• 8.764.914 stemmen

Releasedatum: 19 januari 1989

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Young Guns

"Six reasons why the west was wild."

John Tunstall haalt uitschot van de straat om deze een tweede kans te geven. Hij leert ze lezen, schrijven en zich aan te passen. Hier tegenover staat dan dat ze voor hem moeten werken op zijn ranch. Tunstall bezit een groot stuk grond en concurreert met ene Murphy in het handelen van vee. Op een dag wordt Tunstall neergeschoten door Murphy's mannen. De jonge werklieden van Tunstall zijn uit op wraak, en worden deputy sheriffs. Ze houden zich alleen niet lang aan de wet en vermoorden de moordenaars van Tunstall. Dit is tegen de wet en zo worden ze vogelvrij verklaard.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

William H. Bonney

L. G. Murphy

Alex McSween

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Mja, aardige film, maar echt heel bijzonder vond ik het niet. Waar ik me het meest aan stoorde waren de slechte acteerprestaties (van vooral Charlie Sheen) en de ongepaste muziek. De film had vond ik ook behoorlijke opstart problemen. Pas na een half uurtje wordt het interessanter. En opzich was dit geen slechte film hoor. Ik moet zeggen dat ik me niet heb verveelt ondanks er nooit echt een heel hoog tempo in de film zat. Maar toch heb ik me dus aardig vermaakt. Verder vond ik het altijd wel leuk om westerns te kijken die over deze bekende personen gaan, daarom viel dit misschien ook wel wat tegen, al denk ik ook niet dat dit allemaal erg waarheidsgetrouw is.

Redelijke film. 2,5*

avatar van silverado

silverado

Goede western en goed geacteerd, jammer dat deel 2 niet meer te krijgen is.

avatar van Zinema

Onbedoeld lachwekkend.

Sommige films blijken in herinnering leuker te zijn dan tijdens het herzien. Dit is er zo een.

Hopeloos gedateerd en voorzien van een slap script met dito dialogen. Het is niet alleen de eighties synthesizer die inmiddels irriteert tijdens deze flauwe western, het is vooral de cast met teleurstellende acteerkanonnen zelf. Voor de zeer goed oplettende kijker valt er een figurerende Tom Cruise te ontdekken tijdens het einde, maar meer dan dit grapje heeft deze film niet te bieden. Al is de actie soms ook onbedoeld lachwekkend. Vanwege het grote succes destijds volgde er al snel een vervolg.

Dat Warren G. en Nate Dogg gecharmeerd van dit flutfilmpje waren, moge duidelijk zijn. Siemaszko heeft waarschijnlijk door middel van de rapklassieker Regulate een groter publiek bereikt dan met zijn filmcarrière. Vreemd genoeg schijnt het lang te hebben geduurd voordat iemand hem op zijn sample attendeerde. Hij wist van niets.

Doorsnee.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Nergens echt hoogstaand of indrukwekkend maar zeker goed genoeg voor een lekkere wegkijker. De cast is ingevuld met een aantal bekende namen en zij wisten redelijke rollen neer te zetten. Kiefer Sutherland had ik nog nooit eerder aangetroffen in een western maar hij komt goed uit de verf. De geheimzinnige en spirituele indiaan is er ook weer aan toegevoegd, een bekend personage dat vaker gebruikt wordt, maar ik heb me er niet aan gestoord. Eigenlijk vond ik die scène waarin iedereen in de zevende hemel zat juist erg leuk in elkaar gezet, dus Chavez heeft wel degelijk toevoeging binnen de groep. Het einde bevat twijfelachtige momenten en ik vond dat de tegenpartij iets te veel kogels verspilde met hun doelloos in de ronde schieten, terwijl ze juist geen actie ondernamen toen Charley voor het raam stond. Ook het feit dat Billy the Kid relatief makkelijk wist te ontkomen nadat hij diverse kogels in zijn borst had ontvangen is niet geheel logisch, maar het idee met de kist die naar buiten werd gegooid en waarin hij verstopt zat is wel aardig.
Goodguys, badguys, het is een vrij simpele verhouding maar dankzij de prima uitwerking is er niet veel om te klagen.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Een western die er zeker mag zijn. Zo heb ik ze graag: geen al te ingewikkeld verhaal, maar gewoon een focus op de actiescènes. De film is dan ook een aaneenschakeling van actiescènes, die enorm entertainend zijn. Ik heb me dan ook geen moment verveeld bij het bekijken van deze film. Naast de hoge amusementswaarde is er natuurlijk ook de sterke cast, waarbij ik vooral Emilio Estevez schitterend vond in zijn rol als Billy The kid.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Slechtste western die ik heb gezien. Een western uit de 80s met deze cast leek me een grappig idee. Het verhaal gaat echter nergens over, de film gaat van de hak op de tak, en is ook gewoon niet eens leuk.. Dat terwijl ik Estevez, Sheen en Sutherland toch best tof vind, zeker toen!

