• 9.379.636 stemmen

Beware the Slenderman (2016)

Documentaire / Misdaad | 117 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Geregisseerd door: Irene Taylor Brodsky

Met onder meer: Richard Dawkins

Gesproken taal: Engels en Spaans

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Beware the Slenderman

Deze documentaire vertelt het verhaal van de ongrijpbare, online-boeman en de twee 12-jarige meisjes die voor hem zouden moorden. Morgan Geyser en Anissa Weier lokten hun beste vriendin naar het bos, waar ze haar vervolgens negentien keer hebben neergestoken. Ze vertrokken daarna op een odyssee om de grote en gezichtsloze man, die online bekendstaat als Slenderman, te ontmoeten. In slechts enkele klikken komen we terecht in de donkere krochten van het internet.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een interessante documentaire van HBO over deze bizarre zaak. Het is zo raar en griezelig om de meisjes in de verhoren te zien praten over de steekpartij en hun motieven. Ze zijn opvallend welbespraak voor hun leeftijd, vooral Anissa, maar over de Slender Man praten ze heel serieus. Morgan is duidelijk geestelijk niet in orde en ze zit vooral in haar eigen wereldje en lijkt niet echt empathie op te kunnen brengen, maar Anissa gaf me veel meer de kriebels met wat ze allemaal zegt en wat we haar op het internet zien zeggen (we zien onder andere wat van de Youtube-video's die ze heeft gekeken en haar reacties erop).

Duidelijk is dat ze allebei wat apart zijn en geen populaire kinderen waren, en samen bleken ze een gevaarlijke combinatie. Sterke onthulling trouwens nog dat de vader van Morgan zelf ook schizofreen blijkt te zijn. Vooral de ouders van de daders (moeder van Morgen en vader van Anissa vooral) komen veel aan het woord, en die komen wel als vrij doorsnee nuchtere mensen over, maar ze lijken ook nog wel een beetje in een fase te zitten dat ze nog niet volledig beseffen wat er nou precies gebeurd is. De vader van Anissa schuift bijvoorbeeld wat van de schuld af op de Ipad van zijn dochter, die toegang biedt tot kwalijke invloeden op het internet en zijn dochter meer afsloot van de buitenwereld. Ben er trouwens niet helemaal over uit of de documaker ook zo tegen het internet aankijkt.

Verder kun je ook wel zeggen dat de documentaire vooral in het geval van Morgan het pleidooi van de verdediging voor ontoerekeningsvatbaarheid ondersteunt. Je krijgt wel de indruk dat daarom de ouders ook zo graag meewerken. Anders zouden ze eigenlijk ook geen enkele reden hebben dat te doen. Wel heel naar om die jonge meisjes in de boeien te zien, of Morgan in de rechtszaal continu nerveus wiebelend.

Helaas is dit weer zo'n geval van een twijfelachtig Amerikaans justitieapparaat en dubieus handelen van de politie. De meisjes als volwassenen berechten gaat nergens over, en we zien verhoren plaatsvinden zonder een advocaat aanwezig. Je ziet zelfs dat eentje ergens een handtekening onder moet zetten. Ook hebben ze (of in elk geval een van de twee) niet mogen bellen, zo werd zelfs toegegeven in de rechtszaal, zonder enige verklaring of consequenties blijkbaar.

Overigens gaat een groot deel van de documentaire niet zo specifiek meer over de zaak zelf maar over de internetcultuur die Slender Man populair heeft gemaakt, en hoe het gewoon iets ouds in een nieuw jasje is, feitelijk een vaag angstfiguur dat voor iedereen wat anders betekent. Het zal niet heemaal onwaar zijn, maar vond dat maar een beetje vergezochte en onnodige filler. Tamelijk lachwekkend hoe de boel in alle ernst wordt overgeanalyseerd. Van die ouwelui die amper kunnen Skypen of een computer net aan kunnen zettten die dan een podium krijgen uitgebreid over memes te praten. Vooral bij dat mannetje met schijnbaar een PhD in "digitale folklore" kon je mij opvegen. 3.5*.

