon een pad ligt.

er zijn echt wel veel gekkere dingen gebeurd in de grote oorlog dus zo bijzonder is dit echt niet


avatar van depri83

depri83

  • 6620 berichten
  • 1243 stemmen

yogi schreef:

(quote)
er zijn echt wel veel gekkere dingen gebeurd in de grote oorlog dus zo bijzonder is dit echt niet

Dat heb ik later ook begrepen, dit was niet mijn sterkste voorbeeld.

Maar de film blijft beroerd!


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

  • 2603 berichten
  • 1882 stemmen

Nou...niet dat ik hier nu veel van verwachte, maar soms hoop je toch op een onverwacht pareltje. Maar nee, tv-film op zijn best. Wat op zich nog veel opvalt zijn mooie shots en de prima decors in het oorlogsgedeelte. Daar wordt op zich best wel een aardig beeld gepresenteerd van de helse modder in Vlaanderen rond Ieper en Passhendaele. Maar daar mee is het ook al snel gezegd.

Een oorlogsfilm is het zeker tot voorbij de helft niet, hoewel de beginscene in het kapotgeschoten dorp nog wel hoopgevend is maakt Gross daar zelf ook direct een einde aan door iemand een banjonet in het voorhoofd te steken. Een veel voorkomend ergernis die ik heel vaak in films zie, banjonet, messen en injectienaalden die ogenschijnlijk eenvoudig door borstbenen heen gaan en in dit geval door een schedel. Verdomme man, kap eens met die onzin.

Terug in de wereld, Canada te verstaan, verzand het geheel nogal in een verplichte relatie en erg standaard beeld van hoe mensen denken en doen. De dialogen lijken soms uit het handboek 'Hoe schrijf ik een scenario' te komen.

Zoals gezegd één van de weinige goede dingen zijn toch wel de modder decors. Dat ziet er prima uit. Vervolgens de strijd....tja, mooi dat die Duitsers tijdens hun aanval niet schieten, lichtpijlen en fakkels fluiten niet als normale projectielen slecht bedacht en gemonteerd, de jongen aan het kruis is wel erg dramatisch, niet dat het niet zou kunnen maar het is inmiddels vechten tegen de bierkaai. De sprint van Gross naar de jongen is ongeloofwaardig en slaat nergens op. De Duitsers die vervolgens het vuur staken en hem helpen is wel weer een aardige touche.

Uiteindelijk, niet mijn ding. Was met een andere invalshoek meer uit te halen geweest. Paul Gross vergeet ik in deze ook maar liever weer even, onthou hem liever in jeugdsentiment Due South als de onberispelijke Mounty.