avatar van panax

panax

mooie film ,prima western ,okee allemaal !!!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Indertijd heb ik me ontzettend zitten ergeren aan weer zo'n brat-pack-inteeltfilm waarin hippe jonge acteurs hun mooie lokken voor de camera's laten wapperen in de wetenschap dat dit vermoedelijk hun finest moment zal zijn en ze van de glorie moeten genieten zolang het nog kan. Een kwart eeuw later hebben de meesten inderdaad niet de gedroomde carrière gekregen, maar blijkt de film bij herzien eigenlijk aardiger dan ik me herinner. Aardig spel, met Emilio Estevez en z'n hysterisch-psychopatische lachje als uitschieter aan de andere kant en aan de andere kant Lou Diamond Phillips die er met z'n dunne stemmetje glansrijk in slaagt z'n eigen finest moment (zijn monoloog over wat er met zijn stam is gebeurd) compleet te verpesten. De mannen (jongens) worden tenminste niet (veel) idealistischer voorgesteld dan ze vermoedelijk waren, en er zitten een paar mooie momenten in (Kiefer Sutherland verbouwereerd wanneer de vermeende spion voor z'n ogen wordt neergeschoten zodat het bloed over z'n –daar zijn ze weer– mooie lokken spat). Onderhoudend voor wie z'n verwachtingen laag houdt.

avatar van Movie Kris

Movie Kris

Samengevat: deze generatie jonge beloftevolle acteurs had gewoon een betere film verdiend. De meesten van hen hebben ook door de jaren bewezen dat ze een groot / groter publiek op een redelijk goede manier weten te boeien en toch redelijk tot zeer goed kunnen acteren. Of wat een regisseur zoal kan verknoeien met andere woorden.

Leuke kanten van deze film: Emilio Estevez is erg goed gecast als Billy the Kid. Het is ook het enige personage dat op de een of andere manier weet te boeien.

Minder goed: de rest van de acteurs lijkt weggelopen uit een schooltoneel van het zesde leerjaar lager onderwijs / groep 8. Ze staan er zielloos bij. Het verhaaltje begint nog redelijk, maar loopt af naar niet veel soeps. De muziek is redelijk, maar inderdaad - zoals elders ook wel vermeld - niet geweldig.

In de reeks filmmomenten die zo slecht zijn dat het leuk wordt:
1) De visioenen na het drinken van een peyotedrank. Waar gaat dit over? 2) De onvergetelijke eindscène waarbij een houten huis er toch wel zeker 10 minuten over doet om in lichterlaaie te staan. 3) De shout-out. De manier waarop de advocaat en zijn vrouw staan te 'acteren'. Die twee staan mekaar daar hoegenaamd angstig gewoon vast te houden tegen een bordkartonnen gang. 4) De woedeaanval van Lou Diamond Philips over het onrecht dat de Navajo's werd aangedaan. 5) De vertelstem op het einde over het leven van de betrokkenen na de heldendaden. Lijkt er gewoon op alsof het gewoon effe vergeten was en na een preview eraan vastgeplakt. ...

Ach ja ... Het was wel vermakelijk. Maar geweldig: neen.

avatar van sparreke22

sparreke22

Deze film onlangs nog eens gezien.

Blijft leuk om acteurs te zien aan het begin van hun carrière.

De film zelf heeft niet zoveel om het lijf. Een standaard verhaal.

Ondanks dat toch een film om nog eens te zien

avatar van missl

missl

Flauwe western die veel korter had moeten duren. En spannender.

avatar van Flavio

Flavio

Tsja.
In mijn herinnering een leuke western, maar nog een keer gekeken en er blijft niet veel van over.
Het begint al meteen slecht: flauwe intro met slappe Amerikaanse jaren 80 gitaarmuziek??? De ongepaste soundtrack is de hele film door irtitant aanwezig.