avatar van Corcicus

Corcicus

Een flauwekulfilm die feiten en fictie tot een warrig geheel versmelt. De figuur van de Slenderman boezemt sowieso al geen enkele angst of ontzag in, aangezien het niet gebaseerd is op een mythe of volksverhaal, zelfs niet op een iconisch cinematografisch verleden. De Slenderman is niets meer dan de meest recente brainfart uit gameland. In deze film valt dan ook vooral de inherente leegte van de hele cultus op. Langzaamaan verliest de film elke geloofwaardigheid tot er halverwege niks meer overblijft dan een oninteressant project over een inspiratieloos spelletjesmonster. Awoert!

avatar van joolstein

joolstein

Een erg Amerikaanse documentaire in de trant van de afleveringen van Crime & Investigation Network. Het meest intrigerende van deze docu is dat de twee meisje een (poging tot) moord hebben gepleegd in opdracht van Slenderman. Deze Slenderman is een fictief personage wat tijdens een fotowedstrijd in 2009 bedacht is. De bedoeling van deze wedstrijd was om foto's te uploaden die digitaal bewerkt waren zodat er iets paranormaals of bovennatuurlijks op te zien zou zijn. Hierna zijn andere deze fictieve persoon gaan gebruiken in Youtube-filmpjes, games en weet ik veel waar nog meer. Zoiets als de hypes zoals planking de ice bucket challenge of de iets minder opvallende JESUISCHARLIE. Echter bij deze vrij langlopende "internet-hype" is er meer aan de hand! Slenderman vervangt voor tieners het aloude monster in de kast of onder het bed. Getuige ook de aanwezigheid van de vele items op het internet. Hiermee is het een moderne variant geworden van de mythe of volksverhaal. Mooier gezegd een folklore van de postindustriële samenleving (Broodjeaapverhaal) Het af doen als een "brainfart" omdat het geen verleden heeft zoals Corcicus dat doet, is dus absoluut te kort door de bocht! Slenderman boezemt bij sommige net zo veel angst in als Pennywise uit IT of freddy krueger uit A Nightmare on Elm Street. Echter voor sommige mensen zal dat enger zijn dan andere. Moorden is een totaal ander aspect en dat maakt deze docu toch wel intrigerend.

Nu is ook niet zo dat er een serieuze en goede documentaire te zien is. We volgen aan de ene kant de verhoren en rechtelijke zitting van de twee meisjes. Terwijl ze aan de andere kant het fenomeen Slenderman op wetenschappelijke manier proberen te verklaren. Beide komen niet goed tot hun recht! Daarnaast valt vooral op hoe twijfelachtig de Amerikaans justitie werkt. Meisjes van 12 verhoren zonder ouders of advocaat? Een ander heikel punt was het verdekte (vermoedelijke) vingertje naar internet. Datzelfde vingertje wat ook weleens gebruikt wordt voor horrorfilms en zijn liefhebbers.

Verder is het een weinig verheffende documentaire, die leuk was om eens gezien te hebben.

avatar van keimpeS

keimpeS

Deze documentaire sprak mij zekers aan, dat twee van zulke jonge meisjes tot zo'n gruwelijke daad in staat waren. Hoe een internet hype/mythe als The Slenderman mensen kan beinvloeden is onbeschrijfelijk.

avatar van missl

missl

Beetje een tegenvaller. Ik vond de zaak met de 3 jonge heel interessant, hoe dat is gegaan en wat de beweegredenen waren. Verder ben ik niet zo geïnteresseerd in de internetman die niet bestaat.

avatar van DragQueen

DragQueen

Tegenvallende Documentaire, die weliswaar een interessant gegeven bevat, maar te rommelig en warrig de montagekamer uit lijkt te zijn gekomen. 2 Sterren.