• 9.374.990 stemmen

Mommy Dead and Dearest (2017)

Documentaire / Misdaad | 82 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Geregisseerd door: Erin Lee Carr

Met onder meer: Gypsy Rose Blanchard, Dee Dee Blanchard en Rod Blanchard

Gesproken taal: Engels en Portugees

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Mommy Dead and Dearest

"In this family, every illness was a lie - except the mother's."

In het jaar 2015 werd het levenloze lichaam van Dee Dee Blancharde aangetroffen. Ze lag op haar bed in een plas bloed en was vermoedelijk al enkele dagen dood. Van Gypsy Rose, de zieke dochter van Blancharde, was geen enkel spoor te bekennen. Later werd zij gelinkt aan de dood van haar moeder. Gedurende het politie-onderzoek werd duidelijk dat er zich binnen de muren van het huis van moeder en dochter verschrikkelijke dingen afspeelden. Deze documentaire werpt daar een blik op.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf (archiefmateriaal)

Zichzelf - Gypsy's Father

Zichzelf - Gypsy's Stepmother

Zichzelf - Sheriff

Zichzelf - Gypsy's Neighbor (archiefmateriaal)

Zichzelf - Freelance Journalist

Zichzelf - Munchausen Expert

Zichzelf - Pediatric Neurologist

Zichzelf - Gypsy's Boyfriend (archiefmateriaal)

avatar van scorsese

Goeie serie gemaakt over dit waargebeurde verhaal.

avatar van scorsese

Uitstekende documentaire over een jonge vrouw die verantwoordelijk is voor de dood van haar moeder. Voornamelijk een bijzonder en ook tragisch waargebeurd verhaal over een ziekelijke moeder/dochter-relatie. De opbouw had wellicht wat beter gekund, maar het archiefmateriaal (waaronder politieverhoren) en de interviews met de direct betrokkenen (waaronder de jonge vrouw zelf) zijn boeiend genoeg. Een kleine 4.0 sterren.

avatar van Movsin

Movsin

Onthutsende en amper te geloven gebeurtenissen in deze felle documentaire.

Na het zien ervan, vraagt ge u af wat er ons eigenlijk nog zou kunnen verbazen.

avatar van Thomas83

Thomas83

Kort en bondig, dat zie je tegenwoordig niet zo vaak in dit soort misdaaddocumentaires. Ik was al bekend met deze zaak, dus aanvankelijk had ik niet bijzonder veel interesse om de documentaire te zien, maar de beelden van de verhoren etc. zijn toch wel aangrijpend, en de docu biedt een stuk meer achtergrondinformatie over de betrokkenen. Het komt ook niet zo vaak door dat je bij een zaak als deze zoveel kan sympathiseren met een van de daders.

Vond veel van de mensen die aan het woord komen wel tamelijk raar overkomen. Eigenlijk zag ik over de gehele documentaire alleen bij die stiefmoeder een normale emotionele reactie. Verder vond ik het meest schokkende aan deze hele zaak niet eens de moord of het feit dat Gypsy nooit ziek was, maar het idee dat amper een arts argwaan toonde, laat staan staan ingreep.

avatar van ibendb

ibendb

Vanwege de media-aandacht die Gypsy Rose Blanchard tegenwoordig krijgt vanwege haar vrijlating, wilde ik deze documentaire zien om te weten te komen wat er precies met haar gebeurd is. Ik heb alleen vaag iets over haar verhaal gehoord, dus ik was erg nieuwsgierig.

Deze documentaire vat alle gebeurtenissen op een uitstekende manier samen. Het trekt je er meteen in en het verhaal blijft zich ontrafelen tot iets wat je alleen maar als fictie zou kunnen afschrijven, maar dat natuurlijk niet is. Het is allemaal heel feitelijk en de film trekt zelf geen eenzijdige conclusie, je krijgt echt de ruimte om dat zelf te doen.

En mijn conclusie? Het is verschrikkelijk wat er met al deze mensen is gebeurd en Mama Blanchard was ongetwijfeld een slechte vrouw. Maar Gyspy is ontzettend schuldig, ondanks dat ze zelf slachtoffer was van misbruik. Het is moreel vaag en vrij moeilijk vast te pinnen.

Degelijk verslag over de Blanchards en hun misdaden.

avatar van mrklm

mrklm

Dee Dee Blanchard en haar dochter Gypsy Rose stonden bekend vanwege de positieve manier waarmee ze ondanks Gypsy Roses vele medische problemen in het leven stonden. Iedereen was geschokt toen Dee Deed in juni 2015 op gruwelijke wijze om het leven was gekomen. De schok was nog groter toen Gypsy Rose en haar vriend Nicholas Godejohn werden opgepakt op verdenking van moord, onder meer op basis van hun eigen berichten op sociale media. De kers op de ijstaart was onthulling dat Gypsy Rose een fysieke gezonde volwassen vrouw was. Gypsy Rose, Nicholas Godejohn, hun familieleden en een aantal experts doen een poging deze spraakmakende moord te verklaren. De schuldvraag staat buiten kijf, de vraag is welke straf passend is in deze complexe zaak. Een boeiende herinnering dat je iedere misdaad als individuele zaak moet behandelen die opnieuw actueel werd toen Gypsy Rose eind 2023 voorwaardelijk vrij kwam.

avatar van mrklm

mrklm

ibendb schreef:

Door DeeDee te bestempelen als een slechte vrouw ga je voorbij aan de serieuze mogelijkheid dat ze leed aanMunchausen (by proxy)en dus een psychische aandoening had. Haar daden waren zonder meer moreel verwerpelijk, maar op basis van deze documentaire denk ik dat DeeDee psychisch niet in orde was.