Dan het acteerwerk: Estevez is nog wel te pruimen met zn waanzinnige lachje, maar Lou Diamond Philips- mijn hemel wat een slechte acteur, althans in deze film. Mexicaan of Navajo, dat werd me nooit helemaal duidelijk maar zijn "grote scene" was eerder lachwekkend dan dat het sympathie opriep. Kiefer Sutherland die op slag verliefd wordt op een Chinees meisje na 2 keer 3 minuten te hebben gepraat zonder dat er sprake leek van grote aantrekkingskracht. Delmot Mulroney wiens taak het was zoveel mogelijk pruimtabak langs zn kin te laten glijden bakte er ook weinig van.

Maar het meest lachwekkende was wel de shoot-out op het eind. Regisseur Christopher Cain (wie?) had kennelijk een legendarische shootout a la The Wild Bunch of The Long Riders voor ogen waarin de helden in slow-mo van alle kanten worden beschoten. Te zeggen dat het hier niet werkte is een understatement. Met Billy die uit een kist springt wat kennelijk zo veel indruk maakt op de 100 man die hun omsingelden, dat iedereen 5 minuten vergeet te vuren. Lelijke slow motion beelden en belachelijk vervormde stemmen.

Young Guns verveelt niet maar is toch wel een zwakke film, van een B-regisseur. Ik denk dat ik deel 2 maar niet meer ga kijken.

avatar van Tom-Hanks

Tom-Hanks

Middelmatige film met slecht acteerwerk. In het begin had je niet door wat het verhaal nu eigenlijk was.
En doorheen wist ik niet waar het over ging. Ik denk maar aan het moment waarbij iedereen gedrogeerd was door een indianendrugs. Het enige pluspunt van het verhaal was dat het over Billy The Kid ging, toch een bekend westernfiguur.
De achtergrondmuziek paste er totaal ook niet bij: echte rockmuziek! Het klinkt wel mooi en geeft een spannend gevoel, maar het gaat niet samen met western.

Alhoewel deze mispunten was het toch een toffe film die je zo kon uitkijken zonder vervelen. Beslissing: 3.0*

avatar van W.V.

W.V.

Ik kreeg deze op mijn verjaardag, al weer enige tijd geleden, op dvd omdat een buurman dacht mij er een plezier mee te doen, hij weet dat ik een liefhebber van westerns ben. Ik heb de film bijna dertig jaar geleden gezien en was er toen niet echt enthousiast over. Maar afgelopen weekend de dvd toch maar eens bekeken en ik moet zeggen de film voldeed me zelfs. Niet dat het een meester western is, maar wel een onderhoudende film. Het enige waar ik mij aan stoorde was het acteren van Charlie Sheen, zijn broer deede het beter en aan de muziek, daarom krijgt de film van mij geen hogere score. Ook geinig zowaar nog een Wayne in deze productie, mooie bijrollen van oudgedienden Palance, Stamp en Keith. Geven net dat beetje extra aan de film. Ben nu toch wel blij dat ik de film heb, al was de kwaliteit van de dvd niet om over naar huis te schrijven.

avatar van jono

jono

Young Guns gaat over het leven van Billy the Kid. Het is de eerste film waarin de broers Emilio Estevez en Charlie Sheen samen voorkomen, en ook de jonge Kiefer Sutherland heeft een aardige rol in de film.

De film is voor het grootste deel gefotografeerd in stemmige sepia-achtige kleuren; het lijkt af en toe wel of alle blauwe en rode kleuren uit de film zijn gefilterd. Dat geeft mooie, herfstachtige beelden van het Amerikaanse westen uit een lang vervlogen tijd. Helaas is dit zo ongeveer het enige positieve dat ik over de film kan zeggen. Het gewelddadige verhaal doet anno 2018 erg gedateerd aan, de acteerprestaties zijn niet al te best en de afschuwelijke jaren-80-synthesizersoundtrack is werkelijk om te huilen. Een behoorlijke tegenvaller dus. Deze generatie jonge, beloftevolle acteurs had wat mij betreft een veel betere film verdiend. 2,5*

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 1949 stemmen

Onvervalst stukje jeugdsentiment. Typerend 'ferme jongens, stoere knapen' jaren '90 product dat het moet hebben van zijn vlotheid, humor, gemene bad guys en sympathieke good guys, over the top schietscene's, en een zeer aanstekelijke Emilio Estevez. Dermot Mulroney vind ik echt geniaal als 'pruimende' ,slonzige hillbilly. Kiefer draagt zijn rolletje ook prima, Sheen komt echter nogal stijfjes over. Het verhaal stelt niet zo veel voor, de soundtrack doet jaren '90 rockerig aan, maar wtf, zeer vermakelijk niet te serieus westerntje. Toppunt, hoogtepunt, waar ik me toch iedere keer weer de pleuris om lach is de drugstrip die de mannen maken na een brouwsel van LDP. Heerlijk flauw.

Kortom lekker, vlot filmpje wat mij betreft.

Wat een troep.

Nu ben ik al niet de grootste western (of 80s fan), ik herinnerde me dit ergens toch nog als een degelijk filmpje. Vroeger wel eens op TV gezien, maar ik vermoed dat ik een paar films door elkaar heb gehaald, of dat m'n smaak toch écht wel serieus veranderd is, wat dit was niet om aan te zien.

De acteurs zijn echt wanstallig, het plotje is vreselijk saai, de actie is ook niet om aan te zien. En dan heb je nog de muziek, die écht als een tang op een varken slaat. Ik moest er af en toe om lachen, en ik denk niet dat het echt de bedoeling was. Niet dat de film erg serieus bedoeld is, maar op de momenten dat de film dan grappig poogde te zijn, bleef mijn smile jammerlijk achterwegen.

Mnee, geen idee wat ik hier dan vroeger precies leuk aan vond. Een erg povere western, die enkel voor de echte fans (of de die-hard 80s fans) kijkbaar is. De rest mag gewoon overslaan ... of hem toch een keertje proberen, zodat het gemiddelde hier hopelijk wat realistisch wordt, want dit is toch echt wel prul.

avatar van Lebarron

Lebarron

Young Guns is bij lange na niet de beste western. Scenarist John Fusco is een groot fan van de geschiedenis rondom de Lincoln County Cattle war en weet er ook veel vanaf maar daarom heeft hij te veel in de film gepletterd waardoor het een rommelig verhaal is geworden. Waarom is Young Guns desondanks wel een leuke film? Dankzij de hoofdrolspelers , veel jonge up and coming actors destijds waaronder de broers Emilio Estevez en Charlie Sheen, Kiefer Sutherland en Dermott Mulroney, die spelen met veel enthousiasme en plezier. Ook oude rot Jack Palance is van de partij en speelt zijn rol als schurk Murphy met verve. Het verhaal gaat over William H. Bonney oftewel Billy the Kid(Estevez) die op de Tunstallranch komt werken. Tunstall(Stamp) is een veehouder oorspronkelijk uit Engeland en hij vangt hangjongeren, jongens die anders aan de galg eindigen, op en geeft ze een baan en onderwijs. Tunstall komt in conflict met Murphy, een andere veehouder. Nadat Murphy's mannen Tunstall doden slaan zij terug. De hoofdpersonages zijn prima uitgewerkt en de bijrollen ook. Het is alleen dat verhaal te rommelig is en te veel wil vertellen waardoor de vaart eruit gaat en dat is jammer want je krijgt wel een beter beeld van Billy the Kid en zijn bende en hun motief om tegen Murphy ten strijde te trekken. Young Guns is een vermakelijke film met een topcast maar die ook wat minpunten en mankementen heeft.

avatar van Spoelworm

Spoelworm

Onderhond schreef:

Wat een troep.

Nou dit verwoord - helaas- perfect de gedachte die bij mij opkwam toen ik deze vanavond na tig jaar eens keek. Ik dacht aan de keer dat ik hem zag (ik zal rond de 15 zijn geweest) en wat me bijstond was Kiefer Sutherland met dat bloed op ze gezicht. Best een coole film toch? Nee dus. Lees het gequoteerd bericht dat bespaart mij wat tijd om te vertellen wat er hier allemaal niet goed aan is hier, de paar zinnen die ik hier schrijf is de film al niet waard.

Wat een troep .

avatar van Spoelworm

Spoelworm

Behalve dat ik overigens wel van western én de 80s hou

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Viel me redelijk zwaar tegen, al heb ik deze om mij niet meer gekende redenen ooit nog goed gevonden. Echt een oppervlakkige western waarbij het rond dom schieten en moorden draait. Estevez, die hier een zonneslag lijkt te hebben, is de brutale Billy the Kid, die stilaan de aanvoerder wordt van een jonge bende hulpsheriffs die daarna outlaws worden. Zijn ontmoeting met Pat Garrett krijgt een kleine plaats en vond ik erg essentieel ("Are you my friend Garrett?"). Verder een allegaartje aan matige acteurs : kermis-indiaan Phillips, asian lover Sutherland, de pruimtabak kauwende Mulroney en een paternalistische Terence Stamp die gelukkig snel uit het decor ligt. Voeg daar nog synthesizer muziek aan toe en mijn belangstelling was zowat helemaal voorbij.

avatar van Shadowed

Shadowed

Matig.

Young Guns is zonder twijfel een film die relatief bekend is geworden onder de westernfans, maar ik denk niet dat het daarmee gelijk een goede film is. Dit is dan ook niet echt een goede film, waarvan het nogal lang duurde voordat deze kon losbranden. Zeg eigenlijk maar gerust dat dit pas bij de finale gebeurde.

Het acteerwerk is ook niet perfect te noemen ondanks dat er een hoop bekende crewleden in meelopen. Zeker Estevez zelf is gewoon niet sterk genoeg om deze rol te spelen, en zijn pogingen om een gestoord personage neer te zetten voelen erg gemaakt en overdreven aan. Dreigend, boeiend of intimiderend is zijn personage nergens.

Visueel ook niet al te bijzonder. Het is niet dat er een gebrek aan actie in deze film zit, in tegendeel er wordt genoeg aan flarden geschoten hier, maar de actiescenes zijn nogal onprofessioneel en chaotisch geregisseerd. Veel onoverzichtelijkheid en abnormaal harde en/of slecht gemonteerde geluiden wanneer de pistolen afgaan. Je zou soms bijna denken dat er een amateur achter het roer stond.

Tussendoor kent de film wat opbeurende momenten en het redelijk hoge tempo zorgt er nog wel voor dat Young Guns nooit slaapverwekkend of saai is. Het gevaar met dit soort films is dat ze zichzelf wat te serieus gaan nemen na een tijdje en te veel sentiment toevoegen, daar heeft deze film gelukkig geen last van. Tevens is de finale nog wel vermakelijk en lekker actievol te noemen.

Verder is dit een tegenvallende en matige film te noemen met weinig inhoud of grote bonuspunten. Het duurt niet overdreven lang en het concept is veelbelovend, maar voor Young Guns eindigt daar de pret ook meteen weer. Het is een matige actiewestern geworden met zeer tegenvallend wapengeweld en matig acteerwerk. Een relatief zwakke film al bij al.

avatar van alfonzso

alfonzso

Mik schreef:

Is dit de film met Young Billie the kid enz?

Ik dacht dat hier ook een baldwin in zat?

Jij bedoelt 'The Young Riders' een serie uit ?94

avatar van Brabants

Brabants

Young Guns is een trage film met zoutloze acteerprestaties die mijns inziens niet passen in een film als deze. Hier mag wel wat meer pit in zitten. Als het humoristisch moest zijn dan lijkt het daar ook tekort te schieten. Nee dit was het niet zonder enige twijfel.

avatar van Thomas83

Thomas83

Behoorlijk cheesy toch wel. De film is best vermakelijk, maar die 80's soundtrack is bijzonder afleidend, evenals de cast van veelal bekende jonge gezichten. Estevez is wel een leuke Billy the Kid. Sutherland vond ik ook wel ok, ondanks een tenenkrommend "romantisch" verhaallijntje. De actie heeft maar weinig om het lijft. Er zijn soms ook van die cartooneske geluidseffecten aan de film toegevoegd die de film ietwat kinderachtig maken.

De peyote-scène is een van de vreemdste tripscènes die ik in een film heb gezien. Doorgaans doen films dan iets visueels, maar nu loop je gewoon minutenlang naar trippende personages te kijken waarbij alleen hun stemmen vervormd zijn. De shootout op het einde is toch vooral waanzinnig dom. Allereerst al het idee dat dezelfde Billy die in het begin van de film een vermoedelijke infiltrant zonder aarzeling neerschoot in deze opzichtige val weet te trappen. En dan is de hele ontsnapping ook nog te onzinnig voor woorden, met afzichtelijk gebruik van slow motion en de advocaat die wordt doorzeefd met een Gatling gun.